icon

Ako upratať neupratovanú domácnosť?

2. apr 2023

Ahojte, tie ktore radi upratujete, napiste mi prosim navod alebo nejake body podla ktorych upratat dlhsie neupratovanu domacnost, nie je to vyslovene storocna spina, riad umyva, odklada, aj vysava, v skriniach OK, potraviny OK. Domcek 3 izby, kuchyna, 2 kupelne, schody a 2 chodby, zahradku zatial neriesim. Ja som vcera dosla ze upracem a netusim skade zacat. Vzdy sa nejako zamotam, doma uz mam system ale tu som stratena. Taka typicka chlapska domacnost, starsi clovek, nemoze teraz dlhsie na nohy, tak sa budeme striedat s pribuznymi.
Chcela by som tak poriadne to upratat. Zacala som zbieranim rozhadzaneho oblecenia ale medzitym uz beriem aj to co treba vyhodit, hodim do pracky, cistim WCko, potom kuknem ze linku v kuchyni treba uplne umyt, ale pozeram ze uz aj triedeny odpad treba vyniest a neviem si najst sposob. Mate nejaky navod, s cim zacat a postupne pokracovat. Teraz po obede sedime, kecame, kavu sme vypili, ostavam do velkonocneho pondelka, tak chcem aj okna, aj s kobercami poriadky a tak. Len si nejako neviem rozvrhnut pracu. Mam pocit ze toho chcem naraz urobit vela a len sa motam.

Strana
z2
autor
2. apr 2023

@gypsomilka ved jasne, nemozes vediet, len som si to predstavila 😀

autor
2. apr 2023

Baby prat som musela, uz potreboval ciste pyzamo, spodne. Aj perinu prezliect, nechcela som to len na kopu, nech tu aspon vonia ciste pradlo. Ale aspon uz som do mechov pohadzala vsetko rozspinene oblecenie a take prikryvky, obrusy. Neskor to potriedim a dam prat nech sa mi to nekopi v kupelni pod nohami. Aj koberceky som pozbierala, vyprasila a vyhodila na balkon. Pozbierala noviny, casopisy na kopu, kadejake utierky, naradie do jednej krabice a aj kvety som ocistila od suchych listov. Uz to tu zacina pripominat izby 🙈

@zalka
@pinkgirl vyskusam, zajtra zbehnem na nakup, dufam ze tu take daco budu mat v drogerke, asi Teta tu je. Ono to nejde dolu jarou, max sa to tak zosuchne ale ostava to, akoby prilepene, a skoro cela linka je taka.

zalka
2. apr 2023

To mazlavé mydlo, už pár rokov na neho nedám dopustiť. Z linky z vrchu mi zišla dole bez väčšej námahy ten mastný žltý prach dole. S jarou to vôbec nešlo. A ked som skúšala použiť drôtenku tak som ničila linku, až toto mazlavé mydlo mi pomohlo.

h2
2. apr 2023

Ako úplne prvé by som prešla celý dom a pozbierala všetko, čo sa má dať prať (nie len oblečenie, ale aj bytový textil), roztriedila to a dala prať prvú várku. Potom by som išla po miestnostiach. Vyniesla by som von všetko, okrem ťažkého nábytku, postupne všetko umyla a naspäť vrátila už len čisté veci, všetko na svoje miesto. Ak je tam ležiaci senior, upratala by som najprv izbu, kde nie je, presťahovala ho tam a potom upratala jeho izbu. Potom obývačku, chodby a schody, ako predposlednú kuchyňu a posledné kúpeľne. Prípadne, ak sú kúpeľne dve, jednu ako prvú a druhú (tú, v ktorej budeš vyplachovať špinavé handry), ako poslednú. Okná tiež neumývaj naraz, ale vtedy, keď upratuješ danú miestnosť.

gabika0825
2. apr 2023

Veď chod postupne po miestnostiach, popripade zavolaj niekoho na pomoc a každý nech uprace jednu miestnosť. Ak je toho veľa tak sama to len tak neupraceš.

mooonika1975
2. apr 2023

presne, kupelna zachod nakoniec, tam predsa handry umývaš, z podlahy vody vylievaš, to ide vždy posledné a začni nie od podlahy, ale práve od vrchu, lebo všetko zvrchu, či prach, či bordel, vďaka gravitácii, padá na spodok. A po izbách, ale viem si seba predstaviť, ako pobehujem hore dole, z jednej izby do druhej,, to by som určite na začiatku urobila, ale potom by som si šla už po izbách.

ibajaanikiny
2. apr 2023

Ja by som upratala najprv tak,aby sa dalo domom prechadzat,cize ako pises,pozbierat handry atd a potom detailne po izbach,takto nebudes mt pocit,ze odbiehas a nic nevidno. Tak som to robila za kazdym,ked sme sa stahovali,teraz sme sli do domu a bolo potrebne urobit vsetko,takze som sla rad radom po izbach…upratala som jednu,zavrela dvere a sla na dalsiu…

elysiacik
4. apr 2023

Po izbách jednoznačne, keď ide o niečo takéto, že dlhšie sa neupratovalo tak poriadne. My sme tiež tak chodili ku starkej a potom keď už bolo všetko, tak sa to tak postupne udržiavalo, základ je urobiť systém na začiatku, potom to už pôjde.

dorinecka45
5. apr 2023

@dkethe ja mam presne tiez 2 rocnu, dojdi aj mne ukazat 🤣🤣🤣 ona ma totiz oblubu v rozsypavani drobnosti a muky a hraciek atd 🙈 ja ked upratujem napr kuchynu, tak ona zatial bombarduje obyvacku.ale take ze vybrat umyvacku, naplnit pracku,susicku atd to ju velmi bavi a s tym rada pomaha

dorinecka45
5. apr 2023

Na tu lepkavu mastnotu na vrchu linky mne sa osvedcilo normalne to zobrat spachtlou ci ako sa to vola.tou maliarskou.krasne to ide dole, a potom uz len docistit kludne aj jarou

pinkgirl
5. apr 2023

@autorka ako ti to ide? Nezabudni aj na prestávky pri upratovaní 😉

simca06022011
5. apr 2023

Ja zaradom, každú izbu od okna smerom k dverám. A zbieram smeti, prádlo... pracku púšťam aj prieb3zne ak je veľa prádla. Ak nie tak až poupratovať. WC a kúpeľne posledné. Kuchyňa je samostatný deň u mňa .

akvi
5. apr 2023

Ja aj doma idem pri veľkom upratovaní po izbách. Ani okná neumyvam naraz v celom dome, pretože ja potrebujem mať viditeľný výsledok a teda ak za deň upracem jednu izbu na komplet, tak mám z toho dobrý pocit a môžem akoby "uzavrieť" niečo.

Strana
z2