icon

Ako zabezpečiť klietku pre morča?

gabina30
3. máj 2020

ahojte, má niekto skúsenosť s chovom morčaťa? je chov v pohode alebo???a čo by som mohla dať okolo stien klietky aby nevypádavali piliny?
Ak by sa nám s chovom nedarilo, je tu niekto kto by to po nás prevzal?
Vopred ďakujem za odpovede

mamickatt
3. nov 2022

@matabb73 tú podstielku probiobed používam aj ja, je úplne super, veľké hobliny, je bezprašná a cenovo veľmi výhodná. Objednávam z mall.sk

majamat
3. nov 2022

@gilmorka ja tam amma tie gulicky a oni mi nachytaju aj nejake chlpy,a j zbytky niti. inak sa snazim to poriadne vytriasat, ked cistim.

ta Youtuberka je Alue, teda myslim.

my plesne nastastie nemame. zvladame to dobre,a le teda fakt cistim. a ani otlaky nemame. mne sa tie drevene hobliny nepacia. pouzivalis me ASAN, ale keby ho mam davat do tak velkej klietky, tak by to vyslo teda niekolkonasobne viac,a ko pranie.

neviem presne., ale vyjde to pranieasi takto:
no nech je to 10x mesacne

kubik vody - 3e
10-15kWh ( so susenim v priemere 20 ) - do 3e,
prach na pranie tak 1/4 velkeho balenia - 3e
dezimfekcia do pracky tak maximalne 3e
a samozrejme to treba obcas dokupit, lebo sa to opotrebuje, ale to neviem kolko by som musela ratat. teda halvne tie koberceky bude treba sem tam dokupit,a le uz ich amme skoro rok a zatial drzia, cize keby tak 2-3 v priemere za mesiac.

tak dokopy 15e. kupujem este aj ten ASAN,a le to velke balenie vydrzi niekolko mesiacov. cize dokopy nech ej to 20e. a to uz som ceklkom slusne prehanala, lebo som ratala amximalne ceny za vsetko. mozno je to aj o nejakych 5e menej.

majamat
3. nov 2022

teda chcela som tym povedat, ze ekonomicke to nie je moc, ale teda spotreba je mozno podobna.
textil je makky, ma hrubu vrstvu, elbo tie koberceky su hrubsie, subavlnene ( okrem toho flisu a nepremokavych podloziek, ktore ale trcia malo

emma12345
4. nov 2022

@majamat dakujem krasne za odpoved, konecne mam lepsiu predstavu ako by vyzeralo cistenie

gilmorka
4. nov 2022

Ako čítam, máš s tým dosť roboty. Ja mám náklady na podstielku asi podobné. Boli nižšie ale nakolko išli peletky na dvojnásobok ako nastala ,,kríza,, s plynom,tak sa to predražila. Kupovala som 15 kg vrece za 3,50€, teraz v lete som musela kúpiť za 6,50€, na mesiac miniem dve vrecia, čiže momentálne 13€ eur a plus hobliny,ale tie ma vyšli 10€ obrovsky balik a vydržia mesiace. Dva tie obrovské balíky mám na vyše rok. Čiže mesačne na podstielku tak 14-15€, bývalo to tých 8€ 🤷.
Ja vždy v piatok komplet vyberiem kopatkou všetku podstielku, klietku vyberiem von na dvor,vystriekam vodou, potom používam Savo prim, tým dezinfikujem, nechám 10 minút pôsobiť, potom dokladne opláchnem, keď treba, dám ocot na pár minút, opláchnem,osuším vaničku a navrstvím peletky a na to kopu hoblín.
No a každý druhý deň odhrniem hobliny a lopatkou vyberiem kôpky rozpadnutých peletiek. A potom zas piatok komplet čistím. V klietke nemajú žiadny domček ani nič iné, takže jediné co zvlášť čistím je napájačka a misky.
Hobliny sa mi páčia preto,lebo časť bobkov sa tam ,,zavŕta,, a nie je ich tak vidno 😁

gilmorka
4. nov 2022
majamat
4. nov 2022
gilmorka
4. nov 2022

Naše ,,knedle,, 😁 🐹 🐹

majamat
4. nov 2022

@gilmorka akoze mam chvile, ze sa mi nechce, halvne po sichte, ale inak to robim rada.
ja na toho naseho Pixa milo hovorim a on mi pri tom popkornuje. je strasne zalty, aj ked kusavy vie byt tiez. inak je to celkom osobnost. dost hlucny je, dost vyrazne sa prejavuje.

ked sme ho kupili, bol samozrejme zakriknuty. dali sme mu jedlo do domceka, aj vodu, aby netrpel nedostatkom. vtedy sme mali len taku tu 80cm klietku, lebo sme nevedeli, ze treba vacsiu. aj ked to este tiez nebol az tak maly rozmer. a tam bola j plastovy domcek a na streche mal misku. tam smemu davali granule o par dni. cez den tam nechodil, ale v noci, ked bola tma, sme ho tam prichytili. samozrejme na zaciatku stale v domceku.
par dni sme sa na neho len poerali,d cera sa mu venovala via,c aj do domceka poerala ( si ho trochu podvihla ) a tak si na nas zvykol ked sme is ho zobrali, bol chudak zamrznuty, ale postupne sa otukal a prestal sa bat.
a teda co je zaujimave, je strasne uhundrany. zalezi od toho, aky ma den, ale vseobecne plati, ze nema rad hladkanie. obzvlast nie po zadku. to hned hundre. ked ho idem v klietke pohladkat, niekedy sa da, inokedy ujde, vacsinou sa da po hlave, ked nieco zuje, tak je to samozrejme lepsie, ked je v domceku, ten si chrani,tam a tendenciu kusat. teda on nezahryzne, len vybehne a dotkne sa zubami. snazims a ho nedrazdit. ked ho mam na rukach a hladkam ho, tka hundre. niekedy sa necha po hlave, je ticho, neikedy stichne az ked ho nehladkam,a le drzat ho mozem na rukach. sme s aminule s mm smiali na nom, lebo on ako keby ma oci aj na zadku. idem s rukou odzadu,a ni sa ho nedodtknem a uz hundre.
mm si s nim vzdy podrieme a vtedy ho skrabka na boku. tiez este na neho zabera, ked mu masirujeme vzadu kostrc. to sa mu tiez paci.

a teda vlemi casto reaguje takym tym zvukom, takym hrkotavym. kruti zadkom, vyzera to skoro akoby rumboval,a le nie je to ten hlboky zvuk. teda ason sa mi nezda. . mne to pride, akoby si chcel nieco presadit, teda konkretne chce ukazat dominanciu. ak mi to zacne robit, ked sa priblizim a zacnem ho hladkat, ci skrabkat, niekedy sa pri tom polozi a necha sa, prestane. nokedy s tym zadkom kruti na bok, hlavne ked ho po nom hladkam.

a okrem toho samozrejme piska, ked buchnu dcere, alebo ked ked zahrkocem iskami v ktorych mam zeleninu pripravenu pre neho v kuchyni ( aby nebola studena ), tiez si rozprava, ked skuma okolie. vsak klasika.

majamat
4. nov 2022

@gilmorka zate, aka pohoda

majamat
4. nov 2022

@gilmorka inak my mame tiez bobky skryte - bod v tych domcekoch. to am tak v kutikoch. alebo v to zachode,a le on polovcu sena zo sennika povyhadzuje, cize nakoniec to am cele zakryte senom.

majamat
4. nov 2022

Môj takto teraz, ale väčšinou spí na terase 😀

majamat
4. nov 2022

ten druhy domcek, to je jedna doska hore a 4 nohy. hore ma tiez take tie handry na mop a to volam terasa. ked mu to tam cistim, niekedy mu necham tu handru visiet cez tu jednu stranu - cez vchod, ale vsak moze ist bokom no on to nema rad, bude to potahovat, hryzt az to nakoniec stiahne 😀 on musi mat vyhlad.

gilmorka
4. nov 2022

@majamat ja by som mu tie domčeky nedávala, keď potom hentak reaguje kusavo. Domčeky podporuju teritoriálne správanie.
Ja mam zas samičku takú, že keby má ukryt,je tak strčena celý deň. Aj tak je o dosť plachšia, na každý pohyb okolo klietky hneď je v strehu. Pigino uteka k mriežkam vydrankať dobrotu,ona prchá na opačnú stranu 😁 dôjde, až keď jeho pocuje chrúmať 😁

majamat
4. nov 2022

@gilmorka neviem. mne to pride, ze potom to zviera nema tocisko. morcata su plache bez ohladu na to, aku dobru starostlivost maju. je to v nich a potrebuju sa skryvat. no ten moj tam nie je stale. spava na terase, sem tam cez den v domceku a chodi tam jest a curat. inek hocikedy vybehne von, pyta jest.
on je kusavy skor ked sa zlakne, ked necaka, ze sa priblizim a to aj mimo domceka. inokedy v domceku ( ako na foto) , ked k nemu idem rukou, da sa aj pohladkat po hlave, olize mi prsty.

gilmorka
5. nov 2022

@majamat aj náš samček sa na nás zaháňal, nemal rád keď ho niekto išiel dvihnúť alebo keď mu išiel pohladkať bok alebo hoc aj niečo zdvihnúť z podstielky pri jeho boku, hned sa zvrtol a zahnao,ale necvakol.
Ale tento rok mal zdravotny problem,trebalo ho brat veľa do rúk, najskôr som to robila pre istotu v hrubych pracovnych rukaviciach ale tak si zvykol, že už potom to neriešil a pomaly ostal aj ležať keď sme ho dvíhali 😁 odvtedy sa už nezaháňa vôbec.
Ja som to čítala tak, že klietka je ich domček,kde sa majú cítiť bezpečne a ukrytmi sa podporuje plachosť a teritoriálne správanie.

majamat
5. nov 2022

@gilmorka akoze ten nas to sice urobi, ale zas on len vytrci zuby a zas nerobi to uplne vzdy. dcera si ho kldune sama vezme z klietky, no berie ho z terasy, lebo priamo do domcekov nedociahne.
no on tam bez problemov vyskoci, lebo odtial si casto pyta jest. to ma taky balkon, kde nas vita.

a v domceku toi tiez neurobi vzdy, iba ked sa zlakne. to s teritorialnym spravanim nic nema, to skor preto ze to mozno necaka, vtedy to urobi. ked idem na neho pomaly a vidima, neurobi to, ked ho idem zobrat z domceka, priamo tam vopcham ruku, neurobi to. a nie je to ani take zle, ze by som si musela brat rukavice. vyberame ho z klietky niekolkokrat denne.

micike1985
Autor odpoveď zmazal
majamat
18. nov 2022

@micike1985 to by nam uplne nevyhovovalo.
nas krpec akosi nechce mrkvu. zial zeler a petrzlen obsahuje vela vapnika, ma mocove kamene, resp bol tam jeden+ piesok, znizili sme prijem vapnika a je to ok. a teda vdaka tomu mame obmedzenia,a j vdaka jeho vyberavosti.
rano davame ladovy salat. okrem toho jedava rajcinky, salatove uhorky, papriku. nedostava toho vela, su to male kusky a ani mu to nedavame naraz, iba ked odchadzame an dlhsie. niekedy bazalku, ci pupavu,a lebo ine rastliny, no uz nam konci sezona, tak musim travu nasadit.
potraviny s vapnukom uplne nevylucujeme, lebo uz neviem co by jedol. tak ich dostava fakt v malych mnozstvach. z tkach potravin zeler, petrzlen ( ten ma uplne vela vapnika ), kalerab a brokolicu.
je tam vela vodnatej zeleniny,a le teda ma male mnozstva.
sem tam nejake ovocie, vacsinou jablko, cucioriedky, cez leto aj maliny, ci jahody. no ovocie nema denne.
vecer mu vzdy vytiahnem na doobedie zeleninu, lebo rano by bola studena. salat nie, ten sa ryhclejsie ohreje, lebo je tenky, neikedy ho oplachnem teplej vode a utriem. cezleto netreba. toho je malo, maximalne 10g. tu zeleninu som teraz odvazila, tak je tam 29g s tym, ze petrzlen musim este ocistit, cize realne bude medzi 20-25g. viac nie. poobede bude podobne mnozstvo + snad torchu travy. no to mu nosim misi chvost, tak max 10 listkov a pupavu tak 5 listkov - vacsich.
a vecer am granule Versele Laga kavia - taku malu odmerku, asi 10ml.

je tam popisane, ze salatova uhorka naduva, preto nekombinujem moc zeleninu dokopy, dam mu vacsinou jendu a nech ju "prelozi" senom. uhorky nedostava vela, jadierka mu vyrezem. a halvne vraj nei ej vhodne ju kombinovat z obilninami, lebo to moze kvasit. obilniny nedostava vobec. udajne to morca vobecnepotrebuje a su pre neho kaloricke. no sem tam ma neico aj z obilnin,ale fakt malinko. 1x za 3m. raz mi ukradol chleba ked som pri nom sedela 😀 soms a s nikym rozpravala, on pobehoval po zemi a ani neviemkedy mi do neho kusol.

majamat
18. nov 2022

a ozaj, mame granulky vot C, ktore jedava denne.

majamat
18. nov 2022

inak skusala som aj stopkovy zeler, cviklu a neviem co este, ale jedoduchot o nechce. ani tu brkolicu nezje vela a casto po sebe. rovnako kalerab.
najviac ma stve, ze necche tu mrkvu, tej sa ani nedotkne, sksuala som domacu, skusala som tu peknu malu mladu mrkvicku, alebo tie obrovske mrkvy,a si prehnojene. a nic.

micike1985
19. nov 2022

@majamat my nemame dlho morciatka, len sa drzim toho zoznamu. Na zaciatku ani oni nechceli petrzlen, ani papriku, ale ajtak im stale vseko davam a uz viac toho zjedia. Co sa tyka petrzlena, mrkvy a zeleru, tak len pri vnati sa pise, ze obsahuje vela vapnika. Samotny koren nie. A salat je vhodnejsi lolo, little dzem alebo rimsky...tieto nase miluju. A aj bilinky mozu. Zatial som im dala kopor, ale chcem skusit aj ine.

majamat
19. nov 2022

@micike1985 vobec nie,a j koren obsahuje dost, pozri tu je tabulka a aj presne mnozstvo. petrzlen je zvyrazneny pretoze je bohaty na obsah vapnika. https://www.kralici.cz/morcata/pages.asp?f=jide...

a teda nase morca ma nasledky, lebo jedlo vela zeleru a petrzlenu. brokolica sice ma viac,a le tu moc nechcel.

ma potraviny, ktore neikedy zje, inokedy nie. aj tu brokolicu, pripadne kalerab, alebo aj karfiol. tie potraviny davam len sem tam a ked ma pauzu, potom si niekedy da.

no mrkvu nie,a ni po pauze proste nijak. fakt som to skusala vleakrat, s pauzov a proste nic.

majamat
19. nov 2022

@micike1985 teda zeler je tak na hrane. no jedol ho dost, preto zeler davam castejsie a viac ako petrzlen.

majamat
19. nov 2022

@micike1985 pozeram ten zoznam a teda zeer jedava, cuketu moc nechce, sem tam trosku, dyne je asi tekvica? tu tiez moc nechce, len sem tam trosku, kalerab ake ma obdobie, neikedy schrume, inokedy nie, karfiol tiez malo, len sem tam trochu si da, hoci nedavam vela z tej potraviny, casto len 10-15g no tie sco jedava sem tam, vacsinou nezje cele.
papriku jedavam mal obdobie, ked ju nechcel a raz som kupila, drzala som ju v ruke a mm mal na rukach naseho Pixa. ani sme nevedeli ako, natiahol sa a pustil do papriky :D sme sa celkom pobavili na nom, ako mu zachutila.
petrzlen som pisala, ten dostava,a le male mnozstvo, rajciny ma tiez rad,a le dostava len tie malinke - 1x denne, civklu vobec nechce, zo salatov ladovy,a lebo rymsky, obcas klasika zo zahrady.
a ozaj, stopkovy zeler tiez nechce.

gilmorka
19. nov 2022

@majamat na fenykel sa píše, že rozpúšťa močové kamene. Ten si neskúšala? Našim chutí.a najnovšie im občas kúpim čakanku,aj ta im chutí.
Ale oni zjedia asi všetko, jedine čo im ozaj najmenej chutí je petržlen.
Keď k nám prišla Pegi dvojmesačná, nechcela nič okrem mrkvi. Ale pekne si postupne zvykla na veľa druhom a potom ako som ich dala dokopy s Piginom, začala postupne jesť úplne všetko. Vo dvojici im chutí najlepšie,asi si aj závidia aby jeden nemal viac ako druhý,tak jedia o sto šesť 🤣

majamat
19. nov 2022

@gilmorka a samceka mas kastrovaneho ci ako?
my mame len samca. nemu nemozeme dat dalsieho, lebo by sa asi bili je celkom akcny. a ak by sme chceli smicu, tka jedine ho dat vykastrovat.

fenikel som neskusala, nikdy som ho akosi v obchode nenasla. teda nehladala som ho vela. u ans ho amt nebudu, to jedine v meste. tam zas nechodim nakupovat stale. niekedy mi to ani nenapadne.

dnes som mu kupila bazalku, mali aj pekny rimsky salat v Lidli, ale mame cely a aj nacaty ladovy salat. to by sa pokazilo.

micike1985
20. nov 2022

@majamat podla tej tabulky ma kalerab(knedlubna) a brokolica vela vapnika. My davame stale tych 80g zeleninky v dvoch davkach. Takze rano a vecer 40g. Stale mrkvu, petrzlen, zeler a ktomu nejaky salat (ladovy nie-obsahuje vela vody) papriku, cervenu repu, repikaty celer, kopor. Raz dostali kusocek jablcka. Ostatne som este nedavala. Dostavaju aj tie granulky versele laga.

gilmorka
20. nov 2022

@majamat momentalne ho v obchode nevidím,ale v zime bežne mávajú fenykel v lidli aj kauflande.
Ano, je kastrovaný v 5 mesiacoch, hneď ako sme zistili, že je to on a nie ona. Práve preto, že som nechcela riskovať dvoch samcov. Aj keď vraj keď k nemu pridáš malého mesačného hneď po odstave, malo by to fungovať, len potom keď príde mladší do puberty, môže sa to zmeniť

majamat
20. nov 2022

@gilmorka ved toto.

ako dlho ich mate?