icon

Čo skladovať na povale bez rizika poškodenia?

25. jan 2025

ahojte. stahujeme sa do domu kde je povala. v dobrom stave, velikansky plac, len teda tam treba ist po vyklopnych schodikoch. som sidliskove dieta, nikdy sme povalu nemali, a citam si co sa moze/nemoze skladovat na povale koli kolisaniu teplot a ako som sa najprv tesila ze paradna ulozny priestor, tak mi vychadza ze tam nemozem dat odkopy nic lebo vsetko sa tam znici. keby dma veci do plastovych alebo kovovych boxov? myslim take ako oblecenie, bundy, knihy, hracky a mimi oblecko ktore sa ešte mozu zist, kufre, stromcek, ozdoby, letne/zimne pneumatiky, veci co sa nepouzivaju casto. len citam vsade ze oblecenie sa znici, guma degraduje, knihy splesniveju, tak ja uz neviem... ake mate realne skusenosti alebo co tam skladujete a co nie? plesen tam nie je, je to pár ročná stavba... je tam svetlo, jedna el. zasuvka a mega vela placu.
na prerabku na podkrovnu miestnost to ale nestaci, neda sa tam vystriet...to len keby to niekoho napadlo ze vyuzit to takto.
alebo take ze v zime zemiaky, cibula keby sa nakupi vo vacsich mnostvach za lepsie ceny? ci to uz je moc? 😂

viestta
25. jan 2025

Zavisi od toho ci je povala izolovana, ci tam v ime nemrzne a v lete nie je +60. Dalsia dolezita vec je vlhkost

jaskolka
25. jan 2025

Ja som mala u svokry na povale skoro všetko oblečenie po deťoch, kočíky, stromček, ozdoby na stromček, sezónne oblečenie a topánky, dokonca paplóny a vankúše, všetko bolo v úplnom poriadku, nič sa nezničilo ani nesplesnelo. Oblečenie bolo v tých odsavacich vreckách, topánky v plastových boxoch a kočíky, vanička, stolička na kŕmenie normálne položené, len prikryté.

aalt
25. jan 2025

My mame taku povalu. Skladujem tam veci, ktore sa bezne nepouzivaju. Zvysne obkladacky, dlazbu, parkety, kable a podobne. Proste veci, ktore budem potrebovat len pri nejakej poruche. Ale mame aj ine priestory. Stromcek a podobne mame v satniku. Garaz nemame.

nika_val
25. jan 2025

Oblečenie, plyšakov a iný textil som skladovala vo vákuových vreciach. Ničomu sa nič nestalo.
Mali sme tam kufre (látkové) tie boli riadne zaprášené napr po roku takže ideálne dať do nejakého vreca aby boli zakryté.
K textilu aj do kufrov som dávala také tie vrecúška s guličkami na vlhkosť pre istotu.
Ozdoby na stromček a stromček umelý bol normálne v papierovej krabici a je dobrý do dnes už niekoľko rokov takže tam nevidím žiaden dôvod na strach.
Gumy neviem...
A knihy tie by som dala asi do plastovej krabice pre istotu tiež možno tie vrecká s guličkami na vlhkosť..
A mala som tam ešte rôzne nevyužité dekorácie ako rámiky, nejaké sošky a tie boli úplne v pohode v papierovej krabici

tato_
25. jan 2025

Rataj s tym, ze na povale sa mozu objavit hlodavce, osy, hmyz a ked neni zaizolovana, tak aj macky, kuny, netopiere. Vlastna skusenost

katica06
25. jan 2025

Všetko po mne a bratovi ( som z Husákových detí), postieľka, ohrádka, kočík oblečenie aj hračky poli na povale. Moje deti spali v postieľke po mne hrali sa hračkami po mne a nič nesplesnivelo nezničilo.

lanstouran
28. jan 2025

Záleží aj od strechy že čo je na streche mi máme také staršie čo majú ešte na domoch a záleží aj či je to tesnenie dobre po pod strechy napríklad mi máme hoci čo na povale okrem zeleniny toto patrí skôr do špajze alebo pivnici a v lete je tam strašne horúco a aj kvety tam mám