Je život v byte pohodlnejší ako v dome?
Celý život bývam v byte a často snívam o dome so záhradou. Na druhej strane počúvam od známych, že dom prináša oveľa viac starostí a výdavkov, ako si človek myslí.
Ako to vidíte vy? Je lepšie mať všetko "bez starostí" v byte alebo radšej mať vlastný kúsok záhrady a súkromia v dome?
Nie je pravda, že starým je lepšie v byte. Naopak. Žila som v byte a najprv sme na dom, kým nebol prerobený celý, chodili iba cez voľno. Po presťahovaní do domu to bolo ako z pekla do raja. Keď som už bola sama a nechcelo sa mi cestovať do práce i keď len o 4 km menej na opačný koniec mesta ako 9 km do domu, zostala som aj v byte. No na dôchodku je život v dome nezaplatiteľný. Kľud, pohoda, raňajky, obed, večera na terase aj popoludňajšie podriemkanie.
Upratovať v dome treba oveľa menej ako v mestskom byte, kde je omnoho viac prachu. V byte je treba každý deň 1 x povysávať i keď len prach, 2x celý zmyť, znova iba prach a 2x utrieť prach všade a aj tak po utretí ho na nábytku o hodinu vidieť znova. Aj pri malých deťoch sa poriadok udržiava v dome lepšie, pretože každé dieťa má svoju izbu a v nej svoje skrine na šatstvo aj hračky, ... V dome aj veľkom stačí sa prachu na zemi venovať každý tretí deň, pokiaľ nie je iné smeti len prach a utierať na nábytku iba raz denne. Taktiež okná v bytovke je potrebné aspoň raz mesačne umyť, inak vidieť, že nie sú úplne čisté, v dome stačí 4 x ročne. Byt je relatívne maličká (môj má necelých 90 štvorákov) nepohodlná a od susedov aj hlučná otročina. Tam je ťažko po práci sa venovať relaxu. A v starobe môžem zodpovedne povedať, že je nevyhovujúci dom. Občas ak mám plánované vyšetrenia, zostávam v byte aj niekoľko dní a je to hrôza. Od susedov počuť všetko, v dome je absolútne ticho, nepočuť ráno splachovanie cudzích záchodov, dupot detí, vrieskanie mamičiek na detí a predovšetkým smrad z varenia. Napriek digestorom aj tak cítiť na chodbách smrad z varení. V dome nič také nehrozí. Jednoducho v byte chýba úplné súkromie a bývanie na úrovni. Je to iba také nutné prebývanie. A najmä staršie deti majú neporovnateľne lepšie podmienky na učenie a to či vo svojej izbe, či na terase alebo v hojdacej sieti na záhrade. Nedá sa to porovnať s učením sa v malej izbe so súrodencami a s hlukom od susedov.
V bytovom dome sa opravujú spoločné priestory, ale štátne nenávratné dotácie a pôžičky z Fondu rozvoja bývania na potrebné veľké rekonštrukcie sa dávajú iba raz a to pri prvej rekonštrukcii. Niektoré sú už viac ako 30 rokov po 1. rekonštrukcii, všetko vyčerpali od štátu a treba znova. Fond opráv nestačí, potrebné sú pôžičky z bánk za nekresťanské úroky. V tých blokoch žije už viac starších a zvýšenie zálohového predpisu za byt o pôžičku vo výške 260 Eur mesačne na byt je pre nich veľa. Tak sa to stalo v jednom z blokov, v ktorom býva moja sestra a za 2 - izbový byt v osobnom vlastníctve platí teraz mesačne 510 Eur. No museli vybrať pôžičku na blok, lebo začala zatekať strecha, elektrické rozvody už nevyhovujú, omaľovať treba celý blok z vnútra a tiež novú fasádu, ktorá je nielen počmáraná, ale aj fľakatá od pliesne, opraviť treba schody pri vstupe, novú vstupnú bránu a okrem zateplenia všetko znova, čo sa už raz za štátne robilo v r. 1994. Vtedy na to stačilo, čo dostali, teraz to stojí 3 x viac. Takže nová pôžička je nesmierne na všetko vysoká.
@evkatk nesúhlasím... ja mam na byte oveľa väčšie súkromie ako v dome. Wecka, výťahy ani dusedov nepocujem. Smrad z varenia tiez necitim viac na byte ako na dome a nehovoriac o vikende ked kazdy opeka a griluje .... to v sobotu u nasich sa niekedy von neda existovat ked z kazdeho dvora idu dymove signaly ktore by zavideli aj Apači. Keď prídem k našim na dom a idem s dcérou na prechádzku hovorí mi " všetci spinkaju, autá su pokazene" nikto nie je vonku vsetci sedia doma, a ak su vonku vkuse nieco huci - kosacky, vrtacky, cinkularky, rozhlas.... Sestra na dome a ma pubertacky... decká sú gro casu vo svojej izbe alebo vonku s kamoškami.na dvore sú max. Keď prídeme na návštevu ze miesto obývačky sme von - oni sa tam nudia.
K nákladom na dom... furt čosi treba moji rodicia prerabaju renovuju každý rok niečo aby to vyzeralo. Svokra je v dome kde 50 rokov nikto do ničoho neinvestoval - teda okná sa menili a je to strašne vidieť... tu chalupu nikto nekúpi lebo potrebuje takú investíciu ze jednoduchšie je to zbúrať a postaviť nanovo. Steny plesnive, strecha deravá. Rozvody staré no proste des. - ona povie ze opravovať to nejde lebo to stoji veľa... áno ked je to take zanedbané tak to naraz stojí veľa.
V byte zaplatíš fond oprav a každých par rokov sa niečo urobí a je to bez starosti so zháňanim majstrov.
Ak sestra býva v takej zanedbanej bytovke ze všetko treba naraz tak niekde je chyba.
@romino neviem kde máš túto informáciu, že dom sa dá kúpiť len na konci sveta 😅
@lesiiaoldi nikde nepisem ze dom sa da kupit len na konci sveta. Nikde.
Ale ja som z krajskeho mesta. Vidim ze ti co kupuju domy, tak prakticky kvoli vsetkemu sadaju do auta (vacsina). A to teda aj ti, co kupili v nejakej mestskej casti, ani nie v nejakej zvlast dedine. Ale uz tie domy sa stavaju kade-tade, kde ani MHD nechodi, alebo 3x denne.
@mojaskrina ako tu už bolo spomenuté, najdôležitejšia je lokalita.
@mateson2004 presne, my sme kupovali na Sliači - lukratívny pozemok a developerský zámer, vyzeralo to fajn strategická poloha a dobrá investícia - medzi ZV a BB vedľa diaľnice. Realita nás však dobehla - za prácou dochádzame, dve autá, priame spojenie BB-Sliač jedno ráno busom, vlaky meškajú, škôlku musíme riešiť v meste čo najbližšie zamestnaniu, inak dieťa bude v škôlke dlhšie ako my dvaja v práci kvôli logistike a presunom, možnosť zamestnať sa v mestečku mizerná a to som vzdelaná v odbore, ktorým je mestečko známe, mestečko má štatút kúpeľného mesta, avšak je to dedina s odvozom komunálu z RD 2x mesačne, slabou infraštruktúrou a základnými službami, naša štvrť bez plynofikácie, áno, kúrim elektrikou aj pieckou, ale keď si spočítam náklady na drevo, tak tá piecka je skôr pre romantiku. Reálne nás mesačné bývanie v novostavbe s využívaním dvoch áut a splácaním hypotéky stojí 1300eur a to nepočítame stravu (však všade a všetci musíme jesť kdekoľvek bývame) a extra nečakané výdavky spojené s exteriérom domu do stavu štandard nie luxus (rozumej pletivo s bráničkou, nie posuvná motorizovaná brána, nákup zelene a stromov pre 700 m pozemok a tak) prekvapivé a nečakané skryté extra výdavky. Iné to je stavať dom v už existujúcej štvrti, kde susedné domy majú zeleň, stromy, iné na poli s jasné, ak práca nie je v mieste bydliska resp WFH, presuny sú nutné, čo vyžaduje čas aj peniaze
Nie, nejde o zanedbanú bytovku, ale tehlovú stavbu z r. 1963 v centre mesta s krásnymi bytmi. Ale aj takáto chátra po vyše 30. rokoch. V 90. rokoch bola celá zrekonštruovaná, fasáda vylepšená tak, že široko ďaleko nebolo krajšej bytovky. Ale prešlo odvtedy 31 rokov a treba znova všetko obnovovať. Štát už na ďalšiu obnovu neposkytne ďalšie dotácie ani pôžičky. Podľa najnovšieho rozpočtu je treba na opakovanú generálnu opravu asi 650 000 Eur, ktoré sa musia rozdeliť medzi 42 bytov, aby to mohli zrekonštruovať.
Ja mám skúsenosti s veľmi dobrými bytmi v luxusnej štvrti centra mesta. Byty sú neustále prerábané, no spoločné priestory aj tie po úplnej rekonštrukcii podliehajú zubu času. A aj tie treba rekonštruovať. Veď len za 2 výťahy OTIS sme v bloku zaplatili cez 300 000 Eur. Ono sa navonok zdá, že platíme fond opráv a všetko sa urobí. Robia sa priebežne iba drobné opravy v spoločných priestoroch, no príde čas, že treba znava ísť do úplnej rekonštrukcie.
Čo sa týka nákladov na opravy domov, opravy sa nerobia tak, ako je to vyššie napísané. Treba celý dom rozobrať, nechať iba skelet a od izolácie pivníc, nový vodovod kúrenie, elektrinu,... všetko urobiť úplne nové. Potom možno hovoriť o opravenom dome, keď je celý ako nový a všetko má vymenené od okien, zárubní, podláh, všetkej omietky zvonku aj z vnútra,.... Závisí od veľkosti domu, čo to bude stáť tak od 100 000 - 250 000 Eur. Neustále drobné opravy to je iba plátanie rozpadajúcej sa stariny.
Nie, nejde o zanedbanú bytovku, ale tehlovú stavbu z r. 1963 v centre mesta s krásnymi bytmi. Ale aj takáto chátra po vyše 30. rokoch. V 90. rokoch bola celá zrekonštruovaná, fasáda vylepšená tak, že široko ďaleko nebolo krajšej bytovky. Ale prešlo odvtedy 31 rokov a treba znova všetko obnovovať. Štát už na ďalšiu obnovu neposkytne ďalšie dotácie ani pôžičky. Podľa najnovšieho rozpočtu je treba na opakovanú generálnu opravu asi 650 000 Eur, ktoré sa musia rozdeliť medzi 42 bytov, aby to mohli zrekonštruovať.
Ja mám skúsenosti s veľmi dobrými bytmi v luxusnej štvrti centra mesta. Byty sú neustále prerábané, no spoločné priestory aj tie po úplnej rekonštrukcii podliehajú zubu času. A aj tie treba rekonštruovať. Veď len za 2 výťahy OTIS sme v bloku zaplatili cez 300 000 Eur. Ono sa navonok zdá, že platíme fond opráv a všetko sa urobí. Robia sa priebežne iba drobné opravy v spoločných priestoroch, no príde čas, že treba znava ísť do úplnej rekonštrukcie.
Čo sa týka nákladov na opravy domov, opravy sa nerobia tak, ako je to vyššie napísané. Treba celý dom rozobrať, nechať iba skelet a od izolácie pivníc, nový vodovod kúrenie, elektrinu,... všetko urobiť úplne nové. Potom možno hovoriť o opravenom dome, keď je celý ako nový a všetko má vymenené od okien, zárubní, podláh, všetkej omietky zvonku aj z vnútra,.... Závisí od veľkosti domu, čo to bude stáť tak od 100 000 - 250 000 Eur. Neustále drobné opravy to je iba plátanie rozpadajúcej sa stariny.
@evkatk jasné bežne sa opravujú domy tak, že sa musia celé zbúrať 🤣🤣🤣haha som sa zasmiala teraz
@mateson2004 presne, my sme kupovali na Sliači - lukratívny pozemok a developerský zámer, vyzeralo to fajn strategická poloha a dobrá investícia - medzi ZV a BB vedľa diaľnice. Realita nás však dobehla - za prácou dochádzame, dve autá, priame spojenie BB-Sliač jedno ráno busom, vlaky meškajú, škôlku musíme riešiť v meste čo najbližšie zamestnaniu, inak dieťa bude v škôlke dlhšie ako my dvaja v práci kvôli logistike a presunom, možnosť zamestnať sa v mestečku mizerná a to som vzdelaná v odbore, ktorým je mestečko známe, mestečko má štatút kúpeľného mesta, avšak je to dedina s odvozom komunálu z RD 2x mesačne, slabou infraštruktúrou a základnými službami, naša štvrť bez plynofikácie, áno, kúrim elektrikou aj pieckou, ale keď si spočítam náklady na drevo, tak tá piecka je skôr pre romantiku. Reálne nás mesačné bývanie v novostavbe s využívaním dvoch áut a splácaním hypotéky stojí 1300eur a to nepočítame stravu (však všade a všetci musíme jesť kdekoľvek bývame) a extra nečakané výdavky spojené s exteriérom domu do stavu štandard nie luxus (rozumej pletivo s bráničkou, nie posuvná motorizovaná brána, nákup zelene a stromov pre 700 m pozemok a tak) prekvapivé a nečakané skryté extra výdavky. Iné to je stavať dom v už existujúcej štvrti, kde susedné domy majú zeleň, stromy, iné na poli s jasné, ak práca nie je v mieste bydliska resp WFH, presuny sú nutné, čo vyžaduje čas aj peniaze
@mojaskrina my máme tiež odvoz odpadu každý druhý týždeň, lebo separujeme a neprodukuje veľa odpadu. ..znížili sme frekvenciu odvozu...úplne nám to stačí. Prečo nekúpite drevom ? Je to urcite lacnejšie. Prepočítavaní sme to aj brat kúri drevom.
U nás na východe je samá nížina, lesov málo, drevo sa nesmie v nich rúbať a preto sa kupuje. Kúpa dreva aj s dovozom je veľmi drahá a kto by sa trápil s takým kúrením, s ktorým je veľa práce? Každý chodí skoro ráno do práce do mesta a vracia sa tak, že na kúrenie času nieto. Plynový kotol funguje na diaľkový ovládač a takéto kúrenie ovládačom by nikto nezamenil za kúrenie tuhým palivom. To by nemali ľudia kde ani uskladniť, pretože vonku na viditeľnom mieste by to bolo v parádne upravených dvoroch dvoroch hrozne rušivé a takýto by boli terčom ohovárania ako jedni, ktorí prišli z mesta a drevo do kozuba uskladnili na viditeľnom mieste. V našej obci je asi 85 % obyvateľov z mesta. Pôvodní odišli za prácou do zahraničia a na západné Slovensko. Tí, ktorí sem prišli, ani zakúriť by nevedeli a už vôbec starať sa o zvieratá. Veď sme len necelých 9 km od krajského mesta tu je pohodlné bývanie na okraji mesta.
Opravy vôbec nestoja tisíce, pokiaľ je dom udržiavaný. Ak je však starý a zanedbaný a naraz toho odíde viac, potom je to pohroma. No ak niekto sa sťahuje do domu, potom ho celý zrekonštruuje a má to na desiatky rokov, za ktoré si môže šetriť, keďže náklady na bývanie sú podstatne menšie. Drobné opravy sa musia robiť priebežne a k veľkým výpadkom zariadení nedôjde. Jedine, čo treba každých asi 15 rokov meniť, je kotol, s čím každý ráta. Je to najdrahšia položka do 1500 Eur. Drahšie už pri opravách domu nie sú, pokiaľ to nie je starina s deravou strechou, podmočenými základmi a pod. Takýto sa ale búra a na jeho mieste sa stavia nový. Aspoň u nás sa takto robí. Starý dom spred 70. rokov neexituje. Najstaršie sú poschodové kocky zo 70. a 80. rokov. V nich bývajú aj tí pôvodní, ktorých trochu zostalo. A v nich je tiež zavedený plyn a väčšina nemá ani komíny. Neustále opravovať, natierať,... je potrebné iba starinu na zbúranie.
Ozaj, kde sú popoludní a večer pubertiaci, ak domov chodia iba prespať? To sú tí túlajúci sa po meste, robiaci hluk a pijúci v parkoch? Veď škola končí relatívne skoro a učenia majú až, až. Na dedine v dome na to majú lepšie podmienky. Ak prídu len prespať, kedy a kde sa potom učia?
Čo sa týka odvozu smetia, závisí od primitivizmu obyvateľov obce. Ak chcú platiť málo, potom im stačí spoločný kontajner s riedkym odvozom. U nás sú malé plastové KUKA nádoby, do ktorých sa zmestí odpad maximálne z niekoľkých dní a odvoz je každý týždeň. Tak je to takmer v každej obci v okolí. To čo sa tu písalo o odvoze kontajnera raz za mesiac - 2, to je iba v rómskych osadách, v ktorých neplatia nič za smeti a kontajner zabezpečuje obec. Kto platí, dostáva od obce KUKA nádobu a odvoz je každý týždeň.
@evkatk Tak to by si sa divila, bývam v lukratívnej časti velkeho mesta v novej zástavbe radových domov a tu sa kúri drevom o 106....žiadna hanba. Každý dom má krb a kúri drevom.
Ja som bola celý život na dome a na jeden jediný rok som išla na byt. Myslela som že sa zbláznim. Jasné, byt v meste značí veľa výhod, je kam ísť, ale s tým súvisí aj viac výdavkov, pretože je kam ísť a všetko je blízko. 😂 Keď už mám platiť hypotéku a účty rovnako vysoké ako na byte tak pre mňa jednoznačne dom. Ten sme si aj postavili. Stálo to kopu času, energie, peňazí a kopu vecí ešte nemáme hotovú. Ale neni nad to.. kks nepočujem dupotať a hulákať susedov, hudbu môžem mať hlasno koľko len chcem a nikto mi nebúcha do trubiek. A vyjsť na dvor a v klude si vypiť kávu v súkromí na terase, počuť len vtáky čvirikať.. kks žijem svoj sen.
Nie je pravda, že starým je lepšie v byte. Naopak. Žila som v byte a najprv sme na dom, kým nebol prerobený celý, chodili iba cez voľno. Po presťahovaní do domu to bolo ako z pekla do raja. Keď som už bola sama a nechcelo sa mi cestovať do práce i keď len o 4 km menej na opačný koniec mesta ako 9 km do domu, zostala som aj v byte. No na dôchodku je život v dome nezaplatiteľný. Kľud, pohoda, raňajky, obed, večera na terase aj popoludňajšie podriemkanie.
Upratovať v dome treba oveľa menej ako v mestskom byte, kde je omnoho viac prachu. V byte je treba každý deň 1 x povysávať i keď len prach, 2x celý zmyť, znova iba prach a 2x utrieť prach všade a aj tak po utretí ho na nábytku o hodinu vidieť znova. Aj pri malých deťoch sa poriadok udržiava v dome lepšie, pretože každé dieťa má svoju izbu a v nej svoje skrine na šatstvo aj hračky, ... V dome aj veľkom stačí sa prachu na zemi venovať každý tretí deň, pokiaľ nie je iné smeti len prach a utierať na nábytku iba raz denne. Taktiež okná v bytovke je potrebné aspoň raz mesačne umyť, inak vidieť, že nie sú úplne čisté, v dome stačí 4 x ročne. Byt je relatívne maličká (môj má necelých 90 štvorákov) nepohodlná a od susedov aj hlučná otročina. Tam je ťažko po práci sa venovať relaxu. A v starobe môžem zodpovedne povedať, že je nevyhovujúci dom. Občas ak mám plánované vyšetrenia, zostávam v byte aj niekoľko dní a je to hrôza. Od susedov počuť všetko, v dome je absolútne ticho, nepočuť ráno splachovanie cudzích záchodov, dupot detí, vrieskanie mamičiek na detí a predovšetkým smrad z varenia. Napriek digestorom aj tak cítiť na chodbách smrad z varení. V dome nič také nehrozí. Jednoducho v byte chýba úplné súkromie a bývanie na úrovni. Je to iba také nutné prebývanie. A najmä staršie deti majú neporovnateľne lepšie podmienky na učenie a to či vo svojej izbe, či na terase alebo v hojdacej sieti na záhrade. Nedá sa to porovnať s učením sa v malej izbe so súrodencami a s hlukom od susedov.
V bytovom dome sa opravujú spoločné priestory, ale štátne nenávratné dotácie a pôžičky z Fondu rozvoja bývania na potrebné veľké rekonštrukcie sa dávajú iba raz a to pri prvej rekonštrukcii. Niektoré sú už viac ako 30 rokov po 1. rekonštrukcii, všetko vyčerpali od štátu a treba znova. Fond opráv nestačí, potrebné sú pôžičky z bánk za nekresťanské úroky. V tých blokoch žije už viac starších a zvýšenie zálohového predpisu za byt o pôžičku vo výške 260 Eur mesačne na byt je pre nich veľa. Tak sa to stalo v jednom z blokov, v ktorom býva moja sestra a za 2 - izbový byt v osobnom vlastníctve platí teraz mesačne 510 Eur. No museli vybrať pôžičku na blok, lebo začala zatekať strecha, elektrické rozvody už nevyhovujú, omaľovať treba celý blok z vnútra a tiež novú fasádu, ktorá je nielen počmáraná, ale aj fľakatá od pliesne, opraviť treba schody pri vstupe, novú vstupnú bránu a okrem zateplenia všetko znova, čo sa už raz za štátne robilo v r. 1994. Vtedy na to stačilo, čo dostali, teraz to stojí 3 x viac. Takže nová pôžička je nesmierne na všetko vysoká.
@evkatk co ?? 1x denne vysavat , 2x denne umyvat, raz mesacne umyvat okna ?? aj to 4x umyvanie okien na dome je dake extremne prehnane :D
@mojaskrina my máme tiež odvoz odpadu každý druhý týždeň, lebo separujeme a neprodukuje veľa odpadu. ..znížili sme frekvenciu odvozu...úplne nám to stačí. Prečo nekúpite drevom ? Je to urcite lacnejšie. Prepočítavaní sme to aj brat kúri drevom.
@mantilka mame brikety, nemozem kurit iba pevnym palivom, pretoze poecka vykuri iba jednu miestnost, do ostatnych nie su rozvody tepleho vzduchu a ventilator nestaci, archotektonicky navrh nebol dokladne premysleny realizatorom, je to skor na okrasu s splnenie povinnost talozneho zdroja kedze plyn nie je, odpadu produkujem vela aj napriek separacii, lebo pri malych detoch denne periem, varim. Domacnost vyrazena na maximum.
Ozaj a to nevravím o tom že za cenu možno 70m2, 3 izb bytíku máme 5izb 155m2 dom. 😈 Pri deťoch zdĺhavejšie upratovanie, niekedy si hovorím že aj zbytočne veľký, ale milujem ten priestor.
Ozaj a to nevravím o tom že za cenu možno 70m2, 3 izb bytíku máme 5izb 155m2 dom. 😈 Pri deťoch zdĺhavejšie upratovanie, niekedy si hovorím že aj zbytočne veľký, ale milujem ten priestor.
@jullyeverest ale asi nie hned vedla tej bytovky kde su tie 70m2 byty...ze nie 🙂
Ale kilometre dalej.
lokalita lokalita lokalita ...ponuka/dopyt
@jullyeverest ale asi nie hned vedla tej bytovky kde su tie 70m2 byty...ze nie 🙂
Ale kilometre dalej.
lokalita lokalita lokalita ...ponuka/dopyt
@romino lokalitu kašlem. Aj v tom meste treba ísť na poriadny nákup autom. 🤷🏻♀️
@jullyeverest presne, tiež máme 5 izbový a vymenili sme ho za dvojizbový bytiček a konečne sa môžem pohnúť a do niečoho nezakopnem 🤣 Deti majú školu minútu od domu...
@jullyeverest take jednoduche to asi nebude. Asi tam bude vyrazne viac faktorov.
Tipujem ze ludia kupujuci 70m2 byty maju tu informaciu, ze za to moze byt dom 150m2.
Lenze ked si predstavim situaciu nasho krajskeho mesta a okolia, tak naozaj vela vela kilometrov daleko, aby to vychadzalo cca 1:1.
Vlastne uz ani nie v okrese.
@jullyeverest u nás stojí 78 m2 byt cca 150000e... dom 250000 e ale stará barabizna, prerobené začínajú od 320000 vyššie to kde stojí byt rovnako ako dom? Na dedine okolo mesta tiež idú domy od 250000 vyššie aj staršie.
@jullyeverest u nás stojí 78 m2 byt cca 150000e... dom 250000 e ale stará barabizna, prerobené začínajú od 320000 vyššie to kde stojí byt rovnako ako dom? Na dedine okolo mesta tiež idú domy od 250000 vyššie aj staršie.
@44janica44 nás vyšiel dom 150000. Zopár vecí nám ešte chýba tak rátam že sa celková cena navýši navýši tak na 170000
@44janica44 nás vyšiel dom 150000. Zopár vecí nám ešte chýba tak rátam že sa celková cena navýši navýši tak na 170000
@jullyeverest ale podla nas ostatnych to nie je kompletne info.
Nemoze to byt kompletne info.
Pri aktualnom rozhodovani pri kupe, preco by potom ludia nadalej kupovali 70m2 za take ceny, ak maju existovat 150m2 prerobene domy par km odtial ?
Zrejme ste to kupovali pred rokmi, a tu STARU cenu porovnavas so SUCASNOU cenou bytov.
Prip. ste to aj roky svojpomocne prerabali, co tiez nemozes ignorovat v tej "rovnici".
Menej nakladov mas s bytom ale dobrým riesenim by bolo aj ze byvas v byte a kupis si zahradku niekde kde si nieco mozes vypestovat a cez vikendy oddychnut popripade nejaku zahradnu chatku
Bývala som 24r v bytoch, teraz bývam 16r v dome.. a môžem uprimne povedať, že bývať v byte je naozaj o dosť pohodlnejšie..
Mám rada náš dom, aj našu záhradu, ale ani po rokoch nemôžem povedať že by som sa do bytu nevrátila.. plánujem to ale neskôr.. pri deťoch je mať dom super (najmä v korone to.bolo úžasné)
Ale je to neustála práca.. nikdy nekončí, ako upratovanie, lebo je veľky, ani robota na záhrade, či údržba domácnosti.. to je proste stále kolobeh a aj tak mám dojem že to nie je dokončené.. v byte som proste upratala a to bolo všetko.. tu upracem izby, kuchyňu, obyvacku a môžem pokračovať - kosiť, strihať, poliat, upratať terasu čo stačí jeden veterný deň a je tam bordel.. umyť okná na 4i byte je iné ako na 6i dome kde len obývačka ma 5okien.. taktiež mám dojem že sme od seba stále ďaleko.. ak sme niekde v byte, deti sú v druhej izbe sú bližšie ako keď sú na opačnej strane domu..
No v každom prípade, keď sa deti osamostatnia, pôjdeme do bytu ak sa nám to nepodarí ešte skôr (chceli sme ísť mimo Slovenska do bytu)
@jullyeverest ale podla nas ostatnych to nie je kompletne info.
Nemoze to byt kompletne info.
Pri aktualnom rozhodovani pri kupe, preco by potom ludia nadalej kupovali 70m2 za take ceny, ak maju existovat 150m2 prerobene domy par km odtial ?
Zrejme ste to kupovali pred rokmi, a tu STARU cenu porovnavas so SUCASNOU cenou bytov.
Prip. ste to aj roky svojpomocne prerabali, co tiez nemozes ignorovat v tej "rovnici".
@romino zrejme ste nepochopili. Máme novostavbu 🙃 Stavať sme začali koniec 2021, nasťahovali sme sa začiatok 2024. Samozrejme sme neboli lenivý a dom sme si nedali postaviť firme lebo by to bolo drahé. Hľadali sme majstrov a firmy po vlastnej osi aby to vyšlo čo najmenej.
Od mala som bývala v paneláku. Od 23r bývam na dome a nemenila by som . A áno ,na dome je stále čo robiť,opravovať,kupovať niečo nové, keď sa niečo pokazí,každé ráno idem von v pyžame,v ruke kávička a pozerám na dvor . V byte sa nedá nič iné robiť. Za dom platíme mesačne 300€(so zalohou) elektrika+internet mesačne.
Bývala som 24r v bytoch, teraz bývam 16r v dome.. a môžem uprimne povedať, že bývať v byte je naozaj o dosť pohodlnejšie..
Mám rada náš dom, aj našu záhradu, ale ani po rokoch nemôžem povedať že by som sa do bytu nevrátila.. plánujem to ale neskôr.. pri deťoch je mať dom super (najmä v korone to.bolo úžasné)
Ale je to neustála práca.. nikdy nekončí, ako upratovanie, lebo je veľky, ani robota na záhrade, či údržba domácnosti.. to je proste stále kolobeh a aj tak mám dojem že to nie je dokončené.. v byte som proste upratala a to bolo všetko.. tu upracem izby, kuchyňu, obyvacku a môžem pokračovať - kosiť, strihať, poliat, upratať terasu čo stačí jeden veterný deň a je tam bordel.. umyť okná na 4i byte je iné ako na 6i dome kde len obývačka ma 5okien.. taktiež mám dojem že sme od seba stále ďaleko.. ak sme niekde v byte, deti sú v druhej izbe sú bližšie ako keď sú na opačnej strane domu..
No v každom prípade, keď sa deti osamostatnia, pôjdeme do bytu ak sa nám to nepodarí ešte skôr (chceli sme ísť mimo Slovenska do bytu)
@jana_eyre_2 mňa by zaujímalo, prečo to niekto plánuje tak "opačne", že do bytu, keď sa deti osamostatnia. Máme aj aj a už sa teším, keď sa deti osamostatnia a budem môcť väčšinu času tráviť v dome a budem mať čas sa venovať záhrade a pod. A na dôchodku dupľom, nebudem musieť nikam cestovať, tak potom si ten dom a záhradu konečne užijem.
Pridam svoju kvapocku lebo sa nudim v cakarni, hoci tu uz bolo napisane asi vsetko.
Autorka ak sa rozhodujes musis zvazit tolko premennych ze az, ale na to pride clovek az ked si vyskusa viac alternativ.
Nie je dedina ako dedina, nie je mestska cast ako mestska cast, nie je to iste bezdetna rodina a rodina s dietatom, nie je tom iste maly a velky pozemok, atd atd.
Cestovanie: ano aj v meste moze cestovat hodinu rovnako ako keby dochadzal z dediny. Rovnako ani MHD ta vela krat nenecha rovno pred dverami prace/skoly, ale ani autom sa vela krat nedopravis rovno do kancelarie a vela krat treba brat do uvahy parkovaciu politiku, ktoru zavadzaju v mnohych mestach a taktiez, ci v zamestnani ma clovek moznost parkovania. Niekto ti povie, ze dochadzat hodinu vlakom/busom je v pohode, pocitas knihu, podriemes ale vela krat je to hodina cesty vlakom/busom a plus pripocitat MHD a hned je clovek na inom celkovom case. A hoci aj je v niektorych zamestnaniach mozno HO, mam odskusane a aj len tie tri dni cestovania busom + mhd boli veru “smrt” a nie po pol roku som na knihu nemala ani pomyslenie a driemkanie tiez nie a uz vonkoncom cestou spat, ked som bola rada, ze stojim na jednej nohe. Ked si teraz predstavim, ze by som mala takto fungovat s dietatom koniec.
Opravy, udrzba: ak si odmyslime bezne veci, svetlo, odkvap a ine blbosti tak je to podobone, ale treba mysliet na to, ze su domy ktore stale nemaju kanalizaciu, nemaju vodovod a funguje sa na baze studne, takze je mozna porucha narp cerpadla, montaz a udrzba filtrov, su to mozno extremy ale proste su a su take dediny aj na zapade.
Odpad: davam ako samostatnu kategoriu, lebo zas sa to neda zovseobecnovat, ale su dediny ktore maju nastavene zbery plastov/papiera raz mesacne, komunalneho odpadu 2x mesacne, travu ak ma clovek tiez musi premyslat kam dat, ak nahodou dedina nema zberny dvor, alebo nema smetiaky na travu (a ak da 4 na 20 domov tak to cloveku len pohne zlcou, ci si myslia ze je to dostatocne). Jasne clovek si najde system, ale vzdy je to o tom, ze je to malinky detail ktory treba mat poznaceny a mysliet nan, lebo nie su kontajnery pod panelakom 24/7 pridem hodim a idem. Ano beriem, aj tie mozu byt plne, bordel okolo nich, ale pride mi to akor ze sa clovek nestra, nemusi niekde skrblit plast, papier a vykladat iba raz mesacne.
Deti: aspon u nas je to tak, ze nie, nemame nejaku extra komunitu, deti su vekovo velmi rozdielne, a proste ano vacsina je “zalezena” na svojom pozemku kde ma aj bazen, aj trampolinu aj neviem co. Dalsi aspekt je, ze proste clovek nema tolko casu, ked sa vozi hore dole a predpokladam, ze chcu mat ludia pokoj. Ak nejde o dedinu kde je priamo skolka a skola tak proste rodic bude dieta rozvazat, lebo teda vidim minimum deti co chodia busom same na kruzok povedzme. Ak sa k tomu pridruzi, ze ide o nejaky “satelit” postaveny este aj dalej od priameho spojenia vlak/bus tak tam sa uz auto stava najlepsim kamosom.
Auto: teraz je uz kupa auta nemala investicia, lebo nejde iba o vstupny vydaj, ale treba mysliet aj na udrzbu auta, palivo a hlavne ak denne clovek nabeha 80 km auto sa opotrebuje dost rychlo. Samozrejme jazda v meste v style spojka/ brzda tiez nepridava na zivotnosti auta, ale je tam alternativa MHD ktoru ludia podla mna dost neradi vyuzivaju.
Zahrada: ako komu vyhovuje, ano moze clovek urobit mini zahradku ktoru skosi raz tyzdenne za 20 min a raz mesacne vysklbe burinu ale to plati naozaj a vyslovene pri malej zhradke, kde celkovy pizemok aj s domom je na 8aroch.
Sukromie: podla mna precenovane, vo velkom panelaku pochybujem, ze sa ludia poznaju nejako lepsie, a podla mna tazko niekto z ulice vidi do okna, alebo nebodaj z panelaku oproti. Ano vacsi hluk ak je blizko pristor kde sa decka zoskupuju, ale tak da sa to prezit. Sukromie v aktualnych novostavbach mi pride ako nesukromie. Tie pozemky su na sebe tak nacapene, ze ak je niekto vonku tak ho proste pocujete a nikto ma nepresvedci o opaku. Zaroven kzdy dom ma skoro 2 metrovy plot takze to vela krat vyzera ako vychadzkovy priestor vo vezeni a aj ked ide niekto po ulici v nivych stvrtiach tak hned ma ludi na dvore ako na dlani.
Vsetko su to moje subjektivne nazory, byvala som aj v byte, aj v dome, aj na dedine, aj v meste, dochadzala som do prace aj vlakom/busom +mhd aj autom a tas mam nejaku povahu, su veci co ma nebavia a su veci ktore preferujem, bola som bezdetna a teraz mam dieta a vsetko to ovplyvnuje dojmy a tvori skusenost ktoru mam. Takze ak sa autorka rozhoduje mozno jej postrehy pomozu, aby vedela co zvazit ak ide iba o temu aby še si vyliali srdce aj zo splnila.
@jana_eyre_2 mňa by zaujímalo, prečo to niekto plánuje tak "opačne", že do bytu, keď sa deti osamostatnia. Máme aj aj a už sa teším, keď sa deti osamostatnia a budem môcť väčšinu času tráviť v dome a budem mať čas sa venovať záhrade a pod. A na dôchodku dupľom, nebudem musieť nikam cestovať, tak potom si ten dom a záhradu konečne užijem.
@belllinka upkne suhlasim, “nesamostatne” deti v meste, deti o ktore sa uz “nemusim bat” ja na dedine a mozem sa vozit do prace aj vlakom, nemusim sa ponahlat ucit s dietatom, alebo vziat ho na kruzok.
@belllinka ja rada cestujem, nerada som doma.. je to tak dlhé roky, nemyslím že sa to zmení keď sa deti úplne osamostatnia.. mám pocit že dom je neustála práca.. je to tak preto, lebo každý sme iný.. ak mi bude dopriate zdravie, radšej pojdem.do bytu a voľný čas tráviť mimo domu.. mám to tak aj teraz, len s tým že o ten dom sa niekto starať stále musí.. proste po rokoch strávených v dome si uvedomujem že nie som stvorená na to žit v dome..
Vidím velku výhodu v Tom, že deti mimo rušného mesta majú veľkú voľnosť a slobodu, ale keď budú staršie tak ma desí predstava že môj voľný čas obmedzim na to že budem doma a starať sa o záhradu.. som proste iný človek..
@romino zrejme ste nepochopili. Máme novostavbu 🙃 Stavať sme začali koniec 2021, nasťahovali sme sa začiatok 2024. Samozrejme sme neboli lenivý a dom sme si nedali postaviť firme lebo by to bolo drahé. Hľadali sme majstrov a firmy po vlastnej osi aby to vyšlo čo najmenej.
@jullyeverest no, takze roky svojpomocneho stavania - pri kupe bytu to odpada.
Konecne jeden z podstatnych faktorov odhaleny.
Bolo by zaujimave aj vediet, ako bol kupovany pozemok .. mozno nakoniec nejaky zdedeny atd. ??
kedze len riadne oficialne kupeny stavebny pozemok stoji tazke 10tisice, polovicu AKTUALNEJ ceny bytu.
Nijakovsky nemoze vychadzat to jednoducho prezentovane, ze sa da mat 150m2 dom za cenu bytu. Ako som uz pisal, to by uz ludia davno davno odhalili, a kaslali na tie byty, vsakze.
Alebo inymi slovami - keby ten dom cisto teoreticky teraz predavate, asi velmi dobre viete, ze by ste nedavali cenu smiesnych 150 000, lebo sa predavaju za ovela ovela viac, .. za ovela ovela viac ako byty.

@evkatk to máš skúsenosti s veľmi zlými bytmi