Kúpa bytu na 3. poschodí bez výťahu - za a proti
Ajojte. Kupujeme byt, páči sa nám jeden, ktorý je na 3. poschodí bez výťahu. Je to cca 6xpo 8 schodov.
Výhody sú - nikto nad nami, byt priestranný- velke miestnosti, obrovská logia, nová elektrika, spoločná miestnosť na poschodí, slnečný byt, zateplená bytovka…
Bicykle a kočík by šiel do pivnice. Máme 8 rocneho syna a ročne babatko.
Bývate niekto takto? Ako zvládate tie schody? Nákupy? Brali by ste taky byt?
Prosím poraďte. Ďakujem za vaše názory a tipy.
Rodicia tak byvaju na 4tom poschodi bez vytahu, a teda aj ja som s nimi tak byvala, akoze je to masaker :D je ine mat vytah a chodit si po schodoch, ked sa ti zachce :D a je ine to mat dennodenne :D teraz, ked k nim ideme na prespavacku s dcerou a berieme xx veci je to zahul, tahat na 4te poschodie. Vyhoda je, ze vas svokrovci nebudu casto otravovat lebo nebudu vladat vyjst 😂 ja by som byt bez vytahu uz ani nechcela, nie je nad to prist po dovolenke (KO z cesty) a nechat sa vyviest vytahom hore.
Byvame na tretom bez vytahu a v pohode. Zvladli sme sa sem prestahovat vsetko vynosit a fungujem s dvomi detmi do 2 rokov. Rozumej jedno vo vajicku, druhe za ruku a na pleci velka taska. Vytah by mi to ulahcil jasne ale toto pre mna nas nebola prekazka. Zvladaju to aj babky a dokonca vynesu aj dieta na rukach. Je to o zvyku. Ja osobne by som sa ale strasne za seba hanbila keby som mala problem vyjst 3 poschodia a hore umierala a lapala po dychu. To len taky osobny challange.
My bývame na 3 ,ale s výťahom... Môj názor jednoznačne s výťahom...
my sme tak byvali - bytovka bez vytahu, na 3 z 3. Zvladla som vsetko sama aj s dietatom (dcera sa narodila uz ked sme tam byvali), navyse som aj vanicku od kocika nosila hore do bytu :/ Ked bola dcerka vacsia, chodila po vlastnych, aspon sa hybala 🙂 a pohyb vseobecne dobry pre vsetkych 🙂 Byvali sme tam vyse 10 rokov. Potom sme sa stahovali do domu. Pozitiva - klud, mali sme pohyb. Negativa - pri zdrav.problemoch su schody velky problem (bola som na op kolena a 3 mesiace na PN, schody som zvladala az posledny mesiac napr.), staroba detto. Cize ako docasne ok, ale do staroby nic moc
Stačí jeden úraz alebo operácia, nikdy nevieš aj v mladom veku….ja by som nikdy nešla bývať bez výťahu. Plus samozrejme tie bežné obmedzenia.
Byvame na 2hom + prizemie tiez so schodami. Kupili sme uz s jednym dietatom, druhy sa narodil po stahovani. Zvladla som to aj v deviatom mesiaci, aj vencit psika s dvoma detmi (mladsi babatko, starsi 4-5r.). Niekedy som sa musela otocit 2x po schodoch, ale v pohode. Nakupy nosi prevazne muz, vyhladovo budu synovia 😉Dedkovi sice schody pred operaciou kolena trvali dlhsie, ale raz za cas to zvladol 🙂
Jeden byt výťah má (4 poschodie), druhý byt výťah nemá (3 poschodie). Takže viem porovnať život s výťahom a bez.
Výťah pre mňa nemá žiadnu pridanú hodnotu, keď dieťa bolo malé normálne som ho nosila na rukách a kočík nechala dole. Keď som mala zlomenú nohu tak som schody proste opatrne vyšla. Nákup beriem normálne, tak ako ho donesiem z auta k dverám, vynesiem ho aj hore schodami.
Samozrejme keď idem do prvého bytu tak výťah využijem 😂.
Takže za mňa kľudne aj byt bez výťahu 🙂.
Som tak.S dietatom bez chlapa.
Pohoda ,je to o zvyku.dieta mi ca od 2r samo slo hore,aj nakupy zvladam aj vsetko.Aj ortrezu na nohe som mala a dala som to .😅
No s mojou smolou na úrazy kolena, členkov by som bola vaznom vo vlastnom byte. S tými bolesťami by som bez muža nezvládla ani schod nie tri poschodia. A trebalo pohotovost, chirurgiu, mr, barle. Nie to by som nedala. Ďalej keď si predstavím keď prídeme z nákupu koľko sa nachodím a to bývam v rd na prizemi, vláčit to hore... ďalej kúpa nábytku, prerabanie atd atď. Taky byt by som nechcela. Okrem toho byt pod strechou a byt nad pivnicami nebýva dobrý voľba...
@evaachesa ano, spustili nam dost sumu, kvoli výťahu. Plus sme pre nich výhodní záujemcovia, keďže sme hotovostní
Ja byvam na 2 poschodi bez výťahu a uz nikdy by som taku chybu neurobila. Trepat dole dieta, a kocik je o drzku. A to som este mlada, ale lezie to na nervy. Ak mas moznost kupit iny byt, nas tymto ani nerozmyslaj.
Ja by som tie schody nebrala ako problem ak si mozete dole odlozit kocik. Ked vam raz tie schody nebudu vyhovovat na stare kolena, tak sa jednoducho prestahujete 🤷🏼♀️ skor by som riesila to najvyssie poschodie, v akom stave je stena, ci je dobre zaizolovana a nebude tam v lete 100 stupnov alebo v zime zas prilis chladno. 3. poschodie je fakt uplne v pohode.
Ja som prekvapena, ako to je pre relativne mlade zeny problem prejst par poschodi 🙈 treba sa mozno zamysliet nad svojou kondiciou. Moja mama ma 60 a chodieva na 9 poschodie pesi, nech ma pohyb, cvici a teda je v super kondicii, lebo tu chce byt co najdlhsie pre vnucata.
Akoze argument, co ak si zlomis nohu, tak ja neviem aj keby bol vytah, tak asi nikto so zlomenou nohou nechodi labzovat a ten mesiac je viac menej doma a nejaku navstevu lekara snad zvladnu s podopretim tie 3 poschodia 🤷🏼♀️
Autorka naco sa pytas na nazory, ked si ho aj napriek tomu kupis. Staci jeden uraz, chora babka dedko a mate problem. Ja by som to nekupila
Mozno prve poschodie by som este zvazila, tretie v ziadnom pripade
@lilope to je argument, my vytah mame a ziaden hluk nie je a poplatky za vytah oproti vode a kureniu su minimalne
@katulienkax ten hluk je podla mna velmi dobry postreh, z prveho bytu sme odisli prave preto, ze vytah (pomerne novy), nenormalne buchal, a kedze bol oprety o stenu detskej izby, dcera mala pocit, ze zije rovno vo vytahovej sachte. A aj teraz ho pocujeme, mame ho za spalnou, no mame stuple, tak to zvladame.
Veľa ľudí tak býva. Voľakedy sa stavali menšie bytovky bez výťahov. Výťah bol povinnosť tuším až nad 4 poschodia. Takže naozaj veľa ľudí v takých domoch býva. Aj rodín, aj seniorov. Takže asi sa to dá, i keď s výťahom je život určite jednoduchší. Napr. aj moja kamoška v takom býva a má dvojičky.
@marsmykkok nepisala som o panelaku, ale o tehlovych domoch v starom meste BA, viem o 3 kde mali byty kamarati a poskladali sa na vytah. vsetko do 4 poschodi
@katulienkax áno, je to argument. Výťah je nákladný na údržbu a rovnako robí hluk oproti tomu, keď výťah absentuje. To sú jednoducho fakty, nie dojmy.
V dnešnej bezpohybovej dobe by som to brala ako výhodu. Okrem toho, kto má vestecku guľu a vie, ako dlho tam budú bývať? A výťahy do takýchto bytoviek sa bežne dostavujú, kľudne za pár rokov to môže byť tento prípad.
Isli sme do bytu bez vytahu na poschodí cca 2x 15 schodov len preto ze sme vedeli ze tak cca na 5 rokov max. Pocitila som to pri vynasani deti vo vajicku, velke nakupy na dlhsie obdobie. Ale bola som ovela mladsia a zdrava, nebol problem. Vyvrtnuty kotnik, zlomenina sa mi udiala az na dome. A to som bola rada ze tych schodov bolo menej.
Plus teda v bytovke sme sa striedali s umyvanim spolocnych priestorov co som z duse neznasala lebo ako na just vtedy chodili s blatom vsetci (ak na to mate platenu sluzbu tak super)
@tana85 Ja viem, čo myslíš, sú to tie staré tehlové byty staršie ešte ako paneláky, tie sa stavali 3 až 4 poschodia a bez výťahov a presne preto som ich nazvala aj bytovky. Paneláky sa stavali zväčša už väčšie s vyšším počtom bytov.
Ja by som ho brala. To je take, pri všetkom môžeš polemizovať. Kúpte ho, keď vám o pár rokov nebude vyhovovať, dajte ho do prenájmu a choďte do domu/iného bytu, predajte.

Ja nie.
Neviem si predstavit ani pri detoch ani potom neskor. Kazdy jeden nakup. Kazdy nabytok alebo cokolvek. Zabudnes nieco v aute alebo naopak.
Nejaky uraz...