Byt v meste alebo dom v satelite: Čo je lepšie pre rodinu?
Ahojte, ti co ste zili v panelaku v meste a potom (predtym) aj v dome mimo mesta (v nejakom satelite), mohli by ste sa prosim podelit so svojimi skusenostami? Ktore byvanie vam viac vyhovuje a preco? Momentalne byvame v 3i byte v panelaku v Bratislave s 2 malymi detmi. Zvazujeme ci sa prestahujeme do vacsieho bytu a mozno by sme si zaobstarali aj nejaku zahradku alebo ci sa zacneme obzerat skor po nejakom dome. Ja ani muz sme v dome nikdy nebyvali ale velmi by sme chceli zahradku. Zaroven vidim, ze pre deti by bolo super keby sa mohli na zahrade vyblaznit. Tiez sa mi to vidi ako super zmena oproti sidliskovym prechadzkam, ked je stale nejaka cesta alebo cyklista. Tiez ma uz prestva bavit, ze sme stale chori, co dost pripisujem vytahu v nasom vchode, nakolko je tu cca 50 bytov a cca 1/3 su rodiny s malymi detmi. Ja som momentalne na MD a muz robi cca polovicu casu z domu, takze cestovanie do prace vy nebol az taky problem. Coho sa obavam je, ze do domu pojde stale vela penazi a casu. Tiez neviem ako to bude ked budu vacsie co sa tyka skoly a kruzkov. Tak ja vobec neviem..
Ja som vyrastala v dome veľmi blízko malého mesta. Teraz som 18 rokov v bytovke. Už by som dom nechcela.
Ale určite každý to máme inak.
@vazka1 to si vy musíte dať priority všetko má pre a proti.Narodila som sa do panelaku a bývali sme tam do dcerinych 5 rokov.Polku RD som leta prežila u mamy v dome a vtedy som zistila, že chceme určite dom tá voľnosť na dvore, bazén, čítať knižku na trave....Sme 15 min od Ba a nemenila by som už ťaháme 10 r.Skoly a krúžky su aj v satelitoch do mesta chodím minimálne a to som bola vyslovene mestský človek nakupaky atď...muž a dcéra dochádzajú do Ruzinova kolóny nie sú.Boli možno pred 5 r odkedy je obchvat je to v poriadku.Ja by som sa v byte už cítila ako uväznená.Oktem toho, že v dome platíme o polku nižšie náklady na energie, periem kedy chcem, robím čo chcem nikto mi nebucha, že ho ruším.Viac miesta, viac vyžitia neviem si už predstavit okolo paneláku venčiť psa, na bicykel najprv sa niekam dopraviť tu sadnem a idem kde chcem, jazera...my sme išli do toho, že uvidíme, ked to nebude dobre predáme zarobíme ...a ani raz sme taku myšlienku nemali.Ja si myslím, že aj na starobu sa viac pomotam na dvore ako v paneláku.
A robota okolí domu veď nemusíš si vysadiť botanickú dáš kríky, stromy raz týždenne pokosis...ja som to prehnala s kvetmi, ale mňa to baví tak sa o to starám.A mne nevyhovovala anonymita paneláku tu sa žije viac komunitne stretávame sa, grilujeme, deti raz u jedných potom u druhých na ulici...a pre mňa bolo dosť podstatné, že všetci sme +- rovnako nie sú tu fetaci, bezdomovci, asocial čo neplatí nájomné pani, ktorá má doma 10 mačiek a smrad to som zažila, keď som bývala u muža v byte.Roky proti nej bojovali nikto mi nefajčí vedľa na balkóne, pod oknom...a niekto hore píše, že si s dieťaťom na dvore a vo vnútri varíš to pre mňa bol v paneláku stále stres rýchlo uvariť porobiť, lebo treba ísť von v dome môžeš robiť viac veci.Pises, že muž môže pracovať z domu veď to máte ideálne.Okrem toho veľa ľudí si z jednej izby, prístavby spraví podnikanie aj tí je plus kamarátka ma tak pedikúru neplatí nájomné.Ty vieš aké ste typy...ale, pre také malé deti ideal
Ahoj, my bývame v 3 izbovom byte (s jedným dieťaťom) a máme záhradu s chatou blízko BA. Mne príde táto kombinácia ideálna. Záhradu v podstate využívame len v teplom období, ideme tam občas na víkend alebo len na jeden deň, malá tam má trampolínu, bazén. Za mňa je to fajn na také spestrenie, ale ja hoci som vyrastala v dome mám radšej byt.
Pre mňa je dom v satelite nočná mora. Boli sme tak pozrieť kamošov a teda ja si neviem predstaviť tak bývať. Dom síce pekný, ale dvor tak maličký že možno pätina z našej záhrady a naokolo NIČ. Určite záleží aj aká dedina, ale tieto novodobé radové zástavby viac menej v poli sú hrozné. Ja by som tam na materskej umrela, mne veľmi vyhovovalo že som vyšla z bytu a v pešej dostupnosti je všetko - rôzne ihriská, nákupné centrum, krúžky pre dieťa, reštaurácie a kaviarne, parky. Záleží ale od životného štýlu rodiny. Mne viac vyhovuje byt v meste, iným nemusí.
Ja s manzelom sme panelakove deti, ja som vikendy travila u babky v dome v ba...teraz byvame v dome v satelite, kt.sa spojeny s Ba jednym mostikom...mame pomerne velky pozemok, samostatny dom...zije sa nam tu dobre...priamo do obce chodi bus v spicke kazdych 30 min., mimo spicky kazdu hodinu..15 min.pesi mame ba MHD...uz by som sa do panelaku nevratila...byt radsej prenajimam a uzivam si ticho dediny, pohodu dediny, ziadne zvuky v dome od susedov (samozrejme na zahrade pocut)...deti so skolou ani treningami probldmy nemaju...vybavenost obce je fajn, je tu skola, skolka, obchod, ihriska...10 min.pesi kaufland....v ziadnom pripade po panelaku netuzim
Je to o prioritach a samozrejme financiach...treba si doma sadnut a zapisat + a -..verim, ze sa rozhodnete dobre
Riešila by som to vacsim bytom a chalupu do 100 km, ak nemusíte pracovať sviatky a víkendy.
@vazka1 my byvame v byte v meste a mame chalupu na dedine. Idealna kombinacia. Deti mame v puberte, tie tam velmi nechcu chodit, nudia sa, tak ich tam netaham. Maju kruzky a kamaratov v meste. My ideme hocikedy, po robote, na vikend, ked je pekne a uzivam si to. Ked je v zime hnusne a skoro tma, tak tam ani nechodime. Neviem si predstavit sa tam trmacat kazdy den.
Byvame v dome, na dedine. A nikto nikoho nerozvaza. Skolku aj skolu mame v dedine. A ked syn pojde na strednu je to 4km autobusom do mesta. V zivote by sme nevydrzali v byte.
@katarinaba asi skusime spisat plusy a minusy. Teraz su deti male, ja som na MD ale neviem ako bude ked budu vacsie. Ja som vacsinu casu pracovala z domu, tak asi to tak bude aj po navrate do prace, manzel tak 2 dni do tyzdna HO. Ratam ze do skolky a na ZS by deti mohli chodit na dedine ale asi to bude horsie s kruzkami. Musim popozerat ako je to s ponukou kruzkov.. No a okrem toho sa obavam ci nebudeme otrokmi domu, co sa tyka casu a nakladov na dom. Ostatne vidim ako vyhody byvat s dome
Záleží na tom, do ktorého satelitu. Nedá sa to zovšeobecňovať. Sú satelity, kde je aj občianska vybavenosť, aj škola (do ktorej deti berú), aj škôlka... Aj obchody, aj lekári. Ale sú aj také,kde síce nájdeš na stránke , že škola je, aj škôlka, ale keď sa tam presťahuješ, zistíš,ze do školy zoberú len deti, ktoré majú v obci minimálne 5 rokov TP, alebo je škôlka tak preplnená, že berú len predškolakov a občas aj mladšie deti.... U nás je tak veľa detí, že zriadili elokované pracovisko škôlky vzdialené od obce 12 km jazdy autom (bez auta nemáš šancu)....🤦 Bývanie v dome je fajn. Aj záhrada. Aj terasa. Aj plno detí na ulici, ktoré sa spolu hrajú a kým sú malé, máš s kým kocikovať. Ale vyberte si satelit, kde máš istotu, že deti budú môcť byť v škole, v ŠKD, v škôlke.... Ideálne, ak by si aj Ty vedela pracovať z domu. Najhoršie riešenie je nastaviť sa tak, že však prácu mám v Ba a deti budem voziť do Ba do školy (nechám si TP v Ba).... Takéto deti sú už odmalička ucestované a nemajú v satelite kamarátov, lebo tam chodia viacmenej prespať a na víkend.... Skončíš v práci, vyzdvihneš deti z ŠKD a kým prídeš autom domov, v zime je už tma...
Toto je tu každý druhý týždeň. Pozri do starých diskusií, všetko tam už bolo napísané.
Dom v meste ideál 😉
@vazka1 bývali sme 9 rokov v paneláku v BA a už nikdy viac. Stále tam bol hluk od susedov. Všetko bolo počuť. Proste kralikareň. Teraz bývame v satelite a denne dochádzam do práce do BA. Deti chodia do školy a škôlky tu na dedine. Krúžky tu majú taktiež takže nikomu taxikára nerobím. Bývame v novej lokalite. Sme tu samé mladé rodiny. Deti len vypustím na dvor a nemusím behať každý deň po ihriskách. Na dvore majú všetko. Socializovane sú dosť, keďže sa denne hrajú so susedmi , či už na dvore u jedných, druhých, tretích alebo na nasej sukromnej ulici . Už by som nemenila. Neviem si predstaviť žiť s rodinou v byte. Mne to príde také stiesnené. Ja potrebujem mať poriadny priestor na život.
@vazka1 chcete stavať či kúpiť hotový?Dom je dom a tam je povedané všetko.Decka chodia do školky, školy v dedine aj na krúžky gymnastiku a druhá do jazykovky a tenis.Nikdy by som deti nevozila do mesta do školy tu majú spolužiakov, kamarátov väzby....oslavy, aktivity.Nechcem, aby sa raz po škole, ak by chodili do BA túlali a prišli domov večerným autobusom.Druzina je do 3- 4 ročníka a nechcela som, aby dochádzali samé z mesta.Otrok domu v akom zmysle?Ja som rada,že deti žijú v prírode a nie uprostred panelakov a v izbe.velke plus pre mňa je domáca zelenina a ovocie, máme 2 psov, papagáje od jari do jesene žijeme na dvore, jedavame na terase.Stacili mi minule zábery v TN, keď v Petržalke zabili bezdomovca ďakujem pekne tam vychovávať dieťa a pod panelákom geto, rozbité fľaše.Uz sa bojím veľa ľudí a mesta aj toho, že by išli samé zo školy v meste tu skoro každý každého pozná.Dom ta pohltí nakoľko ty chces.Ked budeš trhať každý kúsok buriny a nebudeš si ho vediet vychutnať tak budeš otrok domu.Ja mám posadené účelne všade geotextilie, takže burinu nemáme.Na jeseň ostriham stromy, kríky muž kosi raz za 2 t pondelky.A vieme aj nič nerobiť👍
@vazka1 Takáto diskusia sa tu pravidelne opakuje a dostaneš zhruba polovicu názorov, že máte zostať v meste a druhú polovicu, že máte ísť do domu. 🙃
Ja som presne dieťa z bratislavského sídliska, celkovo 34 rokov som žila v bytoch, najprv s rodičmi a sestrou, potom sama/s priateľom. Potom, pred vyše 15 rokmi, som sa presťahovala na dedinu, alebo, ak niekto chce, tak do satelitu, hoci ja by som to tak nenazvala, lebo slovo "satelit" vyvoláva istú predstavu, ktorú moje bývanie nespĺňa. Bývam v starej časti dediny, nie v novej zástavbe kdesi na roli. Keď čítam o vození detí do školy, na krúžky, k lekárovi, o dochádzaní do práce, do obchodu... tak mi je, úprimne, do smiechu. 😃 Školu máme minútu od domu, škôlku tak 3 minúty možno. Syn chodí na 3 krúžky (chodil by na 4, ale nedalo sa to zosúladiť, dva boli v jednom termíne), všetky krúžky má v škole. Detský lekár do 10 minút peši z domu (autom minúta-dve), všeobecný lekár a lekáreň detto, dokonca je tu aj ortopedická ambulancia, do 5 minút peši z domu, termín sme dostali do týždňa (nechcem si predstaviť to čakanie v BA). Zubára a veterinára máme vo vedľajšej dedine (5 minút autom). Najbližší obchod 5 minút peši z domu, obchodné centrum 3-4 minúty autom. Posilovňa a bazén (áno, aj ten tu máme 😊) tiež tak 10-12 minút peši, 2-3 autom. K vlakovej stanici mám 8 minút peši, k autobusovej zastávke do BA 2 minúty. Keď som bývala v Ružinove a pracovala v Petržalke, cesta do práce mi trvala pol hodiny. Keď bývam v Miloslavove a pracujem v Šamoríne, trvá mi autom 12 minút. O tom, že po príchode z práce nemusím zúfalo hľadať, kde zaparkujem, ani nehovoriac.
Treba si vedieť dobre vybrať. 😉
Samotné bývanie v dome si neviem vynachváliť, v lete bazén, terasa, záhrada, v zime oheň v krbe... Do bytu by som sa už nevrátila, ani za nič. Možno jedine, keď už budem naozaj stará a bývanie v dome bude nad moje sily.
@vazka1 mna pri tejto vecne sa opakujucej teme vzdy tu na MK fascinuje, ako zeny byvajuce v bytoch pisu, ze do domu by nesli byvat, lebo s domom je vela roboty. pytam sa akej roboty? mame velky dom a este vacsi pozemok a o ziadnej robote neviem. travnik ti automat pokosi sam, kriky -ak ich mas- si 1-2x rocne ostrihas. to je vsetko. takze este raz, aka je na dome robota? ziadna. jasne, ak niekto sadi pol hektara zeleniny, tak sa namukluje ako kon, ale vsak to nie je povinnost sadit rajciny a papriky. ja mam obrovsku okrasnu zahradu, len trvalky, zasypane korou. ak za sezonu z toho vytrhnem 4 travy, prehnala som to. a par krickov jahod. to je cele. mame vela ovocnych krikov, vela vlastneho ovocia, ale s tym nie je ziadna robota. raz rocne na jar ostrihat. a potom uz len cele leto oberat a jest.
Benefitov byvania v dome je milion a trochu. ziadni hlucne sexujuci susedia za stenou, ziadne dupotajuce deti nad hlavou, ziadny cigaretovy popolcek na balkone od fajciarov susedov, ziadny dym cez stupacky v celom byte, ziadne handrkovanie na schodzach bytovych vlastnikov, ziadne prisposobovanie sa susedom. mam male dieta a pre mna je dom rajom.do bytu by som sa uz vratila, len nohami napred. ten pocit, ze dieta je cely den vonku a ja pri tom mozem byt kludne cely den v pyzame, sediet na terase a pit caj. v byte, ak sme chceli ist von, som musela dieta obliekat, vzdy sa vracat,lebo sme vzdy nieco zabudli, brat so sebou milion veci a ked som chcela varit, museli sme byt doma. teraz aj varim, aj sme na zahrade. a tie uzasne vikendove vecery s kamosmi pri kotlikovom gulasi, ci grilovacky. za mna byt uz nikdy, NIKDY. a ze robit dietatu sofera. ak nepojdete byvat panu Bohu za chrbtom, tak budes mat v dedine aj skolku aj skolu. a castokrat omnoho lepsie ako tie mestske skolky a skoly. ak dieta nerobi nejaky extra sport (ako to moje starsie), tak bezne kruzky mas aj na dedinskych skolach. a tak ako dieta v meste nepojde 30min.peso, lebo pojde autobusom/elektrickou,. presne tak to dieta sadne na autobus a pride domov na dedinu.
@erikavesela toto znie dobre 🙂 napíšeš mi, prosím, aká lokalita to je? Pripadne do IP ak nechceš tu uvádzať… ďakujem ☺️
@vazka1 možno Ti neodpoviem priamo na otázku, lebo nemám skúsenosť so satelitom, len s okrajovým sídliskom v Košiciach v detstve, ale na dochádzanie ráno nikdy nezabudnem, detto keď som chcela ísť do mesta, na nákupy apod. Teraz žijeme takmer v centre, všade chodím pešo, práca, škola do 5 minút. A máme chalupu, kde sa decká vybláznia, ja si pozáhradničim, porobíme s drevom, chodíme do lesa, proste sa "dedinsky" vyžijeme. Takže mne maximálne vyhovuje táto kombinácia a v živote nebudem riešiť fúrikovanie detí po krúžkoch a podobne. Ale závisí to aj od toho do akej obce pôjdeš, ako píšu baby vyššie a akú budeš mať prácu, či vieš mať deti v škôlke v dedine, potom v škole a tak
Niekto radi chalupu..chalupa v okolí Ba do 150 km stojí 120 t to by som radšej zostala v byte a za tie peniaze chodila na víkendy a sviatky na požičané chalupy.Ine je, keď je chalupa už k dispozícii.Treba si ísť obzrieť dedinky, kde ťa to láka v mojom okolí v dvoch je ZUŠ, fitko, tenisové kurty, Tomášov minigolf, footgolf, my už ani do kina nechodíme do Ba, ale do Samorina už som nervózna v nakupaku hľadať miesto na parkovanie.Nasa dedina aj okolité majú veľa denných taborov pre deti.Netreba to vidieť, že satelit rovná sa kolony a ideš tam prespať.
@dzonik Tipujem Nad Jazerom, či Ťahanovce? 😁 My sme tiež z rovnakých dôvodov kupovali byt v centre, nech máme všetko na dosah ruky, vrátane zastávok MHD. Muz má veľmi lámal na dom niekde v Maďarsku pri hraniciach, ale nakoľko tie smery dobre poznáme, hovorila som si, že neexistuje. Žalostná dostupnosť, minimálne dve autá, vozenie hore dole denno denne a státie v zápche pri vstupe do mesta 🫣
@vazka1 ahoj, my sme s mužom obaja z bytu, aj naši starí rodičia takže sme s domom nikdy nemali skúsenosť. Ale keď sme riešili bývanie 10 rokov dozadu, bolo lacnejšie postaviť si dom v satelite pri BA ako kúpiť si byt ktorý by spĺňal naše podmienky ( novší, prerobený, v nie starom baraku3-4 izb..atď)... Obaja sme išli do toho sonstiahnutou ritou , ale poviem ti že od prvej noci v dome sme sa obaja zhodli na Tom že to tak malo byť a iné by sme už nevedeli. Máme ešte k tomu celému šťastie že máme absolútne úžasných susedov. Za mňa pozitíva najväčšie : žiadny hluk, aj keď sused kosi, stačí mi zavrieť okno a nepočujem nič, už žiadny cigaretový smrad ráno v spálni , žiadne výťahy schody, odstávky teplej vody na niekoľko dní, žiadne debilné schôdze kde sa vždy odhlasovala dajaka debilina a ja som ju len platila, máš vo svojich rukách šetrenie energií, smetia, všetko si urobíš tak ako chces. Žiadne leto strávené v prachu a hluku lebo vždy niekto potrebuje celé dva mesiace prerábať, Predĺžená sezóna pobytu vonku, je to priestor navyše kde sa môžem stretávať a rodinou , všetky oslavy, grilovačky návštevy sa odohrávajú u nás. Ďalej odkladací priestor, na nerozoznanie v byte toľko veci proste nikdy neuskladnim aj keď by bolo určite lepšie naučiť sa neskladovat.ale v dome máme vďaka tomu stále upratané, a potriedene, ďalej to že decká môžu kedykoľvek vyjsť von hrať sa, krpec tu má pieskovisko, bazén, šmykľavku, hojdačku, vlastný domček, otrha si maliny, broskyne, čučoriedky, a keď tu s kamošmi všetko pojdedia, idú zas k susedom kde pojedia jahody, hrášok... Cez plot si len zakricime so susedmi kde sa decká akurát nachádzajú aby sme mali prehľad. Syn má 3 roky, a všetko ho baví robiť od kosenia po hrabanie lístia, máme malý pozemok ale úplne sa tu využije, s tatinom robia všetko spolu, sadia pestujú, kosia, máme tu aj volieru po psíkovi a zaobstarame im aj havina. Negatíva : keď sa niečo poserie na dome je to na tebe, treba mať dobré poistky, v bytovke keď sa pokazí kúrenie, takpovediac to nieje tvoja starosť a postarajú sa rýchlo( relatívne) keď sa to poserie u teba, musíš riešiť, platiť, ... Keď kupuješ hotový dom, nikdy nevieš ako bol postavený, a prečo odtiaľ niekto odchádza, je to skrytá mačka vo vreci. ( Toto ale mám od tých čo dom kúpili, my sme si postavili takže máme inú situáciu). Dom bude vždy ale že vždy niečo vyžadovať, aj keď iba drobnosti ale je to pre aktívnejších ľudí. Takí čo majú radi doma telku a víkendy v posteli to úplne nieje, iba že by sisi ani to časom vždy našla niekoho kto za teba urobí ( aj to kosenie obyčajne, záhradu zazimovat, prečistiť napríklad okapy, pretrpieť prebrusit kadečo čo vybledne a podobne skrátka vždy sa niečo nájde) a pre niekoho kto nieje mobilný je isto faktor aj doprava. Máme dve autá , chodí sem prímestský autobus ale čo sa MHD týka, to som ja vzdala už dávno ešte som bývala v BA , takže pre mňa toto nerozhodovalo, doprava je v ba iba horšia takže auto je za mňa must have ale nemá to tak každý...za mňa tak nejak...🙂držím palce vo výbere
@vazka1 joj a ešte som zabudla na veeelmi dôležité plusko a to je parking... My máme na 3 auta , takže aj návšteva sa pekne zaparkuje a neriešim zóny, platenie, aplikácie a podobne debiliny , čo v Bratislave treba a to večerné krúženie okolo bytovky či niečo nájdem... To mi vôbec nechýba 🙂

Tak nie je satelit ako satelit...Malinovo a Most pri Ba je parada, mas tam vsetko a 15min do mesta..