icon

Ako vybrať kameru pred byt?

12. aug 2025

Poraďte prosím kameru pred byt, ktorá sa dá nastaviť aby snímala len naše vchodové dvere a mala tiež záznam zvuku. Mala by byt na záznam.

beata_k
12. aug 2025

@anonym_autor Radsej sa spytaj na bytovom, ci ju vobec mozes mat. Ide o spolocny priestor.

autor
12. aug 2025
@beata_k

@anonym_autor Radsej sa spytaj na bytovom, ci ju vobec mozes mat. Ide o spolocny priestor.

@beata_k na polícii mi povedali, že ak bude snímať len môj byt, tak nie je problém.

beata_k
12. aug 2025
@anonym_autor

@beata_k na polícii mi povedali, že ak bude snímať len môj byt, tak nie je problém.

@anonym_autor No s tym zvukom si teda nie som ista. Isto si to over, co mate v domovom poriadku.

maranco
12. aug 2025

Na kamerách TP-Link Tapo aj Reolink vieš nastaviť oblasti ktoré majú byť začiernené a neuvidíš ich na živom videu ani na zázname.
Ale sú aj kamery do kukátka fungujú ako videozvončeky, prenášajú obraz a nahrávajú po zazvonení.

Ako máte riešený vstup do bytovky, dostane sa tam bežne hocikto kto zazvoní na zvonček niekomu alebo máte na čipy, alebo sú otvorené dvere?

autor
12. aug 2025
@maranco

Na kamerách TP-Link Tapo aj Reolink vieš nastaviť oblasti ktoré majú byť začiernené a neuvidíš ich na živom videu ani na zázname.
Ale sú aj kamery do kukátka fungujú ako videozvončeky, prenášajú obraz a nahrávajú po zazvonení.

Ako máte riešený vstup do bytovky, dostane sa tam bežne hocikto kto zazvoní na zvonček niekomu alebo máte na čipy, alebo sú otvorené dvere?

@maranco na čipy. Chcem kameru len nad vchodové dvere pred môj byt.

maranco
12. aug 2025

Takže to nie je verejný priestor, ale súkromný, môže sa snímať.
Bude na zázname niektorý sused ak pôjde do svojho bytu?
Čo je vlastne účelom tej kamery čo chceš dosiahnuť?

autor
12. aug 2025
@maranco

@maranco predstavujem si takú kameru, ktorá sa dá buď otočiť čisto na moje dvere, alebo bude mať kryttku na pol plochy a bude z toho jasné, že sníma len môj majetok. Mala by byť na záznam a sd karta vnútri bytu. Existujú aj kamery na baterky? Nechcem ju nechávať celé dni v elektrine a nechcem tam ani power banku.

autor
12. aug 2025
@maranco

Takže to nie je verejný priestor, ale súkromný, môže sa snímať.
Bude na zázname niektorý sused ak pôjde do svojho bytu?
Čo je vlastne účelom tej kamery čo chceš dosiahnuť?

@maranco budú tam susedia ktorí nám škodia, ale len ak sa priblížua k môjmu bytu. Ich byt snímať nebudem samozrejme.

maranco
12. aug 2025

Keď bežne budem chodiť po schodoch do iného bytu budem na kamere?
Všeobecne ak máš kameru na chodbe v bytovke potrebuješ mať súhlas susedov.

veronikah96
12. aug 2025

No overila by som si to,lebo kamera aj keď bude len nastavená na snímanie priestoru pre tvojimi dverami, akonáhle chodia susedia okolo, sníma to aj ich a to už môže byť problém. Tak isto ak nahráva zvuk. U nás sa to riešilo, jedna suseda si to namontovala a viacerí na ňu rovno správkyni spísali sťažnosť, bolo to riešené na schôdzi. Na kameru musela nakoniec pýtať schválenie,ktoré ani nedostala a v takomto prípade aj keby si ju neodmontovala, nedala by sa použiť ani ako dôkaz na polícii, keďže snimala ľudí bez ich súhlasu. Opletačky s tým mala ešte ona sama...

maranco
12. aug 2025

Hrozba škody pre ktorú zavádzaš monitorovanie je reálna alebo hypotetická?

Kamera na chodbe a SD karta v byte to som nevidel, karty sa vkladajú do kamery.
V byte potrebuješ mať nahrávacie zariadenie alebo PC/notebook, alebo potom ukladať záznamy na net/cloud, zvyčajne platená služba

autor
12. aug 2025
@maranco

Hrozba škody pre ktorú zavádzaš monitorovanie je reálna alebo hypotetická?

Kamera na chodbe a SD karta v byte to som nevidel, karty sa vkladajú do kamery.
V byte potrebuješ mať nahrávacie zariadenie alebo PC/notebook, alebo potom ukladať záznamy na net/cloud, zvyčajne platená služba

@maranco reálne sa stala. Keby šlo len o mňa kašlem na to, no máme malé deti a celá vec s nimi je neúnosná a má vážne dôsledky.

maranco
12. aug 2025
@anonym_autor

@maranco reálne sa stala. Keby šlo len o mňa kašlem na to, no máme malé deti a celá vec s nimi je neúnosná a má vážne dôsledky.

@anonym_autor vtedy sa uplatňuje nariadenie GDPR oprávnený záujem a je umožnené výnimočne aj čiastočné monitorovanie spoločného priestoru v nevyhnutnom rozsahu a len bezprostredné okolie, účel spracúvania je oprávnený záujem spočívajúci v ochrane majetku, zdravia a života prevádzkovateľa kamerového systému a jeho rodiny
Musíš si urobiť test proporcionality alebo porovnávací test a vykonanie toho testu preukážeš úradu ak na teba pošlú susedia kontrolu.
Samozrejme nezverejňuj nikde na siete záznamy, ale maj ich len pre políciu a prípadný súd.

autor
12. aug 2025
@maranco

@anonym_autor vtedy sa uplatňuje nariadenie GDPR oprávnený záujem a je umožnené výnimočne aj čiastočné monitorovanie spoločného priestoru v nevyhnutnom rozsahu a len bezprostredné okolie, účel spracúvania je oprávnený záujem spočívajúci v ochrane majetku, zdravia a života prevádzkovateľa kamerového systému a jeho rodiny
Musíš si urobiť test proporcionality alebo porovnávací test a vykonanie toho testu preukážeš úradu ak na teba pošlú susedia kontrolu.
Samozrejme nezverejňuj nikde na siete záznamy, ale maj ich len pre políciu a prípadný súd.

@maranco prosím ťa si z odboru? Právnik či policajt?

maranco
12. aug 2025
@anonym_autor

@maranco prosím ťa si z odboru? Právnik či policajt?

@anonym_autor nie

autor
12. aug 2025
@maranco

@anonym_autor nie

@maranco ok v každom prípade ďakujem za rady.

kvetinka_2
12. aug 2025

Keď sa niekto do toho obuje môžeš mať vážny problém. Mimochodom, všade musíš mať označenie,, priestor je monitorovaný kamerovým systémom ''. Nemôžeš si podľa mňa, len tak zapojiť kamerový systém, hovorí ti niečo ochrana osobných údajov? Ale, ak si sa bola informovať aj u polícií, tak v tom prípade si myslím, že to bude v poriadku.🫠🤷

autor
12. aug 2025
@kvetinka_2

Keď sa niekto do toho obuje môžeš mať vážny problém. Mimochodom, všade musíš mať označenie,, priestor je monitorovaný kamerovým systémom ''. Nemôžeš si podľa mňa, len tak zapojiť kamerový systém, hovorí ti niečo ochrana osobných údajov? Ale, ak si sa bola informovať aj u polícií, tak v tom prípade si myslím, že to bude v poriadku.🫠🤷

@kvetinka_2 idem monitorovať iba vchod do svojho bytu a áno riešime vec s políciou.

krkavcia_mater
12. aug 2025

A co tak video priezor? Kazdy uvidi len bežné "kukatko" a ty mozes mat napoje e na wifi, nahravanie do slučky, dokonca budea mat notifikacie, ak niekto prejde popri dverách, mozes robit fotky ci komunikovat na dialku

autor
13. aug 2025
@krkavcia_mater

A co tak video priezor? Kazdy uvidi len bežné "kukatko" a ty mozes mat napoje e na wifi, nahravanie do slučky, dokonca budea mat notifikacie, ak niekto prejde popri dverách, mozes robit fotky ci komunikovat na dialku

@krkavcia_mater potrebujem aj zvukový záznam.