Ako obísť realitku?

3. nov 2022

Ahojte, paci sa mi jedna nehnutelbost a viem ze na realitnych portaloch a vsade mozne ju inzeruje aj realitna kancelaria, problem je v tom ze mne sa nechce davat zbytocne o 8000e viac ako poplatok RK,
tak myslite ze mozem zazvonit na ten dom a takto obist tu realitku a vyhnut sa zbytocnym, vysokym poplatkom?
Aj uroky na hypotekach idu hore, a este platit taketo sumy RK... nechcem.
Nemoze ma RK zazalovat? Moze si majitelpredavat nehnutelnost aj sam aj popri tom ako mu to predava aj realitna kancelaria?
Moze mat z toho nejake neprijemnosti?

hellwant
3. nov 2022

Ano ak tam byva majiteľ. Potom u susedov sa opytať- ak tam uz majiteľ nebyva a neviete kde ho zohnať.Mozno vam daju info.

lenkakravcova
3. nov 2022

Ak ste nepodpísali formulár o prehliadke u realitky, tak môžete ísť klasicky za majiteľom.

patka06
3. nov 2022

Záleží na tom akú zmluvu má predávajúci s realitkou, možno môže predávať aj sám.
Kontaktovať ho môžeš v prípade, že s realitkou nebola na obhliadke

katarinka89
3. nov 2022

Neviem celkom ci je to kóšer voči realitke- ona inzerujte ten dom, zmluvu ms majiteľ s realitou spísané čiže provízia tam musí byť z predaja.....

beata_k
3. nov 2022

No len ked to inzeruje cez realitku, tak to tak asi chce predat...cez realitku.

roja01
3. nov 2022

Podla mna to zalezi na zmluve, ktoru uzavrel majitel s realitkou. On vie, ci dal suhlas napr. na exkluzivitu, ako dlho bude zmluva platna, pripadne odsuhlasil vseobecne podmienky realitky, kde moze byt uvedane ako dlho po skonceni zmluvy nemoze nehnutelnost v svojom mene predat.
Chod za majitelom a popytaj sa.

soldi
3. nov 2022

pacil sa mi jeden dom. nebola uvedena presna lokalita. vyhladala som si ho cez google maps ze kde asi to moze byt plus som tam potom jazdila autom hore dole, kym som ho nasla :D zistila som si kontakt na majitela (uz tam nebyval) a podpisala zmluvu nasledne priamo s nim.

ale nie vzdy je majitel ochotny, kedze realitka vacsinou zabezpeci aj celu administrativu a papiere okolo.

jjanulienka
3. nov 2022

Skúsiť to môžeš ale ak majú podpísanú exkluzívnu zmluvu tak s tým nerobis nič lebo by platili pokutu...

autor
3. nov 2022

@beata_k nebyva tam iba jeho rodina tam 9bcas chodi cize RK tam figuruje viac menej ako splnomocnenec aby mohli ludia chodit na obhliadky

autor
3. nov 2022

@jjanulienka a moze odstupit od tej zmluvy este predtym nez s nim ja oficialne uzatvorym zmluvu?

autor
3. nov 2022

@soldi viem j to chcem riesit cez realitku ale iba vypracovanie zmluv aby bolo vsetko pravne spravne, sleduju aj nove normy a pod. ale na kataster to zanesieme aj my na tom im nepotrebujem davat o 8000e viac : D

soldi
3. nov 2022

za vyskusanie nic nedas. zalezi od majitelov nehnutelnosti. je Ti ale asi jasne ze v tych peniazoch naviac nie su iba zmluvy 🙂

autor
3. nov 2022

@soldi jasne, maju z toho proviziu

beata_k
3. nov 2022

Tak to vidim bez sance aby si to kupila bez realitky. Majitel chce len podpisat papiere a nemat s nikym nic.

patka06
3. nov 2022

Ak má uzavretú exkluzívnu zmluvu, tá je vždy na určité obdobie - nem§že od nej len tak odstúpiť.
Podľa toho čo píšeš sa zrejme majiteľ nechce zaoberať so záujemcami a obhliadkami, preto zveril predaj realitke, ktorá z toho samozrejme má províziu - je to ich práca, ale má aj náklady spojené s predajom, obhliadkami, inzerciou .. atď

gabrielkaa
3. nov 2022

Ako ti tu baby píšu. Nedávno som predávala byt. Nepodpísala som zmluvu o exkluzivite, takze ak sa na mna ako majiteľa niekto obrátil so záujmom o kúpu mohli sme ist napriamo mimo RK. Avšak podmienka bola, že záujemca nebol na obhliadke cez tuto RK. Tam už by sa ich nedalo obísť .

ma
3. nov 2022

@katarinka89 treba zistit aj, aka je to realitka, lebo niektore rk inzeruju aj to, na co nemaju zmluvy. "Kradnu" si nehnutelnosti a inzeruju, predavaju systemom "kto skor pride..." Ak nema exkluzivnu zmluvu a podmienku ze nesmie predavat sam, nie je problem oslovit majitela sukromne. A zmluvy niektorych rk su tiez velmi amaterske, radsej dat spravit pravnikovi - je to lacnejsie a profesionalnejsie. Nehadzem do 1 vreca vsetky realitky, no niektore su bieda za nehorazne provizie.

simsalabim
3. nov 2022

Vobec nemusi mat zmluvu s realitkou. Ja ked som predavaka,oslovilo ma niekolko realitiek, ci byt mozu ponukat. Suhlasila som - ustne - s tym, ze nebudem znasat ziadne poplatky. Nic som nepodpisovala. A realitka kupca aj zohnala a vsetko vybavila. Poplatky znasal kupec.

20iffka
3. nov 2022

Mam osobnu skusenost s realitkou ( strasna pani, doslova tlacila na mna, majitel chcel spustit a ona ze v ziadnom pripade) ale kupila som len v tej lokalite je to super byt atd. A druha skusenost zohnali sme cislo na majitela ( to bolo vela rokov dozadu) a spustil 8000 eur a vybavene, ja ked som byt chcela kupit kolkokrat mi realitka povedala, ze majitel si to rozmyslel a ostava 🙈 Predava rodine a pod.

katarinka89
3. nov 2022

Ak to nieje tajne- v akom meste je ten dom

autor
3. nov 2022

@katarinka89 nebud zvedava, budes skoro stara :D

autor
3. nov 2022

@gabrielkaa nie nebola som s nimi na obhliadke, ani som nic nepodpisovala, ani neinformovala nic

basska_b
3. nov 2022

Zavisi od toho, ako maju postavenu zmluvu o spolupraci s realitkou. Niekedy je tam pokuta, ak majitel obide realitku. Niekedy nie. Najlepsie povie priamo majitel. Budete si musiet cely servis okolo katastra, kupnu zmluvu atd. riesit sami. Je otazka, ci je toto aj pre majitela nehnutelnosti akceptovatelne.

patka06
3. nov 2022

@simsalabim seriozna realitka neponúka nehnuteľnosť, pokiaľ nemá zmluvu s majiteľom
Písomná zmluva je povinná, inak realitke hrozí vysoká pokuta

simsalabim
3. nov 2022

@patka06 bolo to asi 15 rokov dozadu a boli to vsetko renomovane, vtedy naozaj zname realitky. Oni zrejme mali zmluvu s kupujucim na najdenie bytu v danej lokalite.... neviem. V kazdom pripade, ja som si pochvalovala, ze vybavili uplne vsetko a mna to nestalo nic.

gabrielkaa
3. nov 2022

Tak potom už len zistiť či majiteľ nepodpísal s RK exkluzívnu zmluvu. Ak nie, predať to môže aj bez nej

h2
3. nov 2022

Zavolaj normálne do realitky, povedz, že máš záujem o ponúkaný dom a že ponúkaš cenu o 10 000 nižšiu. Realitka zistí u majiteľa, či s tým súhlasí. Ak sa dom ponúka všade možne a stále sa nepredal, možno budeš prekvapená a majiteľ bude súhlasiť. Nie zriedka totiž majiteľ dá vyššiu cenu, než reálne očakáva, aby bol priestor na jednanie.

tosomja
3. nov 2022

Veď skús sa spýtať majiteľa bytu, či predá mimo realitku, veď stále môže od zmluvy odstúpiť. 🤔

katarinka89
3. nov 2022

Slušne som sa spýtala.....a nie nie som zvedavá- ani nevieš z akého dôvodu som sa nato spýtala.....

patka06
3. nov 2022

@simsalabim tak to áno, pred 15timi rokmi sme mali iné zákony, ale bavíme sa tu o súčasnosti