icon

Červotoč chlebový. Ako sa ho zbaviť už nadobro?

topanocky054
21. aug 2019

Ahojte žienky,
chcem sa opýtať kto mal skúsenosti s červotočom chlebovým. Ako ste sa ho nadobro zbavili? a ako dlho to trvalo? Boli sme na dovolenke. Ked sme prišli z dovolenky našla som tychto chrobákov plnu špajzu. Pravdepodobne sa nachadzal v detskej krupici. Až mi husacia koža naskakuje ked si na to spomeniem. Jasné ze som všetky potraviny úplne všetky vyhodila von do koša. Všetko som vyumyvala sanitolom a vsade v byte sme pouzili biolit. No aj tak denne jedného tak nachadzam v byte. Neviem kde sa ukryvaju a kolko ich je. Je to nepríjemné. Neviem ci to bude casom ustupovat ze uz ani jedneho nenajdem. Zienky ktore sa ich zbavili prosim poradte ako ste postupovali a ako to dlho trvalo. Uz som kupila aj fumigator. Len nakoniec mi pani poradila odkial som ho kupila ze by to nepouzivala v takomto prípade. Ze by som musela vsetko vypratat s bytu od oblecenia po hracky,... Alebo vsetko vyprat a vyumyvat, paplony,... Ze tento pripravok je vysoko toxicky a pouzila by ho len v prípade vaznejsieho hmyzu ako su plostice, svaby, blchy,..... Ale ze ked nenachádzam vela tychto chrobacikov ze to ani pouzit nemám. Tak neviem ci sa postupom casu vytratiaa

Strana
z2
jankalukinko
Autor odpoveď zmazal
topanocky054
autor
11. júl 2020

@jankalukinko
Ja som sa ich zbavila chvalabohu. Trvalo to dva mesiace. Vsetko som vyhodila múku, ryzu, caje, strúhanku proste uplne vsetko každú potravinu lebo som sa toho nemohla zbavit. Asi uz aj vajicka museli niekde mat aj v potravinách. Tak som vsetko vyhodila, vyumyvala, nastriekala vsade aj sprej proti chrobakom, dezinfikovala. A potom keď som si kupovala potraviny kupila som si aj dozy a vsetko preosiala a dala do doz. Nikdy som nic nenechala len tak aj caj som dala do dozy. Proste vsetko aby sa do žiadnej potraviny nedostali a oni zacali pomalinky hynut aj ked som niekde na zemi na dlazke nasla hned som zabila. Ono to trvalo mesiac a po mesiaci som nasla len raz týždenne jedného na zemi alebo na stene. Tak som zabila. Treba hlavne vsetko poschovavat aby sa nedostali ku ziadnej potrave a vydržať

topanocky054
autor
11. júl 2020

@jankalukinko
A skus si nájsť nejaký sprej na hmyz a vsetko nastriekat poriadne. Pozatvárať okna a ist z domu prec aby ste to nedychali.

bodka1234
23. sep 2020

@topanocky054 no musin ťa sklamat, larvy sa liahnu 2-7 mesiacov, tiež to aktuálne riešime a nevieme sa ich zbaviť. Larva dospelého jedinca nakladie 10tok vajíčok a zomrie. Čiže keď vidíš lietať tak už pravdepodobne niekam nakladla vajíčka.

topanocky054
autor
23. sep 2020

@bodka1234
Ja som sa ich zbavila za dva mesiace

ivkasim
2. okt 2020

Nasla som aj ja tu haved ale az na skrinke ked chldila po sufliku inak to je take dribne ze som si to nevsimla ...vyhadzali str aj take pottebiny po ktorych to chodilo po obale ? Ja som obal vsetko vyutierala ale aj tak tam chodia po tom cim to mam vystriekt myslim ako chipsy a keksiky a ataketo veci vsetko ste vyhodili ?

conic
2. okt 2022

Zdravim, mali sme ich doma tiez. Nie je to nic prijemne, ale netreba panikarit, da sa ich zbavit, len to chce trpezlivost.

Objavili sa niekedy v zime, ale videl som len zopar malych chrobacikov, tak som im ani nevenoval pozornost. Nasledne sa ale niekde rozmnozili a v lete uz ich lozilo po byte pomerne velke mnozstvo (denne som odchytil mozno aj 30). Tieto chrobaky idu vzdy za svetlom, takze najviac ich vzdy najdeme na parapetach, alebo priamo na okne. Takze pokial sa na tychto miestach objavuju, znamena to, ze maju niekde v byte liahen. Ja som povyhadzoval vsetky potraviny, kde by sa teoreticky mohli nachadzat, ale objavovali sa stale. Trvalo mi to asi 2 mesiace, kym som nasiel stare krmino pre vtaky v skrinke, kde by ma ani nenapadlo, ze som ho tam v minulosti odlozil - pri vysavaci 🙂

Liahen vzdy spozname podla toho, ze je v okoli vacsie mnozstvo tychto chrobacikov a dokonca na obale od krmiva boli vyhryzene male dierky + v krmine boli taktiez male dierky, co naznacovalo, ze sa mi konece podarilo najst ich zakladnu. Krmivo som odniesol dalej od obytnej zony - do lesa a tam som ho vysypal aj s chrobakmi. Odvtedy sa mozno este tyzden objavil sem tam niekde jeden alebo dva zostavajuce kusy. Nasledne uz nic a je od nich pokoj. Policku som samozrejme vycistil a umyl. Nepotrebujete teda ziadne specialne dezinfekcne, alebo deratizacne prostriedky. Zaklad, je najst ich zakladnu, kde sa mnozia a nasledne ju odstranit - to moze niekedy trvat, ako v mojom pripade. Tak vela stastia a trpezlivosti prajem 🙂

P.S.: Ja som cervotoce zbieral do nadoby a vzdy som ich nasledne vyniesol do prirody, nechcel som ich zabijat.

Strana
z2