icon

Inštalácia klimatizácie v paneláku: Je to možné?

challanger
1. sep 2024

Ahojte,
Prosím vás mate niekto skúsenosť s klimatizáciou s vnútornou a vonkajsiou jednotkou v paneláku ? Klimu by sme chceli namontovat na balkon, a kondenz vyviesť do zbernej nádoby. U nás na paneláku ešte nikto nemá ale na okolitých majú nainštalované. Správca nám povedal, že ju namontovať nemôžeme, že balkón a fasáda je majetok všetkých vlastníkov a musia s tým súhlasiť minimálne polovica vlastníkov v celom paneláku. Bohužiaľ mame teply byt, a aj keď máme vnútorné zaluzie zakryté mame tieto dni v byte cca 31 stupňov. Nechcem mať problémy so susedmi, ale správca to iste vravel aj o satelitoch aj zasklenie balkóna, že to spadá pod rovnakú petíciu a to nikto nerieši a ľudia si to robia. Samozrejme klímu by sme využívali cez deň, keď je väčšina ľudí v práci, aby hluk niekomu nevadil.

Strana
z2
melanta
1. sep 2024

@liz_lemon loggia je normálne súčasť bytu. Aspoň byt (Petržalka, klasický panelák), ktorý prenajímam. Informácia od správcovskej spoločnosti aj advokáta. Tým pádom nie je potrebný súhlas, ak si dám klimatizačnú jednotku na vnútornú stenu loggie.

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
matttech
1. sep 2024

Ja som klímu riešil pred troma mesiacmi,na dome správ mi povedali že na obvod paneláku vonkajšiu jednotku inštalovať nemôžem,vraj si ju mám dať na balkón,firma mi ju dala pod strop,som spokojný.Klima Samsung Wind Free,KE kraj.
Zavolaj na dom správ a uvidíš.

ninusa221
1. sep 2024

@challanger my sme riešili presne toto leto klimu 1 v paneláku a práveže správca nám povedal že nieje za to že aby sme to mali ale že nemôže nám to zakázať keďže na to nevyšiel zákon a ani netreba žiadne potvrdenia od susedov. Sám povedal že aby sme si to dali kým to ešte nieje ošetrené zákonom. Máme 2 klímy na oboch balkónoch nikto sa nesťažoval a nikto to nerieši.

zuzanaete
1. sep 2024

U nas ma tiez kopec ludi klimu na balkone hore, takze je z ulice vidiet. Montovali sme na jar a aj zastupca nam povedal, ze na balkon si mozeme kludne namontovat ako chceme. Problem by bol montovat na fasadu mimo balkon.

555doka555
Autor odpoveď zmazal
555doka555
Autor odpoveď zmazal
avanka
2. sep 2024

@challanger teraz sme to riešili. Ideme dávať asi 2 vonkajšie jednotky,jednu z vnútornej strany lodgie a druhú z druhej strany paneláku medzi spalnou a detskou,sme vlastníci bytu. Na bytovom družstve nám povedali, že máme poslať mailom žiadosť, oni pozri zmluvu na daný bytový dom, či je možný zásah do fasády, ak áno, pošlú nám mailom zoznam vlastníkov a musíme získať súhlas nadpolovičnej väčšiny.
V prípade, že pôjde klíma na lodgiu z vnútornej strany, súhlas nepotrebujeme

zuzik1407
2. sep 2024

Dávala som na svoj balkón a žiadne povolenie som nepotrebovala.Iba keby som dávala na fasádu ,na panelák,bez balkóna,potrebujete povolenie.Davala som ju začiatkom júla,,,,,domovník býva vedľa mňa ,a žiadne problémy nie sú.Sused podomnou dával,a vôbec klímu nepočuť.smelo do toho.

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
zuzik1407
2. sep 2024

@challanger ak si dáš na svoj balkón,nič netreba.ziadne povolenia.Balkon je tvoj.

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
zuzik1407
2. sep 2024

Určite nie....ja ju mám nad oknom,a vôbec nepočujem nič.ani susedovu nepočujem...A keby aj,si myslím,že na balkóne nespime aby sme si robili naprieky.Urcite si dajte.nebanujem ani jedno euro za klímu.

avanka
2. sep 2024

@zuzik1407 u nás zase platí, že balkón, či lodgia je spoločné vlastníctvo. Mamina sa mi dnes na to pýtala na službyte,, je už roky domovnicka.
A áno, ešte k tomu všetkému treba podať aj ohlásenie na stavebný úrad.
My tiež čakáme o vyjadrenie z byt. druzstva, či môžeme alebo nie. Písali sme mail o 11 doobeda.

avanka
2. sep 2024

@challanger tieto drahšie sú tiché, je to počuť minimálne

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
zuzik1407
3. sep 2024

@avanka u nás to neplatí.balkon je môj a môžem tam dať aj 3klimatizacie.

avanka
3. sep 2024

@zuzik1407 asi to je v každom meste inak, ale mne dnes prišiel mail z bytového družstva, že mám získať podpisy nadpolovičnej väčšiny vlastníkov a môžeme ju dať. Ak ich nedostanem,netuším čo urobíme.
Ono vieš, keby ste sa šli opýtať, možno by ste sa čudovali, čo k tomu treba a že to nie je také jednoduché.
Lebo aj pri osadení na tvoj balkón vrtas fasádu , ktorá už je spoločné vlastníctvo.
My sme si pred týždňom tiež mysleli, že objednáme klímu, zaplatíme a máme..nie..a ja neoficiálnu cestou ísť nechcem, lebo fakt stačí nejaký hajzel sused, ktorý ťa nahlási a musíš ju dať dolu.
U nás ju majú ľudia na balkónoch, ale bez súhlasov,lebo veď balkón je môj a nikoho do toho nič..vyjadrenie mojej susedy zo včera, ale žiaľ, nie je to tak

zuzik1407
3. sep 2024

@avanka pýtala som sa aj pána ,čo montuje klimatizácie,tak vravel,že čo montujú prešovský kraj,na balkóny nepotrebujeme povolenia.

avanka
3. sep 2024

@zuzik1407 treba ísť priamo na bytové družstvo. Aj nám včera pán, čo nám ju bude montovať, povedal, že kopec ľudí to obchádza. A oni papier nepýtajú. Zaplatíš..namontujú.pozri..
z mailu z bytového družstva

lienka.7
3. sep 2024

@challanger ani jeden sused co ma jednotku zásadne na fasáde sa nikoho nič nepýtal a namontoval. Voda zasadne kvapka na chodník....

zuzik1407
3. sep 2024

@lienka.7 ani mňa sa nikto nič nepýtal a neriešim.Voda mi kvapka do nádoby,ktorú mám na balkóne.

zuzik1407
3. sep 2024

@avanka ja už mám dva mesiace klímu a neriešim.

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
avanka
3. sep 2024

@zuzik1407
@challanger jasne..
Ja som dnes obiehala po 3 vchodoch a pytala súhlasy. Fraška..všetci sa čudovali, že čo chcem,ale nikto s tým problém nemal. Takže to budem mať legálne a nemôže má nikto napadnúť

challanger
autor
Autor odpoveď zmazal
hrabovo
3. sep 2024

@challanger vždy je to o ľuďoch. Ja napríklad som osobne išla zbierať podpisy aj susede, ktorú z duše nemam rada.

Strana
z2