icon

Kúpa bytu na 5. poschodí bez výťahu: Vadilo by vám to?

29. júl 2025

Ahojte,
chcem si kúpiť byt v meste neďaleko centra na piatom podlaží a nie je tam výťah. Byt je veľký a komplet prerobený. Dcérka je už štvrtáčka. Bývali by sme tam len my dve. Vadilo by vám že tam nie je výťah?
Vopred vďaka za váš názor.

Strana
z3
reela
29. júl 2025

@anonym_autor ano, vadilo

13uzivatelka11
29. júl 2025

Ano, nezdá sa to, ale je to dosť.

veltraud
29. júl 2025

Ked sme kupovali byt, znama predavala kraasny, na piatom, nadstavba. Riesila som s kamosom, co robi s realitami. Povedala som na piatom, bez vytahu a stopol ma, ze ani neprokracuj, ze NIE

patka06
29. júl 2025

Mne by to vadilo, bývam na piatom a teda po schodoch je to dosť, hlavne z nákupom
Je čudné, že v min. 5 poschodovom dome nie je výťah

13uzivatelka11
29. júl 2025
@patka06

Mne by to vadilo, bývam na piatom a teda po schodoch je to dosť, hlavne z nákupom
Je čudné, že v min. 5 poschodovom dome nie je výťah

@patka06 nie je to čudné. V mesto kde som vyrastala je takých bytoviek kopec 🤷‍♀️

mirola
29. júl 2025

No zije tak moj otec, v centre mesta, historicka budova, vysoke stropy.. neznasam tam chodit.. stahovanie - KATASTROFA.. mala som este tyzden svalovicu, za vynesenie vsetkeho brutalne poplatky.. niektori ani nie su ochotni. Nakup.. dovolenka… vsetko je problem. On ma este aj psa, vdaka tomu s nim neznasa chodit von, pes uz nevladze je stary musi ho nosit. Ja by som tam nechcela byvat ani zadarmo i ked je to super lokalita a krasny byt. Za mna nie.

patka06
29. júl 2025
@13uzivatelka11

@patka06 nie je to čudné. V mesto kde som vyrastala je takých bytoviek kopec 🤷‍♀️

@13uzivatelka11 Ja som sa s tým ešte nestretla, máme v meste max. 4 poschodové bez výťahu - v takom som bývala na 4. ako dieťa, vtedy mi to nevadilo - to sú ešte staré tehlove/kvadrové
Ako začali stavať paneláky, boli max 3 poschodia bez výťahu a aj tam už teraz výťahy postupne dorábajú.

pribinak
29. júl 2025

To je nejaká stará historická budova?
Nepoviem na 2-3tie posch, ale 5te je už dosť

Niekde sa dá výťah dorobiť, ale celé osadenstvo si musí zobrať na to pôžičku

Ak by to však riešilo nejaký vážny životný problém tak ber
Svätý kľud je na nezaplatenie

Ak je to nejaká stará historická budova, skôr či neskôr si to bude pýtať opravy a tie nebudú lacné
Aj toto treba zvážiť a brat v úvahu

kavasmliekom
29. júl 2025

Ísť sem tam pešo ok, ale každý deň minimálne 4x (2x dole, 2x hore) ešte s nákupom, chorá. Nie. A to som donedávna chodila na 7.poschodie každý deň namiesto behania 😛

1andrea111
29. júl 2025

@anonym_autor teraz Ti to nemusí vadiť ale časom to bude problém a tiež sa môže stať všeličo úraz a pod a nebude sa dať chodiť na 5te poschodie. Ja by som taký byt určite nechcela.

anonym_016d3d
29. júl 2025

Nie nekupuj bez vytahu. Ver tomu ze je to vysoko. Ako na take bezne dni chodim napriklad aj ja peso po schodoch. Ale ked mam nakup alebo nejaky balik vytah proste potrebujem.

lucka_ke
29. júl 2025

brat býva na 4. poschodí bez výťahu, kedysi si to pochvaľoval, ale už má svoje roky a teraz mu postupne operovali obe kolená takže mi hovoril, ako sa doslova šplhal po zábradlí, aby zišiel dole alebo vyšiel hore (nechcel ísť ku nám, navrhovala som mu to), má aj dcéru s vnúčatami a tí keď prídu všetko vynosiť, deti, sedačky, hračky, každý nákup... ke´d prerábali znova všetko v rukách, nekúpila by som

balerina2025
29. júl 2025

@anonym_autor vadilo. kebyze druhe podlazie ok ale na 5 slapat. a vsetci starneme. nemladneme

katulienkax
29. júl 2025

Ja si pamätám že som pracovala v budove na treťom bez výťahu a kolega 100 kilový každý den p..a , ku….a kvôli tomu ako sa zadychal. A priznám sa vadilo to vsetkym. Často si kolegovia pofrflali a keď došiel kuriér nikomu sa nechcelo dole 😂

luliu
29. júl 2025

Vadilo, do toho by som nešla

matkahelka
29. júl 2025

Urcite nie. ak by si sa opytala akehokolvek realitaka, povedal by ti, ze tie byty musia ist veeeelmi pod trhovu cenu, aby sa predali. aj 3.posch.bez vytahu je vela, 5.posch.ani nahodou. ked si kupis nabytok, ci nejaky spotrebic, bezne je v obchod.podmienkach, ze bez vytahu nevynasaju. ak vynesu, tak na 5.posch. za taku cenu, ze si za to kupis uz aj dalsiu chladnicku. mimo toho len bezne nakupy, ked mas vlacit, vsak ruky budes mat vytahane ako opica. a mimo toho, v zivote sa moze stat kadeco- zlomis si nohu, dcera si zlomi nohu. vies si predstavit takto chodit? my sme byvali na 1.posch. bez vytahu a velakrat som nadavala ako pohan.

anonym_070857
29. júl 2025

@anonym_autor my byvame na 4. poschodi bez vytahu, sme mladi, mame aj dieta. Byt som kupovala slobodna, lebo bol v centre mesta a okolo je malicko bytoviek s vytahom - ja som byt v tejto lokalite hladala 2 roky a vytah nebol ani v jednej bytovke, co som bola na obhliadke. Kym je clovek mlady je to ok, aj s dietatom sa da, clovek si zvykne. Vynasam hore dieta, nakup, niekedy aj kocik. Kazdopadne je to 2izbak a momentalne sa budeme stahovat do vacsieho uz s vytahom. Byt planujeme prenajimat. Pre mladych ludi, co im ide o polohu, alebo ako investicny je to ok. Ale keby som byt kupovala pre rodinu, alebo uz v tom case mala dieta, tak by som preferovala byt s vytahom. Ale byvaju tu aj dochodci a vsetci chodia po schodoch, je to dobre na kondicku, ale to je tak vsetko. Ak je to top vysnivana lokalita, kde su hodnoty nehnutelnosti vysoke a stale stupaju pouvazovala by som, ak nie, tak radsej hladat dalej.

lenuska9999
29. júl 2025

@anonym_autor my bývame na 2. Poschodí bez výťahu a je to katastrofa. Nie len čo sa týka vláčenia nákupov hore schodami, ale aj iných vecí. Ako napr ideme kempovať , tak musíme s vecami behať veľa krát hore dole po schodoch , len aby sme nanosili veci do autá .. potom po víkende opäť všetko hore vláčiť… o sťahovaní ani nehovorím. Americkú chladničku tu niesli 4 chlapy po schodoch a mali dosť. Vlastne s každým kusom nábytku to bolo o držku. Myslela som, že mi nebude vadiť bývať bez výťahu, ale vadí mi to

deti95060810
29. júl 2025

v práci som chodila na 8 posch.
nemala by som problém, horšie by to bolo s tým nábytkom a spotrebičmi. takže tam by bol problém.

cina1
29. júl 2025

kym je clovek zdravy a ma kondicku, da sa, ale vacsie nakupy vyvliect, tiež nie je sranda...stači taká "maličkosť", jedna zlomená noha, a už je to sakra problém...ja by som do toho nešla

telefon00
29. júl 2025

Nič nezvyčajné. Záleží len od teba, ako sa k tomu postavíš. Výťah je v dnešnej dobe luxus a zároveň aj bežná vec. Ak sa budeš pozerať na názory ostatných, tak 95% ti bude tvrdiť že nie. Ja osobne bývam na piatom a moja 6 ročná dcérka chodí vždy po schodoch a ja s ňou. Často krát s nákupom. Má to výhodu, že si pestuješ zdravie, čo v dnešnej dobe je číslo jedna.
Výťah ti život uľahčí, ale zdravie nepodporí. V dnešnej dobe lenivych a fajnovych ľudí sa o tomto ani poriadne diskutovať nedá. Samozréjme časom, ak prídu zdravotné problémy... ten Výťah bude super vec. Mne osobne by to nevadilo. Všetko je to o plusoch a minusoch daného miesta. Ak sa v tom byte cítiš, že to bude ozaj tvoj domov, tak výťah nerieš...

nikiki29
29. júl 2025

Mne by to vadilo, nekúpila by som… my sme na druhom bez výťahu a keď idem domov - v jednej ruke dieťa, v druhej ťažká taška s nákupom som rada že sme len na dvojke. Na piate by som s tým nechcela ísť. To isté so psom (po operácii na rukách 25kg) a aj keď niečo zabudnem zbehnem dolu aj 5-6x denne zbytočne (pivnica, auto)… z piateho si dobre premyslíš či ideš 😂
No a hlavne sťahovanie, choroby, zlomené nohy… za mňa proste nie, nevidím v tommziadne pozitívum, zdravý pohyb môžem mať v parku, nie po schodoch bytovky.

lucia13022023
29. júl 2025

Mne by to nevadilo 😅

anonym_070857
29. júl 2025
@matkahelka

Urcite nie. ak by si sa opytala akehokolvek realitaka, povedal by ti, ze tie byty musia ist veeeelmi pod trhovu cenu, aby sa predali. aj 3.posch.bez vytahu je vela, 5.posch.ani nahodou. ked si kupis nabytok, ci nejaky spotrebic, bezne je v obchod.podmienkach, ze bez vytahu nevynasaju. ak vynesu, tak na 5.posch. za taku cenu, ze si za to kupis uz aj dalsiu chladnicku. mimo toho len bezne nakupy, ked mas vlacit, vsak ruky budes mat vytahane ako opica. a mimo toho, v zivote sa moze stat kadeco- zlomis si nohu, dcera si zlomi nohu. vies si predstavit takto chodit? my sme byvali na 1.posch. bez vytahu a velakrat som nadavala ako pohan.

@matkahelka nie je to celkom pravda, zalezi na lokalite, byt bez vytahu v centre ma vyssiu trhovu cenu ako byt s vytahom na sidlisku na okraji mesta. V nay sa napriklad za vynos spotrebica plati tak 20-50€.

anonym_f20fa6
29. júl 2025
@telefon00

Nič nezvyčajné. Záleží len od teba, ako sa k tomu postavíš. Výťah je v dnešnej dobe luxus a zároveň aj bežná vec. Ak sa budeš pozerať na názory ostatných, tak 95% ti bude tvrdiť že nie. Ja osobne bývam na piatom a moja 6 ročná dcérka chodí vždy po schodoch a ja s ňou. Často krát s nákupom. Má to výhodu, že si pestuješ zdravie, čo v dnešnej dobe je číslo jedna.
Výťah ti život uľahčí, ale zdravie nepodporí. V dnešnej dobe lenivych a fajnovych ľudí sa o tomto ani poriadne diskutovať nedá. Samozréjme časom, ak prídu zdravotné problémy... ten Výťah bude super vec. Mne osobne by to nevadilo. Všetko je to o plusoch a minusoch daného miesta. Ak sa v tom byte cítiš, že to bude ozaj tvoj domov, tak výťah nerieš...

@telefon00 môžem sa spýtať, koľko máš rokov a či si zažil operáciu nohy, chrbtice? Píšem o človeku, ktorý aktívne športuje a výťah mu nefungoval za celé roky jeden jediný raz, zrovna keď išiel do nemocnice na kontrolu. S barlami je to veľká psina, s operovanou chrbticou by bola ešte väčšia. Športuješ, ak si fit, ak nie, vtedy ti je absenica výťahu obrovským bremenom. A ak je človek od prírody lenivý, tak bude radšej bývať na prízemí, ak je šport jeho súčasťou života, tak nepotrebuje byt bez výťahu, aby bol v kondícii.
@anonym_autor o byte byt výťahu by som ani neuvažovala, ani keby bol na druhom poschodí. Trepať sa tam s ťažkým nákupom (pochopila som, že nemáš muža a keby aj), unavená z práce, prípadne chorá, nie. Za nijakú cenu

viera012345
29. júl 2025

@anonym_autor Bez výťahu na 5.p.by som byt nakupovala, lebo ak v ňom aj neplánujete ostať desiatky rokov/nemusíte rátať s tým,ze ako pribúdajú roky,tak sa stava vyslap na 5.p.tazsim/, ale človek sa môže dostať do situácie, keď má problém vyslapat tak vysoko.To sme ešte nespomenuli sťahovanie, kúpu nábytku, väčšie nákupy , návštevu menej zdatných/môžete sa napr.rozlucit s návštevou rodičov/.

pieksamaki
29. júl 2025

@anonym_autor. 5 poschodie je nonsens bez výťahu....po 3 týždňoch by si zmenila nazor

matkahelka
29. júl 2025
@anonym_070857

@matkahelka nie je to celkom pravda, zalezi na lokalite, byt bez vytahu v centre ma vyssiu trhovu cenu ako byt s vytahom na sidlisku na okraji mesta. V nay sa napriklad za vynos spotrebica plati tak 20-50€.

@anonym_070857 myslela som samozrejme porovnanie bytov v tej istej lokalite, byt s vytahom vs. byt bez vytahu a nie porovnanie centrum vs. periferia. pisem vlastnu skusenost. prenajimame byty v sirskom centre krajskeho mesta, oba su v tehlovych domoch bez vytahov. lokality vyborne, o byty je tam velky zaujem, kazdy tyzden mame v schranke listok, "kupim byt v tomto tehlovom dome - 1.alebo 2.posch." alebo "max po 2. posch." Byt na 4.posch. tam predavali 4 (!) mesiace, pritom brutalne dobra rekonstrukcia, klimatizovany a s ohladom na tu rekonstrukciu a lokalitu ho predali velmi pod cenu- prave kvoli tomu 4.posch. bez vytahu. byt na 1. alebo na 2. posch. by sa tam predal do tyzdna a za cenu podstatne vyssiu.

viera012345
29. júl 2025
@telefon00

@telefon00 ... zdravotné problémy, ktoré človeka obmedzujú v pohyblivosti nie vždy su podmienené len vekom.Neviem si predstaviť transport po schodoch v prípade úrazu,infarktu,mozgovej príhody, úmrtia... vlastne viem si to predstaviť, asistujú požiarnici, lenže niekedy ide aj o cas a vtedy je rýchly prevoz rozhodujúci pre pacienta

patka06
29. júl 2025
@viera012345

@telefon00 ... zdravotné problémy, ktoré človeka obmedzujú v pohyblivosti nie vždy su podmienené len vekom.Neviem si predstaviť transport po schodoch v prípade úrazu,infarktu,mozgovej príhody, úmrtia... vlastne viem si to predstaviť, asistujú požiarnici, lenže niekedy ide aj o cas a vtedy je rýchly prevoz rozhodujúci pre pacienta

@viera012345 Hasiči asistujú len vo výnimočných prípadoch, zvyčajne si musia záchranári poradiť sami alebo za pomoci príbuzných, susedov a pod.

Strana
z3