icon

Čo je príčinou praskania v radiátore?

14. dec 2025

Prosím vás z čoho môže praskať v radiátore? Deje sa to už dva dni. Radiátor funguje na 1ke. Trochu teply je ale prehnane nejde. Dosť to ruší nakoľko praská v detskej izbe. Ďakujem

anonym_1ac712
14. dec 2025

To preto, že je na 1. Zvýš teplotu a prestane.

moony99
14. dec 2025

Skúste odvzdušniť.

viestta
14. dec 2025

V dome alebo v bytovke?

anonym_bb57cb
14. dec 2025

Ja som na nervy ani nevrav 10x za noc nepreháňam chodím točiť koliesko ked začne pískať ako pišťali v kostole ...nikomu to nevadí ale ja som extremne citlivá...boli u nas uz 3x aj u všetkých susedov pod nami ...odvzdusnene je tak ja uz neviem...6 rokov kazde zimne obdobie 😭...aj teraz pisk kazde 3 sekundy a takto dokoliecka....neviem co je horsie ked to piska v kuse alebo prerusovane

viestta
14. dec 2025
@anonym_bb57cb

Ja som na nervy ani nevrav 10x za noc nepreháňam chodím točiť koliesko ked začne pískať ako pišťali v kostole ...nikomu to nevadí ale ja som extremne citlivá...boli u nas uz 3x aj u všetkých susedov pod nami ...odvzdusnene je tak ja uz neviem...6 rokov kazde zimne obdobie 😭...aj teraz pisk kazde 3 sekundy a takto dokoliecka....neviem co je horsie ked to piska v kuse alebo prerusovane

@anonym_bb57cb treba varegulovat vykurovaciu sustavu, odvzdusnenim nic nevyriesili ale aspon sa tvarili, ze doco robia. Vyregulovat sustavu treba vediet a tych co to vedia treba zaplatit. Spravcovskym spolocnostiam sa do toho nechce

anonym_bb57cb
14. dec 2025
@viestta

@anonym_bb57cb treba varegulovat vykurovaciu sustavu, odvzdusnenim nic nevyriesili ale aspon sa tvarili, ze doco robia. Vyregulovat sustavu treba vediet a tych co to vedia treba zaplatit. Spravcovskym spolocnostiam sa do toho nechce

@viestta veru bytové družstvo a to uz bolo take ze zase vy co zas mate ...ja som si ani nezistovala ze aj niekto iny to vie...len ci musí byť aj súhlas, okrem toho ze nemáme správcu tak 60% je nad 70 rokov a ti nikdy s ničím nesúhlasia, upratovacia služba nie, balkóny detto, čakajú kym niektorý padne ako na bytovke mojej babky si to pamatam ako decko, šťastie v nestasti ze to padlo na prvom poschodí a nikto tam zrovna nebol, a o 2 tyzdne zacala vymena na všetkých troch 12 poschodových bytovkách nové balkóny...

anonym_27ee13
14. dec 2025
@viestta

@viestta u nás vyregulovali, až vtedy začalo hučanie. Ako naštartovany autobus pod oknom. Potom dali akysibregulator tlaku, tak sa to trochu zlepšilo. Bol to boj. @autorka chapem😥

anonym_cd185e
15. dec 2025

Toto isté bolo u svokrovcov na byte, keď sme tam bývali minulý rok pár mesiacov kvôli predaju nášho bytu.
Pískalo to susedom nad nami v detskej. Celú noc chodili pretáčať koleckom. Nás to vždy všetkých pobudilo. Zaujímavé bolo, že to nerobilo stále. Ja by som asi tým radiátorom nekúrila. Nie je starý? Keby sa vymenil za nový? Iba tak rozmýšľam, či b to nevyriešilo situáciu. Podľa mňa to nie je nákladné.

slovakboy
15. dec 2025
@anonym_27ee13

@viestta u nás vyregulovali, až vtedy začalo hučanie. Ako naštartovany autobus pod oknom. Potom dali akysibregulator tlaku, tak sa to trochu zlepšilo. Bol to boj. @autorka chapem😥

@anonym_27ee13 vyregukovať nie je ľahké a keď to nevedia, tak to môžu aj pobabrať. Keď je to v bytovke a zdroj tepla je tepláreň tak už tam treba začať. Každá bytovka má mat inak nastavené škrtenie podľa toho ktorá v poradí je od teplárne. Potom sú bytovky s viacerými vchodmi a teplo prichádza len do jedného vchodu a odtiaľ je distribuované dobostatnych vchodov. Znovu to tam treba vedieť nastaviť aj podľa toho či sa začína v prvom vchode alebo v strednom. No a potom je nastavenie škrtenie na samotných radiatoroch. Každý radiátor má vstup vody v dolnej časti a výstup v hornej. Moderne radiátory majú śkrútiaci ventil v dolnej aj v hornej časti. Ventily majú byť priškrtené tak že postupne najviac zavretý je v dolných poschodiach a najmenej v horných poschodiach. Rovnako aj v dome. Sú na to aj návody na internete. Na YouTube.

slovakboy
15. dec 2025
@slovakboy

@anonym_27ee13 vyregukovať nie je ľahké a keď to nevedia, tak to môžu aj pobabrať. Keď je to v bytovke a zdroj tepla je tepláreň tak už tam treba začať. Každá bytovka má mat inak nastavené škrtenie podľa toho ktorá v poradí je od teplárne. Potom sú bytovky s viacerými vchodmi a teplo prichádza len do jedného vchodu a odtiaľ je distribuované dobostatnych vchodov. Znovu to tam treba vedieť nastaviť aj podľa toho či sa začína v prvom vchode alebo v strednom. No a potom je nastavenie škrtenie na samotných radiatoroch. Každý radiátor má vstup vody v dolnej časti a výstup v hornej. Moderne radiátory majú śkrútiaci ventil v dolnej aj v hornej časti. Ventily majú byť priškrtené tak že postupne najviac zavretý je v dolných poschodiach a najmenej v horných poschodiach. Rovnako aj v dome. Sú na to aj návody na internete. Na YouTube.

martul
15. dec 2025

@anonym_autor málo vody

viestta
15. dec 2025
@slovakboy

@slovakboy vstup vody do radatora je hore, vystup dole

done
15. dec 2025

@anonym_autor praská iba jeden radiator v detskej izbe, teda ostatné nepraskajú, chybu treba hľadať v konkrétnom radiatore. Môže to byť upchatý ventil na prívode ale rovnako aj upchatý ventil na spiatočke. Dal by som skontrolovať obidva ventily na priechodnosť.

anonym_27ee13
15. dec 2025
@slovakboy

@slovakboy ano, jasné. Len to je tak, ak je niečo staré a do toho dajú novú technológiu. Bolo to fakt strašné, som rada, ze sa to potom zlepšilo.