icon

Kúpa domu 17 km od mesta a škôlka v meste

27. jún 2025

***Prosím, aby sa vyjadrili len tí, ktorý sa na to skutočne dali dali. ***

Mám záujem o kúpu domu, ktorý je 17 km od mesta kvôli malým deťom, aby mali výbeh v prírode.

Neoľutovali ste?

Strana
z2
jullianna24
27. jún 2025

my sme vlani kupili dom 10km od mesta. detom sme skolu ani skolku nemenili. vsetko je ok,len vstavame rano o 20min skor.

andreakotesova
27. jún 2025

Kúpili sme dom v mestskej časti krajského mesta. Do práce to mam 25 min. pešo, 10 min. na bicykli, deti do školy 10 min. pešo, i keď ráno vacsinou chodíme vsetci spolu s manželom autom. Za domom mame les, na konci záhrady schody do potoka. Pre nás bola priorita mat všetko "poruke" 😆

michaela329
27. jún 2025

Bývam na lazoch 20 km od mesta a čo konkrétne by som mala ľutovať? Prácu som si práve kvôli tomu hľadala v obci blízko lazov a z lazov do obce chodí školský autobus. Do škôlky si budem voziť sama. Bývala som aj v meste, rozhodla som sa nakoniec pre lazy, do mesta to mám 30-40 minút (ak je zápcha). Chodím tam cvičiť, do kina a na nákup.

autor
27. jún 2025
@michaela329

Bývam na lazoch 20 km od mesta a čo konkrétne by som mala ľutovať? Prácu som si práve kvôli tomu hľadala v obci blízko lazov a z lazov do obce chodí školský autobus. Do škôlky si budem voziť sama. Bývala som aj v meste, rozhodla som sa nakoniec pre lazy, do mesta to mám 30-40 minút (ak je zápcha). Chodím tam cvičiť, do kina a na nákup.

@michaela329 škôlku majú koľko km od bydliska?

michaela329
27. jún 2025

5km - v obci pod nami. Fakt nič strašné. Mám takú pracovnú dobu, že by som mohla voziť aj do mesta, ale načo 🤷

tinka_1807
27. jún 2025

Poviem to z pohľadu dieťaťa, ktoré vyrástlo na dedine vzdialenej 25km od mesta.
Malo to svoje výhody - dedina, pokoj, dvor, ale...
Tých ale bolo v našom prípade dosť veľa....
Autobusy síce chodili, ale plné. Každý den som cestovaním a presunmi v aute/autobuse/mhd strávila cca 1,5-2 hodiny. Keď som bola v puberte večer chodilo žalostne malo spojov z mesta. Konkrétne dva - o ôsmej večer( čo bolo dosť skoro), lenže ďalší diel až o 11 večer, čo už bolo zase neskoro... Ďalší spoj šiel až ráno o pol piatej. 🙈 Toto bola vec, ktorú som neznášala. Okrem toho moji rodičia často museli robiť taxikára. Nuž ono na cestovanie sa dá zvyknúť- napríklad ja som sa ráno v aute učila. Ale teda ten nedostatok spojov bol veľmi nanič. Ja som povedala, že takto bývať nechcem, že to radšej dám viac, alebo budem v menšom, ale blízko mesta. Dnes bývame na kraji okresného mesta a neviem si to vynachváliť. Máme kľud, ale zároveň všetko pomerne blízko - deti dojdu aj bicyklom do mesta, či sily a my tiež. Autom 10 minút do centra.
Takže zváž si to.

michaela329
27. jún 2025
@tinka_1807

Autobusy síce chodili, ale plné. Každý den som cestovaním a presunmi v aute/autobuse/mhd strávila cca 1,5-2 hodiny. Keď som bola v puberte večer chodilo žalostne malo spojov z mesta. Konkrétne dva - o ôsmej večer( čo bolo dosť skoro), lenže ďalší diel až o 11 večer, čo už bolo zase neskoro... Ďalší spoj šiel až ráno o pol piatej. 🙈 Toto bola vec, ktorú som neznášala. Okrem toho moji rodičia často museli robiť taxikára. Nuž ono na cestovanie sa dá zvyknúť- napríklad ja som sa ráno v aute učila. Ale teda ten nedostatok spojov bol veľmi nanič. Ja som povedala, že takto bývať nechcem, že to radšej dám viac, alebo budem v menšom, ale blízko mesta. Dnes bývame na kraji okresného mesta a neviem si to vynachváliť. Máme kľud, ale zároveň všetko pomerne blízko - deti dojdu aj bicyklom do mesta, či sily a my tiež. Autom 10 minút do centra.
Takže zváž si to.

@tinka_1807 ja som tiež tak vyrastala, ale teda do mesta sme chodili len občas. Partia bola doma na dedine, takže všetko sa dialo tam. Dochádzala som autobusmi ako všetci z okolia a traumy som z toho nemala. Naopak, k nám chodili decká z mesta na pobyty a lyžovačky. Na výšku som šla do ešte väčšieho mesta, tam som už bývala väčšinu roka, mala som možnosť tam aj pracovať...ale pokoj a hory vyhrali. Nie každý musí mať mesto do piatich minút, žiť pekne sa dá aj ďalej.

autor
27. jún 2025
@tinka_1807

Takže zváž si to.

@tinka_1807 vidíš, ja som vyrastala v malom meste takmer v centre a to dokonca v dome a predsa mi kvôli “ruchu” chýbalo súkromie. A to sme byvali v dome, nie príliš frekventovanej ulici a všade som to mala na peši do pár minút. Je to aj o osobnosti.

lubka2510
27. jún 2025
@tinka_1807

Takže zváž si to.

@tinka_1807 ja som vyrastala.podobne....na vzdialenej dedine spoje chodili biedne od stvrteho rocnika.som v kuse cestovala do skoly a nevedela.som.sa.dockat kedy tu dedinu budem.moct opustit aj napriek tomu ze.som tam.mala.celu rodinu aj kamaratov.

autor
27. jún 2025
@lubka2510

@tinka_1807 ja som vyrastala.podobne....na vzdialenej dedine spoje chodili biedne od stvrteho rocnika.som v kuse cestovala do skoly a nevedela.som.sa.dockat kedy tu dedinu budem.moct opustit aj napriek tomu ze.som tam.mala.celu rodinu aj kamaratov.

@lubka2510 a teraz to ako vnímaš? Je ti lepšie v meste?

kapanek1
27. jún 2025

Ja som z mesta a odstahovala som sa na dedinu. +- 30 minut autobusom do mesta, autom 20. Uz nikdy v zivote. Mame sice velky dom, zahradu ale mesto je mesto.

autor
27. jún 2025
@kapanek1

Ja som z mesta a odstahovala som sa na dedinu. +- 30 minut autobusom do mesta, autom 20. Uz nikdy v zivote. Mame sice velky dom, zahradu ale mesto je mesto.

@kapanek1 máš malé deti ktoré študújú v meste MŠ, ZŠ? Ako vnímajú cestovanie?

lenka188
27. jún 2025

No zalezi od toho aka je dopravna situacia rano v tom meste. Tiez sme kupili dom v dedine pri meste a prvy rok som bola velka frajerka, ze dcere uz nebudem menit skolku, vsak je to len 18km. No a kazde rano som isla 45min do skolky a dalsich 30 min spat domov a poobede to iste. Po roku sme to vzdali, teraz ma skolu 10 minut peso od domu, 3 minuty bicyklom a to sa absolutne ale ze absolutne neda porovnat.

autor
27. jún 2025
@lenka188

No zalezi od toho aka je dopravna situacia rano v tom meste. Tiez sme kupili dom v dedine pri meste a prvy rok som bola velka frajerka, ze dcere uz nebudem menit skolku, vsak je to len 18km. No a kazde rano som isla 45min do skolky a dalsich 30 min spat domov a poobede to iste. Po roku sme to vzdali, teraz ma skolu 10 minut peso od domu, 3 minuty bicyklom a to sa absolutne ale ze absolutne neda porovnat.

@lenka188 a ty pracuješ v meste?

vkatush
27. jún 2025

Záleží na spojoch.

Vyrastala som tak, do mesta 20 km cca.
Do škôlky a na 1.stupeň ZŠ nás nosili autom, potom už samostatne vlakom. Do školy som musela vstávať skôr, keďže mi chodil spoj 6.30, čo sa mi samozrejme nechcelo, ale neubudlo zo mňa (autobusy chodili dosť plné a zastávka ďalej, tak radšej vlak, hlavne keď som ho mala zadarmo). Počas výšky som často pendlovala aj na 2-3x počas dňa do mesta a naspäť domov.
Busy alebo vlaky chodia pravidelne a pomerne často. Ak akurát nešli, tak nás niekto z rodiny hodil autom, neskôr vodičák.

Milujem to a nemenila by som.
Teraz budem malého nosiť do škôlky do mesta, keďže v dedinskej nie je kapacita. Jedine ma odrádzajú tie zápchy ráno, ale inak som za to rada. Bude mať "best of both worlds".

beata_k
27. jún 2025

Ja som tiez dieta, ktore od SS muselo prihliadat na to kedy ide spoj. Tak ako pise vyssie. Bud isiel skoro alebo neskoro. Cele zle. No a na VS sa rodicia prestahovali na samolu u lesa a to bolo este horsie. Poviem ti v zime budit dieta za tmy a cestovat s nim...ja osobne by som do toho nesla. Na dvore sa ti prehraju chvilu a potom je to kamaratoch mimo domu.

lubka2510
Autor odpoveď zmazal
autor
27. jún 2025
@beata_k

Ja som tiez dieta, ktore od SS muselo prihliadat na to kedy ide spoj. Tak ako pise vyssie. Bud isiel skoro alebo neskoro. Cele zle. No a na VS sa rodicia prestahovali na samolu u lesa a to bolo este horsie. Poviem ti v zime budit dieta za tmy a cestovat s nim...ja osobne by som do toho nesla. Na dvore sa ti prehraju chvilu a potom je to kamaratoch mimo domu.

@beata_k no kamaráti v meste dnes už moc nie sú.

lubka2510
27. jún 2025

Je nam.lepsie v meste syn tu ma skolu pesi si prejde aj na kruzky nemusim.robit.taxikara a su tu aj dobre a caste spoje do hlavneho mesta to bola.moja podmienka caste odchody busov vlakov ...kedze na strednu sme so segrami vstavali na bus do susednej dediny kde siel vlak aj o piatej rano z tej nasej dedinky.tuto ten problem nebude

lienka.7
27. jún 2025

Ja osobne skúsenosť nemám, ale suseda sa takto sťahovala do satelitu za BA, lebo presne reči o tom ze dom a záhradka a pod. Syn mal vtedy okolo 12 ci 13 rokov, takže základná. To ho este vozili, samozrejme ráno ísť omnoho skôr, večer zase čakať aby opäť nestali v zápche. Celý čas ich cakaval u babky (bývalá v byte o 2 vchody ďalej ako pôvodne oni). No a potom na strednej istý čas chodil sice vlakom, ale potom im povedal, že nech na to zabudnú, ze ma toho plne zuby stále sa prispôsobovať cestovaniu. A žiadni kamaráti poriadne...Cez týždeň ostal normalne bývať u babky a teraz keď je uz dospelý (ma cez 20) povedal ze by toto on svojim deťom nikdy nerobil...

mandzula
27. jún 2025

Ja a potom aj dcera sme na SS dochadzali 3/4 hodinu tam a 3/4, samozrejme naspat, bus cca kazdu hodinu, takze ked sme ho nestihli, hodina v lufte. Do prace sme kazdy dochadzali cca hodinu = dve hodiny zo dna v prdeli. Doteraz lutujem, ze sme sa neodstahovali skor. Teraz sme v BA, dcera je v skole za 5 minut. Podotykam, ze dvor a ani vybeh v prirode ju nikdy nezaujimali, viac tuzila po kulture a kruzkoch, no, bohuzial, smola, lebo spoje nikde a my na ceste z prace.

autor
27. jún 2025
@lienka.7

Ja osobne skúsenosť nemám, ale suseda sa takto sťahovala do satelitu za BA, lebo presne reči o tom ze dom a záhradka a pod. Syn mal vtedy okolo 12 ci 13 rokov, takže základná. To ho este vozili, samozrejme ráno ísť omnoho skôr, večer zase čakať aby opäť nestali v zápche. Celý čas ich cakaval u babky (bývalá v byte o 2 vchody ďalej ako pôvodne oni). No a potom na strednej istý čas chodil sice vlakom, ale potom im povedal, že nech na to zabudnú, ze ma toho plne zuby stále sa prispôsobovať cestovaniu. A žiadni kamaráti poriadne...Cez týždeň ostal normalne bývať u babky a teraz keď je uz dospelý (ma cez 20) povedal ze by toto on svojim deťom nikdy nerobil...

@lienka.7 babka na navarila sladkej kaše, motúziky pod nosom namedovala a rozbila dieťaťu komplet rodinu. Smutné.

beata_k
27. jún 2025

A prvu frajerku/frajera kde podla teba najde? Bud to na dedine alebo bude dochadzat na rande do mesta.

lenka188
27. jún 2025

Ano, pracujem v meste. Cca 2-3x do tyzdna mavam home office a to sa mi teda cestu do mesta absolutne nechce merat, to su zbytocne zabite 2 hodiny v aute. A aj ked idem do prace, tak je to zbytocna zachadzka po zacpatych cestach. 100x radsej ju odveziem 2 minuty do skoly a odtial idem rovno do roboty ako sa trepat do mesta, po zapchach do skoly/skolky a odtial znovu po zapchach este do roboty. Tiez pre nu to bolo narocne, musela ovela skor vstavat. Teraz vstava 7:15, este si sama urobi desiatu a 7:50 je uplne v klude v skole. Rovnako ked som chora napriklad, tak teraz to mam kusok, ale inak by som musela sadnut do auta a ist 45 minut do skoly, 30 minut domov a poobede to iste. Plus teda aj s kamaratmi bol potom uz problem, chcela sa ist k nim hrat, ja som ale z roboty chcela ist uz domov po celom dni. Teraz ma kamaratov zo skoly v susedstve, chodia po skole spolu na ihrisko, vie uz prist sama domov, nemusi ma nikde cakat kedy pridem z roboty. Sadne na bicykel a s kamoskou pridu domov.. to by nebolo mozne ak by chodila do skoly v meste. Treba si to naozaj poriadne premysliet, aka je dopravna situacia, zratat si pre a proti. Ja som si tiez na zaciatku myslela, ze to bude pohoda, ale teraz spatne to vnimam ako velku chybu, ktora nas stala kopu casu a nervov a aj penazi (lebo vsak auto tiez na vzduch nejazdi).. ale na druhu stranu ta chapem, tiez som si na zaciatku tukala na celo ked mi ludia hovorili, ze ked sa chcem prestahovat mimo mesta, tak by som si tam mala presunut aj vacsinu zivota (kruzky, skola, skolka, vseobecny lekar..). Som si hovorila vsak to je kusok, ale z kusku je postupne obrovsky kus a ty zistis, ze travis zivot v aute namiesto toho, aby si si uzivala ten dom a vyhody s nim spojene.

ankare
27. jún 2025

Bývam v centre malého mesta a neviem si to vynachváliť. Škôlka, škola, moja robota, obchod, ihrisko, zmrzka,... všetko v pešej dostupnosti. Práveže kým sú deti malé, práve toto ma svoje výhody. V blízkosti je trampolína, futb. ihrisko, preliezačky, pieskovisko, veľa rozmanitosti.

autor
27. jún 2025
@lenka188

Ano, pracujem v meste. Cca 2-3x do tyzdna mavam home office a to sa mi teda cestu do mesta absolutne nechce merat, to su zbytocne zabite 2 hodiny v aute. A aj ked idem do prace, tak je to zbytocna zachadzka po zacpatych cestach. 100x radsej ju odveziem 2 minuty do skoly a odtial idem rovno do roboty ako sa trepat do mesta, po zapchach do skoly/skolky a odtial znovu po zapchach este do roboty. Tiez pre nu to bolo narocne, musela ovela skor vstavat. Teraz vstava 7:15, este si sama urobi desiatu a 7:50 je uplne v klude v skole. Rovnako ked som chora napriklad, tak teraz to mam kusok, ale inak by som musela sadnut do auta a ist 45 minut do skoly, 30 minut domov a poobede to iste. Plus teda aj s kamaratmi bol potom uz problem, chcela sa ist k nim hrat, ja som ale z roboty chcela ist uz domov po celom dni. Teraz ma kamaratov zo skoly v susedstve, chodia po skole spolu na ihrisko, vie uz prist sama domov, nemusi ma nikde cakat kedy pridem z roboty. Sadne na bicykel a s kamoskou pridu domov.. to by nebolo mozne ak by chodila do skoly v meste. Treba si to naozaj poriadne premysliet, aka je dopravna situacia, zratat si pre a proti. Ja som si tiez na zaciatku myslela, ze to bude pohoda, ale teraz spatne to vnimam ako velku chybu, ktora nas stala kopu casu a nervov a aj penazi (lebo vsak auto tiez na vzduch nejazdi).. ale na druhu stranu ta chapem, tiez som si na zaciatku tukala na celo ked mi ludia hovorili, ze ked sa chcem prestahovat mimo mesta, tak by som si tam mala presunut aj vacsinu zivota (kruzky, skola, skolka, vseobecny lekar..). Som si hovorila vsak to je kusok, ale z kusku je postupne obrovsky kus a ty zistis, ze travis zivot v aute namiesto toho, aby si si uzivala ten dom a vyhody s nim spojene.

@lenka188 koľko ťa vyjde auto a mesačne tankovanie ak cestuješ do mesta len autom?

lenka188
27. jún 2025

Mame 2 auta, s 1 by sa to nedalo. Ak chodime kazdy den do Ba, tak mesacne tankujem 2 nadrze na jednom aute, jedna plna je cca 80eur, na tom mensom cca 60eur.

lenka188
27. jún 2025

Aby si ma ale nechapala zle, ze je satelit pri meste zly alebo nieco, tak pre mna prestahovanie sa z Bratislavy do satelitu bolo nase najlepsie rozhodnutie. Len mi trvalo skoro 3 roky, kym som sa vnutorne vysporiadala s tym, ze vacsina mojho zivota sa uz nebude odohravat v Bratislave, ale v nasom satelite a v malom meste, ktore mame kusok od satelitu. Sme tu teraz 6ty rok. Ale deti su tu mega spokojne, oni si dom a zahradu hrozne uzivaju, prakticky celu jar-leto-jesen su vonku. Mame perfektnych susedov, mavame caste grilovacky, pozname sa, pomahame si... ja by som to za panelak v Bratislave nevymenila. Zila som cely zivot v Petrzalke a teda stacilo mi 😃

mogaa
28. jún 2025

Tak treba si z pohľadu dieťaťa uvedomiť že ak bude staršie predsa len so spolužiakmi von chodiť nebude a na dedine zase nemusí mať kamarátov.....záleží od konkrétnej dediny.....a ano pre dieťa bude náročné cestovať, rodič nie vždy bude môcť robiť rozvoz a to nehovorím o krúžkoch.....dedina - 2autá, jendo pre manžela, jedno pre teba ty budeš prioritne tá čo bude chodiť kým sú deti malé pre ne do škôlky, zo školy, krúžky.....ak v danom meste nebudeš pracovať tak celé zle....

katkaseiner
28. jún 2025
@tinka_1807

Takže zváž si to.

@tinka_1807 ja som na tom bola v detstve uplne identicky az na fakt ze moji rodicia ma nikdy nikam nevozili. Cize ked som nieco chcela, bol autobus, vlak a nic viac. Akonahle som mohla, stahovala som sa do mesta. Teraz zijem v rovnakej dedine ako v detstve, ale radsej som ochotna vozit deti.
Chcela som sice zit v meste, zijem ale v dedine ale mam muža ktory je akcny, cize nesedime na zadku doma cele dni ako s rodicmi

Strana
z2