icon

Ako urobiť lacnú premenu domu?

26. sep 2023

Ahojte, dočasne ešte pár rokov budeme bývať v dome po starých rodičoch. Chceli by som si to tu však troska urobiť modernejšie. Nakoľko viete asi každý ako to vyzerá v starých domoch. Sú tu plávajúce podlahy nové. Steny som všetky dala na bielo. No len stále sú tu staré gauce a skrine. Nemôžem to vyhodiť keďže dom nieje môj a sme tu len ako "návšteva". Dom bude dediť niekto iný. Viete mi poradiť ako aj z takéhoto domu urobiť trosku modernejšie? V obyvacke a spálni už máme nové skrinky, lebo tie staré sa "rozpadli" 🤭😂 no gauče staré mi nedovolia predať alebo vyhodiť. A je to fakt hrozne. Steny za nimi plesnu lebo sú proste veľmi veľké a zaberajú polovicu steny vo výške a sú cez dve steny, do Lka. Nieje to tu moc veľké takže roztahovat sa nieje kde. Tak už som napríklad začala tak že som na gauč kúpila poťahy rovnakej farby ako je koberec a zladila k tomu tie nove skrinky a lustro. Staré lustra som dala vyhodiť všetky lebo to fakt len prach na to sa dal a o každý druhý sme udierali hlavou. Mate ešte nejaké typy ako bezpečne a lacno zrenovovat takýto dom? Len zvnútra 🙂

Strana
z3
charlotte911
28. sep 2023

@luuubik dobre si to napisala, pravdivo a výstižne

charlotte911
28. sep 2023

@mimaan a mate dom bez zakladov na hline bez pivnice? ona zrejme ano, tam je pliesen a vlhkost všade

hefo
29. sep 2023

Nečítal som to celé, len prvú stránku, k tomu toľko, že Savo na plesne je dobré tam, kde sa to dá potom umyť, teda napr. kúpeľňa. Ale na omietkach zostáva zo Sava vrstva soli, ktorá ešte viac následne udržuje vlhkosť.

Lepšie by bolo maľovky vydrhnúť až na omietku, poriadne nastriekať nechlórovým prostriedkom proti plesni (napr. Plesnistop), a následne aj do maliarskej farby dať určité množstvo toho prípravku (namiesto vody, ak sa riedi). A neviem, či moderné farby typu Primalex sú vhodné, ak je to nejaká historická vápenná omietka, ale to už a radšej poradiť s odborníkom, lebo neviem, aká presne farba je tá vhodnejšia.

A ten elektrický odvlhčovač určite, to je dobrá vec.

saw_
30. sep 2023

Mna by zaujimali dve veci:
1. Kde su pozemky a domy lacnejsie ako byty?
2. Ked teraz nemas 400€ na najom, tak s akou vyskou splatky hypoteky ratas?

zafi
1. okt 2023

Necitala som to tu cele, ale na tu pliesen co spominas je lepsie poriadne natriet stenu protiplesnovym naterom - penetraciou
https://jmbonline.sk/products/primalex-protiple...

Tym Savom si len naoko vybielis stenu. Toto nici plesne do hlbky. Ja som to pouzila na spajzu, kde nemame kurenie a casto sa tam plesne robili. Odvtedy mam s mini pokoj, ale sledujem si stale ci sa niekde nezacina robit.

Potom tu sedacku ak sa da daj minimalne 10cm od steny, nech tam prudi vzduch a vetrat treba hlavne v zime narazovo - 5 az 10min. krizom krazom pootvarat okna. Ja to robim rano a vecer.

Proti plesniam treba osetrit aj sedacku a vycistit, ked bola opreta o plesnivu stenu, nech v nej nemas zdroj plesni.

evicka3692
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3