Kúpa bytu na 3. poschodí bez výťahu - za a proti
Ajojte. Kupujeme byt, páči sa nám jeden, ktorý je na 3. poschodí bez výťahu. Je to cca 6xpo 8 schodov.
Výhody sú - nikto nad nami, byt priestranný- velke miestnosti, obrovská logia, nová elektrika, spoločná miestnosť na poschodí, slnečný byt, zateplená bytovka…
Bicykle a kočík by šiel do pivnice. Máme 8 rocneho syna a ročne babatko.
Bývate niekto takto? Ako zvládate tie schody? Nákupy? Brali by ste taky byt?
Prosím poraďte. Ďakujem za vaše názory a tipy.
Tiez sa nám podarilo nájsť 4 i byt na 3ke, bez výťahu. V prípade núdze si urobíme nákup online, vynesuvazcku dveram. Inak ťažké veci nosi muž. Naše deti majú 5 a 1,5 roka - chodi uz hore schodmi sam, dole ho znesiem keď treba a to som už v 9 mesiaci tehotna.
Muž ale pomáha. Keby mam byt s detmi sama, dost by som váhala. Alebo proste preorganizovala zooar zaužívaných zvykov.
Ale je to reálne a k tomu mame aj bonus - dobrovolne nasilu kardio tréning 😁.
Za mba, pokial je byt pre vás super, choďte do toho. Myslieť tetaz na to, čo keby si zlomil nohu atd - načo? Co ked byt kúpi clivek a na druhy deň by ho mohlo prejsť auto? Takto by clivek v zivote nikdy nič neurobil.
Prajem vám nech ste s vaším rozhodnutím spokojni.
A inak - ako deti sme bývali nac12stke. Ja som mala 3 roky, sestra 1 a keď sa pokazil vytah, mama s nami výška páľa hore aj s nákupom 🫣 Bebol to luxus zážitok ale zvládla aj to.
Svokra bývala takto, každý väčší nákup som nadával. Obzvlášť v zimnom období to bolo zlé, keď je človek naobliekaný a vláči hore ťažké nákupy. Kým som všetko vytrepal hore, bol som spotený ako pes.
Potom som mal tetu, ktorá bývala na druhom, tiež bez výťahu. Posledné roky bola väzňom vo svojom vlastnom byte.
Pri väčších deťoch sa to síce dá riešiť, ale s ročným by som určite nechcel takto fungovať. Okrem toho bývať pod strechou je málokedy výhra. Tie byty sú väčšinou o dosť teplejšie v lete, v určitých prípadoch (nezateplené bytovky) chladnejšie v zime, lebo uniká teplo cez strop. Okrem toho tam je aj riziko zatekania.
Pozitíva: vďaka tomu chodeniu po schodoch budete mať trochu lepšiu kondičku. Zároveň byť na najvyššom poschodí väčšinou znamená, že hlavne cez schodisko bude všetko teplo sálať ku vám, takže u vás hore bude v zime príjemne a ak je dom zateplený, ušetríte aj niečo na kúrení oproti nižším podlažiam.
@autorka: necitam diskusiu, byvali sme dlho takto na 2/2 (vyvysene prizemie, 1tka, 2ka) a nikdy viac. Tiez sme byt kupovali ako mladi ze ved "sme mladi, schody neprekazaju". Cakali sme ako na spasenie 5r od kupy bytu, aby sme ho mohli predat. Tehlova bytovka, centrum mesta, byt nadherny, velky, vysoke stropy, dva balkony, 20m2 pivnica. A uz nikdy viac. Nonstop schody hore dole. S deckom do kocara odomykat pivnicu nonstop hore dole. Nakupy tazsie som ani nenosila, nechavala muzovi v aute. Ak ostanes nebodaj este tehotna - s tym bruchom som sa tiez nachodila, hroza. Ak casto cestujete - batozina, veci, nonstop hore dole sme nosili, muz neraz aj 2-3x musel otocit schody, aby sme pobrali vsetko z auta z alebo na vylet. Obzvlast zima katastrofa, naobliekani, spoteni, potom vsetci vynervovani 😃
Za mna naozaj NIE, napriek tomu ze to bol super byt a v super lokalite, a nie som z cukru. Odzila som si tam tehotenstva, deti, novorodenca, dokonca aj psa na chvilu. Ale aj na bezne fungovanie - nakupy, vylety, balenie, cestovanie, fakt je to hruza.
Nehovoriac o jednom vyraznom negative - ak sa raz neskor rozhodnete byt predat, je to velke negativum pri predaji. A cim dalej, tym bude vyraznejsie (ludia leniveju).
Vela stastia pri rozhodovani.
@alenka58 ale ved ja viem, byvala som tak a so samotnym chodenim po schodoch problem nemam. Nazvala som to lenivost - myslim tym celkovy "komfort" cloveka bez zbytocnej pritaze do zivota. V hocijakych situaciach (male deti, stari ludia, nakupy, dovolenky, batoziny, alebo kto chce psa atd) to je proste obmedzujuce a velke negativum.
Hej kedysi sa tak zilo. Ano svokra rozpravala jak jej mama zo 4/4 nosila tri male deti ked chcela ist von. Ani ich naraz nemohle dole zniest, vzdy jej suseda musela jedno postrazit kym schody otocila, alebo jedno nechat cakat pred dverami v kociku. No idylka. V dnesnej dobe si proste taky byt vyberie iba clovek mlady, ktory si mysli ze "ved to nevadi" (ako aj my) - lenze casom vadit zacne, alebo clovek kupi preto, ze ten byt ANO vo vacsine pripadov je cenovo zaujimavejsi, skrz toto negativum.
Nikdy som takto nebývala ale práve včera sme sa s kolegyňou bavili, jej dcéra býva 4 či 5 bez výťahu, neviem presne. A v novembri sa im narodilo bábo. Sú z toho na prášky, byť prerobený fakt pekne, ale že nečakali keď budú mať dieťa, že to bude taká komplikácia. Chyba im pár mesiacov do 5 rokov, čo sú vlastníci, takže ho chcú predať.
Ak tam chcete žiť navždy… tak nie.
Rozmýšľam, ako to zvládli celé tie generácie rodín čo bývajú v takýchto bytovkách, či v mestách, či na dedinách bez výťahu..
@ekira1 pozri, stále sú aj bytovky kde už roky žijú generácie rodín, čo nemajú centrálne kúrenie, ale kúria lokálne drevom v byte a zvládli to... Ak nemáš na výber, neurobíš nič, lepšie ako pod mostom. Ale proste ak mám na výber a mám bývať v byte, chcem využívať výhody bytu, teda centrálne kúrenie, že nemusím rúbať drevo a ráno sa budiť do zimy a po práci prísť do zimy, ten výťah, že nákupy a nábytok nevláčim v rukách a aj poloha-najlepšie blízko všetkého, že proste je to výhoda oproti domu na dedine že sa nemusí všade cestovať. Zase ak mám ten dom, zvládnem aj to kúrenie, dochádzanie za všetkým, ale očakávam napríklad blízkosť prírody a súkromie na pozemku.
@ekira1 zvladli, lebo museli. Svokra mi rozprava ako jej mama z 3ky bez vytahu chodila s 2 detmi von, male deti boli rok po sebe. Jedneho musela vzdy nechat u susedy (ak bola doma) kym zniesla druheho, alebo jedneho sameho nechat v kociku pred vchodovymi dverami (ak este nevyliezal z toho kocika) kym sa vratila hore po toho u susedy. Cesta nazad to iste. 2x denne na prechadzky. A nie, keby mali inu moznost, nezvolili by si taketo byvanie kde chodi s detmi ako macatami hore dole.
Chodila som tak hore dole 5 rokov, vo vsetkych stavoch, so vsetkymi vecami... satisfakcia nam bolo centrum mesta a skvely byt. Ale aj to je po case slabe pozitivum, odratavali sme dni, ked sme sa s deckami mohli presunut prec. A na obhliadky nam chodili presne taki, ako my ked sme kupili. Mladi do 30, ktori "ved nam schody neprekazaju". Ano, do casu vam nebudu prekazat, tak ako nam kedysi 🙃
Moja babka byvala v dome, co bola jedna miestnost s este hlinenou podlahou a byvali tam deviati. A co, za to ze tak sa kedysi zilo lebo muselo, nemame dnes mat normalne naroky na byvanie?
Minule tu bola velka diskusia ohladom inzeratu kde bol polopovodny byt na trojke bez vytahu, panu Bohu za chrbtom a s kurenim pieckou. Kto chce zit ako kedysi, moze si ho kupit. Zial tema bola v duchu vyplakavania autorky, ze nevedia najst kupcu. Necudo. Stale je ten byt inak na bazosi 😃
@colsami píšeš, že ľudia lenivejú. Koľko ľudí chodí pravidelne behať, do posilky, na kadejaké skupinové cvičenia. Všetko je to v takomto bývaní skĺbené v praktickom živote. Naši predkovia to zvládali a my zo seba robíme neschopných, a potom si zaplatíme posilku. Všetko sa dá. Ak staručká dôchodkyňa vie so zlomenou nohou sa vytrepať na vzduch a medzi ľudí dva poschodia, tak mladý človek dokáže tie deti a nákupy vynosiť v pohode. Len musí chcieť a považovať to za prirodzené.
@anketkarka ano, lenze v dnesnej dobe presne vsetci ti fit-kari a posilnovnovi maniaci zasvateni zdravemu zivotnemu stylu ziju sportovo tam. Vobec si nemyslim, ze to znaci, ze si radi kupia byt bez vytahu kde budu denne hore dole peskovat aj s vecami. Ale neberiem nazor, ak si to niekto mysli.
Takisto ak starucka dochodkyna sa vytrepe z bytu z dvojky (kedze starucka dochodkyna tam byva lebo ani za nic uz nechce opustit svoje byvanie, aj ked ju deti velakrat prehovaraju), neznamena, ze ja, vtedy tehotna, s 10kilovym rocnym deckom na rukach a s nakupom som odkazana takto zit a chodit a uplne zbytocne si komplikovat zivot. A ak ma niekto odsudi ze som lekvar a lenivec na zaklade tohto, tak predstav si ze nie som, a zijeme aktivny zivot, telku nepozeram a nemame ani gram navyse. Takze nie, nie som leniva. Ale som realna.
Ked to tak odvazne tvrdis ze to nie je nijaky problem - Ty si tak zila? Aspon par rokov?
Ale ako hovorim, nazor Ti neberiem. Kazdy nech ma svoj. Slobodne 🙃
@colsami vieš dať prosím link na tú diskusiu na ten byt v dedine s pieckou ak to nie je zmazané?
@marsmykkok ano je to uz vymazane, temu zmazali hned na druhy den, asi preto ze ludia nasli kde presne je byt, aj na mapach aj streetview, a majitelka sa hnevala ze v byte nik nebyva tak ich vykradnu (hoc tam na byte uz velmi nic nebolo co ukradnut) ale proste bolo to tam pisane ...
Mam taky byť a nemenil by som. Dokonca sme zvládli aj zlomenú nohu v rodine. + máš kardio v cene 🙂
@colsami žila a žijem. Aj deti na rukách som nosila. Je to môj druhý taký byt na treťom a dokonca som sama po rozvode bez pomoci v bedničkách a vreciach presťahovala deti a seba tri poschodia. Nábytok a väčšiu elektroniku samozrejme sťahováci. V prvom byte pri prerábke sme chceli ušetriť a pomáhala som nosiť aj tvárnice chlapom. A to mám problém s chrbticou od detstva. Neubudlo zo mňa a toto bývanie má pre mňa viac plusov ako mínusov. Tetvrdím, že sa nebojím úrazu alebo ťažšej choroby, ale keď to zvládla tá dôchodkyňa. Aj teraz chodí s paličkami ķaždý deň a udržuje sa v kondícii. Musí už mať nad 70. Je to len o nastavení človeka. Prvý byt som predala rýchlo. Nebojím sa, že by som mala problém predať aj tento byt.
Bývali sme na druhom, aj s bábätkom, a povedala som si, že druhé poschodie je maximum, po ktoré som ochotná ísť bez výťahu. Všetky staršie ženy, čo bývali nad nami boli uhundrane a v kuse unavené, že museli chodiť po tých schodoch, najmä tie už 70 plus s diagnozami. Išla by som znova do toho naozaj iba za cenu, že ten byt by bol fakt dobrý a toto by bola najväčšia nevýhoda.
Za mna jednoznacne kupuj. Popravde, ja som ani nikdy dako nechapal toto božekanie, ze bytovka bez vytahu.
Rodicia obcas maju taku poznamku, ze aky byt som to kupil .....a ja nechapem ..vsak tak byvame cez 10 rokov ..a fakt ocenujem tek klud ze nad hlavou mi nikto nedupe, a lepsi vyhlad, svetlejsi byt.
Tak zase som aktivny a sportovec, takze ked sa aj niekde balime, a viackrat treba zaniest/vyniest veci z auta, to beriem lavou zadnou.
"Ale uvidis, ked budes starsi". No tak ked budem starsi, nebodaj zdrav. problem...tak byt vymenim. Nikde nie je napisane ze tam musim byt do smrti.
Ale planovat kupu bytu s tym, ze ale co o 30 rokov ...
@marsmykkok ono to bolo myslene tak, ze v sucasnosti clovek ak ma nejake negativum hoci len 1/4 oproti tomu co mali nasi predkovia, tak uz je to daco hrozne. Nikto nevravi vystavovat sa rovnakemu nepohodliu.
Ale uz maly zlomok ma byt problem ? Co sa fyzicky napracovali, nachodili s nakupmi ...a na zaver sa aj do takych bytoviek bez vytahov vratili.
Teraz povacsinou sa ludia vyvazaju autami, k tomu malokto robi fyzicky ...a mnohi tu vykresluju 3.poschodie bez vytahu ako daco neunosne , a radia urcite nekupovat ..
Samozrejme,že ľudia žijú v takých bytoch, väčšina si buď zvykla za tie roky,alebo jednoducho už nechcú,či nemôžu ich vymeniť alebo predať. No tiež si neviem predstaviť,že by som teraz mala kúpiť byt na poschodí bez výťahu,a ešte aj (ako to bolo v tej diskusii)s pieckou na tuhé palivo 🙈. Buďme realisti,teraz ľudia chcú obvykle pohodlie,ak idú do bytu,tak od toho bytu aj majú isté očakávania. Neznamená to,že autorka si nemá určite kúpiť taky byt,ani že ľudia, ktorí,ju odrádzajú,sú leniví a pohodlni. Proste je taká doba,aj naše babky prali na potoku alebo v poloautomatickej práčke,kde bolo treba ručne naliať vodu,či nastavit vypúšťanie a zmykanie. Alebo namiesto chladničky mali vrecko na okne a tam mali potraviny.Robili to,lebo nič iné nepoznali alebo nebolo.
No kto by teraz tak chcel fungovať?
@jaskolka Byvam v takom byte🙂 A ano, zvykla som si , aj s 2 detmi. A som tomu aj rada, ze chodia peso po schodoch miesto vytahu. Byt by som do mesiaca predala. Nie je pravda, ze tieto byty sa nepredaju ( samozrejme zalezi od lokality🙂
Myslim,ze autor chce skor poukazat na to, ze dnesna doba je rozmaznana. Nie preto, ze chceme vacsi komfort ,ale ze co i len urobit nieco naviac, je pre dnesnych ludi hororovy scenar.
Samozrejme nikto nebude chodit prat do potoka...ale niekomu je za problem oprat rucne jedno tricko:D poznam ludi, co po kupe auta pribrali behom roka cez 10 kil. Dovtedy boli schopny prejst do obchodu vzdialeneho 500 metrov peso. A potom, ked nemusel, tak naco....
Samozrejme, je jednoduchsie byvat s vytahom, ale robit z toho prekazku cislo jedna je z mojho pohladu tiez trosku zvlastne.
A to sa mi narodili 2 deti do takehoto bytu...Ale kazdy ma ine preferencie a poziadavky samozrejme. Mne by zase nevyhovoval byt bez balkonu🙂 poschodie bez vytahu pre mna pohoda🙂
@romino Ja som tak bývala na druhom a kým som ťahala hore len dieťa s vaničkou, tak fajn, našťastie sme mali normálnych susedov, mohla som neskôr nechať kočík v kocikarni bez ujmy (teraz v inej bytovke by som si napr. netrúfla a som rada, že nemusím) cize som vlacila hore len syna, kým nevedel chodiť a nákup, a nemám z toho žiadnu traumu. Chodím doteraz s MHD, či pešo, auto využívam minimalne, nie som rozmaznana. Len ako som písala vyššie, staršie ročníky nad nami (tretie, štvrté a piate poschodie) mali čo robiť. Nad 70 už rôzne diagnózy, jeden pán už vôbec nevládal chodiť, tak mal smolu, lebo jeho cca 80 ročná, tiež nie úplne fit manželka, nemohla ako ťahať dole na vzduch bez výťahu a potom späť (jeho, seba aj vozík). Keď chceli ísť k lekárovi, na nákup, museli žiadať o pomoc. Opísala som.len vlastnú skúsenosť, a pozorovania, aby rátala aj s tým. Nemusí tam samozrejme bývať do konca života, na druhej strane, ak to nie je bytovka na veľmi dobrom mieste (väčšie mesto, blízko centra), tak sa bude to tretie poschodie bez výťahu aj horšie predávať. To je jedno, či sú ľudia pohodlní alebo nie, ak je na výber porovnateľné, s výťahom, tak uprednostnia ten byt s výťahom. Ja tiež nemusím chápať posadnutosť ľudí balkónmi a lodziami, 95 percent tam má fajciaren, bordel, sklad ci nič, resp. ja teda nevidím v okolí vkusne zariadene lodžie na príjemné posedenie, ale tak spytajme sa 20 ľudí, či by kupovali byt bez balkóna, že koľko z nich povie bez mihnutia oka, že jasneeeee.
@oblecenie99 v nasom okoli je masa takych 3 poschodovych a 4 poschodovych bytoviek bez vytahov.
Vobec som si nevsimol ze by tie na vyssich poschodiach mali problem predat.
Ale tak to vlastne pises - ak je nieco porovnatelne s vytahom, uprednostnia to ...no ...na nasom sidlisku nie je 🙂
Este by som povedal ze za uplne rovnaku cenu ako hocijaky iny sa predavaju, hoci aj v tej istej bytovke nizsie.
Krajske mesto.
Vsak vieme ako to je s ponukou bytov.
Ludia beru pomaly hocico, ked aj nie pre seba, tak na prenajimanie...a tam uz naozaj neriesia, ci podnajomnik bude musiet chodit po schodoch.
Zostava asi naozaj len ten faktor, "co ak o 30 rokov nebudem vladat". A vtedy by som asi riesil prestahovanie trocha aj dopredu, a nie cakat do toho bodu ze fakt uz nevladzem a som zavrety doma ...ako uvadzas priklady.
Inak ...pocas corony sme mali taky byt vyhliadnuty, za 170 000, aj s garazou, 3. posch bez vytahu. Boli sme aj na obhliadke.
Nebol dako pekne prerobeny, resp. uz davnejsie atd. ...tak sme cuvli.
O rok na to ho predali dotycni za 220 000 🙂
Aktualne co viem, povodne stavy idu za 180 000, BEZ garaze.
Proste nulovy dopad toho ze "ale nema to vytah".
@kremlicka250 áno,presne o to ide,že ak mám možnosť voľby,tak môžem,ale nemusím. Voľakedy proste to tak nebolo ,mnoho prvých bytoviek sa stávalo bez výťahov a ľudia tak inú možnosť nemali. Nič iné nepoznali,ciže si zvykli a brali to úplne ako normu. A tak to bolo s mnoho vecami, farebné telky, mikrovlnky a podobne.
My sme napríklad ako jedna z prvých rodín (teda vtedy ešte rodičia)si dali do bytu plastové okná a plávajúce podlahy. Bolo to ešte v čase,keď to bola veľká rarita,a nebolo to vôbec bežne.
Susedia na nás pozerali ako na "divnych"že či nám už nestačia obyčajne okná 😛a mama povedala,že už má dosť umývania tých hrozných okien,čo sa otvárali a bola hrôza to všetko umyť. No a hneď ju brali ako "lenivu a rozmaznanu",že či musí také mať. No nemusela,ale chcela a mohla si to dať.
A po pár rokoch už boli také okná a podlahy úplne bežné a mali ich už asi všetci.
Takže je to aj o tom-nemusime mať všetko moderné,ale ak je to možné,a človek chce,tak prečo si nevybrat to pohodlnejšie?
@romino Pozri, ja nie som lenivá, denne prejdem pešo tak 10km v prírode, ale za mňa byt bez výťahu nie. Hlavne kvôli ťažším veciam, dnes je bohužiaľ doba kedy nie ako kedysi kúpiš práčku alebo sedačku ako 20 ročný a máš ju do smrti, dnes sa ti sporák, práčka, sušička všetko kazí po 2-3 rokoch, pohovka detto hned vysedená alebo deravá a mne by sa nechcelo proste 75kg práčku trepať na tretie poschodie. Aj ked je v domácnosti chlap, vozia to väčšinou v čase ked je v práci a zase keby mám si priplácať vynášku na tretie poschodie, však to je drahé ako šlak, to by som ročne možno len 500 eur dala za takéto doplnkové služby ak mi príde niečo ťažšie.
@jaskolka uprimne, kto pojde dobrovolne peso, ak moze ist vytahom? Ludia sa vezu autom do posilnovni, vyvazaju deti v aute do skolky na vzdialenost 300 metrov.
Bohuzial ,je taka doba, ze ludia ak nemusia navyse neurobia nic.
A ja si nemyslim, ze ludia co preferuju vytah su lenivy, ani nahodou. Proste je to ich comfort. Vytah je ulahcit velmi vela veci, bez debaty.Skor apelujem na to, ze sa tu byt bez vytahu berie ako by clovek, kym prejde do bytu mal absolvovat triatlon:D

Aj ja som mala muža zdravého a v 30 rokoch dostal mŕtvicu z vladol neviem si predstaviť ako by aj teraz chodil na 3 poschodie bez vytahu.isro nie to by som nekúpila človek kým je mladý a zdravý nájme zdravý tak nemá problém ale nikdy nevieme čo sa môže stať.