Byt verzus dom
Ahoj! S manželom bývame už vyše roka u rodičov aj s malým 10 mes. dieťaťom. V poslednej dobe si s rodičmi skôr ideme na nervy--majú kopu pripomienok k výchove, nepáči sa im dom, ktorý chceme stavať, pozemok na ktorom chceme stavať je zlý, chodíme neskoro domov, míňame peniaze na oblečenie a tak dom nepostavíme... Asi chápete. Akurat včera nám prišli plány na dom, ktorý, ako by sme mali začať stavať už na jeseň. Avšak, z tejto situácie a takého akéhosi nepohodlia zo vzťahov, ktoré tu sú sme sa rozhodli pozrieť aj nejaké byty. Našli sme úžasný kompletne zariadený a zrekonštruovaný byt v meste, ktorý je približne v rovnakej cenovej hodnote ako holá stavba domu. Momentálne by to určite riešilo celú situáciu a boli by sme tam určite šťastní všetci traja bez neustálych podpichovancov od rodičov. Myslíte si že je lepšie ísť do. bytu alebo sa fakt zatať aja vystavať dom, ktorý ešte možno 3 roky nebude na komplet.
Ďakujem
@lucinka1988 Urcite mas pravdu so znamymi. Ale vies co? Ja si myslim ze to je stara skola. My mlada generacia mame ine hodnoty aj ked mame dom ale ziadne hrdlacenie na velkej zahrade, sadenie zemiakov....radsej pidi zahradka, travnik co raz do tyzdna pokosis, s modernymi kosackami to ide rychlo...vsetko je to o ludoch, ako si to zariadia. A tiez sa uz nestavaju tie obrovske 2-3 poschodove opachy, to dnes malokto chce aspon u nas. Aj bungalovceky sa rozrastaju. Ved deti odrastu a co potom s tym domiskom? To aj vykurovat treba.
Mne vyhovuje byt. Som v centre, vsade mam blizko, vsade sa dostanem peso, nepotrebujeme druhé auto. Vonku maju deti vsetky atrakcie. Mam dva balkony, takze mam aj kde vesat, aj kde bylinky pestovat. Ja som nie typ, ktory sa rad prple v zemi a stara sa o travnik.
S dieťaťom v byte to bolo pre mňa utrpenie. Možno je to aj tým ze neznášam byty, obzvlášť tie panelákove kralikarne, takže nech som sa snažila ako som chcela nenasla som tam jedinú výhodu (okrem nižšej ceny podnájmu)
Susedia. V panelákoch všetko počuť, nielen od susedov ale aj od vás. Pracku môžeš pustiť iba cez deň. Dieťa stále nahanas, žiadne odrazadla, pavúky ani lego ci iné kocky doma mat nesmies, to všetko vydáva hluk. Nebodaj keď máš živšieho potomka ktorý nevie chodiť iba utekať, cele dni ho iba okrikujes aby bol ticho. A aj tak to zakaždým schytas od neurotickej ježibaby z 2 poschodia, ktora ma silnú alergiu na detský smiech.
No a potom taka chuťovka, že hneď ako ti zaspí začne sused vŕtať poličku. Alebo fanúšik metalu ktorý vstáva o polnoci a potrebuje si k tomu pustiť hudobný podmaz.
S 3 - 4 ročným sa ideš zožrať nudou kym sa hrá na pieskovisku ošťatom od všetkých sídliskových maciek a myslíš na to ze keby si v dome varis si obed a dieťa sa samé vonku hra ty iba kontrolujes cez okno.
Exkrementy rôzneho druhu to je samostatná kapitola, taky typický sídliskovy kolorit spolu s všadeprítomnými smetami a spakmi.
Horúci letný deň, v byte peklo, dusno,najbližšia plaváreň 5 km co s tým? V dome napustíš detom bazénik, ty si sadnes do tieňa a čítaš knihu, najväčšia pohoda.
Večer po sedíš s mužom, kamarátmi na terase, v byte si akurát tak môžeš sadnúť na balkón a mlčať lebo jedny susedia vedľa majú otvorené spalnove okno a ďalší na balkóne pod vami sa rozhodol o zápis do guinessovej knihy rekordov tým ze vyfajci kartón cigariet naraz.
Byt vami prehodnotím plány, postavím domček jednoduchsi, menší, s menším pozemkom na kľúč aby bol rýchlo. Alebo dovlecem mobil house ci veľký karavan na pozemok a tam bývam kým nepostavím. Rok to človek vydrzi
My sme dom rekonštruovali celý rok. Bývali sme v podnájme a posledne 3 mesiace vo veľkom stane na záhrade. Áno v stane. Mohli sme sa nasackovat k jedným alebo druhým rodičom ale stan nám prišla ako lepšia volba

Domy na dedine je potom tazko predat ked je starsi. U nas su takto 3 pod cenu a furt ich nikto nechce kupit. Predsa len minimalne 20-30 rokov clovek v nom pozije a potom je uz stary. Dom je aj skryty zrut penazi lebo furt sa nieco pokazi co musis riesit. To len na margo toho ze dom je dobra investicia. Urcite nie taka ako byt v meste. O tie je enormny zaujem a nie kazdemu sa ujde kupit aj keby chcel.