icon

Dvojgeneračný dom

jahodiss
24. mar 2022

Ahojte, chcela by som sa spýtať na váš názor ohľadom spolužitia v dome, ktoré má dve samostatné jednotky. Žiaľ, situácia je už s nehnuteľnosťami taká aká je, všetko je predražené a nechcem sa zadĺžiť na celý život s vysokou čiastkou. Vzťahy mi žiaľ doteraz moc nevychádzali a nemôžem sa spoliehať na princa na bielom koni. Mám malé dieťa a mám potrebu zaobstarať ho do budúcna. Momentálne žijem v podnájme a moja mama vlastní byt. Dostali sme ponuku na kúpu veľkého domu s tým, že mama si zaplatí svoju čiastku a ja si zoberiem hypotéku na tú ďalšiu. Na liste vlastníctva budeme samozrejme my dve. S mamou mám dobré vzťahy, samozrejme občas sú tam nezhody, no myslím, že problém by to nebol. Taktiež som jedináčik čiže raz sa budem musieť o moju mamu v budúcnosti na staré kolená postarať. Ide o to, že si beriem aj priateľa, ktorý mi bude samozrejme platiť nájom. S mamou majú taktiež dobrý vzťah. Máte niekto podobnú skúsenosť v takomto spolužití? Byt riešiť nechcem nakoľko vnímam viac negatív ako tých pozitívnych vecí. Hypotéku si beriem na 105 tisíc, čo je v dnešnej dobe celkom "fajn". Na západe Slovenska by som za takúto čiastku nekúpila už nič. 😏

jahodiss
autor
25. mar 2022

@kate211 hah a kde si zobrala to, že ja nutim svoju mamu predať byt? Moja mama rieši dom už roky čo bývame v tomto debilnom meste. Čize čo trepeš?

ha_space
25. mar 2022

@jahodiss On neni tvoj najomnik, ale partner a buduci manzel. Rozumies? Tomu sa najom neplati, partneri spolocne platia byvanie. Plat mas dost maly na to, aby si si sama brala hypoteku 105 tis a zivila sama jedno dieta. Co na tom nerozumies? 21rocny chlapec nechce byt do hypoteky s tebou zainteresovany (asi dohovorili rodicia), vysere sa na teba aj na tvoj najom a co spravis? Tvoja matka pride mozno o byt, ktory preda koli tvojim nevyspelym napadom. A o plate si pisala pred mesiacom, tak si nevymyslaj a neurazaj. Si hlupa. Bodka.

kate211
25. mar 2022

@jahodiss Urcite tvoja mama oplyva stastim, ze si moze kupit dom, kde jednu cast domu bude vlastnit dcera samozivitelka s platom necelych 1000 eur a 105 tis hypotekou na krku. Vlastne este tam bude zit 21 rocny chlapec, ktory slubil platit najom, lebo prave ma obdobie, ze sa mu nechce platit najom rodicom. Tento chlapec sa o dceru postara. Sa spametaj!!! Ohrozis seba, svoju matku, svoje dieta a este skoncis tehotna s 21rocnym chlapcom a malym platom.

jahodiss
autor
25. mar 2022

@ha_space hlúpa si jedine ty, nakoľko plat zverejňujem v hypotéke len skrz toho, čo mám na páske. Mám aj druhú prácu, ktorá ma živí fotením produktov pre firmy a foodbloggerstvom. Ešte niečo k môjmu platu? Nie, jeho rodičia nevedia o ničom, keďže spolu absolútne nekomunikujú. Ja som mu chcela dať časť domu, platiť s nim hypotéku. On to proste zatiaľ takto nechce, čiže o čo ti stále ide? Mám mu položiť nôž pri krk a nakázať mu, aby do toho šiel somnou?

jahodiss
autor
25. mar 2022

@kate211 presne tak, moja mama je šťastná že ide do toho somnou a teší sa, že si viem zarobiť mimo svojej roboty ďalších tisíc € navyše.

ha_space
25. mar 2022

@jahodiss Co to plieskas? Vsak par prispevkov vyssie pises, ze chlapec zije u rodicov a plati 200 eur. Tak ako spolu nekomunikuju? A preco ty - s platom par tisic eur navyse - chces silou mocou najom po 21 rocnom chlapcovi, ktory nema plat ani zdaleka ako ty? A co tale riesis jeho najom, ktory bude platit tebe? Vsak si zober hypoteku sama, plat ju sama a neries nejakeho najomnika. Ak mas plat par tisic eur, kup si dom aky chces a kde chces sama. Co riesis, ze je vsetko predrazene? Ludia s par tisic eurami nepotrebuju, aby byt splacal najomnik a uz vobec nie partner - chlapec s malym platom. Plieskas dve na tri.

ha_space
25. mar 2022

@jahodiss A pises, ze zvladas platit najom 400 eur. Pri plate niekolko tisic eur neriesis ci zvladas platit najom len 400 eur. Nestrapnuj sa so zarobkom na foodblogerste vo vyske par tisic eur. Co si sa vecer mrkla na instagram? Plieskas a trieskas piate cez deviate a v skutocnosti chces zatiahnut do problemov matku a nejakeho 21 rocneho chlapca, lebo lepsi asi nebol.

jahodiss
autor
25. mar 2022

@ha_space 😃😃 to, že platí rodičom peniaze za bývanie znamená hneď to, že musia spolu komunikovať? Okej. A ten nájom tu riešite akurát tak vy. Chce mi pomáhať finančne v domácnosti a ide vás z toho rozbiť. To, že mi položí 200e na stôl a ja si z toho zaplatím polovicu hypotéky alebo kúpim žranicu je asi snáď to isté, nie? Ako píšem, absolútne nečítate s porozumením. Ja som sa pýtala na otázku, či niekto žije v podobnej situácii v takomto dome a zrazu sa tu rieši môj plat a peniaze ktoré mi chce on dávať. Ale pre hlupáka každý hlúpy. 🙂

jahodiss
autor
25. mar 2022

@ha_space tak tebe to pekne mece na hlavu, že ma tu ideš za slovíčka chytať. Nevieš čoho sa chytiť, tak kopeš okolo seba. Ja sa absolútne nemusím pozerať na môj instagram ale môžeš sa ty. 😅 Zle je keď má človek málo, zle je keď má človek viac. Strapnuješ sa tu jedine ty. Čauko

ha_space
25. mar 2022

@jahodiss Tvoj plat riesim preto, lebo sa absolutne do neho zamotavas a zjavne potrebujes 200 eur od chlapca. A teraz k veci : spolubyvanie moze dopadnut dost zle, s rodicmi je riskantne byvat. Chlapec sa zoberie (nastastie moze zo dna na den) a na teba sa vyserie. Dalsieho debila, co ti bude pomahat v domacnosti financne uz nenajdes. Ked chces zit s mamou, urob to hned. Stale nechapem, co 2 mesiace riesis. Si zober hypoteku sama, mamu zober k sebe a byt jej nechaj alebo ho prenajimaj.

kate211
25. mar 2022

@ha_space V roku 2020 tu riesila, ze po akomsi priatelovi chce, aby ho rodina vyplatila a postavili si dom. Asi sa jej nepodarilo. Potom chcela po inom, asi tom 19rocnom spolocnu hypoteku v dome so svojou matkou, to sa tiez nepodarilo. Teraz chce nech jej plati najom. No holke foodblogerstvo asi velmi nevynasa, ked po kazdom nieco chce, kazdy da radsej ruky bokom, cukne a este stale nema kde byvat s niekolko tisicovym platom z foodblogerstva na instagrame. Platy niekolko tisic eur a bez 200 eur od chlapa sa k vlastnemu byvaniu nedopracuje. Horsie je ak jeden nechce postavit dom, druhy nechce ist do hypoteky a treti sa jej vyserie aj na jej prispevky na hypoteky. V 40tke bude v podnajme s troma detmi, chorou matkou ale rady ako ma chlap platit cudzie hypoteky a ake su zeny prijebane bude rozdavat jedna basen.

jahodiss
autor
25. mar 2022

@ha_space normálne by som neverila, že budem musieť niekedy vysvetľovať, prečo chcem od chlapa 200e na bývanie. Vieš, keď sme spolu začali bývať v podnájme a ja som mala len materskú bez iného ďalšieho príjmu, tiež na mňa nebral absolútne žiadne ohľady nato, že som matka samoživitelka. Všetko sme išli fifty-fifty. Možno niečo málo niekedy zaplatil on, no ozaj málo. Až je tak hrozné pochopiť to, že sú to finančné prostriedky na bývanie, za stravu a podobne a preto mám radšej všetko platiť sama, tak sorry ale aj tých 2tisic mi bude málo nato, aby som si platila sama hypotéku, živila chlapa a živila svoje decko. Samej hypotéku mi na celý dom nedajú, keďže áno, na páske mám pouhych skoro 1000e v čistom. To, že si zarábam peniaze bokom nikoho nezaujíma.

ha_space
25. mar 2022

@jahodiss Tak ty si s nim zila, on na teba nebral ohlady, na materskej chcel, aby ste platili vsetko na polovicu a ty s nim este si? To preco? A este planujete svadbu? Vsak pises v inych diskusiach, ze chces este dieta. S nim? To ako budes fungovat na materskej? Ked ani na tej prvej nebral na teba ohlady. Ty budes mat na materskej hypoteku. Z coho to budes platit, ked on neberie na teba ohlady? Prave preto to moze dopadnut cele zle. Cele zle pre teba, pre dieta a este aj pre tvojmu mamku, ktora bude byvat s tebou.

jahodiss
autor
25. mar 2022

@ha_space taktiež by som chcela vidieť tie páry, ktoré sa spoznali po vybavení nejakej hypotéky. Príklad : Chlap si kúpi byt na hypotéku a po pol roku si nájde dievča, ktoré k nemu pôjde bývať. No chlap jej povie, nie zlatíčko, ty nemusíš platiť nič, nemusíš kupovať stravu ani nič podobné pretože ja sa o teba postarám nakoľko toto je môj byt. To, že ty sa na mojom byte sprchuješ, zaspávaš pri telke ktorá ide do rána.. To nevadí, ja to zaplatím. Wtf? Čo som ja charita? Nemám si ešte 20 Ukrajincov nadrbat do toho domu?

ha_space
25. mar 2022

@jahodiss Vlastne, ani neviem co ti poradit. Blog mas pekny (ak je tvoj). Len povedzme si uprimne, par tisic eur ti to asi neprilepsi. Ale uvazuj do buducnosti. Neviem co s tymto chlapom planujes do buducnosti (pises, ze svadbu), ale na co ti je? Ty si vyhodnot, ci mas na byvanie samotona bez prispevku od chlapa. Lebo tento tvoj aktualny chlap ta nepodrzal a nebral na teba ohlady na prvej materskej. Ak chces do buducna dalsie dieta, neni to dobra vyhliadka. Na pripadnej dalsej materskej sa ti vykasle na cele tvoje hypoteky a budes na to sama. Ak si si to dobre premyslela, dom si s mamkou kup, len ak na to sama mas. Casom si najdes niekoho, kto na teba bude brat ohlad. Tento sa mi nejavi ako vhodna partia. A byt s nim len preto, ze plati najom tiez neni najlepsie riesenie.

Ked som sa ja stahovala k chlapovi s hypotekou, platila som mu polovicu energii a stravu sme platili na pol. Hypoteku som mu neplatila. Potom sme sa vzali a kupili sme si dalsi spolocny byt na hypoteku.

kate211
25. mar 2022

@jahodiss Tak som si precitala vsetky tvoje prispevky a dovolim si tvrdit, ze ty nemas problem s byvanim, ale skor s chlapmi. Asi dost zle skusenosti, ci vlastna naivita. Mas zjavne 4 rocne dieta, uz v roku 2020 si mala nejakeho priatela (ineho ako otca dietata) a planovala si s nim stavat dom. Asi si ho poznala kratko, po kratkom case, v dobe tvojej materskej si chcela s nim stavat dom na hypoteku. Opisujes, ze tam boli nejake problemy, mal to byt niekolkopodlazny dom s jeho rodicmi, bol problem so sukromim a chlap ti povedal, ze hypoteku Vam nedaju koli materskej. Neviem, chciet po chlapovi a kratkom vztahu nech stavia spolocny dom bez tvojho prijmu (lebo si na materskej s pre neho cudzim dietatom) je troska trufale a sebecke. Bud pockat na vlastny prijem alebo riesit zatial podnajom. O tri mesiace si si nasla noveho, mal 19, byvala si si nim v najme, co ta velmi nebavi a pochopitelne chces vlastne. Tento nebral na teba ohlady. Uznavam, ohlad mal na teba brat. Ale uznaj, ze mlady 19rocny nebude mat zas tak velke prijmy a taktiez o teba aj dieta sa ma postarat bio otec. Pises, ze vyzivne si mala 250 eur + rodicak, aky prijem mal vtedy tvoj 19 rocny priatel? Pises, ze ma maly plat. Mozno tie vase prijmy boli priblizne rovnake, tak chcel polovicu najmu, co mi pride spavodlive. Potom si chcela s nim kupit tento dvojgeneracny dom tak, ze na polovicu domu si zoberiete obaja hypoteku. To on nechcel, neviem preco. Mozno sa bal buducnosti v jednom dome s tvojou mamkou alebo sa bal, ze vzhladom k svojmu platu tu hypoteku proste neutiahne. Potom ste sa dohodli, ze hypoteku si vezmes sama a on bude platit najom. Mne pride totalna financna negramotnost platit hypoteku a nevlastnit nic. Ale dobre, ak s tym suhlasi, chod do toho. Ale to nemusi trvat vecne, ze bude suhlasit s platenim casti tvojej hypoteky. Bude mat 25, zisti, ze nic nema, tiez bude chciet nieco mat a pokial mu ty polovicu nedarujes, bude hladat vlastne byvanie a tvoje prispevky ti platit nebude. Tak pocitaj, ze budes na to sama a tazko uz najdes niekoho, kto bude platit cast tvojej hypoteky a naviac na dom, kde mu moze vadit svokra. To je pre kazdeho cloveka financne nevyhodne. Mne z toho jednoznacne vyplyva to, co tvrdi @ha_space. Ak sa ti tato varianta byvania paci, chod do toho, ale len za podmienky, ze mas dlhodobu istotu, ze hypoteku utiahnes sama. Teraz mozes pocitat, ze priatel bude platit najom. Lenze on ma 21, nic nema a toto neni pre neho dlhodobo udrzatelny stav. Moze odist zo dna na den, moze chciet nech mu darujes polovicu alebo si najde vlastne byvanie a bude sypat peniaze tam, tebe uz nie. Samozrejme, potom si mozes najst niekoho ineho. Ale budes v pozicii, ze byvas v dome s mamkou (i ked samostatny vchod) a platis hypoteku. A nie kazdy chlap tuzi byvat so svokrou a prispievat partnerke len na jej majetok. Tak sa rozhodni.

nwnw
25. mar 2022

@jahodiss dom ano,ale...
Velmi si premysli aky velky si s mamkou kupite koli energiam a este si dajte dobre skontrolovat, ci je dobre postaveny.
Radsej by som sla do novostavby aj ked nie oddelenej na jednotky ako tie socik stavby.
Vela stastia 😉

matapo
25. mar 2022

...napad nie je zly uz len preto ze keby ste v takomto spolocnom dome neboli spokojni, mozte ho predat a velka pravdepodobnost ze na nom este aj dost zarobite. Kto moze skupuje nehnutelnosti. Kedze byvas v podnajme tak niet o com, prave to su vyhodene peniaze. Idealne by bolo kebyani tvoja mama nemusela nic predavat a ponechala by si byt, pripadne kupila mensi. To ze cakas prispevok na byvanie od svojho priatela je uplne normalna vec, pokial ma pracu tak je jasne ze nebude byvat len tak zadarmo u teba. Zadarmo by nebyval ani u rodicov ani nikde inde. Cize je uplne normalne ze bude prispievat a kazdy nech si to nazve ako chce, ci je to na energie, stravu, najom je uplne jedno ako sa to nazve...jednoducho budete tam spolu byvat tak sa bude musiat aj financne podielat. Musis vsak zvazit aj moznost ze ostanes sama takze musis si byt ista ze tvoj prijem skratka vystaci na vsetky vydavky.

canany
25. mar 2022

Tieto posledne dlhe prispevky som necitala, ale zeny vy si tak seriete do huby, pred chvilou som citala prispevok sice autorka bola ina, ale prispievatelka pisala ako si muz nasiel milenku, manzelku s detmi vyhodil z domu a nedovolil jej nastahovat sa ani do druheho, ktoreho ma byt spolocny vlastnik, lebo ho nadobudli pocas manzelstva, nedostala peniaze, nic, odisla s holym zadkom doslova, dostala nevyziadane rady od zien, aj to ze sa mala zabezpecit aj vlastnou nehnutelnostou a tu idete zenu rozmyslajucu do buducnosti ukamenovat za to, ze mysli na zadne vratka. Ja som tiez nemala deti, kym som nemala vlastnu nehnutelnost. A nebola to vychcanost, dnes vztahy koncia rychlostou blesku, clovek nikdy nevie co a ako a ja som velmi ekonomicky a logicky zmyslajuca a stayistiky hovoria jasne, maloktorej to vyjde, je vas tu mensina stastnychaspokojnych s muzom. Inak by forum na MK nebolo treba.
@jahodiss no isla by som do toho, ak su to dva oddelene vchody, s oddelenymi meracmi spotreby a spolocna zahrada, mate sice teraz dobre vztahy, tie sa mozu zmenit, ale aj nemusia. Co sa tyka hypoteky, tu by som si platila sama, aby to bolo cisto len moje a v buducnosti nemusela nikoho vyplacat. Vycislila by som na papier naklady na energie plus nieco navyse ako bezna spotreba a to dala ako najomne spolubyvajucemu. U rodicov moze platit 200 eur? Tam to je v poriadku a tu sa zeny navazaju akoby si ho isla oskubat. Inak blikala by mi kontrolka, podla toho ake ma vztahy s rodicmi, take buduaj s tebou casom, teraz je to mlady chlapec, casom sa vyfarbi.
Pred rozvodom som to takto spravila ex. Vycislila naklady plus spotreba mydlo toaletak prasok na pranie ziarovky, lebo on nikdy nic nekupil plus vyzivne na deti a to mi platil, kym sa neodstahoval.

oliviabb
25. mar 2022

@ha_space ja za najom povazujem elektrina, plyn a vsetko co platim bytovemu (voda, kurenie, vytahy, osvetlenie), priratala som telku, net. Z tohto plati moj mne polovicu, tak sme sa dohodli. Hypo je nieco ine, nepovazujem to za najom a tu si platim sama

jahodiss
autor
25. mar 2022

@kate211 ty už pletieš dva príbehy do jedného. To čo som písala v roku 2020 bol úplne iný prípad výstavby. Vtedy som mala priateľa, ktorý už sám mal kúpený pozemok s bratom. Boli sme spolu krátko a dom som v tom prípade absolútne nechcela riešiť. Silou mocou chcel, že si na tom pozemku s bratom postavia jeden veľký dom, ktorý bude oddelený záhradou. Vtedy to bola len informácia, čo si o tom ľudia myslia a ci by do toho šli. To, že som mu ponúkala hypotéku somnou, som myslela časom nakoľko po pol roku spoločného stretávania sa, naozaj nebudem riešiť nejaký dom. On si to chcel všetko postaviť na svoje triko spolu s bratom a mňa tam chcel silou mocou dostať. Nuž, nakoľko sme bývali od seba len blbych 30km, pri každom večernom a náhodnom telefonáte som zistila, že sa doma opíja. A nie málo.

jahodiss
autor
25. mar 2022

@oliviabb ja sa vám snažím vysvetliť, že je úplne jedno ako si vy vysvetľujete 200e. To, či ja tie peniaze použijem na kúpu potravín, zaplatím elektriku alebo si z toho zaplatím polovicu hypotéky je stále to isté. Vy sa tu všetci obúvate do mňa pre slovo nájom. Keby som napísala, že mi bude prispievať v domácnosti tak je očividne všetko okej. No pritom je to stále to isté.

h2
25. mar 2022

Baby, vám hrabe? To má ísť niekto bývať do rodinného domu za cenu polovice nákladov? Smiešnych 200€ mesačne sa vám zdá veľa? Ak by si mal priateľ autorky zabezpečiť bývanie sám, za 200€ nezoženie ani najmenšiu garzónku!

jahodiss
autor
Autor odpoveď zmazal
solange7
25. mar 2022

@h2 ja sa tiez cudujem. Nieje nic zle na tom, ak si rozdelia naklady. Keby sa k niekomu pristahujem, automaticky by som pocitala s tym, ze mu budem na domacnost prispievat.
Navyse je slobodna matka s dietatom, ktora si planuje kupit napolovicu dom s dvomi bytovymi jednotkami so svojou mamou. Ak maju dobry vztah tak kludne.

andra77
25. mar 2022

@jahodiss veľmi pekné fotky...hotové umelecké diela...🙂

jahodiss
autor
25. mar 2022

@ha_space @kate211 ujasníme si to ešte raz, keď už ozaj potrebujete do mňa neustále hustiť. To, že som riešila v roku 2020 nejaký ďalší dvojgeneračný dom, tak to bolo len skrz toho, že som mala partnera, ktorý si ešte predomnou kúpil pozemok s bratom. Chceli si tam postaviť dvojgeneračný dom s oddelenou záhradou nakoľko by som tam nebola opäť zainteresovaná ja. Čiže v prípade ďalšieho rozvodu by som nemala absolútne nič. Navrhla som mu, aby sa keď tak s bratom vysporiadali a v budúcnosti aby sme si riešili vlastné. Nechcel to tak a nakoniec aj dobre, keďže som zistila, že doma po tajme vo veľkom pije. Z tohto prípadu ste ma opäť odsúdili, že som sebecká mrcha, nakoľko som si dovolila niečo žiadať. Dobre. Moja mamina má 49 rokov, pracuje na najvyššom oddelení ZSSR a keby sme si neboli isté tým, že nám to nebude spoločne finančne vychádzať aj keby ma aktuálny priateľ nechal, jednoznačne do toho nejdeme. Opäť sa rieši to, že mi instagram očividne nezarába natoľko, keďže žiadam od priateľa 200e. Na túto tému som už skončila pretože očividne by ste chceli všetko zadarmo vy dve. Nemienim žiť v domácnosti s chlapom o ktorého sa mám finančne postarať a zato on si bude kupovať svoje udice na ryby v hodnote 1000e tak ako tomu bolo doteraz. Snažíte sa zo mňa spraviť mrchu no uvedomte si, že či v jednom tak aj v druhom prípade som chcela, aby bolo všetko fifty-fifty a každý z toho niečo mal. To, že terajší priateľ začal pred pár týždňami strečkovat a dom je v takom štádiu riešenia, že v pondelok idú papiere do banky, nemôžem sa naňho spoľahnúť v spoločnej hypotéke a byť si ním istá. Sám si priznal chybu a sám mi navrhol, aby som do toho išla sama s tým, že mi chce finančne pomáhať. Keď si mládenec urovná veci v hlave a rozhodne sa s nami navždy zostať, s mamou nemáme najmenší problém prepísať mu štvrtku domu naňho, keďže toto bol aj pôvodný plán. Ja som žiadna mrcha absolútne neni a nikdy som nebola, snažím sa myslieť do predu a nebyť tupá osoba ktorá zostane s hoľou riťou tak ako 90% žien na Slovensku. Týmto celým príspevkom som chcela zistiť iba to, či je tu niekto v podobnej skúsenosti a spolužití v takomto dome. A nie urážky a osočovanie.

jahodiss
autor
25. mar 2022

@andra77 ďakujem ❤️

jahodiss
autor
25. mar 2022

@solange7 s mamou máme naozaj dobrý vzťah. Samozrejme, že mám menšie obavy v tom, ako si budeme vychádzať no žiaľ po mojich skúsenostiach s chlapmi by som sa bála taktiež, až by sme riešili spoločný dom. Je to úplne normálna vec, že sa bojím a preto som čakala možno nejaké povzbudenie a rady, ako spoločne v dobrom žiť.

jahodiss
autor
25. mar 2022

@nwnw ďakujem za radu. Dom má plynové vykurovanie a taktiež krbové. Je tam samostatná studňa, čiže áno, je to síce veľký dom no dá sa natom čosi ušetriť. Nový dom riešiť nechcem nakoľko v takej hodnote sa tu dá naozaj kúpiť len nejaký 4i bungalov. V tomto prípade nechcem zdieľať spoločnú domácnosť s mojou mamou pretože dve ženy v jednej domácnosti absolútne nepripadá do úvahy. Preto sme našli tento dom, ktorý má dve samostatné jednotky.