icon

Je život v byte pohodlnejší ako v dome?

6. máj 2025

Celý život bývam v byte a často snívam o dome so záhradou. Na druhej strane počúvam od známych, že dom prináša oveľa viac starostí a výdavkov, ako si človek myslí.

Ako to vidíte vy? Je lepšie mať všetko "bez starostí" v byte alebo radšej mať vlastný kúsok záhrady a súkromia v dome?

lanstouran
7. máj 2025

Od narodenia som v dome a chceli sme skúsiť žiť v bite no prestalo ma to baviť uz po jednom dni lebo ja som naučená robiť nieco a ne pozerať na 4 steny a nemať co robiť v dome je to pravda ze stoji to nieco ale aj tak je to pre nas ze si vieme nieco postaviť nasadiť a mať súkromie viac ako v bite

sisska96
7. máj 2025
@matkamirko
Odpoveď bola zmazaná

@matkamirko nooooo my tiež nehrabeme v hline celé vikendy a každí deň po robote :D obe pracujeme viac než 8 hodín denne + deti a máme v pohode minimum 1 deň voľno za týždeň, hlavne nedeľa, lebo muž nerád robí v nedeľu, ten deň patrí oddychu, ale viackrát máme celé vikendy volno, ideme k rodičom a stretávame sa s priateľmi rodinou

sisaka
7. máj 2025
@matkamirko
Odpoveď bola zmazaná

@matkamirko dom má absenciu času na oddych? Jedine ak si to ľudia robia sami.
Máme dom, v meste. V našej komunite sú postavené aj byty, takže dochádzanie do práce rovnaké, závisí, kto ma kde robotu, ja napríklad 10 minút autom.
Záhradu sme si urobili podľa svojich predstav - vpredu okrasná, vzadu trávnik, nejaké stromy, mini skleník a mini záhradka na bylinky. Pól roka z roka nie je čo na záhrade robiť nanajvýš odhádzať sneh a urobiť cestičku k jacuzzi. Relaxujeme takmer každý deň buď vo fínskej saune alebo parnej saune alebo vonku v jacuzzi. Toto by sme si museli všetko extra platiť a sedieť niekde s množstvom iných ľudí.
Pre rodinu s deťmi dom je neoceniteľný - môžu skákať, dupotať, hrať sa na záhrade.
Posedenie na terase, gril rovno na záhrade, ohnisko, udiareň, všetko po ruke. To je pre mňa komfort. Nie ležať pred telkou v byte, lebo tam nie je do čoho pichnúť a zakaždým sa kdesi trepať ak si človek chce čosi vychutnať a zrelaxovať aj iným spôsobom.
Takisto máme vlastnú garáž, žiadne celoročné parkovanie vonku, či zdieľané garáže s ďalšími ľuďmi…
To len tak narýchlo, čo ma napadlo. Byt jedine ak nie sú peniaze na dom.

lesiiaoldi
7. máj 2025
@baboadel

Porovnať pre mňa je ťažké, mám rodinný dom. Pri rodinnom dome aj dosť veľkú úžitkovú záhradu. Keďže máme kotol na pevné palivo, musím každý rok nachystať drevo, je to aj dosť vysoká položka. Okolo domu je stále čo robiť a hlavne, tiež sú to nemalé financie. Záhradu, pripraviť na sadenie, okopávať, plieť. No zhltne to aj kopec voľného času. Zatiaľ to zvládam, no po hrávam sa s opačnou myšlienkou vymeniť dom za byt. No neviem, či by mi nechýbalo to súkromie.

@baboadel môžeš si kúpiť dom s malinkym pozemkom, nasadiť trávu, urobiť posedenie a nemusíš vôbec nič okopavat..

lesiiaoldi
7. máj 2025
@silviaab

Vsetko ma pre aj proti.V dome okrem inych veci,je potrebne riesit kurenie,a ak drevom je to veela roboty a platenia

@silviaab ak máš podlahové kúrenie, tak nemáš robotu žiadnu 😄

tundra
8. máj 2025
@sisaka

Máme dom, v meste. V našej komunite sú postavené aj byty, takže dochádzanie do práce rovnaké, závisí, kto ma kde robotu, ja napríklad 10 minút autom.
Záhradu sme si urobili podľa svojich predstav - vpredu okrasná, vzadu trávnik, nejaké stromy, mini skleník a mini záhradka na bylinky. Pól roka z roka nie je čo na záhrade robiť nanajvýš odhádzať sneh a urobiť cestičku k jacuzzi. Relaxujeme takmer každý deň buď vo fínskej saune alebo parnej saune alebo vonku v jacuzzi. Toto by sme si museli všetko extra platiť a sedieť niekde s množstvom iných ľudí.
Pre rodinu s deťmi dom je neoceniteľný - môžu skákať, dupotať, hrať sa na záhrade.
Posedenie na terase, gril rovno na záhrade, ohnisko, udiareň, všetko po ruke. To je pre mňa komfort. Nie ležať pred telkou v byte, lebo tam nie je do čoho pichnúť a zakaždým sa kdesi trepať ak si človek chce čosi vychutnať a zrelaxovať aj iným spôsobom.
Takisto máme vlastnú garáž, žiadne celoročné parkovanie vonku, či zdieľané garáže s ďalšími ľuďmi…

@sisaka super zhrnutie👍.

milanemila
Autor odpoveď zmazal
sisska96
8. máj 2025
@sisaka

@sisaka ale už aj byty sú predražené..... malé kútiky a cez 100 000 eur, na západe aj 200 000 takže sa viac oplatí dom, kde je oveľa viac miesta

sisska96
8. máj 2025
@lesiiaoldi

@silviaab ak máš podlahové kúrenie, tak nemáš robotu žiadnu 😄

@lesiiaoldi my máme teraz ešte plynový kotol a radiátory a tiež zatlačím jeden gombík, nastavím si teplotu a ide sám kedy chcem 😀

mateson2004
8. máj 2025
@sisaka

@sisaka nie iba pre rodinu s deťmi. Máme deti dospelé,ale často strážime vnučku (8) , hlavne teda manžel , pretože má veľa voľna. On sám povie, že si nevie predstaviť cez letné prázdniny, keď treba najviac strážiť, byť s ňou niekde v byte. Jasné že treba do toho exteriéru niečo investovať, ale aj tak sa to oplatí.

sisska96
8. máj 2025
@mateson2004

@sisaka nie iba pre rodinu s deťmi. Máme deti dospelé,ale často strážime vnučku (8) , hlavne teda manžel , pretože má veľa voľna. On sám povie, že si nevie predstaviť cez letné prázdniny, keď treba najviac strážiť, byť s ňou niekde v byte. Jasné že treba do toho exteriéru niečo investovať, ale aj tak sa to oplatí.

@mateson2004 Aj naši žijú v byte a ich vnučky/vnuká nudia sa v byte, po par hodinách chú ísť domov. Hlavne v lete totalna nuda

lesiiaoldi
8. máj 2025
@sisska96

@mateson2004 Aj naši žijú v byte a ich vnučky/vnuká nudia sa v byte, po par hodinách chú ísť domov. Hlavne v lete totalna nuda

@sisska96 ja som sa išla v byte zadusit. Ale si ľudia, čo radi sedia na gauči celé dni. Také bytové typy. Aké toto ja nepochopim

sisska96
8. máj 2025
@lesiiaoldi

@sisska96 ja som sa išla v byte zadusit. Ale si ľudia, čo radi sedia na gauči celé dni. Také bytové typy. Aké toto ja nepochopim

@lesiiaoldi aj naši sú takí....sú schopné celé dní kukať telku a lúštiť krížovky..nooo mne lezie na nervy .. aj mňa ohovárali že na dome bude veľa roboty, (oni vyrastali na dome v dedine, aká je to katastrofa), ja som vyrastala v činžiaku, aké bude zlé.... no už po 2 týždňoch som hovorila že do bytu som sa nevrátila ani zadarmo. Vôôôôôbec neni až tak veľa roboty, nechováme kopec zvierat, nemáme veľké foliovníky, nekúrime drevom, sme na okraji mesta, nemenila by som. Normálne sa cítim u nich po pár hodinách nekomfortne, už mi chýba ten priestor,vzduch

scila
8. máj 2025

Bývala som aj aj a v byte je určite menej starostí a práce. A keď vidím tie príspevky na FB, ako sú niektorí mestskí čo sa prisťahovali na dedinu hotoví, lebo previezli dedinou hnoj a či niekto nevie čo je to za smrad, ako im vadia kohúty, štekajúce psi a popadané listy či lupene odkvitajúcich kvetov, ktoré MUSIA na dvore hrabať a umrieť idú z toho, tak mnohí do domu vôbec nepatria.

marsmykkok
8. máj 2025
@sisska96

@lesiiaoldi aj naši sú takí....sú schopné celé dní kukať telku a lúštiť krížovky..nooo mne lezie na nervy .. aj mňa ohovárali že na dome bude veľa roboty, (oni vyrastali na dome v dedine, aká je to katastrofa), ja som vyrastala v činžiaku, aké bude zlé.... no už po 2 týždňoch som hovorila že do bytu som sa nevrátila ani zadarmo. Vôôôôôbec neni až tak veľa roboty, nechováme kopec zvierat, nemáme veľké foliovníky, nekúrime drevom, sme na okraji mesta, nemenila by som. Normálne sa cítim u nich po pár hodinách nekomfortne, už mi chýba ten priestor,vzduch

@sisska96 Ja zase neviem pochopiť iný trend a to ľudia z mesta čo prídu na dedinu, postavia si okolo seba 2 metrové nepriehľadné múry a z dvora sa nepohnú nikde, len práca a nákupy, žiadna socializácia ako kino, koncert, káva alebo hoci aj kostol alebo krčma. To podľa mňa pre človeka nie je dobré sa takto izolovať od celého sveta.

horvmarek
Odpoveď bola odstránená
gerrwie_girl
9. máj 2025

Ale ved to záleží od teba. Dom=veľa peňazí, povinnosti, prace, ale zároveň vlastná úroda, grilovacky, posedenie na terase. Byt=menej financií, menej prace, viac voľného času. Ale dokopy tam nič nevypestujes, neposedis s priateľmi pri grilovacke a pod.

gabika20
9. máj 2025

Bývame v dome, v dedine ale blízko mesta.. nemenila by som určite.. je tu viac práce okolo domu aj záhrady ale my to nejak neprezivame.. záleží ako si nastavená, či musíš mať všetko tip top dokonale..ak je aj burina, nemám z toho stres, pomaly si zveladujeme a z každej novej veci, kvetinky, úrody zo stromov máme radosť.. chováme aj zopár sliepok.. a hlavne obaja s mužom pracujeme za počítačom, sedíme v kancelárii takže pre nás je ten pobyt na záhrade, sadenie, kosenie doslova relax, zmena.. deti majú hojdačku, v lete bazén, môžu sa kúpať az do večera .. behať, skákať .. a takisto nemusíme hľadať parkovanie pol hodiny ako sme mali v meste ale stojíme rovno pri dome

lesiiaoldi
9. máj 2025
@sisska96

@lesiiaoldi my máme teraz ešte plynový kotol a radiátory a tiež zatlačím jeden gombík, nastavím si teplotu a ide sám kedy chcem 😀

@sisska96 veď jasné, nechápem tieto stredoveké predstavy, že v dome sa dá kúriť iba drevom a miesto dvora musíš mať plantáže a podobne 🤭

lesiiaoldi
9. máj 2025

Ale naozaj je toto "zbytočná" téma, sama musíš vedieť, či preferuješ život na byte alebo radšej rodinný dom. A tí, čo bývajú dobrovoľne v byte, ťa budú presviedčať, že to je oveľa lepšie a zase naopak... Sú rôzni ľudia, každý má iný vkus, iné návyky... Ja osobne si určite myslím, že aj keď sa hovorí, že život na byte je pohodlnejší, je to práve naopak aj napriek tomu, že na dome musí trocha aj na dvore (okolo domu) pracovať...Ale to je len môj názor.. 😉

lesiiaoldi
9. máj 2025
@scila

Bývala som aj aj a v byte je určite menej starostí a práce. A keď vidím tie príspevky na FB, ako sú niektorí mestskí čo sa prisťahovali na dedinu hotoví, lebo previezli dedinou hnoj a či niekto nevie čo je to za smrad, ako im vadia kohúty, štekajúce psi a popadané listy či lupene odkvitajúcich kvetov, ktoré MUSIA na dvore hrabať a umrieť idú z toho, tak mnohí do domu vôbec nepatria.

@scila tak rodinný dom si môžu kúpiť aj v meste, nemusia ísť na dedinu.

mandzula
9. máj 2025
@lesiiaoldi

@lesiiaoldi toto je strasne smiesna predstava, ze ludia v bytoch sedia medzi 4 stenami a zhryzaju sa nudou. To nie je o byte, to je o konkretnom type ludi. My zijeme v byte, konecne, a kazdu volnu chvilu travime vonku - v parku so psom, na prechadzkach, na bicykloch, na turistike, v meste... Vobec netuzim po dvore, grilovacke, virivke, bazene, krickoch ribezli a spol., co tu mnohi opisuju ako raj na zemi. Staci pochopit, ze kazdy pre svoj zivot potrebuje nieco ine. Ja napriklad doteraz lutujem, ze som dieta nevyhovavala napriklad na takych Ostedkoch v BA, kde teraz zijeme. Ked vidim, kolko tu deti maju moznosti. A nie sediet na dvore s jednym pieskoviskom a hojdackou (aj tak sme sa vzdy snazili ujst medzi ludi).
A este ked citam blud, ako niekto chvali byt len preto, ze nema na dom. Ano, asi preto su ludia kupuju drahe byty v centrach miest, lebo nemaju na dom, pravdaze.

scila
9. máj 2025
@lesiiaoldi

@scila tak rodinný dom si môžu kúpiť aj v meste, nemusia ísť na dedinu.

@lesiiaoldi tak jediný bod ktorý sa v meste vypustí je smrad hnoja. Keďže aj tam sú majitelia priamo zapojení do starostlivosti o zeleň (keď som robila v záhradníctve stretla som nejedného exota čo kúpil dom a chcel zlikvidovať starý strom, ktorý mu úrady nedovolili vypíliť, ale oni ho nechcú lebo robí bordel a padajú mu listy na auto 🤦‍♀️). A v meste majú tiež psov na dvore nie? A to bolo len všeobecne o tom, že niektorí ľudia patria do paneláku a nie do domu, nehovorím, že aj autorka, veď ju nepoznám, nie?

lesiiaoldi
9. máj 2025
@scila

@lesiiaoldi tak jediný bod ktorý sa v meste vypustí je smrad hnoja. Keďže aj tam sú majitelia priamo zapojení do starostlivosti o zeleň (keď som robila v záhradníctve stretla som nejedného exota čo kúpil dom a chcel zlikvidovať starý strom, ktorý mu úrady nedovolili vypíliť, ale oni ho nechcú lebo robí bordel a padajú mu listy na auto 🤦‍♀️). A v meste majú tiež psov na dvore nie? A to bolo len všeobecne o tom, že niektorí ľudia patria do paneláku a nie do domu, nehovorím, že aj autorka, veď ju nepoznám, nie?

@scila no sú všelijakí exoti 😅

evkatk
9. máj 2025

Ja bývam v byte aj v dome. V krajskom meste mám v centre relatívne malý byt 3 - izbový (84 m štvorcových) a blízko mesta mám na menšej dedine dom (320 m štvor.). Zabezpečili sme si ho a celý prerobili ešte keď boli deti malé len preto, aby nerástli ako zvieratká medzi blokmi a na ihriskách a každé malo dostatočný priestor pre seba. Celé prázdniny a každé voľno sme tam boli. Dvor, záhrada (44 árov) zabezpečovali relax a oddych. Čím boli deti väčšie, tým viac času sme tam boli. Lepšie sa im tam učilo, v lete si aj zaplávali, robili opekačky, mali kam zavolať kamarátov,... Záhrada akákoľvek, nemusí byť problémom. Nikto nekáže sadiť, plieť,... My sme z nej spravili ovocný sad, ktorý postupne prechádza v parčík, ktorý sme spravili z dvora. V tom parčíku na dvore máme aj detské ihrisko, ktoré teraz slúži vnúčatám, občas k nim prídu aj deti od susedov. Sú stále na očiach a v dome si môžeme robiť, čo potrebujeme. Deti prichádzajú z mesta veľmi často ( 9 km) a tak tam nie som stále sama. V starobe to vyhovuje. Ak som objednaná na vyšetrenie, odídem na týždeň - dva do mesta. Mám tam kde byť vo svojom byte, trochu si užijem mesta a potom späť do relaxovne mimo. Náklady na dom i keď je veľký, sú omnoho nižšie. Platím iba plyn na vykurovanie kotla UK, elektrinu a internet. Daň so smetím platím raz ročne spolu 60 Eur. Vodu máme svoju. Spolu je to 150 Eur mesačne. V byte, ktorý mám v osobnom vlastníctve, platím za všetky náklady spolu voda, plyn, elektrina, smeti, výťahy, poplatky pre správcu, upratovanie spoloč. chodieb, fond opráv ... spolu 380 Eur mesačne. Mimo toho daň raz ročne 90 Eur. Dom je neporovnateľne lacnejší a relax s kávičkou na terase po ťažkom dni alebo v bazéne, priestory pre deti, atď. sú k nezaplateniu. Náklady na opravu závisia od stavu domu. My sme ho po kúpe celý zrekonštruovali podľa vtedajších možností. Vydržalo to 35 rokov. Potom sme ho už celý zmodernizovali a zateplili. Šlo to z úspor aj z úveru. Malo by mi to vydržať hodne dĺho. Bežné opravy to je treba robiť aj v byte, väčšie sa nemusia hneď, ale postupne. Peňaženka to veľmi necíti, ale to pohodlie a úroveň bývania bez rušivých susedov v bloku je k nezaplateniu. Kým ste mladí, neváhajte ísť do domu. Tomu hodnota vždy stúpa. Bloky a ich spoločné priestory chátrajú, neustále sú potrebné financie a zvyšuje sa fond opráv.

evkatk
9. máj 2025

Na dedinách už hnoj nikto takmer nemá. Okrem psa tu takmer nikto nič nechová, ani sliepky. Každý chodí do mesta do práce, na zvieratá nemajú čas a ani žalúdok starať sa o ne. Dvory sú pekne upravené, mnohí majú bazény a pre deti ihriská. Nie je to len hojdačka. Kto má deti, má aj preliezky, detský domček, trampolínu,... Smrad je iba v meste z kadečoho, najmä v okolí blokov z kontajnerov plných zapáchajúceho smetia.

gerrwie_girl
9. máj 2025
@ibrunova

Sa smejem, akí sme ľudia rôzni 🙂 Mne sa zdá v byte tichšie, ako keď sme na dome v dedine, kde od rána kohúty kikiríkajú a cirkulárky a kosačky vrčia 🙂

@ibrunova práveže u nás naopak. Ked som žila v byte, tak decka susedove skriekali, nábytok sa presuval, vrtalo sa, autá trubili, deti vonku kričali, v noci opilci na ulici a pod. Keď sme sa presťahovali na dedinu (my žijeme na hornom konci dediny kde je total klud) tak som prvé noci ani nespala aké nechutne ticho tam bolo 😀. Normálne mi chýbali zvuky výťahu 😀. Teraz už by som nemenila.

gerrwie_girl
9. máj 2025

Ale priznávam, že jedna vec mi chyba co sa týka mesta a bytu. A to "cerstvy vzduch". Prisambohu v zime ked sa kuri na dedine tak radšej by som vtedy žila v meste. Ľudia niektorí tu ešte stále pália všetko co dokáže zhoriet a vtedy mam zatvorene okna a pustenu stale čističku.

evkatk
9. máj 2025

Preboha, to čo je za dedina, kde sa ešte kúri pálením kadečoho? U nás má každý UK na plyn. Aj záhradný odpad sa nesmie páliť iba jeden deň v týždni, presne vyhradený pre všetkých a v stanovenom čase. Inak je škaredá pokuta. Tie 3 hodiny raz do týždňa sú vydržateľné.

scila
9. máj 2025
@evkatk

Preboha, to čo je za dedina, kde sa ešte kúri pálením kadečoho? U nás má každý UK na plyn. Aj záhradný odpad sa nesmie páliť iba jeden deň v týždni, presne vyhradený pre všetkých a v stanovenom čase. Inak je škaredá pokuta. Tie 3 hodiny raz do týždňa sú vydržateľné.

@evkatk to kde sa môže záhradný odpad páliť? U nás je povolené len kompostovanie. To keby každý pálil to je jak v Mordore.