icon

Čomu sa vyhnúť pri zariaďovaní domu?

29. sep 2024

Ahojte.
Ideme stavať dom. Zaujímalo by ma čo by ste uz nikdy pri zariaďovaní, stavaní tak nespravili a čo naopak bola najlepšia voľba.
Ďakujem ❤️

Strana
z4
adonish
1. okt 2024

Najlepšia voľba - 2 kupelne (Jedna menšia so sprchovým kutom, wc a malym umyvadlim, druha vacsia s vanou, stavebne oddelenym wc, 2 umyvadla a skrinky na spinave pradlo), komora pristupna priamo z kuchyne (mame tvar L plus ostrovček a medzi tym aj dvere do komory), vstavany satnik v spalni, lomene dvere (na polovicu, ziadna harmonika, na mensie miestnosti kvoli miestu), technicka miestnost (kotol, pracka, susicka, kocik a odkladaci priestor), velmi vela zasuviek, schodiskove vypínače v hlavnej casti (mame bungalov, ale nemusim ist cez celu miestnost a zhasnem na 4 roznych miestach).
Chyba mi umývadlo v technickej (napriklad na vyliatie vody zo susicky, pripadne ked treba rýchlo umyt topanky - mame ju vedla vstupu)

jaza81
1. okt 2024

Urcite práčovňa, kde bude priestor aj na vsetky cistiace prostriedky, pracku, kose na pradlo, roztiahnuty susiak na pradlo...idealne aj 2🙂 Vylevka vhodna na naplnanie kyblov, ked sa umyva podlaha. Toto je miestnost, ktoru si neviem vynachvalit. Co mi chyba v dome a co by som v dalsom urcite chcela, je jedna mala miestnost hned pri vstupe, kde by sa dali odkladat topanky(aj mimosezonne aj tie aktualne obuvane), kabaty, kolobezky, kocik atd. Predsien by tak bola odlahcena od vsetkeho, co potom posobi ako neporiadok.

lujza123
1. okt 2024

Za mňa
- už pri samotnej stavbe myslite na úpravu pozemku, plotu, parkovanie. Robte to priebežne co sa dá, veľa ľudí sa sústredí len na dom, ked dostavaju je tam bagrovisko plne jam, stavebného bordelu a peňazí malo takže tak musia žiť ešte niekoľko rokov.
Ako začnete stavať prve postavte záhradný domček, budete tam schovávať náradie na stavbu a vysypte si parkovaciu plochu makadamom. Vymyslíte miesto kde sa bude sypať stavebný bordel, ináč vám to robotníci budú hádzať kde ich napadne
- latrinu lebo vám oštia všetko všade ako psy
- ak je to v nejakej zástavbe tak aj plot, bránu, stavby sú pre zlodejov zlatý důl
- dobrý nápad je spraviť si aj nejaké zázemie, hlavne ak staviate svojpomocne. Za mňa je ideál ten záhradný domček aj s nejakým prístreškom, spraviť si tam aspoň sedenie, stôl, lavicu. Ak máte deti nejaké mini pieskovisko, hojdacku, proste nech môže byt rodina spolu aj ked sa stavia, občas prísť tatina pozrieť pobudnúť chvíľku
- ak je to novostavba v poli ako prve po kupé pozemku by som na jeho konci vysadila pár stromčekov. Kým dostaviate budú už pekne, veľké

lujza123
1. okt 2024

Ináč baby to tu už super zhrnuli a s väčšinou komentárov môžem len a len súhlasiť. Napíšem len s čím súhlasím úplne najviac
- stavajte podľa seba, svojho štýlu žitia a bývania, nie podľa toho co je moderne a robia to všetci
- mám rada kuchyno obývačky, ale také trosku oddelene, napríklad ze to ma tvar L a budto linka alebo tv miestnosť je tak trochu za rohom, alebo nejak oddelená. Mne sa hrozne páčia projekty RD pre rodinu kde je veľká kuchyňa, jedáleň, skratka takýto rodinný priestor a mierne oddelená miestnosť zvlášť kde je gauč, tv, detská herňa
- kto ma veľkú rodinu alebo veľkú záhradu kde pestuje tak určite špajza
- 2 wc, nie wc pri vstupe aby všetci behali na Wc cez topanky a bordel roznasali po dome
- technickú miestnosť spojenú s práčovnou,

-určite by som investovala do technológii, ziadne kotle na plyn, drevo. Za mňa určite tepelne čerpadlo, solárne panely, rekuperácia, vlastná studňa…
Naozaj radšej malý moderný domcek ako veľkú haraburdu so zastaranými technológiami

simca06022011
1. okt 2024

Este ma napadlo nieco ak mozem... vstup do obyvacko-kuchyne nerobit cez obyvacku.. bud urobit dva.. alebo cez kuchynu, lebo vsetko co ponesiete do kuchyne si budete tahat bordel cez obyvacku.. mam tuto chybu v dome, a mala som to aj v byte a je to proste na nervy...

luccija
1. okt 2024

@midori123 nedá sa ti tam dať na predelenie sklenene dvere rolldor?mama si tak oddelila chodbu od obývačky dvoma kusmi
Ja by som spravila väčšiu terasu a ostatné som spokojná.a hnevá na, že strecha prekrýva len polku terasy plus to je na juh, takže celý deň peklo v lete, ale zase v zime na jeseň nám svieti dnu a máme teplo

snowflakenel
1. okt 2024

Digestor, urcite. Vonkajsie zaluzie urcite. Vacsia spajza. Jedno osobitne wc. Nevstavana chladnicka,,su male. Menime.za vacsiu. Satnik nemam,,mam.priestranne vatavane skrine- hovorim za seba. Plus miestnost na odkladanie haraburd- vnutorna aj z.vonku. kuchyna na sever. Obyvacka na vychod- mame velke francuzske okna a je to lepsie ako na juh. Ked sme.mali v predoslom dome obyvacku na juh, sli sli sme sa.uvarit aj napriek tieneniu. Ale to je moj nazor. 🙂
Ak budes chodit po dome, intuitivne davaj ruky na to miesto, kde by si chcela mat vypinace na svetlo...neviem ako to napisat 🙂

luccija
1. okt 2024

@lusyc ten sokel sa dá kúpiť nový ja mám vstavanú umývačku a bola pokazená dal sa dole sokel nechci vedieť čo tam bolo bordelu🙂a umývačka sa len vybrala na nožičkách dokonca som skoro odpadla okolo umývačky je taky filc a pan mi hovorí, že mali ste doma myši, lebo je filc obzraty a take guličky z toho Áno, mali sme raz myš aj sme ju chytili v kuchyni plne šuflíky orieškov, potravín a ona zrala filc.
Tiež som už na ihlách naše spotrebiče majú 9 r a všetko okrem umývačky oprava za 100 eur funguje, ale tiež už cakam čo sa pokazí.A to práčka, sušička, varná doska ide skoro denne

tilly
1. okt 2024

Boli tu spomínané vonkajšie žalúzie. Áno, je to pekne aj funkčné, ale dávaj si to len, ak to vieš umyť vapkou. My to máme na poschodí, nijako sa k tomu nevieme dostať a je to des. Okná špinavé, lebo veď tam natečie ten bordel zo žalúzií. A umývať to po jednej lamele nemá význam. Bude to strašne flakate, takže len s vapkou ako auto. A ideal tie tmavé.

handykate
1. okt 2024

Veľkú špajzu ( alebo aspoň dajaku), veľký šatník, ideálne ako fotili vyššie - sto bodov, práčovňu nie v pivnici , nielen na prádlo, ale vedrá, handry, rôzne čistiace prostriedky. Nepozerať na krásu, hlavne na praktickosť. My sme stavali boli rôzne somariny v móde, vykiere, šikminy, výklenky, klenby, pulty. Teraz prichádzam na to, že naši mali vlastné prakticky dom, napr. uzavretá kuchyňa s lavicou, kde sa príjemne sedelo a teraz sa stavajú tiež praktické. Čiže sprosté obdobie, keď sme stavali a hlavne ja som bola sprostá . Mať tento rozum a o dvadsať rokov menej🤗. Všetko by som zmenila, celkom iný dom, iné miesto...a vlastne, vôbec by som nestavala 🤣

lusyc
1. okt 2024

@luccija áno, sokel sa odklikáva, vymení sa spotrebič, poupratuje. Lenže už je úplne tym vyberaním rozbitý, úchytky vylámané, v rohu nesedí, stále sa posúva. Nechce sa mi zháňať majstra na nový sokel, ktory bude inej farby aj štruktúry do starej kuchyne (19 rokov),keď potrebujem novú kuchyňu, od podlahy až po strop. A na to nemám financie ani fyzickú silu. Manžel mi s tým nechce pomôcť, že si to mám sama pozháňať a vybaviť. Lenže podlaha je rovnaká v jednom kuse v kuchyni, jedálni, obývačke, chodbe, tak ako to vymením? Aj kúrenie treba spraviť, možno aj okno vymeniť.

tilly
1. okt 2024

@adonish pre 4clennu rodinu minimálne dve kúpeľne a dve WC. To musí byť. My máme tri a využité všetky. To som len jediná žena v rodine 🙈

margotka17
1. okt 2024

@midori123 presklenné zasuvacie dvere by možno pomohli.

mantilka
1. okt 2024

Osvetlenie schodiska v noci so senzorom malé svetielka. Takisto riešiť svetielko so senzorom pre deti, keď pôjdu na wecko v noci.
Kamerový systém, predpripraviť káblov, predpripraviť na uchytenie pergoly ešte pred zateplením. Komora, technická miestnosť,šatník ...must have. 2 kupelne a 2 wc. Osvetlenie a zásuvka na terase. Všade zásuvky aj na chodbe. Riešiť zvonček, ak máš poschodový dom aj na poschodie. keď môžeš radšej bungalov s rozdeleniu dennou a nočnou časťou. Máme poschodový...nie je sranda. Ešteže sú videohovory ces sociálne siete....nemusím behať za dcérou často.
Nádrž veľkú na dažďovú vodu...my máme 8 M3. Ak máš vysokú hladinu spodnej vody nádrž treba špeciálnu...museli sme betovat aby nevyplavala 😃.
Všetko si poriadne premyslieť. Dobrá orientácia domu je na nezaplatenie. My máme JV a SZ....super...veľa ušetríme na kúrení.
Terasu na JV, nech poobede neprazí. Vykop na bazén Prívod vody a elektriky na záhradu.
Poriadne premyslieť osvetlenie...my máme veľkú pracovňu, museli sme pridávať ešte jedno stropné svetlo. Keramické umývadlo v kuchyni ale nie svetle. V byte som mala svetle, počas tehotenstva som musela ležať
..manžel umyl raz za dva dni riad...umývadlo flakate. Čistila som ho potom arielom...niekoľko hodín pôsobil...zišlo našťastie dolu. V dome mám tmavé...spokojnosť.

marca12
1. okt 2024

Keby som este raz mohla planovat,tak si dam vacsiu spajzu. Mam ju dost velku oproti inym,ale zisla by sa este vacsia. A mohli sme lepsie poriesit ulozne priestory,satnik. A do kuchyne by som vsetky dolne skrinky dala suflikove. Mam len dve velke suflikove,ostatne klasicke a tie sufliky su ovela praktickejsie podla mna. A este ako tu bolo spominane,co najviac elektrickych zasuviek. My sme davali dost vela. Aj sa nam znamy smiali naco tolko a veruze to bola dobra volba. Ono sa to nezda,ale su dost vyuzivane. A zasuvku aj ku sporaku. To je super vec,ked mixujes alebo používaš slahac napr na plnku do kolaca,ze ju vies miesat nad parou,nemusis tahat predlzovacku.

lusyc
6. okt 2024

@osky prvýkrát keď sa pokazila, kúpili sme novú a nová sa už 2x pokazila. Fakt už len čakám na rekonštrukciu od podlahy po strop všetko vymeniť.

Strana
z4