Je lepšie riešiť podnájom cez realitku alebo priamo s majiteľom bytu?

20. feb 2022

Ahojte.Chcem si čoskoro vziať byt do podnajmu.Ide o môj prvy podnájom.Rada by som vedela či je lepšie keď to riešim len s majitelom/majiteľkou bytu alebo cez realitnu kanceláriu?Aky je vtom rozdiel?Platí sa nejaká provizia realitke alebo ako to celé funguje?Prečo niektorí majitelia to riešia cez realitku a iní nie?Možno blbá otázka ale naozaj nemam vtom žiadnu skúsenosť

patka06
20. feb 2022

Prenájom cez realitku je bez starosti, realitka sa o všetko postará. Províziu platí prenajímateľ.
Nájomná zmluva by mala byť kvalitná, nezvýhodňuje prenajímateľa.Keď nájdeš vhodný byt, určite si poriadne prečítaj zmluvu.

pribinak
20. feb 2022

Nemusíš ísť cez realitku, ale rozhodne by si mala mat podpísanú nájomnú zmluvu, poriadne si ju prečítaj.
Depozit sa väčšinou platí vo výške 2 nájmov. Pred nastavovaním si byt treba poriadne prezrieť

autor
20. feb 2022

@patka06 takže keď sa ide cez realitku tam to riešia v podstate za majiteľa oni,realitka zostavi aj tu najomnu zmluvu?

patka06
20. feb 2022

áno, realitka rieši všetko, majiteľ len podpíše a jemu platíš, pri podpise depozit /zvyčajne vo výške 1 nájmu/ a bežné nájomné - platí sa na mesiac vopred.
Napr. Ak teraz podpíšeš zmluvu a nájom by bol od 01.03. zaplatíš pri podpise nájomné na marec a potom k určenému dátumu, platíš mesačne.

pribinak
20. feb 2022

Áno.

zuzanaete
20. feb 2022

Cez realitku je to drahsie o poplatok. Realitka pripravi zmluvu a problemy pocas najmu uz idu mimo nu. Niektori zadaju ponuku cez realitku, lebo sa im nechce riesit telefonaty, obhliadky.

patka06
20. feb 2022

@zuzanaete ak zareaguje na ponuku realitky, tak poplatok neplatí ona ale majiteľ bytu

pribinak
20. feb 2022

@patka06 ale však to si majiteľ bytu premietne do nájomného
Samozrejme že to v konečnom dôsledku zacvaka ten čo si byt prenajíma

patka06
20. feb 2022

@pribinak iste sa nájdu aj takí šikovní.
Keď porovnávam ceny nájmov vo svojom okolí, sú rovnaké, či cez realitku, či súkromná inzercia

jujala
20. feb 2022

@pribinak nie je pravda. ja prenajimam za rovnaky najom ci s realitkou alebo bez /mam skusenost aj aj/. hlavna vyhoda cez realitku je v tom, ze v pridaje, ze najomca odide z bytu, realitka je povinnna najst do nejakej doby noveho najomcu a to BEZ POPLATKU. proste sa nestaram. keby som mala proviziu co dam realitke premietnut do najmu, tak to proste neprenajmem.

pribinak
20. feb 2022

@jujala ako kto. Niektorí sa vynájdu. A asi veľa závisí od mesta. Rozdiel sú mesta kde sú univerzity a nejaké veľké firmy a potom len obyčajne mesta
Ale nechce sa mi to nijako riešiť

autor
20. feb 2022

Ďakujem za odpovede vsetkym.Takze realitka rieši aj obhliadky bytu namiesto majiteľka/ky?

kittykat22
20. feb 2022

ano. Az pri podpise zmluvy uvidis majitela/ku. Ja mam vsetky byty cez realitku. Nikdy nebol problem. Len ako ti pisu, ze proviziu plati majitel - tak to nemusi byt nutne pravda. Niektore realitky skasnu majitela, niektore najomnika a niektore (remax napriklad) skasnu ako majitela tak najomnika. Tak sa pozri na inzerat. Dolezite je pri prenajme aby si
1. skontrolovala okna ci neprefukuje.
2. ak nie je centralne kurenie, tak sa pozri aky velky je bojler co nahrieva vodu - nesmie byt ten maly plynovy na umyvadlom, to je k nicomu
3. ziadaj aby plyn + energie musia byt prepisane na teba
4. nemala by si mat byt uplne hore ani uplne dole - je tam prilis teplo+prilis zima+ prilis tma.
5. ak mas radsej zimu, tak by si mala mat okna orientovane na vychod. Ak mas rada teplo, mala by si ich mat orientovane na zapad.
6. pytaj sa ci je v byte pracka. Niektori prenajimatelia pracku nedavaju, budes mat len pripojku a musis si priniest vlastnu.

autor
20. feb 2022

@kittykat22 ďakujem za rady..a prečo musí byť plyn a energie písané namna?

kittykat22
20. feb 2022

Ked sa nastahujes, tak sa odpise pociatocny stav a budes platit zalohy. Ked budes odchadzat tak sa odhlasis a zaplatis svoje nedoplatky pripadne dostanes spat svoje preplatky. Ked nechas plyn a energiu na majitela nedostanes nikdy nic spat. Majitel nedokaze (skor nechce) vypocitat kolko si toho minula a urcite ti peniaze nevrati. Majitelia to robia casto tak, ze napalia energie na maximum aby nahodou na tebe neprerobili. Bola tu aj diskusia vcera myslim, ze baba plati energie majitelovi a ten jej oznamil, ze bolo 40% zvysenie, dal jej vysoke platby ale odmieta ukazat papiere, ze je to odovodnene. Ona sa stahovat nechce, tak to trpi. Majitel sa na 100% obohacuje, pretoze inak by jej tie zalohove faktury ukazal. Mozes takto platit desiatky eur mesacne naviac

kittykat22
20. feb 2022

Este jedna vec - ziadne take, ze ti bude chodit majitel kontrolovat byt. Ty si ho prenajimas, ty to budes platit a majitel ti nebude chodit na kontroly. Ak ma zaujem prist, tak ti musi dat 48 hodin dopredu vediet a po dohode tam pride, ked budes doma. Ako si mlada mozu toho zneuzivat, ze ti povedia, ze sa sem tam pridu pozriet. Tak to ani omylom. A nemaju mat ani kluce. Ked sa nastahujes, vymen zamok. Mne moj byvaly majitel kradol veci v byte.

zuzanaete
20. feb 2022

@kittykat22 Dat energie na najomcu je riziko, ak prestane platit. Tiez prenajimame, faktury ukazujeme, preplatky vraciame, nedoplatky si pytame. Zase netreba vsetkych hadzat do jedneho kosa.

dajda_01
20. feb 2022

@kittykat22 tak toto jw veľmi aj o ľuďoch, byvame v nájme zatial a majiteľ nám vzdy poslal faktúry za energie a vrátil preplatky bez problémov, komunikujeme ako dospelý ľudia... Akurát riešim tiež kúpu bytu na ďalší prenájom a ja ako majitelka tiež rozhodne nebudem nič neprisovat na nikoho, dufam ze najomcovia budú normálny a dohodneme sa

patka06
20. feb 2022

Energie nemusia byť prepísané na nájomníka /aj keď to prenajímateľovi uľahčuje prácu/
Stačí ak sa pri preberaní odpíšu stavy meračov a v nájomnej zmluve sú presne rozpísané zálohové platby.

kittykat22
20. feb 2022

@zuzanaete ked najomnik prestane platit svoje energie tak tie dlhy idu za nim a nie za majitelom. Neviem preco by mal mat majitel energie na seba - ziadny dovod. Najomnik podpisuje zmluvu s ener. spolocnostami, vsetko ide za nim.

kittykat22
20. feb 2022

@patka06 ked bude najomnik v byte od 2 leta a jednu zimu, tak zaplati za energie menej ako ked tam bude 2 zimy a jedno leto. Ked bude platit zalohy majitelovi tak pri prvej moznosti mu majitel nic nevrati, pri druhej to bude doplacat niekto iny. Zalohove platby su rozpisane rovnako pocas zimy a leta. Ked najomnik odchadza tak zalezi ktore mesiace tam bol.

zuzanaete
20. feb 2022

@kittykat22 A ked nastane extrem a napr. elektriny odpoja kvoli neplateniu, tak majitel moze platit a riesit znovupripojenie. A na sudy na SK by som sa nespoliehala.

patka06
20. feb 2022

@kittykat22 zaplatí presne to čo spotreboval podľa meračov, je jedno v akom období býval. Stavy sa odpíšu pri preberaní aj odovzdávaní.
Veď to by museli prepisovať aj kúrenie, teplú a studenú vodu .....
Tieto veci musia byť ošetrené v nájomnej zmluve, pri kvalitnej zmluve nie je možnosť, že by prenajímateľ nevrátil preplatky, rovnako ako nie je možné, že by v prípade nedoplatkov prišiel o svoje peniaze

juliavolna
20. feb 2022

@kittykat22 dobrá blbost aby energie boli na cudziu osobu

juliavolna
20. feb 2022

@kittykat22 keby mne vymenil Najomnik zámok ha ha ha , vtipne … a keby horelo? Keby ich hľadá kriminálka ? Majiteľ je povinný byt otvoriť na urgenciu napr polície !!!! A kľúč mat musí

juliavolna
20. feb 2022

@kittykat22 vždy si vie urobiť odpočet

zuzanaete
21. feb 2022

@kittykat22 Vymenit zamok??????? Majitelom bytu je stale osoba, co byt prenajima. Ak sa nieco zomelie a treba rychlo vstupit do bytu? To, ze mas zlu skusenost, tak neznamena, ze to je standard. Raz sme vstupili do bytu, ked tam neboli najomcovia, ale bolo to s ich suhlasom a presne vedeli cas a dovod. Som presvedcena, ze vacsina prenajimatelov je normalnych a vsetko robi v ramci slusnosti a zakonov.

pandorra
21. feb 2022

@zuzanaete my tiez prenajimame a neviem si predstavit prepisovat energie kazdy rok, dva na noveho najomcu. Aj s vymenou zamku je to velmi diskutabilne, uz viac krat sa nam stalo, ze sme museli riesit problemy v byte namiesto najomcu, ktory bol napriklad mimo SR. Je potrebne vsak najomcu o tom dopredu informovat.

amelie22
1. aug 2022

@kittykat22 síce je toto stará diskusia, ale nedá mi neprihodit našu skúsenosť. Mali sme podnajomnika, energie boli prepísané na neho. Bol dosť solventny a napriek tomu niekoľko mesiacov neplatil energie. To sme sa dozvedeli až keď vypovedal nájom, zohnali sme druhých podnajomnikov a keď sa riešili energie zistili sme že je plno nedoplatkov, byť odpojili od elektriny a za týždeň sa do neho mala nasťahovať rodina s malým dieťaťom. A získať pripojenie naspäť vôbec nebolo jednoduché. Po tejto skúsenosti už nikdy nebudem prepisovať energie na podnajomcu. O Tom že to nikdy nevyplatil ani nehovorím, ale už sme sa s ním nechceli ďalej naťahovať...

kittykat22
1. aug 2022

@amelie22 prosim ta a oni ti zobrali merac? Preco nebolo jednoduche ziskat naspat energiu? Ved sa to pisalo na ineho najomcu. Teraz by som ti poradila urcite prepisat energie na najomnikov. Videla si tie ceny energii a plynu? Budu tisice eur nedoplatkov - ak je nejaka doba nevhodna na seba brat zodpovednost za energie - tak prisaham, ze je to tuto zimu. Aby si neskoncila s platbami na krku za najomnikov.