icon

Bývanie - mesto verzus dedina

ttamia30
13. feb 2023

Ahojte baby 🙂
keby sa vám vyskytla možnosť, že si môžte so svojou rodinou vybrať bývať v peknom byte v meste alebo bývať v dome na dedine pre ktorú možnosť by ste boli viac otvorená a prečo? Veľa ľudí hovorí, že pre dieťa je najlepšie keď býva na dedine, ale myslím si že je to už teraz aj tak jedno.

flofi
13. feb 2023

Dom v meste alebo aspon blizko mesta.. my byvame v dedine 5 minut cesty od mesta a super nam to vyhovuje.. v panelaku sme sa trapili, denno denne dakujem bohu ze sa nam podarilo prestahovat..
najma v lete je to na nezaplatenie, v byte sme sa chodili kupat a vyletovat len cez vikendy, cez tyzden po praci sme sa povacsie parili v byte, detske ihriska rozpalene, do lesa daleko.. teraz pride muz z prace a cele poobedie sedime pod slnecnikom, kupeme sa v bazene a je nam skvele, je to neporovnatelne..

elizita
13. feb 2023

u mna stale vyhrava dom v meste 😀 a keby si mam vybrat dom na dedine alebo dobry byt (tj taky ako teraz mame, velky balkon, so spolocnym dvorom, 5 bytov v bytovke postavenej v r.2014 😀 ) tak urcite byt v meste... inak som z dediny 5km vzdialenej od mesta, zila som par rokov aj v starom vyskovom byte.. tak som si uz mala moznost kadeco vyskusat... uz len dom v meste nemam vyskusany, ale ten sa aktualne stavia 🙂 uz mi bude asi chybat do zbierky byvanie na byte na dedine a byvanie pod mostom 😀 inak najhorsie z tychto byvani hodnotim prave dom na dedine, ja som trpela tym vecnym dochadzanim a chytanim spojov.. v tej dobe nam rodicia ani nahodou nerobili taxikarov...

abbey1
13. feb 2023

Dom v pokojnej časti mesta. To je za mňa ideál. A vďaka Bohu, že mám to šťastie.

nikayla
13. feb 2023

Za mňa jednoznačne dom a dedina. Ale zas nie je dedina ako dedina.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
tiezjedna
13. feb 2023

@ttamia30 definuj "dom" na dedine a definuj "byt" v meste

katulienkax
13. feb 2023

@koticka tam sa dieta v puberte unudi k smrti

momoftwo
14. feb 2023

@leeo vsetko co si vymenovala ma aj byvanie dom - v meste(ak si v dobrej lokalite) akurat tu vsade naokolo nestriehnu sibnute klebetnice co nemaju ine na robote len ohovarat kazdeho kto prejde okolo😁(aspon u nas nie. A zas nechcem sa dotknut dedincanov verim ze jie vsade je to tak, len co ja mam skusenosti tuto dediny v okoli nasho mesta..omg!😁) a vnoci tu mame tak ticho, ze ked prejde vlak tak ho pocujeme a to je vlakova stanica vzdialena 6km. Svokrovci byvaju na dedine na hlavnej ulici a odrana donoci sa tam premavaju auta moc ticho tam teda nieje, takze asi by som to povedala tak, ze nieje dedina ako dedina a nieje lokalita v meste ako lokalita v meste. Ja som byvala chvilu aj na dedine( v Rusovciach) bez auta ako studentka a myslela som ze ma slak trafi, vecne byt odkazana na tie spoje a ked mi vecer posledny usiel to bola len zabava😁

fiafia
14. feb 2023

@ttamia30 keby mám NATO peniaze tak rozhodne dom v meste ☺️

belllinka
14. feb 2023

A kedy konecne nejaka obyvatelka domu spomenie “rannu kavicku na terase?”. Si vzdy predstavim, ako tam niekto rano o siestej v tme a zime sedi a v pije kavu 😁

sense
14. feb 2023

Záležalo by od veľkosti mesta a dediny a vybavenosti. Z mňa taká s veľká dedina resp malé mestečko. Cca do 10tis obyvateľov, príroda okolo a vybavenosť, typu škola, škôlka, obchody, lekári a do väčšieho mesta nie moc daleko

sense
14. feb 2023

@belllinka bývala som v byte a tiež som mávala rannú kávičku na terase 🤩

nikoleta1234
14. feb 2023

@ttamia30 z menšieho mesta sme odišli na dedinu. Už 2 roky nekupujem napr vajíčka, chováme zvieratká, mame vlastne mäso, takže ani to nekupujem. Mame veľkú záhradu, kopu ovocných stromov. Takže zelenina a ovocie sa vypestuje. V dedine mame 2 obchody, postu, pizzu pečú, ihrisko detské, škôlku aj základnú do 4.rocnika. Vsetko ma pre a proti. Ja som iba počas vysokej bola v paneláku, ale zvyknúť som si nevedela.

zuzinabila
14. feb 2023

@ttamia30 po 20 r vo velkom meste na sidlisku v byte sme isli na dedinu do ticha.zatial by som nemenila.konecne spim bez stuplov do uší😁ale s muzom sme home-office,deti nevyvazam ako taxikar,chodia busom uz same do mesta 6 km odtialto.vsetko ma pre a proti,u nas zatial vyhrava dom na dedine.a som rada,ze sme nekupili v rusnej dedine na hlavnom tahu ,kde sme uz mali rezerve.ani to by nebolo ono.pre mna dom na dedine znamena to ,co mame.t.j. uplne ticho,uplna tma v noci,potok za plotom,les,obrovsky pozemok,zvery aj lesne,aj domace🙂toto pre mna znamena dom na dedine🙂

kvetinka75
14. feb 2023

to záleží na Vás. A kto vie, čo je alebo bude dobré pre tvoje dieťa? Možno bude chcieť chodiť na krúžky a mať po ruke kamarátov a lepšie by mu bolo v meste. + dochádzanie do práce, nie je to sranda cestovať každý deň (čas+benzín). Ale na druhej strane ak by si mala HO a dieťa by nemalo krúžky, dom ti poskytne väčšie súkromie. Čo sa týka susedov, blbca môžeš mať tam aj tam ale v dome keď zavrieš okná, dvere, nepočuješ susedov - dupot, hudbu , krik a pod. Každému vyhovuje iné. Čím som staršia, tým viac mi vyhovuje byt. Keď chcem byť v prírode, idem na záhradu. Do bytu prídeš a nemusíš riešiť kopu vecí ako okolo domu. Pre mňa by bol taký ideál dom v meste . Ale z fin. hľadiska zase náročné

kvetinka75
14. feb 2023

@belllinka mne kámoška povedala, že rannú kávu ešte nikdy nepila na terase. Možno 2-3x. Cez týždeň uteká ráno do práce , kávu spraví tam, a cez víkend keď vstane - raňajky spraviť, variť alebo domáce práce - spraví kávu a je obed keď si na ňu spomenie, vtedy si sadne na terasu, vypije znova zaliatú teplú kávu. Väčšinou že večer sedávajú na terase alebo s návštevou.

fineta
14. feb 2023

Dedina a dom vtedy, ked mate vzťah k práci okolo neho, pretože to nie je len o kosení trávnika. Ked má človek rád väčší kľud a súkromie, ktoré bývanie na dedine ponúka. Ked je ochotný robiť deťom do určitého veku taxikára, keď majú tréningy v neďalekých mestách. Keď človeka baví taky ten jednoduchší život v spojení s prírodou.... Obcas by som to vymenila za život v meste, dom je bezodna jama.. Ale v lete pri bazéne s kávou v ruke, ked sa prebúdza noc do ďalšieho rána a počuť len spev vtákov, tak ma predstava mesta veľmi rýchlo prejde. 😁
@ttamia30

zuzinabila
14. feb 2023

@kvetinka75 tak je to individualne.so svokrou pijeme pravidelne🙂chuti lepsie ako v kuchyni za stolom🙂

zmrzlinka2021
14. feb 2023

@ttamia30

urcite mesto - mam rada aktivny zivot, ludi, akcie, hocikedy si vybehneme do lesa, na vylety... vsetky sluzby, moznosti, rychla doprava vsade, kultura...

Niekedy ked som u niekoho na dedine, tak proste skapal pes - okrem toho musis bezne vyuzivat auto... proste to nie je pre aktivneho cloveka...

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
slniecko5
14. feb 2023

Čo mi chýba sú poriadne potraviny v dedine a lekáreň.

yanni
14. feb 2023

Ani jedno. Mali sme/mame oboje. Byvali sme v byte v meste, to mi bolo male a priamych susedovcov cez niewolno stien nemusism. Postavili sme dom na dedine a je to horoza. Sice pokoj, nik nerozculuje aale bez auta sa nikde nedpostanes. Vsetko daleko. Ja by som brala dom so zahradou v meste.

milanemila
14. feb 2023

@ttamia30 za mna vzdy mesto, ja by som na dedine asi “umrela”. Pre mna je dolezita dostupnost sluzieb, kultura, zabava, aktivity, lepsie pracovne moznosti, skolky/skoly. Viem sa autom do par minut dostat vsade, pripadne mhd alebo pesi. My mame byt v meste so zahradkou a bobec nas to netaha do domu a uz vobec nie na dedinu. Hlavne ak ma clovek deti, tak mi zalezi na dobrej dostupnosti, aby ich netrebalo vozit do/zo skoly, aby mohli ist von s kamaratmi, na kruzky atd.

slniecko5
14. feb 2023

@zuzinabila vidíš, mne naopak chýba hluk🙂. Mňa ticho ohlusuje.
Mám rada pocit, že sa niečo deje.
Už po pár dňoch na dedine idem do mesta na celý deň si ten ruch trošku vychutnať🙂
Každý to má inak.

jesenzima
14. feb 2023

Mesto a byt.. bývanie na dedine je možno taká (v predstavách) idylka, ale všade dochádzať autom, autobusom, či školy, obchody, doktori... Tiež kultúrne vyžitie... V meste to mám všetko na kope... Ďalej robota okolo domu, financie, ktoré dom zhltne ....

slniecko5
14. feb 2023

@jesenzima je to tak, život v byte je neporovnateľne lacnejší v zmysle údržby. V nákladoch opačne. Hlavne pri starších je to bezodna diera. To si človek v byte neuvedomujem.
Moc som sa rozpísala, už končím🙂.

petrad15
14. feb 2023

Ak by bla dedina vybavená a nebolo by to do mesta nejak ďaleko, tak rozhodne by som si radšej vybrala dom. Záleží však aj o aký dom by sa jednalo, či na ňom treba ešte veľa roboty alebo podobne

vero96
14. feb 2023

bývame v mestskej časti v ba v dome. keď nám je dlho a práca dovolí vezmeme veci a odletíme. máme aprt. v zahraničí. dom vedľa nás kúpili noví ľudia a nesadli sme si. preto vyhľadávame možnosti kedy odísť aktuálne čo najviac.

zuzinabila
14. feb 2023

@slniecko5 ano, ludia su rozne povahy, aj maju rozne zvyky, potreby. mne momentalne staci tiez raz do tyzdna mesto+ vyjazdy raz za par mesiacov, napr. teraz som mala tyzdnove skolenie v BA, o chvilu tyzden v BB,potom znova BA.do polnoci som kávičkovala s kamoskami, chodila po nakupnych centrach, prechadzala sa mestom a mam na dalsich par mesiacov vystarane co sa tyka mestskeho ruchu🙂 inak, moji rodicia byvaju v dome zo 70-tych rokov a naklady minimum, rovnako udrzba a investicie.aj tak sa da. skoro nic do toho nevrazaju.je to indivindi.

diaszoky
14. feb 2023

@ttamia30 ja som vyrastala v dome na dedine teraz byvame v meste v byte. Co sa tyka financii a pohodlia viac sa vylezis v byte a viac aj usetris. No byt je byt .! Nemozes ist leb tak na dvor opekat grilovat atd teraz sa mi za domom cnie a ani na balkon sa nenaucim sadat lebo hned pod oknom mame detske ihrisko krik kazdy ta ocumuje byvame na jednotke