Kúpa domu: Koľko stojí kúrenie na tuhé palivo?
Ahojte. Plánujeme momentalne kúpu staršieho rodinného domčeka, zhruba 40-50 rokov starého. Máme jeden vyhliadnutý a kúrenie je riešené radiátormi, ktoré sú napojené na pivnicu - s kotlom, v ktorom sa dá kúriť drevom a uhlím. Nemáme s tým žiadnu skúsenosť. Preto by nás zaujímalo, či tu nie je niekto, kto to má podobne a vedel by nám povedať, koľko ho približne mesačne takéto kúrenie stojí 🙂
Okolo 1500€ - 2000€ nás vyšla kúpa dreva, okolie Ke
@zalka ano nieco vyrobi, ale my riesime to ci vyhodim 11t eur za panely, kde navratnost je xy rokov (my mame spotrebu 15-17-18tkw).
A okrem financii, je to aj "dizajnovka" na streche a prerabka interieru, kopec veci otvorit, zatvorit, vymalovat, tahat kable kade tade, uskladnenie "techniky" na povale, riziko aj ked nizke, spojene s poziarmi atd... proste je tam co riesit.
@simca06022011 hej hej preto máme solar nie fotovoltiku, tu sme chceli na sopu namiesto krytiny, ale nepodarilo sa...kolko m2 vykurujes? my cca do 200m2 ďalších 100m2 nevykurujeme.
@zalka 160m2 cca
@simca06022011 aha tak to potom nám dosť pomáha solar. Od jari do jesene TUV, a ak je nadbytok tepla tak do kúrenia ide teda do akumulacky. A iste aj v zime dáke teplo vyrobí.
Ja som z domu kde sme drevom kurili. Kupili sme dom. Bol tu kotol ale po prvom kureni sa aj cely “roztiekol”.
Mame aj uhlie ak drevo. Ale kolko stoji presne ti neviem. Kazdopadne mame aj plyn. Tak keby nieco tak zapneme kurenie plynom. Istotne by som sa nespoliehala iba na jedno.
Zase ja som asi divna ale napr 22 stupnov ked sa nalozi drevo do kotla je mi pocitovo teplejsie ako ked plynom.
Nikto vam dopredu nepovie kolko 1m3 dreva pouzijete. ..
Ja mam rad 20° vy 24°. A pytate sa na fore pre zeny/ deti.
Achhh. Polozim otazku inak. Kupujete 25 rocne auto. Kolko ma bude stat servis najblizsie 2 roky? Viete mi odpovedat? Ja stale nechapem preco kazdy potrebuje mat domcek ked si ani nevie predstavit co to obnasa nakalat 20 m dreva ( tvrde mokre)
@simca06022011
@zalka ženy na podlahové kúrenie môžme dať akúkoľvek podlahu? Prípadne dlažbu alebo parkety?
@lalenka33 si vieš predstaviť dlažbu napr. v spálni? a čo leto? studená dlažba v celom dome.
Hm... ešte nekúrime v dome máme 20-21 stupnov , v obývačke máme krb tam prikúrime večer, pri TV by bola zima 20 stupnov mať. Až sa zapne kúrenie, ked sa trošku viac ochladí tak bežne sa izby na tých 20-21 stupnov vykúria. Aj napriek plávajúcej podlahe. Ale nábytky máme na nožičkách.
@zalka vidíš, toto s tou dlažbou mi nenapadlo, ďakujem za super pripomienku, tak asi tiež podlahy radšej a dlažbu na chodbu, do kuchyne možno, kúpelky s koberčekom pod nohy. Krb v obývačke je tiež dobrý nápad. Ďakujem za super rady a postrehy. Veľmi si mi pomohla v malickostiach, ktoré som si neuvedomila
@lalenka33 my máme dlažbu práve tam, kde máme podlahovku a absolútneho tu netrpíme zimou. A to ešte nemáme pustené kúrenie, ideme len krbom. Len okolo gauča mam behune. Ani v lete tá dlažba nie je nepríjemná, naopak. Len sme vyberali dlažbu s príjemnou texturou, vyzerá ako drevo. Na poschodí (nočná časť) sú radiátory a tam je plávačka. V kúpeľni a wc máme "odbočku" do podlahy.
Ahoj, my sme to riesili s mojimi krstnymi rodicmi, oni byvaju v rodicovskom dome, kde sa kuri na tuhe palivo. Rury a radiatory su stare a preto by trebalo vymenit vsetko, aby sa dom dal efektivne vykurit. Teraz su uz aj Tepelne Čerpadla na vykurienie radiatorov len to nevieme, ci by tieto stare radiatory vedel vykurit.
V tychto domoch treba pocitat aj s tym, ze podlaha nie je zateplena, takze je aj chladnejsia, a podlahu zateplit je velmi obtiazne, a vela veci ti to ovplyvni, napr vnutorne dvere...budete potrebovat papucky. U krstnych sa teda rozhodlo, ze po zatepleni domu a strechy si daju namontovat velku a kvalitnu klimatizaciu na prizemie aj poschodie, kedze su uz starsi tak ked sa im nebude chciet kurit tak si zakuria klimatizaciou, lebo to je ako tepelne cerpadlo.
Resp.oni maju aj plynovu pripojku, dal by sa tam namontovat aj plyn, lenze krstna o tom nechce ani pocut. Tu vsak davaj pozor na energeticku hospodarnost plynoveho kotla. Radsej drahsi a kvalitnejsi nez lacny, ktory zerie elektrinu, lebo na zuctovani od elektrarne na to doplatis.
Na tvojom mieste, by som este porozmyslal na tom, ci si dat fotovoltaiku.
Opytaj sa este, ze cim varia, lebo okrstny varia na plynovom sporaku, ale ten plyn si kupuju v takych velkych zeleznych nadobach, neviem ako sa to vola a uz ani to nie je lacne, minuly rok to bolo 30euro/ks.
Dalej ci maju kanalizaciu alebo septik, lebo aj tam rataj s vydajmi navyse.
@lalenka33 ahoj, ja mam tepelne cerpadlo v dome mam 22-23stupnov, uz tu byvam 3.rok, najprv som zacala platit mesacne 150 eurami, dostala som spat, znizili mi elektrinu ale ja som si ju pre istotu zvysila na 120 euro.
Kamaratka ma podobny dom len s elekrickym kurenim, uz plati 200 euro mesacne na elektrinu stale ma nedoplatky 500-600 euro, to elektricke kurenie na montaz je lacna, ale na druhej strane mesacne ti odchadzaju nemale peniaze. Bud by som si k tomu dala fotovoltaiku alebo solarne panely, alebo si zgooglite vykurovanie infrapanelmi. Kolega ma tie infrapanely a velmi to chvali.
Kúrime drevom, iba ked vonku mrzne tak sa v zadnej izbe temperuje radiátorom a v kúpeľni podlahovka. Ročne nás to stoji 300 - 400 € , spálime 5 kubíkov dreva . U nás je drevo dosť drahé, hlavne ked ho kupujeme už nastiepane
Ale dom je malý, prerobený, dobre zaizolovaný a kúrime v kachľovej peci. Ta ma minimálnu spotrebu takže spálime tak polovicu toho co ľudia bezne spália v krbe. Ja by som nemenila, je to prijemne sálavé teplo, oheň kazdy večer spraví atmosféru a pec je taká ozdoba domu a obývačky
Prikladať do nejakej pivnice by som nechodila ani náhodou. Ale kotol sa vzdy dá vymeniť, napríklad za tepelne čerpadlo.
Vsetko sa da ked sa chce,ale takto jedna rodina z nasej rodiny a teda to je peklicko.Teda aspon pre mna by bolo,v zime organizovat den podla toho aby som vedela ist zakurit...
@lalenka33 rodicom som kupil interierovu peletovu piecku na dokurovanie,hlavne v prechodnom obdobi.Je to plne automatizovane s dialkovym ovladanim a automatickym startom.
Podstatne cistejsie kurenie,nez nosenie dreva do krbu.Salave teplo v priebehu 30.min.Instalacia tiez jednoducha,staci nerezovy odvod splodin s priemerom 80mm.Kuria tak od roku 2011+ maju el.kotol.Prave kôli sialenej spotrebe elektriky,im to pomaha zvysovat tepelnu pohodu.
Na podlahu v spalni pozri korok,samozrejme pokial tam nebude podlahovka.Je to velmi prijemny material a kazdy,kto bol u nas si myslel,ze mame podlahove kurenie.
Inac sa neodporuca podlahove kurenie a krb z dôvodu pomaleho vykurovania podlahovkou.Dlho trva,kym vykuris miestnost podlahovkou.Krb a radiatory, je ok.
Mame aj drevo a v pohode. Ono keď kupuješ je tam napísané co a ako, nie je drevo ako drevo atď... my mame celoplošné lepenu dubový podlahy na poschodí a dole mame kameň...
Ja behám doma bosá. Dole je to ok a aj v lete super. Ale v izbách je ta drevená podlaha úplne iný pocit. Ak by som ale mala vyberať laminat/dlažba tak to je podľa mňa jedno 😁
Nerobte zo seba kuričov. Najprv treba znížiť úniky tepla. Vypočítať naraz zateplenie aj spôsob vykurovania.
Pokiaľ viem, uhlím je už zakázané kúriť. Myslite na budúcnosť, ak kúria uhlím...je to len dočasné riešenie.
Ešte existuje možnosť kotla na drevené peletky. Naplniš zásobník a ten vydrží kľudne aj dva dni kúriť bez doplnenia. Je to trochu drahšie ako drevo, ale zase o to pohodlnejšie (neriesiš v noci zhasnutie plameňa atď).
Kotol sa dá kúpiť čiastočne aj cez dotáciu na spaľovanie biomasy. Nejakých 1000€ dáva štát. Nie je to veľa oproti cene kotla ale lepšie než nič.
A určite si zadovážte akumulačné nádobu na teplú vodu. Aby to vykurovanie bolo efektívne. 🙂

Takým kotlom sme kurili roky, žiaden smrad, to nalozenie do kotla trvalo do dvoch minut, bol veľký a keď sne večer naprali, ráno bolo teplo...ale už je predsa iná doba, kotol v novom dome máme peletovy, čisté a pohodlné kurenie. Pelety na rok nás vyjdu 600-700€. Máme aj krb a drevo si manžel strojí sám, aj chodí do hory, to je okolo 200€-ma to ako psychohygienu po kancelárskej práci 😃. Zateplené vatou 10, trojsklo a dve poschodia. My sme Podhorská lokalita, sever SVK a ešte stále kurime len krbom večer, máme v dome 23 stupňov aktuálne. Sused má cerpadlo a elektriku a teda on má doma zimu a za elektrinu mal doplatok okolo 600€ tento rok - aj to reklamoval, ale neviem ako dopadol. Hodne závisí od stavu toho domu a lokality.