Ako skladujete cez leto zemiaky na byte ? Najprv sme ich mali v skrinke tam sa im nepáčo, tak sme ich dali na poličku do kuchyne do kovovej nadoby s dierami a ani to nie. Klíče, pleseň, hniloba. Už faaakt neviem. Chladnička mi napadla ale nemam s tym skusenosť.
@saxana000 v akej nádobe ? Či len tak v hlbokom tanieri? 😀
tiež v chladničke, aj keď by sa vraj nemali a normálne nasypané v tej mise na zeleninu...
V chladničke celorocne..nieje šanca ich mat inde pretože všade celoročne klicia alebo zostanú zelené. Kupujem raz za tyzden-dva. Normálne v miske ich mam v sufliku na zeleninu. Ešte je riešenie kupovať len toľko koľko spotrebujes a nie do zásoby. Keďže ani ta chladnička nieje najlepšie riešenie.
V kuchyni v skrinke, ale teda kupujem len toľko zemiakov koľko spotrebujeme , žiadne zásoby. Ak máš pivnicu daj do pivnice
Kupujem len tolko, co spotrebujeme behom par dni a skladujem ich v chladnicke v sufliku na zeleninu
Mám chladničku pre nápoje a tam ale kupujem len 1 kg alebo 2 kg balenie kt rýchlo spotrebujeme
kupujeme len čisto na varenie, nie viac, ked ostane tiež jedno ako tak kličia, v chladničke sa zase všetko zošuveria
tiez kupujem len na jedno ci dve varenia, tych par dni vydrzia aj v kuchyni. Keby som ich dala do chladnicky, tak tam nezmestim ine potraviny, tie max 3-4 kg by mi tam naozaj zavadzali. Ale da sa to, ak mas priestor.
V byte v chladnicke, ja mam na spodku taku nadobku na cerstvu zeleninu, tak mam v jednej zemiaky, mrkvu a inu korenovu zeleninu a v druhej ine potraviny. Ak nemas taku nadobku, tak prakticky v hocijakej miske/doze. Inak je v byte velmi teplo, cize by spreli a zacali hnit. To, ze po nejakom case klicia (hlavne domace) je prirodzene, treba klicky olamovat.
Problém je schovaný v praných zemiakoch. Majú poškodenú šupku a tak sa tam chytá pleseň. Takže buď tieto a spotrebovať do pár dní alebo kúpiť špinavé od zeme.
v chladničke
Normalne v skrinke v kuchyni, spodna policka, ulozene v kosiku. Ziadny problem, ale tak zas nekupujem viac ako 3kg naraz. Zemiaky nejeme denne, par tyzdnov vydrzia a ze zacnu klicit - zabite ma, v 45 rokoch prvykrat pocujem, ze by to mal byt problem 🤷♀️ olamem, ocistim, tepelne spracujem a zjeme.
cely rok v chladnicke
Ja kupujem len tolko co sa zje. Muz minule kupil 5kg, asi ich ideme jest kazdy den 🙂
Uz skor som niekde citala ze nemaju byt v chladnicke. Ani cibula. Ale neviem preco, nevie niekto?
Ja ich mám v chladničke dole v šuflíku na zeleninu.
@gregik66 Zemiaky nemajú byť v chladničke preto, lebo pri nízkych teplotách sa škrob v zemiakoch rozkladá na cukor, čím sa zmení chuť zemiakov.
Zelené a naklíčené zemiaky sa nemajú jesť preto, lebo obsahujú vyššie množstvo solanínu, ktorý može byť škodlivý (to samé rajčiny).
Ideálna teplota na uchovávanie zemiakov je vraj 7-10 stupňov, ale dočítala som sa aj 5-8, takže chladnička by mala byť v pohode, ale asi nie na veľmi dlhé skladovanie. Len teda v spodnom šuflíku je zvyčajne najchladnejšie, takže skor vo vyšších policiach.
Ešte existujú špeciálne vrecia na skladovanie zemiakov - zembag.sk
@anonym_autor ja ich mam v kuchyni v "komôrke" (mam stale taku co byvala v komunistickych kuchyniach) na zemi v spodu v kybliku.Max 2 kg.Spotrebujeme ich tak do 1 tyzdna.A su volne v pohode.Este ani raz nestihli vyklicit alebo zhnit
@anonym_autor mojej kamošky mamka skladuje v špajze vo vedierku a na vrch dáva mokrú handru. Vraj sa jej to tak osvedčilo. My bývame v domčeku, máme pivnicu.
V chladnicke.celorocne.