icon

Sú kamery v dome legálne bez súhlasu?

1. nov 2023

Ahojte, v prvom rade vás neprosím o rady, ako mám odísť, aký je to debil atď. Sme vo veľmi zložitej situácii a som v nej úplne sama a beznadejna, takže také rady sú k ničomu. Chcem len vedieť, či je nejako napadnutelne to, že partner má v každej miestnosti kamery a ja s tým nesúhlasím, mám tu len prechodný pobyt a každú hádku chce posunúť na súd. Ešte by ma zaujímalo, či môže nejak zabrániť tomu, aby som s maloletým synom odišla na pár dní k môjmu otcovi a môže on pritom zobrať nášho syna kam chce bez toho aby som mala vedomie o tom kam? Povie len že odchádza a zmizne.

Strana
z2
doriiis
1. nov 2023

Keď je to taký chuj,aby sa ti ešte tie kamery nezišli.....
Ako rodičia máte rovnaké práva...len on využíva to,že ty sa ho bojis

tehotna40
1. nov 2023

Ak je to byt v jeho vlastníctve nemyslím si, že s tým pohneš, lebo ak si svojprávna a príčentná tak si tam dobrovoľne, čiže s tým súhlasíš. Ak s tým nesuhlasis, máš odísť. A na syna mate obaja rovnaké právo, kým nemáš zo súdu nejaké iné rozhodnutie.

januska12323
1. nov 2023

On má kamery vo vlastnom dome, neviem o žiadnom zákone, ktorý by mu to zakazoval. Dieťa môžeš zobrať ty aj on kam chcete, obaja ste rodičia. Na tvojom mieste zbalím najdôležitejšie veci a k tomu otcovi idem na pár dní až rokov.

vroni
Odpoveď bola odstránená
maranco
1. nov 2023

Zákon zakazuje zamestnávateľovi mať kamery v kuchynke, šatni, sprchách.
Domáce kamery nesmú snímať verejný priestor, takže svoj dvor izbu si môžeš snímať ako chceš, stačí upozornenie že je snímané kamerou a vstupom do toho domu dávaš súhlas na snímanie.

Skús pozrieť občiansky zákonník, časť Ochrana osobnosti
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1...

Môžeš sa domáhať práva aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu osobnosti. Ale on to môže vyriešiť jednoducho, žiadať aby si opustila jeho dom.

Prechodný pobyt ti môže zrušiť kedykoľvek, nemohol by zrušiť trvalý pobyt ak by si bola manželka. S dieťaťom dokonca môže aj vycestovať na dovolenku do zahraničia nepotrebuje tvoj súhlas.

koniarova
1. nov 2023

Ty sa urýchlene poraď s právnikom. Z takéhoto psychopata nič dobré nevzíde.

autor
1. nov 2023

@maranco kamery nasadil neskôr. Súhlas nepýtal, nesúhlasila som hlavne v spálni

autor
1. nov 2023

Baby ja viem že je to psycho, len chcem vedieť, či môže len tak nahrávať. Keď sa hádame a vystrihne z toho svoje

koniarova
1. nov 2023

Môže. Čo by nemohol. Ale použiteľné to podľa mňa nebude.

koniarova
1. nov 2023

A úprimne. Nehádaj sa s ním a neprovokuj ho. V tomto prípade ti to vôbec nepomôže. Keď niekto dokáže namontovať kamery po celom dome aby ťa sledoval, je to už vážne chorý a nebezpečný človek. Ozaj sa poraď s právnikom.

autor
1. nov 2023

@vroni a ver mi situácia je veľmi zložitá, tu som sa opýtala len na 2 veci

autor
1. nov 2023

@koniarova nehádam, skôr on sa vyhráža, ale pokiaľ viem, tie kamery nemajú ani pamäťovú kartu takže len ak by začal hádku a nahral si ju cez kameru na telefón úmyselne

vroni
1. nov 2023

Pozri, byt je jeho, kamery sú jeho, môže nahrávať, co a koľko len chce. Ale nemôže to nikde použiť, na žiadnom súde, u policajtov, ani len zverejniť na FB to nemôže. Problém je, ze už ten samotný nápad, mat kamery v byte, je nenormálny. A je veľmi ľahko možné, ze je životne dôležité odpratať seba aj dieťa z jeho dosahu. A to rozhodne môžeš. Teda, pokiaľ je to tvoje dieťa (a nie napríklad jeho z predchádzajúceho vzťahu), neboli ti odňatie rodičovské práva a nemas obmedzení spôsobilosť na právne úkony. Ak je dieťa tvoje, môžeš ho zobrať kam len chceš a vopred ho nemusíš informovať vôbec o ničom.

pralinka25
1. nov 2023

aj azylovy dom pre matky s detmi je lepsim riesenim ako toot. neviem ako mas poriesene sprchy zachod a prezliekanie. aj tam ma kamery? aby este tento typ materialu nezneuzil.
nemyslim si ze nahravanie tohoto typu obstoji pred sudom.
chod si dat poriesit predbeznym opatrenim zverenie dietata do starostlivosti. nech je situacia akokolvek zlozita na vsetko existuju riesenia. porad sa s odbornikmi. aj pravnikov zozenies zadarmo. chod na UPSVaR tam ti poradia. dievca rob nieco. cokolvek. pohni sa z miesta lebo to moze skoncit velmi zle.

sissy27
1. nov 2023

Jedna vec je, ze takto by som ja nezila ani keby co bolo, ale ty si sa rozhodla, ze toto je pre teba lepsia moznost… ok. V tom pripade by som mu s usmevom povedala, nech da nase hadky na sud, este by som sa spytala, ci mu mam vygooglit adresu a vytlacit mapu.

vanilkovazmrzka
1. nov 2023

Ty kokos uvedomujes si, ze zijes so serioznym psychopatom?

alickapusinka
1. nov 2023

Vezmeš dieťa zbalíš veci a aj svoje a vybavené. Nie nekážte mi odisť a čo chceš robiť načo sa vôbec takú blbosť pýtaš kamery v dome to majú len debili čo potrebujú niečo odsledovať takto chceš žiť psychický sa zničiť. Ak máš kam ísť odíd a netráp sa utrapíš sa a skončíš na psychiatri dieťa TI zoberú ON toto chce docieliť.

svetlonos
1. nov 2023

Ahoj,
keby oslo len o zeba, neriesim. Svoj zivot polojne mechaj psychopatom dokaslat.
Ale orave koli zomu dietatu by som odisla, zrovna aj do aziloveho domu. Realne si to odtrpi to dieta 😐

autor
1. nov 2023

Pre vysvetlenie on tvrdí že to tam má kvôli otcovi čo je už starý pán a stane sa mu že cestou na wc padne. Ale prečo ich postupne rozšíril do spálne a kuchyne a ešte aj vchodové dvere má monitorované, kedy sa otvoria. Viaceré tvrdíte, že to na súde použiť nemôže. Viete mi to aj odôvodniť?

autor
1. nov 2023

@svetlonos je to v riešení, na tieto veci treba veľa sily, tú ja už nemám

autor
1. nov 2023

@vanilkovazmrzka to som ešte nenapísala všetko

koniarova
1. nov 2023

Veď nám je všetkým jasné,že si všetko nenapísala.

stanulienkat
1. nov 2023

Ako dlho si randila s tym psychosom? K otcovi sa nemozes prestahovat?

kaculda2
1. nov 2023

Hehe ja som mala presne takého kktka..chvála Bohu som mala silu zbaliť základné veci pre deti a zmiznúť odtiaľ..a našťastie vtedy ešte nemal dosť peňazí na kameru po celom dome. Po mojom odchode a príchode jeho nového objavu tie kameru dal všade..a dokonca to chudá dievča cez tie kameru doslova šikanoval..

mandarinka555
1. nov 2023

Neviem síce, ako veľmi je tá tvoja situácia "zložitá" 🙈 Ale aby ma nejaký dementný úchyl natáčal, ako sexujeme, alebo ako sa sprchujem, tak to je už aký level sociopata? Neexistuje, aby ma niečo zastavilo a okamžite by som odtiaľ odišla!

autor
1. nov 2023

@mandarinka555 ja potrebujem súdne použiteľný argument k tomu

maranco
1. nov 2023

Keď si sama doma pozakrývaj kamery (výkres, kartón, tmavá látka) a vypni router, aby ťa nemohol sledovať cez internet. Pozbieraj si dôkazy, urob si fotky/video že má všade kamery aj v spálni. Nie je on žiarlivý? Keď sa vonku zdržíš v obchode nevolá/nekontroluje že kde si, s kým si?
Veď ani väzni v celách nemajú kamery, iba na chodbe.

Mal vôbec k tebe nejakú lásku? Neberie ťa ako majetok, živý inkubátor vynosila si mu dieťa, úloha splnená a môžeš ísť?

koniarova
1. nov 2023

Prečo sa neporadíš s tým právnikom? Kto iný ti dá relevantnejsiu radu?

autor
1. nov 2023

@maranco nie je žiarlivý. Je manipulátor. Čo dosiahnem keď zakryjem kamery? Doma je esfe5 väčší problém, lebo vie že som ich vypla ja

autor
1. nov 2023

@koniarova nemám toľko peňazí

Strana
z2