Dvojgeneračný dom
Ahojte, chcela by som sa spýtať na váš názor ohľadom spolužitia v dome, ktoré má dve samostatné jednotky. Žiaľ, situácia je už s nehnuteľnosťami taká aká je, všetko je predražené a nechcem sa zadĺžiť na celý život s vysokou čiastkou. Vzťahy mi žiaľ doteraz moc nevychádzali a nemôžem sa spoliehať na princa na bielom koni. Mám malé dieťa a mám potrebu zaobstarať ho do budúcna. Momentálne žijem v podnájme a moja mama vlastní byt. Dostali sme ponuku na kúpu veľkého domu s tým, že mama si zaplatí svoju čiastku a ja si zoberiem hypotéku na tú ďalšiu. Na liste vlastníctva budeme samozrejme my dve. S mamou mám dobré vzťahy, samozrejme občas sú tam nezhody, no myslím, že problém by to nebol. Taktiež som jedináčik čiže raz sa budem musieť o moju mamu v budúcnosti na staré kolená postarať. Ide o to, že si beriem aj priateľa, ktorý mi bude samozrejme platiť nájom. S mamou majú taktiež dobrý vzťah. Máte niekto podobnú skúsenosť v takomto spolužití? Byt riešiť nechcem nakoľko vnímam viac negatív ako tých pozitívnych vecí. Hypotéku si beriem na 105 tisíc, čo je v dnešnej dobe celkom "fajn". Na západe Slovenska by som za takúto čiastku nekúpila už nič. 😏
@jahodiss ahoj, ja sa vyjadrím len k časti, kde si spomínala, že žiadny chlap si k sebe nenastahuje k sebe ženu s tým, že on platí na svoj byt hypo, energie, nakupuje atd… môj (teraz už manžel) presne toto urobil. 😅
Nasťahoval si ma k sebe a nechcel ani cent. Každopádne som robievala aspoň nákupy, zaplatila benzín, výlety a iné výdavky, časom som mu prispievala aj na bývanie, keďže mne samej to bolo blbe.
@jahodiss moj osobny nazor: zatiahla by som ho iba do energii, ale nie do hypo. Radsej notarska zspisnica, na zaklade kt. ak sa rozvediete, dom ostane iba Tvoj (a mamin). Priatela by som mozno presvedcila, ci nechce aj on separatne investovat do inej nehnutelnosti. Pretoze si predstav situaciu, ze nehnutelnosti pojdu hore, vy sa rozvediete a Ty nebudes mat inu moznost ako predat dom, aby si ho vyplatila. Ako k tomu pride Tvoja mamina, ze na stare kolena sa stahovat a mozno do horsieho? Dufam v to najlepsie, ale osobne som pripravena aj na to najhorsie.
@laila22 s tymto suhlasim. Byvame v dome a neviem si predstavit riesit vsetko okolo bez muza. Neustale nieco treba okolo domu spravit a niekedy len vybavit ale aj to chce cas, energiu, treba tomu trochu rozumiet... Bez chlapa v dome je to narocne a z toho dovodu by som uprednostnila byt.
@laila22 preboha ale veď ja s tou prácou okolo domu a všetkým tým rátam. Bývam na byte vyše 10 rokov a poráža ma tu od nudy. Byt mám pravidelne uprataný, mám navarené a stíham všetko. Som hyperaktívny človek a potrebujem niečo robiť, mne osobne dom vždy viac vyhovoval ako byt.
@alex666 ale veď priateľ ide žiť s nami. V rodine máme kopu chlapov, ktorí sa rozumejú a sú ochotní nám v prípade problému pomôcť. To mám zhniť na byte len kvôli tomu, že nie som vydatá a mám iba partnera? Nerozumiem. Tieto veci mám už dávno vyriešené. Pýtala som sa na niečo úplne iné.
@saurika viem, že to bola otázka na kolegyňu, ale napríklad poprenasat zamkovu dlažbu, na dvor tam kde treba, lebo jedna kocka vazi 27kg a sú ich 3palety? Alebo napr. Vyložiť sušičku na práčku... Ostrihať stromy v záhrade? Náhodou začne opadávať fasáda, autorka si ju určite opraví... Natrieť altánok, zložiť bazén.. ? Kosiť travnik k každý víkend, polievať záhradu, starať sa o to aby pozemok nezarastol burinou, maľovať dom nie je to isté ako maľovať byt... Drobné stavebné práce, úpravy na dvore.. Samozrejme všetko to zvládne aj žena, popri chodení do roboty, varení, praní, staraní sa o domácnosť a dieťa... Som toho príkladom a nemám zďaleka 30 ročný dom, kde môžu byť rôzne skryté vady, nehovoriac o tom, že 30 ročný dom by si asi žiadal aj nejakú rekonstrukciu...Ale všetko to stojí peniaze a čas. 😉. Je iné ak sú na dom dvaja a iné ak na ten dvojgeneračný dom ostane sama s mamou a hypo...
Chod do toho a ani nevahaj 🙂
@laila22 aha ja si tieto veci riesim sama. Zamkova dlazba, ak je tazka, rozbalum balik a po jednej prenasam, spotrebice objednavam aj s vynaskou na poschodie, natieranie altanka, omietky a pod riesim odbornikmi, suchanu na fasadu by nezvladol ani manzel. Plus mam 3 poschodia, ako by ktokolvek z nas maloval skakanim na leseni. Kosenie travy je vikendovy relax (ano, zabera cas, hlavne ak mas 1500 m2 zahradu - ake aj to sa da vyriesit alebo robotickymi kosackami alebo mensim traktorom). S hypo s Tebou suhlasim, pokial nsozsj zena nevie zarobit 2000 cisteho aspon, tak s dietatom a hypo tazko…
Ženy ste vy vôbec normálne ? Veď autorka zarába lepšie ako on , hypotéku si ide brat sama , ona je tu ta čo je na koni. On nemá nič ani byt , zarába mizerne a navrhla mu kúpiť dom spolu on sa zlakol.
To má ako u nej bývať ešte aj zadarmo ???? Tak sa dohodli , že bude prispievať normálna vec prečo to hneď beriete , že by jej mal platiť hypotéku ??? Ona napísala platiť nájom to sú náklady na vodu , kúrenie , elektrinu , čo dom pozostáva len z hypotéky????
Vy ste úplne mimo všetky.
Tu pise jedna žena čo si sama berie hypotéku , zarába viac ako chlap a vy to otočíte proti nej , že ho využíva ? Ste vy vôbec normálne ?
@jahodiss Spoľahnite sa radšej na mamu ako na priateľa. Kým bude vládať, tak Vám pomôže určite lepšie ako on. A potom ju takpovediac doopatrujete. Ja bývam tiež v dome po rodičoch. Bohužiaľ, už nežijú, ale o oboch som sa postarala do konca. S mojím partnerom tiež nie sme manželia, dom je napísaný na mňa, čo vnímam ako výhodu a istotu v prípade, že by sa medzi nami niečo stalo. Máme dvoch synov, zatiaľ ešte maličkých. Ja by som to riešila kúpou dvojgeneračného domu.
21 ročný chalan už teraz žije s tebou v byte? Jeho rodičia čo hovoria na to, že pôjde s tebou a tvojou mamou do domu? Ale to len tak ma zaujíma. Môj postreh: nebude to moc veľký dom do budúcna, veľa priestoru na kúrenie a podobne?
@ibrunova či to bude veľké do budúcna na vykurovanie? Síce je to dom a je zatepleny, no keby som zostala na 3i byte a mama taktiež, stále sa musí vykurovať. Či si budeme vykurovať každá svoj byt samostatne tak ako tomu bolo doteraz, môžme si aj spoločne vykurovať dom. Samozrejme rátam s tým, že dom potrebuje viac vykúriť ako samostatný byt, no dá sa kúriť taktiež tuhým palivom, ktoré je napojené na ohrev vody a tým ide teplo do radiátorov. Určite sa to bude dať. Iná možnosť nie je. S mamou spoločnú domácnosť zdieľať nemôžem. Vyskúšali sme si to na byte kým som dospievala, no každá musí mať jednoznačne svoju domácnosť.
@ibrunova a jeho rodičia ho majú v riti, keď to tak musím povedať. Nemajú dobré vzťahy, ich rodina je celá rozvratená. Nemá krstnú, babky, len rodičov s ktorými sa absolútne nebaví, sú to fakt divní ľudia. Nemajú priateľov, nikoho. Dokonca sa idú rozvádzať. Nerozumiem, že sú taký. Chalan má 21 rokov, nepije, nefajčí, nefláka sa a to je v dnešnom svete rarita. Čiže nerozumiem, prečo sú takí.
@jahodiss my sme tak kúpili pred 8 rokmi, ale so svokrovcami. Na jednu stranu je to super, lebo keď niečo potrebujem zbehnem aj v pyžame. Ale na druhu stranu keby sa mam znova rozhodnúť, tak uz by som do tohto nešla, lebo síce bývanie v podstate svoje, mame vsetky hodiny svoje, vchod svoj, ale predsa dvor je spoločný. A všetko co tam chcem/chceme aj s manželom robiť tak sú poznámky typu a načo to robite atď. Pripadne ked sa nahodou do niecoho svokrovci pustia tak to tak aj vyzera, lebo oni vsetko robia len aby to nejako bolo a najlepsie aby neminuli ani korunu (pritom o peniaze nemaju núdzu), takze z toho co doma nájdu, pripadne odniekiaľ prinesú, co sa zas nepaci nám.
A za ďalšie, keď už nebudú medzi nami, tak neviem co my z takou veľkou chalupou budeme robiť, zas len odtiaľto niekam preč, lebo vykurovať jedno poschodie naviac 🤔.
@xqwertyx si z trenčianskej teplej, nie je to kúpeľná obec? Tak prerobím tú časť po svokrovcoch na ubytovanie pre hostí, a mám bočný príjem ktorý pomôže i s energiami i v tvojej časti, čiže budeš mať bývanie tj. energie zadarmo.
A ostanem bývať v dome. U nás na východe je toto bežná prax, po obciach kde čosi je .. u nás je slovenský raj, ubytovávame turistov, kamoši bývajú vo vrbove je tam termálne kúpalisko ubytuvávajú turistov. U vás také nie je? Ubytovania v súkromí?
@radanna11 zadarmo nie, na energiach by bolo dobre aby sa zucastnil. A moze zabezpecit stravu a pod. Ale nie prispevok na hypoteku a uz vobec nie priama platba na ucet, kde sa plati hypoteka.Tu nejde o vyuzivanie (z mojho pohladu), ale o risk v pripade rozvodu (ze ho pani bude musiet vyplatit, nakolko prispieval na hypoteku). Podielove vlastnictvo na SK je trosku problem totizto a v kazdom rozvode doplaca na to ten, kto zarabal viac (v tomto prioade pani s dietatom).
@jahodiss osobne,ak by sa to tykalo mojho syna,kamarata..atd...tak mu sama dam facku a "prehovorim do duse".Ake ma ten clovek s tebou istoty?Ziadne...vyplati ti hypoteku a to je vsetko.Ak si s nim a ani nevies preco/je mlady a velmi/ tak ho nechaj ist a nedrz ho pri sebe,len aby bol tvoj sponzor.Sa divim,ze nema pri sebe nikoho,kto mu otvori oci....
@nela82 ty zo svojho syna vychováš zlatokopa, čo sa pricicne k partnerke a bude od nej požadovať aby mu všetko hradila alebo ako si to myslela, že mu dáš facku ak prispeje na svoje bývanie u partnerky?
Ty bývaš zadarmo? Neplatíš elektrinu? Neplatíš vodné stočné, internet, plyn, koncesionárske poplatky, neplatíš dan z nezhnuteľnosti? Nič neplatíš?
Je jedno či bývaš vo svojom, alebo v podnájme alebo v mestskom alebo družstevnom alebo kde ... sú veci, ktoré platiť musíš. A tak isto ich bude platiť tvoj syn, ak samozrejme nebude bývať u teba a ty mu všetko budeš hradiť a ešte v 50tke mu budeš prať posraté trenky. A ked sa pominieš tak tvoj syn pôjde na ulicu, lebo zabudne, že za služby sa platí.
@jahodiss Mila autorka, fandim Ti. Si urcite velmi sikovna a organizacne velmi schopna. Preto si myslim, ze by si ho mala z hypoteky /splatky vynechat. Nech plati stravu, benzin, vylety alebo si urobte harmonogram nakladov tak ,aby Vam ostalo na vlastne potreby. Do majetkovych vztahov by som ho netahala/ vyrieste si to s mamou. Dom by som kupila, je to dobre rozhodnutie. Mlademu by som povedala ze od neho necakas platby hypo ale prispievat by mal. Rozumny chlap to pochopi. Ako si zhodnotila svoje vydavky? Zvladnes hypo a uzivit sa? Alebo si nutena sa spoliehat na jeho prispievanie? Lebo ak to ma byt len tak tak z vyplaty do vyplaty je to tazke susto a mozno byt by bol vhodnejsi. Moj nazor je ze strava a benzin su vysoke polozky, nech da peniaze tam napr. To znamena na polozky,ktore by musel platit vsade. Do rekonstrukcie alebo hypo by som ho netahala, nebude majitelom/ tiez by som yo osobne odmietla platit. Ale platila ine. On ma aky nazor? Co k tomu povedal on,ci je len rad ze ty sa o vsetko staras? Pisala si,ze mas male dieta, takze asi si presla turbulentnym obdobim, prvorada je teraz istota a byt nezavisla. Neprepisuj na neho cast domu/ predpokladam ze ani tvoja matka s tym nebude suhlasit. Good luck fandim vsetkym zenam,ktore sa o seba vedia postarat.
@zalka 😂🙏
V prvom rade,ano,dam facku synovi za to,ked si najde starsiu partnerku a pride mi oznamit,ze sa k nej stahuje a bude jej platit hypoteku-to mu dam rovno 2 facky.Toto si chcela pocut??
Ak maju byt dvaja dodpeli ludia spolu-tak bud nech ziju v podnajme a platit rovnym dielom-vlastnik je tretia osoba,ale si najst spolocne byvanie a spolu to odkupit atd a obaja vlastnit danu nehnutelnost-fifty-fifty.Nie chlapec jej bude robit sponzora a po par rokoch skonci sam bez domova a bez financii😉No to ty musis dozriet,aby si pochopila.
Kolko takych je ....chudaci skoncili s holou ritou,lebo dali na rady " srdca".A sama autorka o tom svojom mladom pise,ako ani nie o rovnocenom partnerovi,ale o niekom kto zatial je a ani nevie do kedy bude...tam nech si pekne zije s mamou a svojim dietatom a ked vidim,ze vztah je na figu-tak z toho vynecham chudaka chlapca.Nech si chlapec ide svojou cestou.
@nela82 kde si prisla k tomu že autorka chce aby jej priateľ platil hypotéku? Nazvala to ,,najmom” - čo podľa mna znamená že jej dá nejakú časť peňazí na energie, stravu, phm (ak obaja jazdia jedným autom) - skratka vydavky spojené s bývaním a užívaním nehnuteľnosti. To či ona z tých jeho (dajme tomu) 200€ vyplatí časť hypo alebo tie energie, alebo si kúpi nový koberček do obývačky, alebo handry na seba je snáď už jedno. Ide o to, že keď budú bývať spolu, mal by jej niečo na tu domácnosť prispievať.
@lutam12 ahoj a ďakujem za podporu. Priateľ chce prispievať za každú cenu a pomáhať nám ako sa bude dať. Nie som odkázaná na jeho finančnú pomoc pretože už len spolu s maminou máme na slovenské pomery v celku fajn platy. Ide mi len o princíp tej finančnej pomoci od neho, pretože bývať zadarmo by u nás určite nemal. Nemienim aby niekto somnou kýval a zneužíval ma. O tom, že by mal platiť hypotéku som nespomenula ani v úvodnom príspevku, čiže neviem, odkiaľ mudrlantky nato prišli. To, že mi bude dávať 200e na stôl a ja s tými peniazmi vynaložím ako uznám za vhodné, je už úplne jedno, pretože stále je to to isté. Žili sme doteraz spolu v podnajme, kde som ja platila 550e a on mi dával 550e na stravu, výlety drogériu a podobne. Išli sme fifty-fifty. Aj keď sa zdá vekovo naozaj mladý, rozumovo je vyspelý viac ako otec mojej dcéry. Nechcem byť v žiadnom prípade naivná, dávam si naozaj veľký pozor už na všetko a preto idem aj do hypo sama. Spoliehať sa na svoje sily a v prípade potreby držať s maminou pretože viem, že tá ma nikdy nesklame.

@jahodiss ano, mam presne to iste a som spokojna. Je pravda ale, ze s rodicmi mam mimoriadne dobre vztahy, a plus nemiesaju sa do mojho zivota. Inymi slovami - zijeme v jednom generacnom dome (3 bytove jednotky - separatne vchody), nuekedy sa nevidime aj jeden mesiac. Jedenkrat za mesiac dame kavu v zahrade a porozpravame sa. Tiez som jedinacik, byvam v byte s manzelom, situacia mu nevadi. Ked som cestovavala kvoli praci, sam chodieval k nasim a hrali spolu karty, comu som sa cudovala, ale nevadilo mi to (manzel nehovori po slovensky). U nas je to rodinna tradicia. Ten isty Pozemok sa dava z jednej generacie na druhu uz takmer 200 rokov, kazda generacia vsak robi stavby/prestavby podla svojich predstav. V rodine vsak nikto nebol ba materskej viac ako 4 mesiace, zeny pokracovali v kariere a deti nechavali babke 🙂