Kúpa bytu na 5. poschodí bez výťahu: Vadilo by vám to?
Ahojte,
chcem si kúpiť byt v meste neďaleko centra na piatom podlaží a nie je tam výťah. Byt je veľký a komplet prerobený. Dcérka je už štvrtáčka. Bývali by sme tam len my dve. Vadilo by vám že tam nie je výťah?
Vopred vďaka za váš názor.
Ano prekazalo, a to hovorim ako clovek co som si presne tak par rockov odzila, odschodovala. A pritom byt to bol skvely, velky, tehlovy, centrum, dva balkony. Ale nekonecne schody 🙂 Ono je to fajn, kym nie je nejaky uraz, obmedzenie, atd... A to sme tam byvali ako mladi, cize presne sme ho kupovali s myslienkou "ved sme mladi, neprekaza nam to". Ale vacsine skor ci neskor zacne. Z mnohych dovodov... A to sme boli len 3/3.
Nakupy, batoziny (ak casto cestujete), to sa moj muz nanosil hore dole... Mas sice uz odrastene dieta ale... Dalsia vec, ze navstevy kym vyliezli hore, tak najprv 5 minut lapali po dychu, chudaci 🙂
@anonym_autor čo ak si zlomi nohu alebo tak…? Podla mna je to dost
Ak má človek zdravotné problémy, tak je pre neho problém všetko 😎.
Ani by som nadtym nepremýšľala. Nech by bol neviem aký krásny byt a veľký . Teda 5 poschodie bez výťahu je jeden veľký otras.
Ano … bez vytahu max 3 poschodie. Mala som Ti cest tahat do 5 poschodia kufre ca 20kg a viac, otacala som sa x krat kym som vynosila vsetko, nakupy atd … s kabelkou nie je problem … ale ja chodim ovesana ako nakladny osol.
A este. Tie schody boli max 80 cm siroke … otras. Ale v prenajme ok… kupa nikdy
V detstve som bývala na treťom, nevadilo mi to, aj teraz by som to zvládla. Ale býva mi tam doteraz mama a vo veku 70+ už má dosť. Piate je už veľmi vysoko… vláčiť nákupy, nebodaj si zlomíte nohu, alebo budete chcieť psa…nekupovala by som taký.
Ak má človek zdravotné problémy, tak je pre neho problém všetko 😎.
@telefon00 problém je v tom, že nevieš kedy tie zdravotné problémy prídu, aký budú mať priebeh a ako dlho budú trvať. Len traláganie sa s kuframi na dovolenku a späť musí byť paráda. Babka tiež rada príde na návštevu 😖
Nič nezvyčajné. Záleží len od teba, ako sa k tomu postavíš. Výťah je v dnešnej dobe luxus a zároveň aj bežná vec. Ak sa budeš pozerať na názory ostatných, tak 95% ti bude tvrdiť že nie. Ja osobne bývam na piatom a moja 6 ročná dcérka chodí vždy po schodoch a ja s ňou. Často krát s nákupom. Má to výhodu, že si pestuješ zdravie, čo v dnešnej dobe je číslo jedna.
Výťah ti život uľahčí, ale zdravie nepodporí. V dnešnej dobe lenivych a fajnovych ľudí sa o tomto ani poriadne diskutovať nedá. Samozréjme časom, ak prídu zdravotné problémy... ten Výťah bude super vec. Mne osobne by to nevadilo. Všetko je to o plusoch a minusoch daného miesta. Ak sa v tom byte cítiš, že to bude ozaj tvoj domov, tak výťah nerieš...
@telefon00 Mať výťah, neznamená ho povinné používať.
Na druhej strane nastanú situácie, keď si bez neho jednoducho neporadíš vôbec alebo len veľmi ťažko.
Za mna nie. Staci chripka alebo horucky a clovek ma problem chodit a ak treba ist k lekarovi, tak 5 poschodi je nadludsky vykon. V lete uz len taky melon vytrepat + ostatne veci, co bezne treba nakupit. Za mna absolutne nie.
@anonym_autor ked je to v centre, tak nejake velke nakupy nemusis robit, kupis kazdy den nieco, nabytok tiez nebudes kupovat kazdy den, ani spotrebice, ale ked budes starsia bude problem vynst.
Bývala som na treťom a štvrtom bez vytahu a zvyknes si, časom ti to ani nepride. Horsie je, keď si niečo zabudnes a musis sa vracat😀 raz tam môže zostat byvat dcera a teba posle do domova dochodcov, alebo si najdes priateľa a pôjdeš byvat k nemu… nikde nie je napisane, že tam musis zostat do smrti. Ak je zaujímavá cena, paci sa ti lokalita, tak to ber. ako bonus získaš pekný zadok a dobrú kondíciu🤣
@anonym_autor ked je to v centre, tak nejake velke nakupy nemusis robit, kupis kazdy den nieco, nabytok tiez nebudes kupovat kazdy den, ani spotrebice, ale ked budes starsia bude problem vynst.
@domkakvet dnes ti za 15 eur vynesú spotrebič na rudle a aj ho zapoja. Milujem ten telefonat, keď sa pýtajú na poschodie a ticho, ktoré nasleduje po tom, čo im odpoviem na otázku, či mame výťah 😀
Je to velmi aj o zvyku a iste je zdravy aj pohyb.
Ale ked si pomyslim,ze clovek starne a bude to coraz zlozitejsie...
S nakupom,s dietatom,vyniest smeti,nieco zabudnes,mozno stahovanie nabytku....
Taky byt nikdy,moze byt aj zlaty...
Sme na prvom bez vytahu a uz to bol pri stahovani zahul...
Syn už 2-x, v 6 a v 8 rokoch, mal zdravotný stav, ktorý mu na 2 mesiace znemožnil chôdzu. Bez výťahu by sme boli uväzneni doma.
Bývam na piatom. Za mňa ani omylom.
Počas rekonštrukcie bytovky sme boli 2 mesiace bez výťahu. 3 malé deti. Do toho sa mi ozvala platnička, vystreľuje mi to obyčajne do pravej nohy. Paráda.
Keďže to bol plánovaný výpadok výťahu, snažila som sa urobiť si zásoby ťažších vecí, aby sme ich počas rekonštrukcie nemuseli nosiť.
Radšej prízemie s mrežami na oknách ako piate bez výťahu.
Ja som sa vzdala snu o veľkom 4i byte práve kvôli tomu, že ten typ je len v dome bez výťahov a kupovali sme byt kde sme chceli založiť rodinu. A teraz som veľmi rada, že ma manžel ukecal. Máme 4i o pár m2 menší ale na 4p s výťahom a teraz mi vadí aj tých 8schodov k výťahu. Otca mám po porážke ten by k nám ani nemohol prísť keby nie je výťah. Už len keď nesiem nákup, balím syna niekam na dlhšie to si neviem predstaviť vláčiť po schodoch. Paradoxne môj manžel musí svoj mega obrovský bicykel trepať pešo po schodoch lebo sa mu nevojde vo výtahu.
@anonym_autor bývala som kedysi v nájme na 3 bez výťahu. Zo začiatku pohoda. Ale potom prišla autonehoda, neskôr som mala syna a pri pôrode mi spackali zdravie. Už sa nedalo. Masaker... Je super, že človek vládze po schodoch. Ale môže prísť niečo čo to zmení. Iné je nájom, pôjdeš do iného. Ale keď kúpiš predpokladám, že za 5 rokov nevymeníš tak ľahko....
byvam v bytovke v centre, je tu zvysene prizenie /akoby prve poschodie/, prve poschodie a druhe... viackrat som dakovala, ze som nekupila byt na tom najvyssom poschodi - to je proste uz fakt moc schodov... To moje prve - akoby druhe - je totalny strop. Toto sa vyjst po schodoch da, nie je problem, aj ked mam zdravotne problemy.. Ale piate poschodie je uplne mimo, to v ziadnom pripade.
@anonym_autor nekúpila by som…. Podľa mňa bude nepredajný a ani nemyslím na to, čo v prípade choroby, úrazu…boli by ste v byte uväznené
Nič nezvyčajné. Záleží len od teba, ako sa k tomu postavíš. Výťah je v dnešnej dobe luxus a zároveň aj bežná vec. Ak sa budeš pozerať na názory ostatných, tak 95% ti bude tvrdiť že nie. Ja osobne bývam na piatom a moja 6 ročná dcérka chodí vždy po schodoch a ja s ňou. Často krát s nákupom. Má to výhodu, že si pestuješ zdravie, čo v dnešnej dobe je číslo jedna.
Výťah ti život uľahčí, ale zdravie nepodporí. V dnešnej dobe lenivych a fajnovych ľudí sa o tomto ani poriadne diskutovať nedá. Samozréjme časom, ak prídu zdravotné problémy... ten Výťah bude super vec. Mne osobne by to nevadilo. Všetko je to o plusoch a minusoch daného miesta. Ak sa v tom byte cítiš, že to bude ozaj tvoj domov, tak výťah nerieš...
@telefon00 zdravotné veci neprídu "časom" či vekom, proste prídu bez ohľadu na vek. mala som výron členka, 38r, 5. poschodie, nohu mi dali najprv do sadry, lebo nevedeli presne, či je zlomená, sadra až ku kolenu, vieš, koľko a či vôbec by sa mi dalo zísť z 5. poschodia? vieš si to rpedstaviť? partnerovi odišiel meniskus, operácia, vieš si predtsaviť ísť hore a dole po schodoch na piate? on po operácii, ja 8 mesiac tehotenstva, prerábali nám výťah, 5 poschodí s nákupom hore, 5 je extrémne veľa. tu sú baráky 4 poschodové bez výťahu, ale výťahy dorábajú postupne. človek nemá problémy len v istom veku, máš predsa aj deti, akože nosiť batoľa, ktoré nechodí, na 5 poschodie? no dakujem pekne
Bývali sme v takej na druhom poschodí a ver mi, že všetky ženy v dôchodkovom veku s rôznymi chorobami,.ktoré bývali nad nami vyššie, boli z toho, že sú tak vysoko bez výťahu, zúfalé. Jedna malá muža, ktorý už chudák nevládal chodiť, čiže vonku na vzduchu bol tak Max. Raz do týždňa.bol prakticky uväznený v Tom byte.
Predstav si, ze si niektora z vas zlomi nohu alebo len vyvrtne clenok...
my byvame momentalne 4. poschodenie bez vytahu uz sest rokov, a uz sa tesim ked su odstahujeme, kupujeme novostavbu, to vlacenie vsetkeho hore po schodoch je masaker a katastrofa
@anonym_autor ja bývam v takej bytovke na 2poschodi, ale vyššie by som nešla …..vyjsť na 5poschodie da zabrať aj bezne a nie to s nákupom,po unavnim dni, podvrtnutý členok a pod
Predstav si, ze si niektora z vas zlomi nohu alebo len vyvrtne clenok...
@kp7333 stačí aj narazený palec 1 z nich.
U nás prerábali komplet výťah vyše 2 mesiace ( máme až 1), my byt na 4.zvysenom, neprajem ani nepriateľovi. Veľmi sme si rozmysleli čo nakúpiť a kedy vyniesť smeti. Chvíľu nato chlapovi zhaprovalo koleno - bez výťahu by ani k doktorovi a na rehabky chodiť nemohol.
Zalezi na schodoch !!!
Ja som na 3 bez vytahu ,mam normalne schody a 4 Posch by som nechcela
Kamoska je na 4 bez vytahu ALE ma nizke schody ! Ked idem k nej hore Nemam pocit ze idem po schodoch ak ma chapes 😀
@anonym_autor Veľmi by mi to vadilo… akoze kondičku by som mala excelentnú ale čo si.
Mužovi rodičia bývajú na druhom a fakt sa mi to nechce zdolávať. I keď je pravda že teraz chodím ovešaná a ešte aj malého na rukách.
No nie a to ešte nehovorím o sťahovaní, vynasani a pod.
U nás sa nevedia predať byty na 3 posch bez výťahu,nie nekúpila by som ani keby bola v ňom zlata vaňa, bez výťahu max.2 poschodie, viac nie..
Ja som zdrava a mlada 🫢🤣🤣 a byvam v byte s vytahom na medziposxhodi. Pred par rokmi som mala problem s kolenom, nic vazne a pocitala som kazdy jeden schod. Predtym by som povedala kup, teraz nikdy.

@anonym_070857 myslela som samozrejme porovnanie bytov v tej istej lokalite, byt s vytahom vs. byt bez vytahu a nie porovnanie centrum vs. periferia. pisem vlastnu skusenost. prenajimame byty v sirskom centre krajskeho mesta, oba su v tehlovych domoch bez vytahov. lokality vyborne, o byty je tam velky zaujem, kazdy tyzden mame v schranke listok, "kupim byt v tomto tehlovom dome - 1.alebo 2.posch." alebo "max po 2. posch." Byt na 4.posch. tam predavali 4 (!) mesiace, pritom brutalne dobra rekonstrukcia, klimatizovany a s ohladom na tu rekonstrukciu a lokalitu ho predali velmi pod cenu- prave kvoli tomu 4.posch. bez vytahu. byt na 1. alebo na 2. posch. by sa tam predal do tyzdna a za cenu podstatne vyssiu.
@matkahelka jasne, to je pravda, zavisi od viacerych faktorov, niektori ale zas preferuju najvyssie poschodie, ale to je jedno. V tejto nasej lokalite sa preda vsetko, centrum krajskeho mesta, ale myslim, ze podla popisu autorky ten byt co zvazuje nema az takuto lukrativnu polohu, tak moze byt samozrejme problem s naslednym predajom. Ak niekto chce 100% komfortne byvanie vzdy vytah chyba. Da sa zvyknut, ale ak su zdravotne problemy, tak vtedy sa s tym neda nic robit.