icon

Cena za pozemok

aduskatt
18. mar 2021

Prosím o radu - oslovila ma obec, že by chcela odkúpiť moju časť pozemku, kde som podielovým spoluvlastníkom. Pozemok - orná pôda - je v extraviláne obce na Kysuciach, a ponúkli mi sumu 0,50 eur za m2. Mne sa to zdá úplne smiešna suma, aj keď sa jedná o relatívne malú časť, niečo cez 1000 m2. Obec tvrdí, že sa tam stavať nebude, že to chcú len na prechod na ich ďalšiu parcelu, ktorá sa nachádza vyššie nad tou, ktorú chcú oni. Majú pravdu s tou sumou 50 centov za meter? Skúšala som pozrieť bazoš, ale nenašla som tam podobné ponuky. ( minulý rok notár určil cenu 1 eur za m2, keď počítal poplatok za dedičstvo, ale povedal, že to je cena zákonná a nie trhová, že tá môže byť vyššia), obec operuje tým, že je to orná pôda v extraviláne,,,,ďakujem za každý relevantný príspevok či radu

aduskatt
autor
19. mar 2021

@salome123 nerozumiem ako čím a čomu bránim?

lenkakravcova
19. mar 2021

@aduskatt Myslí to asi tak, že ak tam obec plánuje rozvoj - napr. plánuje to vyčleniť do intravilánu, a potrebuje odkúpiť cesty, komunikácie, natiahnuť siete, čo stojí nemalé peniaze, tak blokácia kvôli pár m2 podielového vlastníctva je väčšinou na nič - u rodičov na dedine tak majú ľudia podiely napr. 140 ľudí na 2ha spolu,, a nedá sa to ani za nič vysporiadať, lebo každý si myslí, že na tom zarobí milión 😀 Pri tom nerátajú, že za každý vklad toho kúsku zaplatí nový "majiteľ" (v tomto prípade obec) aj poplatky za vklad do katastra atď., preto tú pôdu nekupujú za veľké peniaze - lebo by sa im to nevyplatilo.

salome123
19. mar 2021

@aduskatt myslela som to tak, ze kvoli nejakym obecnym planom potrebuju mat vysporiadany pozemok v blizkosti predmetnej parcely. Tym, ze sa najdu nejaky 0,00004% vlastnici tak oni s tym maju kopec starosti. neviem ake ma obec tam plany na tej ich parcele a preco naozaj potrebuju mat vysporiadane okolite pozemky, ale z nejakeho pravneho dovodu to potrebuju mat poriesene.... pochopila by som to, ak by to bol nejaky lukrativny pozemok, kde si jedina vlastnicka a chces si to nechat. Sama tvrdis, ze ti to je na nic, mas tam minimalny podiel a uplne zbytocne robis obci obstrukcie. moj postoj kus suvisi s tym, ze som sa angazovala na obci a videla som ako tieto minipodiely zdedene po pra pra predkoch brania rozvoju.

aduskatt
autor
19. mar 2021

@salome123 aké obštrukcie robím? zisťujem, či je ponúknutá suma OK. Ak áno, pozemok odpredám.....obec napísala, že potrebujú prechod na parcelu nad ňou. Mňa to tiež stálo poplatky, ktoré boli vyššie ako je ponúkaná suma, takže zasa venovať niekomu pár stoviek eur sa mi nechce, Bude fajn, keď sa mi vráti aspoň to, čo som za to zaplatila notárovi a iným inštitúciám

simca06022011
19. mar 2021

@lenkakravcova stavia sa aj v extravilane... U nás tak vystavila celú obytnú časť kde byvam. Územný plán (domy tu stoja od 2010...) je iba v príprave 😂 čiže kto vie kedy sa to zmení... Čiže to nie je vôbec voditko v tomto prípade.

simca06022011
19. mar 2021

@salome123 1000m2 je nič? A to je len časť pozemku 😂 A robí obštrukcie? Darovať by ho mohla. Keď som otvorila inzeráty, orne pôdy v okolo Čadce išli okolo 7-8eur tak to je rozdiel dostať 7t a 500eur.

margaretka_
19. mar 2021

Ani vynatie pody nemusi byt drahe. To zalezi na kvalite pody. Takze to vobec nie je pravda, ze je to len pre bohacov. Nas to stalo geodeta a 33 eurovy kolok

salome123
19. mar 2021

@simca06022011 videla si aky tam ma podiel? 🙂 tak mozno obstrukcie bolo silne slovo 🙂

aduskatt
autor
19. mar 2021

@salome123 tých 1000 je už vypočítaný moj podiel, celá parcela má viac ako 57tis

aduskatt
autor
19. mar 2021

@salome123 obštrukcie podľa mňa znamená, že sa zatnem a nepredám...ale nič také nepíšem....konieckoncov, to ani nie je témou mojej otázky. Nepýtam sa, ako nepredať, chcem len vedieť trhovú cenu

salome123
19. mar 2021
tramtada31
19. mar 2021

@simca06022011 ale bazos znesie všetko. My mame 2hektare ornej pôdy 30km od Ba, vlastník 1/1, je to v extraviláne v strede medzi dedinami, ale s prístupovými cestami, pri dialnici a za vyse roka sa nikto neozval za cenu 1/m2, ktorá je na bazosi. Priekupníci s pôdou tiež nechceli dat viac ako 0,7centov, čiže zase netreba mat veľké oci, že autorke ponuknu 100tisic.

hopsadobrandejsa
19. mar 2021

@aduskatt

Za taku cenu by som to nepredaval. Pozemok ci uz orna poda alebo stavebny budu vzdy mat hodnotu, hlavne v dnesnej dobe a co zaplatis na daniach su skor drobne.

1000 stvorakov kvoli prechodu na susednu parcelu? To mi pride ako spekulantstvo a budme uprimny, uz bolo pripadov do haleluja kde kupujuci naslubovali hory doly a nakoniec doslo k niecomu inemu.

Nevykupuje to stat a nejedna sa o statny zaujem ( infrastruktura, dialnica atd. ) to znamena, ze ty nie si povinna ten pozemok predat pretoze tym blokujes realizaciu akehosi projektu.

Ja by som to na tvojom mieste nepredaval. Povedz jednoducho, ze v sucasnej dobe neplanujes predaj svojho podielu. Niekedy je lepsie pockat.

hopsadobrandejsa
19. mar 2021

@salome123 Autorka nerobi ziadne obstrukcie.

Nejedna sa o statny zaujem. Neblokuje ziaden developersky projekt statnej infrastruktury. Zijeme v demokratickej krajine. Pre obec to moze byt obmedzujuce, ale ona ako vlastnik nie je povinna pozemok obci predat ak chce.

Hold, demokracia....

aduskatt
autor
19. mar 2021

@hopsadobrandejsa autorka ho predať chce🙂 ale nevie zistiť či ponúkaná cena je reálna🙂 Vďaka Vám ale mám už aspoň aký taký prehľad

hopsadobrandejsa
19. mar 2021

@aduskatt Ak ho chces predat tak si pozri inzeraty za aku cenu sa predavaju pozemky v tvojej lokalite.

Ja som skor narazal na to, ze predaj sa ti neoplati ak sa ti ledva vratia naklady ktore si zaplatila na poplatkoch a daniach.

aduskatt
autor
19. mar 2021

@hopsadobrandejsa pozerala som, ale moc inzerátov som nenašla, ďakujem za radu🙂

tramtada31
19. mar 2021

@hopsadobrandejsa ako uvádzam vyššie, vôbec nemá pozerať na bazos. Dobrý pozemok za dobrú cenu sa predá hneď, nesvieti na inzertnom portále. Vid nás pozemok v blízkosti Ba je lukratívnejši, ako pozemok autorky niekde na Kysuciach. Navyse ako spolupodielnik, ak by chcela predať pozemok z vlastnej iniciatívy, tak musí oslovit najprv všetkých spolupodielnikov, ktorí sa jej nemusia ani podariť vypátrať. Nemôže predať pozemok hocikomu, kto príde z ulice, tým sa jeho trhová cena výrazne znižuje. Môže skúsiť navrhnúť 0,7eura, pripadne si dat stanoviť cenu znalcom, ale veľmi by som nevyskakovala, keď sa toho chce zbaviť.

ngl
19. mar 2021

@aduskatt nepredávaj. Ak to chce obec len na prejazd nech si to od teba prenajme. Aj moji rodicia majú tak pozemky ornej pôdy v extravilane kde kade a všetky prenajímajú obci. Chceli aj od nich odkúpiť, ale pôdy je malo, bude to mať hodnutu vždy.

aduskatt
autor
19. mar 2021

@ngl tak toto ma vôbec nenapadlo🙂

mariska1989
19. mar 2021

Aj jedna nemenovaná obec ponúka 0.50 ale kvôli cintorínu chcú ju zväčšiť .ľudia vedia že im to tam je zbytočne a že by bolo okolo toho veľa roboty .ináč orná pôda rozumná cena 5€/M2 ale bohužiaľ obec viac neponúkajú a nie ešte teraz v tejto dobe coroni kedy každa obec má čo robiť
Určite by som ale neriešila predaj .skôr prenájom keď tak

simca06022011
19. mar 2021

@tramtada31 ja nepisem o bazosi, veru ten ma ani nenapadol... ;) ale kludne, kazdy moze mat svoj nazor. Ja by som to za 0,5EUR nepredala. Sorry. Realne vidim co sa u nas s pozemkami deje, za kolko sa predavaju ( skor ci neskor sa preda kazdy jeden) a veru aj dobre pozemky sa inzeruju a aj dlhsie ;) Aj nase, ci domy ci pozemky v okoli v ponuke dlhsie a predali sa (a to sme dobra lokalita, a niektore sa predavali aj roky). A nikde nepisem o 100t, ani 10t.. ale 500EUR je na smiech.. orna poda tam v okoli, rozne kopce, luky a nic su na inzeratoch za 7eur-9eur, hend keby jej ponukli 5EUR tak ta suma je ina a dalo by sa o tom rozpravat. Ja som chcela odkupit sliz nanic pozemku, len aby sa urobila bezpecnejsia cesta v tom useku a ponuka bola 40-50eur za m2 (od poz.fondu).. takze ked chce stat hrabat pozemky, tak nech ich hrabe za primeranu hodnotu.
A ked potrebuju kvoli prechodu na iny pozemok kupit 57t m2, tak tam veru je s tym uz iny zamer.

hopeja
19. mar 2021

Ja by som ho nepredavala a ešte za takú smiešnu sumu, nechaj si ho, raz ho môžeš dobre predať. Mam skúsenosť v rodine, keď posunuli pozemok za smiešnu cenu a teraz si búchaju hlavu o stenu za akú sumu to predávajú. Ceny pozemkov stúpajú.

lenkakravcova
19. mar 2021

Autorke som pozemok pozrela a je to tak ako som písala - pozemok je ďaleko od obce, okrem polnohosp. takmer nevyužiteľný.

@hopeja Ten za dobrú cenu nepredá 😀 on totiž cenu nemá, možno tak o 200 rokov, ak by sa niekto na ten kopec chcel nasťahovať a dotiahnúť si do toho zapadákova na vlastné náklady všetky siete 🙂
Ceny pozemkov stúpajú - ale buď v centre turistických oblastí, alebo v mestách. Na tomto viac zaplatí daň a udržiavanie (nutné kosenie) než to čo z toho má. Reálne, toto by nikto z vás čo tu píšete, nech si to nechá, nekúpil. Alebo dáte viac ako 0.50 E ? 🙂 Ak áno, majiteľka určite rada odpredá vám.

tramtada31
19. mar 2021

@simca06022011 ale prečo by jej ponúkli 5eur za m2.ved keby mali odkúpiť od všetkých, tak to je 285000 eur za hentu luku, čo sem pridala @lenkakravcova. Ako píšem, my vlastníme pozemok pri Ba, pri dialnici, hlavných cestách. Je tam jeden vlastník, čiže jednoduchý prevod bez predkupneho práva pre spoluvlastníkov a ani to 1e/m2 nikto nedá a aj realitacka nám povedala, že neni sanca, ze za toľko sa cena ornej pôdy nepohybuje.

nelca84
19. mar 2021

@lenkakravcova niektorí majú naozaj veľké oči, treba brať do úvahy kde ten pozemok je, široko-ďaleko nič... za toto bude majitelka akurát doživotne platiť dane a úžitok pravdepodobne žiadny, no ale nech čaká kto jej za to dá tisíce...

aduskatt
autor
19. mar 2021

@nelca84 píšem niekde, že čakám tisíce?🙂)))))))))))

nelca84
19. mar 2021

@aduskatt skôr som narážala na tie rady, čo si dostala, akože 7e za m2 za pozemok uprostred ničoho... chcem vidieť kto by to kúpil

aduskatt
autor
19. mar 2021

@nelca84 ja som žiadala rozumné rady, dostala som ich ak do pošty, takže už viem, ako sa zariadiť a rozhodne som neočakávala tisíce a nemienim na ne ani čakať🙂

nelca84
19. mar 2021

@aduskatt a prezradíš ako si sa rozhodla?