Ako zabezpečiť klietku pre morča?
ahojte, má niekto skúsenosť s chovom morčaťa? je chov v pohode alebo???a čo by som mohla dať okolo stien klietky aby nevypádavali piliny?
Ak by sa nám s chovom nedarilo, je tu niekto kto by to po nás prevzal?
Vopred ďakujem za odpovede
@mamickatt my byvame v byte. takze neusim po schodoch. morca prenasame iba vynimocne, napr na veterinu. inak nie. akurat cez leto bol cez den u mojej mamy - byva v dome a ma tam chladnejsie. my sme boli cely den prec a u nas doma by sa asi uvaril. mavame tam cez leto bezne 30°C. cez leto som mu davala do klietky flase so zamrznutou vodou a veru sa o ne chladil ( pripadne tie chladiace naplne do termotasky.
a teda na prenos mame tu prerpavku pre morcata. u mamy sme nechali tu staru mensiu klietku.
@mamickatt my máme klietku na prízemí v obývačke. Je dôležité prenášať ho u vás aj s klietkou?
Ak by bol ten box aspoň metrový, ale v hentom rozmere ako si písala to nie je ozaj vyhovujúce. Nejakú sieťku okolo spodnej časti mriežok si neskúšala? Viem že pre andulky býva, alebo aj ušiť sa dá.
@majamat myslela som že to dám pod klietku, a potom len vyprasim, obrus bude asi lepší nápad 👍Ako podstielku používame veľké hobliny probiobed, lebo spočiatku sme skúšali fleesovu podložku a robili sa mu z toho otlaky na labkách. Ale teda ten váš to tam má všetko krásne upratané 🤩
@mamickatt no seno bolo kade tade. tym, ze ma sennik nad zachodom - tak seno a aj vela bobkov je prave v zachode. tiez tam dost cura. no cura aj v domcekoch a aj bobkuje, castejsie v tom pri senniku. toto bolo dokonca fotene pred cistenim. ja mu tie koberceky v domcekoch ymienam denne. ma tam dvoje, jeden je nepremokavy ( ale zistila som, ze premokne ) a druhy je savy. to ako ked maju deti plienky 😀 to som posila. a teda na spodku ma tkane koberce, hoci sa vecsinou nemaju prat, ja ich periem, ten co tam am ma z Baumaxu a pranim sa rozpada. mame este modry a ten je este viac preslabeny. ten vzadu bol tusim od cinana a ten je uplne rozpadnuty. a mali sme z Tedi a ten bol uplne nanic. ten sa rozpadol najrychlejsie. no mame take ine, z JYSKu a tiez jden z Baumaxu a jeden z Mobolixu a tie posledne 2 su uplne inak tkane. tie z Jysku su tiez takto v pasoch, ale su hustejsie apasy su jemnejsie. len sa vlnia dost a tie dalsie 2 su uzasne. su tkane tak inak. a co je sranda, neviem jak je to mozne, ale ta plastova vanicka je v streede zduta. ked dam ram dole, tak sa narovna. zrejme ten rozmer akosi nesedi. no ale jemu to fajn peruje, ked skace. otlaky an labkach nema.
ozaj tie nepremokave podlozky su rozstrihane prebalovacie podlozky z Ikei a nepremokava podlozka pre ludi, ale su podsite latkou, lebo ta PUL vrstva by sa trychlo nicila a ta nepremokava plachta je dost umela.
a tie vrchne podlozzky, tam ma na vrchu flis, vovnutri tensi frote uterak a zospodu nejkku utierku,a lebo bavlnenu latku zo starych obliecok a pod. no ten flis zostava na pocit dlho taky akoby suchy, preto sa mi paci.
a teda na domceku - naterase 😀 spava. na tych handrach na mop sa mu velmi paci, uplne ich miluje.
@emma12345 najideálnejšie podstielka sú malé peletky na kúrenie a na to hrubá vrstva veľkých xxl hoblín. Peletly absorbujú moč a hobliny rýchlo vyschnú aby bolo morča v suchu. Z textilnej podstielky je riziko otlakov na labkách a vznik plesne z vlhka. Treba si zvážiť.
A odkiaľ budete mat morčatko?
@emma12345 my chováme morčiatka už dlhšie a terajších dvoch máme od chovateľky. Tá nám odporučila túto podstieľku: https://eshop.probiobed.com/probiobed-classic-550l
Je za dobrú cenu, mäkká a dlho vydrží keďže je to veľké balenie. Krmivo kupujem Versele laga. Naše majú radi toto: https://www.mall.sk/krmivo-hlodavci/versele-lag.... Seno aké sa podarí. Zo zeleniny jedia väčšinou mrkvu, petržlen a šalát. Z ovocia jablká. Na FB je dobrá skupina,kde je písané čo je vhodné pre morčatá a čo nie: https://www.facebook.com/groups/174578496798484
@gilmorka zvazujem z bazosu ak bude mat niekto mladatko, pripadne v Ziline je taka minizoo kde ich mavali, zistila by som ci aj na predaj. Tie save podlozky mi pridu ekologickejsie a lacnejsie. Davaju sa na miesta kde casto cika a menia sa kazdy den, plus by tam mala byt kombinacia so zachodom. Sledujem jednu chovatelku na youtube ale nema koberec a ten sa mi zapacil :D
@emma12345 nie náhodou alueblue či ako sa to píše?
Mne ani to pranie nepríde veľmi ekologické, okrem toho prasiatka púšťajú veľa chlpkov, môže to robiť v práčke problém. Ja občas periem behúň z ich výbehu, ani to ma nebaví 😁
Niektoré sa naučia cikať na jedno miesto, niektoré nie. Naše cikaju vsade v klietke, nemajú ziadny obľúbený roh ani miesto. Vidím to podľa rozpadnutych peletiek.
@emma12345 pri neoverených chovoch pozor na plesne, to si donesú často s novým morčiatkom. Alebo nakrytú mladučku samičku. Ak môžem doporučiť, najistejšie je z chovnej stanice, na facebooku je skupina, chovné stanice tam ponúkajú morčiatka,dokonca niektoré už aj kastrovaného samčeka, čiže môžete si vziať rovno párik a nebať sa, že budete mať potomstvo. Bude im veselšie a taketo spojenie je najistejšie.
Pokiaľ odrádza cena morčiatka, tak tou by som veľmi nekalkulovala, správna starostlivosť o morča lezie do peňazí dosť, čiže morčiatko bude stáť mesačne určitú čiastku,s ktorou treba rátať. Takže jednorazová cena za morčiatko je len zlomok všetkého. A v takom superzoo tie ceny tiež nie sú nízke
@emma12345 na na spodku klietky mam ten tkany koberec. mozem najst na nete take lepsie, ten na foto sa blbo zameta.
v domcekoch amma nepremokave podlozky,a le trosku premoknu. na tom je podlozka ktora sa sklada z viacerych vrstiev - bavlna+frote uterak+flis. je to zosite dokopy.
a teda vsetko to periem. mam boxy, kde to skladujem a 2x tyzdenne operiem.
Pixo cura hlavne v domcekoch a v zachode. inde nezvykne. bobky su samozrejme tiez najviac tam,ale neikedy aj inde.
a teda rohozky v domcekoch tie vrchne menim denne. vzdy vytrasiem bobky do toho zachodu a ma taku malu metlicku s lopatkou a s tou poriadne pozametam od sena a asanu. dokonca ked mal Pixo zapal mocaku, alebo do krvi zastrihnuty nechtik, tak som to menila aj 2x denne.
denne aj pzametam tie bobky, co su mimo zachod, alebo tiez seno pozbieram a hodim do zachodu.
zachod, tam ako kedy. 2-4x tyzdenne ho vymenim uplne. ked nemenim, zvyknem jednu cast lopatkou povyberat. na spodku ma take drevene granule a na tom ma Asan ( papierove granule. no samozrejme on tam nahadze aj kopec sena. tym, ze tam ma sennik, tak casto zuje seno a sedi v zachode. zadok ma prave v tom jednom kute, cize nacurane a nabobkovane je hlavne v tom kute. preto to nemusim vzdy cistit cele. tie drevene granule sa zmocenim rozpadnu an taky akoby mokry piesok.
tie nepremokave podlozky vymenim tak 2-3x tyzdenne. v jednom domceku cura viac, cize ten druhy je neikedy aj uplne suchy. davam to tam tak, ze okraje su vyvysene.
ten tkany koberec menim 1x tyzdenne. vacsinou cez vikend, vtedy vsetko ocistim. uz mam taky psotup, ale aj pri rychlom tempe mi to trva asi 3/4 hodinu minimlane.
POSUTP:
Pixo bud beha vonku,a lebo ho neikto pestuje. niekedy mi ppbehuje okolo noh, sem tam sima aj oznackuje - ocura 😀 ale to vacsinou nerobi, ked cistim, skor inokedy.
na cistenie pouzivam nariedeny ocot s vodou v rozprasovaci a mam v nom tak 10 kv rozmarinoveho vonneho oleja. tusim to je taky prirodny vonny olej, lebo moze ist aj do kupela. ocot je dobry aj proti plesniam. wc octom prebehnem aj viackrat za tyzden.
1. vyberiem misky a flasku na vodu, vsetko to dam do umyvadla a ostriekam tym sprejom. flasku aj vovnutri a nastriekam aj do tej rurky. a necham trosku posobit,
2. vyberiem vsetky domceky, stolceky, sennik ( neikedy ho uplne vysypem, ak je tma malo sena a vymetiem. domcek v rohu prestriekam tiez, na stolceku prestriekam nohy zospodu.
3. vsetky rohozky a kobercek otrasiem a poometam od bobkov.
4. poizametam komplet klietku a to aj hore, ako je mriezak , ta je vsadena v dreve a su tam medzery, rovnako tam, kde nasada drevena konstrukcia na tu plastovu je medzera. a teda cely spodok. vsetko to sypem do wc.
potom ju prestriekam tiez tym sprejom a necham posobit.
5. WC vysypem do vreca na odpad, senom co tam je trosku vytriem, lebo sa to tam v tom jednom kute , kde cura velmi lepi. a tiez ostriekam.
6. umyjem misky, flasku, vysoaram vatovou tycinkou tu rurku, riadne vyplachnem a zoberiem cistu handru a poutieram, samozrejme flasku aj naplnim vodou.
7. potom idem poutierat bud vlhkou handrou, alebo ak je kleitka dost mokra, tak aj suchou handrou klietku.
8. potom tou handrou poumyvam lopatky, metlicky a aj tie kriticke miesta domcekov a wc. niekedy musim ten roh umyt fixinelou, lebo to nejde.
9. a potom vsetko poukladam naspat, s komplet citymi rohozkami, handramia vsetkym.
zatial anm to takto funguje, na dne tej nadoby obcas byvali usadeniny z mocu, ked som nemala tie nepremokave podlozky, ale uz je to v pohode.
handry a koberceky periem s dezimfekcnym prostriedkom, obyc. praskom. cez leto susim vonku, ale v zime v susicke ( mam rpacku so susickou. a teda tieto koberceky sa rozpadaju. este su pouzitelne,a le mam 2, ktore su fajna drzia lepsie.
a tkany koberec mame tento. https://www.moebelix.sk/p/rucne-tkany-koberec-c...
akoze nemaju sa prat, aj ich periem, tieto si setrim, minam tie, co su nanic a tieto dobre zatial drzia, ale uvidime, ked budu vyuzivane intenzivnejsie.
tie podlozky, rohozky sa daju pouzivat rozne, nemusi sa to sit. ja som predtym mala take tie hrubsie utierky a male uteraciky. flis je fajn, lebo prepusti vlhko a dlho je na pocit celkom suchy,a le teda pod nim musi yb nieco save. akurat cez leto sme ho nepouzivali, lebo zbytocne hreje. to som normalne v KIK, ci v Tescu kupila flisovu deku a rozstrihala na male kusky. to je ten taky obycajny flis, nei ten chlpaty, ten sa para. tento obycajny sa nepara, netreba ho vobec obsivat.

@gilmorka sama ešte zvažujem ten box, nie som úplne s tým stotožnená.... Klietka ktorú máme je inak fajn, len tie hobliny ma hnevajú, a že ju nedokážem sama vyniesť na poschodie, že sa s ňou zle manipuluje. Väčšinou býva na prízemí, aby nás videl. Ten box by som kúpila z priesvitného plastu.... Ale teda uvidím ešte.
Vy kde zvyčajne mávate klietku?