Dvojgeneračný dom
Ahojte, chcela by som sa spýtať na váš názor ohľadom spolužitia v dome, ktoré má dve samostatné jednotky. Žiaľ, situácia je už s nehnuteľnosťami taká aká je, všetko je predražené a nechcem sa zadĺžiť na celý život s vysokou čiastkou. Vzťahy mi žiaľ doteraz moc nevychádzali a nemôžem sa spoliehať na princa na bielom koni. Mám malé dieťa a mám potrebu zaobstarať ho do budúcna. Momentálne žijem v podnájme a moja mama vlastní byt. Dostali sme ponuku na kúpu veľkého domu s tým, že mama si zaplatí svoju čiastku a ja si zoberiem hypotéku na tú ďalšiu. Na liste vlastníctva budeme samozrejme my dve. S mamou mám dobré vzťahy, samozrejme občas sú tam nezhody, no myslím, že problém by to nebol. Taktiež som jedináčik čiže raz sa budem musieť o moju mamu v budúcnosti na staré kolená postarať. Ide o to, že si beriem aj priateľa, ktorý mi bude samozrejme platiť nájom. S mamou majú taktiež dobrý vzťah. Máte niekto podobnú skúsenosť v takomto spolužití? Byt riešiť nechcem nakoľko vnímam viac negatív ako tých pozitívnych vecí. Hypotéku si beriem na 105 tisíc, čo je v dnešnej dobe celkom "fajn". Na západe Slovenska by som za takúto čiastku nekúpila už nič. 😏
Co vam sibe?? Nakladate tu zenam vkuse za to, akych debilov maju doma, ze sa o nich nestaraju, a ze zeny same pre seba si nic neodkladaju, a v pripade rozvodu/tyrania nemaju kam ist. Tato slecna/pani nerobi nic zle, prave naopak chce zabezpecit seba a svoje dieta. Chlap moze a nemusi ostat, ale ona to bude musiet zvladat financovat ci s nim alebo bez.
K veci, s mamou by som byvat nechcela, ale ak mate v pohode vztahy a nie je ina moznost, chod do toho. Ceny nehnutelnosti rastu zavratne, o rok dva tri si to uz vinec nebudes moct dovolit
@majlo1234 ďakujem. Úprimne ako som už písala, naozaj som si nepredstavovala spoločne spolužitie s mojou mamou. No tie ceny nehnuteľností ma k tomu tragicky dotláčajú a naozaj sa v tejto dobe nemienim zadĺžiť na horibilnú sumu. Toto beriem ako jediné východisko dvojgeneračného kde má každý naozaj samostatné jednotky. V tej cene 105 tisíc by som si v Hlohovci nekúpila už ani 3i byt. Takto budeme mať veľký dom. 🤔 Len som myslela, že tu nájdem viac príkladov ako takéto rozhodnutie dopadlo dobre.
@jahodiss nečítam všetko,nemám na to nerv.😁Ale vzhľadom k tomu,že si mladučká a chlap môže a nemusí už o pol roka byť,ja by som do toho s mamou išla.Predstavujem si to o.k,už len z pohľadu tiež rozvedenej a super vzťah s rodinou,síce nebývam u nich,ale chápem ako uvažuješ.Nechcem zlé prognózy,ale s týmto priateľom to podľa mňa nedopadne.A ako jedináčik sa o mamu postaraš či chces alebo nechceš.Dvojgeneracny dom kde budete mať každá súkromie je v dnešnej dobe celkom dobrá vec.Pred 10rokmi by som ešte povedala určite nie,ale vzhľadom k tomu ako to je na trhu a celková situácia veľa zmenila.
@jahodiss zalezi aj od povahy 'vedlabyvajucich' :D ja som vyrastala v takomto dvojgeneracnom dome, stari rodicia byvaju vzadu vo svojom a my sme boli vpredu, s tym ze v detskej izbe sme mali dvere ku starkej na chodbu a teda....bohuzial ona tazka povaha, 300 raz do dna kontrola nazeracky co robime kde sme kam ideme, hnanie do kostola 🤣 kym sme boli s bratom mali, nejak sme to neriesili, tesili sme sa, ze sa nam venuju dalsi dvaja dospeli, no postupom casu ako sme dospievali to boli vecne boje o sukromie...mama to psych.vydrzala kym sme neodmaturovali a potom sla kadelahsie prec s psych.problemami (davala sa v klude dokopy snad dalsich 5rokov a zial aj na tabletkach) takze ja som si z toho vzala asi tolko..travit cas s mojimi alebo manzelovymi rodicmi aj viac dni problem nemame, no nie je nad to prist domov do svojho kludu..a to som este prestastna, ze svokrovci byvaju na druhej strane SR, pretoze su na mna az privelmi 'premotivovani', usta sa im nezavru, svokra vkuse huci do dcery basnicky pesnicky a ja mam uz po 1.dni co su u nas chut rozbehnut sa sirom cez pole (vacsinou ostavaju na 3 aj so spanim 🙄) 🤣 teraz cakame druhe a potichu sa tesim, ze tieto ich prespavacky u nas skoncia, kedze mame 3izbovy dom muhaha 😁😁 ale chapem aj tvoju neistu situaciu s partnerom a ak mate s maminou pekny vztah a respektuje moj-tvoj priestor a cas, mozno by som do toho sla 🙂
@jahodiss Ja by som do toho isla, mat vlastnu strechu nad hlavou bude este na nezaplatenie. Si sama, budes sa musiet o mamu postarat a este ocenis, ze nemusis lietat niekam cez pol mesta. Ale kupte ten dom iba vy dve, aby ti casom ostal cely.
Ja by som si sadla a spísala si jasné pravidlá a to aj moznosti ktore mozu nastat do buducnosti. Na tom ze partner plati za energie ktore minie mi nepride nič zvláštne. Aj zarabajuce deti platia rodicom za energie ci stravu ,aj ked dom nevlastnia. Ako tu pisali ak by ste sa vzali az potom, dom je tvoj a pri rozvode mu polovica nepatri. Preco by aj mala ked si ho kupovala ty. Ak by mu vadilo po svadbe ze dom nevlastni,moze ti polku co si platila vyplatit a zmenite zapis na liste vlastnictva na oboch. Ak mu to nevadi a súhlasí s platenim polovice energii, nevidim v tom problem. Ja som vlastne momentalne v podobnej situacii, sestra a kamaratka tiez. Sestra s kamaratkou ziju s muzmi ,maju rodiny ale obe maju svoj dom ktory zdedili a je len ich. Muzom to nevadi, funguju normalne akoby bol oboch .Sestra takto zije uz asi 15 rokov. Ja pre zmenu zijem s mamou a priatelom a synom, dom je dvojpodlazny takze mame svoje sukromie ,s mamou si vychadza aj priatel, takze vobec ziaden problem to nie je. Do veci sa nam nemiesa, lebo som uz davno urcila hranice, ze my sme rodina a fungujeme samostatne. Aj stravu a nakupy atd vsetko riesime samostatne. Jedine co mame rozdelene su energie. Vsetko je to ale o ludoch, preto sa treba dohodnut
@kinderzwillinge mne nejde o to, aby som vlastnila niečo ja ale aby mala dcéra niečo po nás. Moja mamina nikoho nemá a po zlých skúsenostiach s mojím otcom ani mat nikoho nechce. Samozrejme karta sa môže obrátiť, no v prvom rade nám s maminou ide o moju jedinú dcéru. A taktiež toto je jeden z faktov, prečo asi aj chcem bývať v takomto dome. Veľmi rada sa postarám v budúcnosti o moju maminu a mat ju na staré kolená pri sebe v jednom dome mi tiež vychádza ako najlepšie riešenie. Chodiť za ňou do druhého mesta a v prípade ze by som si zobrala teraz dom sama alebo s priateľom, nejaký 4i a v budúcnosti si mamu brala k sebe do malého domu, to mi tiež popravde nevychádza. Samozrejme neviem čo bude, no musím brať do úvahy všetko.
Ja si myslím,že je úplne v poriadku,aby jej priateľ prispieval na domocnost ak tam s nou bude žiť..to čo tu trepete,že on jej bude splácať hypotéku???veď jej dá na ucty na bývanie..plyn,elektrina,voda,atď...ona od neho nežiada na splátky hypotéky...je úplne jedno či konkrétne z jeho 200€ zaplatí energie alebo hypotéku...tie energie sa platiť musia či ich zaplatí z jeho peňazí alebo zo svojich je úplne jedno..proste to sú peniaze na domácnosť nie na splatky...ine by bolo keby od neho pýtala na energie a aj polovicu na splátku...
@jahodiss
Nečítala som všetko, co už bolo napísané. Žijem s mojimi rodičmi, ktorí sú od seba už viac ako 20 rokov, každý má svoj život aj izbu. Má to svoje pre a proti. Ale ak sú dva vstupy do domu je to bez problémov. To sú ako dva byty v jednej bytovke. S mamou sa nebudete rušiť, na druhej strane ste blízko pri sebe ak by ste jedna alebo druhá potrebovala pomoc. Čo sa týka plynu, elektriky, vody to si musíte stanoviť. Ak tam budete 4 tak aj spotrebu na hlavu. Aj partner. To že dom nebude jeho, nič nemení na tom, že tam bude bývať a užívať energie. Veď aj keby nebýval s tebou, platil by nájom inému, u nikoho by nebol zadarmo. Hypotéku by si mala na hlave len ty.
@jahodiss Ahoj, my sme mali svoj byt s manželom, a moji rodičia tiež. Keď mi babka zomrela, moji rodičia sa rozhodli, že si kúpia dom. S manželom sme im navrhli nech hľadajú 2 generačný. Našli sme. Urobili sme sa samostatný vchod, my bývame hore a naši dole. Neľutujem toto rozhodnutie. Taktiež dom platíme na póly. Ak by si mala nejaké otázky kľudne napíš 🙂
@jahodiss Neodporúčam spoločné bývanie. Zo začiatku by to možno fungovalo ale časom by nastali zbytočné trenice ohľadom návštev u vás doma ( ak niekto príde navštíviť mamu a vám to nebude vyhovovať) alebo sa nezhodnete na rekonštrukcii - napr. Že každá budete chcieť iný typ fasády a pod. Alebo iný typ úpravy záhrady. A už vôbec to nie je ok, ak má dom napr. len jednu kuchyňu, nedajbože kúpeľňu. Za mňa nie- príliš veľké riziko. Nie finančné, ale hrozí rozbitie vzťahov.
@jahodiss ako ja celkom nechápem čo všetci ofukuju chudacika priateľa 🤔 sú spolu len dva roky. Jej prvoradou povinnosťou je postarať sa o dieťa stým,že bude hypotéka len na ňu, všetko bude patriť dieťaťu. Tiež by som to tak riešila. Priateľ nech platí polovicu energií, vsak v podnájme tiež nebýva zadarmo. Ak máte dobré vzťahy s mamou ja v Tom problém nevidím, pomôžete si navzájom ☺️
@pimpa12 na každom poschodí je samostatná kuchyňa aj kúpeľňa. Čiže naozaj máme každý svoje. Samozrejme beriem do úvahy to, že sa nemusíme zhodnúť pri spoločných opravách či rekonštrukcii, no tak, ako sme sa zhodli s mojou maminou na prerábke jej bytu, nemyslím, že bude problém teraz. Písala som vyššie, moja mamina má dobre nápady ohľadom prerábky, rekonštrukcie a vždy sme sa vedeli dohodnúť. Dokonca mi sama povedala, že v tomto dome mi nechá voľnú ruku, že ona chce len v pokojnosti s nami dožiť. 🤷🏻♀️
Za mna nie. Za mňa kúpa 4 izboveho bungalovu, to bude najlepšie, splácaš sama , keď ten tvoj od teba odíde, nič nestratis, mama nech pekne býva v byte a nevymýšľa, vy ste vo viacgeneracnom dome 30 ročnom nebývali ani jedna, preto neviete , čo to obnáša, plus plynové kurenie( keď si zvyknes na 21-22 stupňov v pohode , pridas viac, viac platíš , ver mi, lacné to nieje, faktúry mi chodia, krbove kurenie onicom, u nás všetci, čo majú krb sa hlavne na to čistenie sťažovali , už to nepoužívajú. Za ďalšie :, ako ma dom vyriešenú elektriku, lebo tam tiež môže byt problém, je zateplený? Lebo to sú ďalšie výdavky , plus predpokladám, že tam treba ešte kopec veci robiť , tí , čo ho predávajú vedia asi prečo to robia.😉
@jahodiss ja by som sla, lepsie ako 1i byt niekde, ale tu je kopa žien co same vsetko, najmenej 100km od rodicov... Je tu oar tem, precitaj... Skúsenosti su kadejake, ale vzdy zalezi na ľuďoch.
Ale inak sonstarym domom rátaj rekonstrukcie poriadne
@jahodiss ja sa tu niektorym zenam nestacim cudovat,ake slachetne by ste boli 🤦♀️ podla mojho nazoru,ak sa ku mne niekto nastahuje (je jedno ci mama,priatel),tak sa nalezite dvihnu poplatky za energie,t.j voda,elektrina,kurenie,poplatok za smeti, strava. A je uplne normalne,ak partner prispieva na domacnost,nikde by ho nik nezivil ani neubytoval zadarmo.on jej da sumu penazi,a ci ona zato nakupi potraviny alebo zaplati poplatky je uplne jedno.
Pred x rokmi som si sama kupila byt,neskor som spoznala uz terajsieho manzela,nastahoval sa ku mne a normalne sme sa dohodli kto co bude platit.ja som platila hypo,energie,potraviny (obcas urobil nakup aj on) a kedze sme spolu dochadzali do zamestnania,tak platil benzin(mesacne tak 200-250e),ale nemal problem kupit navyse drogeriu,alebo cokolvek. Takisto ako aj doma mame prispieval,a dokonca jej odovzdaval vsetky stravne listky.
Tak ja nerozumiem,co tu vsetci do autorky hudiete 🤷♀️
@jahodiss voľakedy bolo úplne normálne bývať v dvojgeneracnych domoch. Určite sa to vráti späť,keďže všetko pôjde zavratne hore. Choď do toho, je to pre teba momentálne najlepšie riešenie. A baby akože fuj ako
sa vedia ženy správať.
@jahodiss fuuuu....ty si riadna zena...Presvedcit mamu,aby predavala svoj byt na ukor tvojho stastia.Partnera mas mladeho,asi len na peniaze-tak to vyzera.Ci si sa popalika v zivote,alebo nepopalila...to este neznamena,ze druhych vyuzijes vo svoj prospech.V opacnom pripade su tí druhí popalení tebou.
@annamalaga nikdy by mi nedali hypotéku na 200tisic pri mojom plate nato, aby som si kúpila nový bungalov. A keby aj dali, vychádza to na hypotéku viac ako 700e, v com nie je zahrnutá poistka domu a energie. 1000 mesačne platiť + strava a všetky ostatné veci okolo toho je v dnešnom svete absolútne nereálne. Takto budem platiť 400e hypotéku a náklady na dom sú zevraj okolo 180e a to sa ponúkla mama, že ich chce platiť ona. Samozrejme čakám aj s vyššími nákladmi do budúcnosti, no stále je to pre nás lepšie, keď budem mať istotu v mojej mame v budúcnosti až mi to náhodou s terajším priateľom nevyjde. Samozrejme môže sa stať, že moja mama zostane práce neschopná no toto iste sa môže stať aj pri spoločnom spolužití s priateľom. Mamina má 49 rokov a je to vitálna žena, ktorá veľmi dobre zarába. Dom je zateplený, čiastočne zrekonštruovaný. Treba spraviť nové kuchyne na každom poschodí, časom kúpeľne, vymaľovať a dat nové podlahy. Na toto všetko máme.
@nela82 omg, čítala si to, čo sa tu písalo predtým? Ja moju mamu absolútne nenútim do predaja jej bytu! Ona sama rieši dom odkedy bývame v tomto meste. V dome sme kedysi žili, no pri nezhode s mojím otcom sme boli nútené presťahovať sa do bytu. Moja mama je nešťastná, chyba jej záhrada a všetko čo k tomu patrí. Takže pokiaľ si nečítala príspevky vyššie, vyprosujem si ďalšie osočovanie na moju osobu.
@simca06022011 ten dom ma okolo 30 rokov. Sú tam plastové okná, je zatepleny, spravená nová strecha a taktiež elektrika. Jedine čo treba spraviť sú nové kuchyne a časom kúpeľne. Preto beriem hypo na 105 tisíc, aby sme si vedeli aj vnútro zrekonštruovať. Inak netreba robiť nič. V tom prípade by mi stačila hypotéka 90 tisíc.
Fuh, normálne nechapem niektoré komentáre. Ja som minuly rok kupila byt, sama, pretože priateľ je živnostník a v minulosti mal nejaké exekúcie a podlžnosti. Keby do toho idem s ním tak všetko trvá dlhšie a ktovie či by nám nejakú hypo dali. Skratka som sa rozhodla že ja už čakať nechcem keďže sa tiež musím postarať o dieťa a to potrebuje zázemie. V byte žijeme obaja (traja aj s mojim synom) a partner mi platí za energie, stravu…skratka prispieva na domácnosť. Žijeme tu predsa obaja a navyše pracuje v zahraničí kde zarába o 2/3 viac ako ja, tak snáď nikto nečaká že len preto že som do hypo išla sama tak budem aj všetky náklady znášať sama.
Autorka, k tvojmu prípadu. Ja síce nie som veľmi za spoločne bývanie s rodičmi, ale! Ty máš v podstate len mamu, vychádzate spolu dobre, dokonca si jedináčik. Ja by som v tomto prípade do toho išla. Každá budete mat svoju bytovú jednotku, každá si budete svoje platiť, super že aj kuchyne budete mat dve. A navyše, ak budes potrebovať postrážiť dieťa, máš to hneď vedľa 🙂
Je to o vzťahoch... Tie musíš posúdiť ty. Za mňa nie. Vyskúšali sme bývať u svokrovcov - dve samostatné bytové jednotky a skončilo to tak že sme odišli a máme riadnu hypo ale máme pokoj...
@jahodiss ja by som do toho išla, mala by si svoje, mama by mala svoje, a priateľ ak bude chceť bývať s vami tak, buď nech prispieva na energie a stravu vrámci toho ako uzná on, , veď keď niečo stále môžeš dom predať a isť do menšieho
@jahodiss Isla by som do toho,
@jahodiss no radsej s tym ze nič netreba nerataj, nebudes sklamana. Ja sok kúpila novu novostavbu, kde som mala kúpeľne dokoncit a byvat a realita úplne inde...ale tonje zase ine trosku, lebk v novostavbe nemal kto muchy vychytat😁
Mesačne energie si este zisti ale to je teda uz len drobnosť.
dievča zlaté, ty si nájdi poriadnu robotu a nie takéto moderné hovadiny, lebo raz vypnú internet a budeš v riti. a už duplom by som 21 ročného nezaťahovala do tvojich problémov. Chlapec je mladý, keď sa zbadá, viac ho neuvidíš. Možno má teraz nejaké predstavy ale aby sa nestalo, že raz zdúchne od teba za lepším životom. A o 10-20 rokov budeš hľadať ďalšieho, čo ti zaplatí prerábku 2 generačného domu. A 4 izbový bungalov ti je akože málo? My teraz máme možnosť kúpim 4 izbový, kde bude bývať s nami aj svokra a to sme 3-ja. V pohode to stačí. Ty ešte riadne padneš na hubu.

nikdy ma neprestane udivovat, ako na tomto fore polozi clovek uplne normalnu otazku a zeny sa donho obuju ako keby bol pomaly vrah...