Ako vykurovať dom krbom s prieduchmi efektívne?
Dobrý deň,
zdedili sme starší rodinný dom, má 1 NP, cca 300m2. Potrebujeme vyriešiť kúrenie, malo by to byť efektívne a cenovo dostupné, s čo najmenšimi nutnými zásahmi.
Zvažujeme krbové kachle a spraviť prieduchy do izieb, to by malo vykúriť na príjemné teplo a zároveň je to asi cenovo najdostupnejšie a najjednoduchšie riešenie pre nás.
Rozmýšlame ale či sa cez prieduchy nedostane dym do izieb. Milujem vôňu dreva, mne osobne veľmi "voní dedina" ale nerada by som aby nám všetko v dome smrdelo ako v údiarni.
Ešte dodám, že v danej dedine nie je zavedený plyn, elektrikou aj pre vysokú cenu kúriť nechcem, ale aj z dôvodu, že by sme museli riešiť ešte aj alternativne teplo keby náhodou prišlo k výpadku.
Teda moja otázka znie či kúrite niekto (ideálne celoročne) len takto krbom a prieduchmi? Je pravidlom, že v dome smrad?
Ďakujem
@katkaba1 ja by som sa zamyslela pri 300 m², či by časť domu nevykurili klimatizácie? Tie žerú o tretinu menej, ako klasické elektrické. A výhoda je, že to môžete mať zapnuté aj vtedy, keď tam nie ste...
Alebo sa vám z nejakého dôvodu nebude chcieť kúriť drevom...napríklad v prípade choroby.
@andrea_ff nuž, aj toto ma už napadlo. Ale neoplatí sa mi to lebo my tam nebývame celoročne, ak tak max. 1 človek tam bude (môj otec) aby som zabila 2 muchy jednou rano - postará sa o dom a zároveň bude na dôchodok mimo rušnej BA.
A zorvna potrebujem vyriešiť tie predné 3 izby a tam sa nik nezdržuje keď tam nie som ja s deťmi (čo sme tak 3-4x do roka).
Prosim, tí, ktorí máte pripadne doma aj-aj alebo mali ste a viete porovnať.
Koľko € by cca vyšli kachle s prieduchmi a koľko € kotol s radiátormi?
Je mi jasné, že verzia kotol bude drahšia ale stačilo by mi len tak cca nech aspoň viem odhadom v akej sume sa to pohybuje.
Ďakujem pekne všetkým. Veľmi ste mi pomohli🙏
Od 14.minuty pise kolko ho stali naklady na instalaciu klimy do miestnosti.
@katkaba1 Nečítala som všetky komentáre, ale hneď prvý ma prekvapil. My máme plynový kotol a radiátory a ešte k tomu máme aj krb. Bohužiaľ, staval sa dodatočne, takže prieduchy nemáme, ale na spodnom podlaží máme veľký otvorený priestor a ten vykúri bez problémov. Nikde necítiť dym, nikde nemáme žiadny popol, ani inú špinu a už vôbec nie v skriniach a na oblečení. Vždy ma prekvapí, keď sa rozprávam s niekým, kto má krb, že v ňom nekúri kvôli dymu a špine. Tak ja neviem, ako tí ľudia kúria, alebo čo to majú za krby, keď majú z toho dym a špinu.
Autorka, ak by ste mali prieduchy, nemusíš sa báť dymu, dym ide cez komín von. Cez prieduchy prúdi zohriaty vzduch.
@tundra tak komín tu v dome už je. Ten max. dáme skontrolovať kominárom. Fungovalo to roky, smrad/dym v dome nikdy nebol, jedine si pamätam občas sa stalo, že keď babka zakurila tak sa ako keby na začiatku vratil ten dym ale to len na začiatku a stačilo vyvetrať, dym bol tak pár sekund.
@tundra to samozrejme, poradiť sa pôjdem, mňa hlavne zaujímalo ako je to v praxi keď sa takto kúri s prieduchmi. Nech viem aspoň trošku do čoho by som chcela/nechcela isť. Totiž to by bolo najjednoduchšie pre mňa teraz asi. Príp.tá klíma ešte teoreticky..
Ďakujem ešte raz všetkým za rady a názory. Neskutočne ste mi pomohli.
@katkaba1 pozri Vermont,sú to kanadské krbové kachle,to máš na celý život.My sme pôvodne tiež chceli krb,ale ak ti napr praskne za 10r komín ak je to starší dom alebo vložka, nevymenis to,musíš to vyburat a odznova.My nemáme dvere napr.a dá sa zohnať ventilátor podľa rozlohy,položis na kachle a ono ti to rozháňa horúci vzduch po celom dome.Velmi záleží od dispozície miestností,výšky stropov.Kde máš kuchyňu,lebo keď varíš,digestor alebo vetranie ti podporí tok teplého vzduchu.Muz na to myslel,keď staval.Takze nám to úplne stačí na vykurenie celého domu.
@kubkovamama moja mama na kanadskú pec, aké takú modernú a nevie si vynachváliť.Netreba tak často prikladať večer hodí drevo a ráno ešte tleje.My máme krb a prieduchy, ale nepoužívame ho, ale žiadny smrad cítiť nebolo kurime podlahovkou občas radiátorom nebavilo ma každé 3 hodiny prihadzovat prísť domov do studeného, pokým sa zakurilo a rozhorelo bol večer.Uz by som krb nerobila máme ho len na okrasu.Myslela som si, že hodím ako mama ráno drevo a mám pol dňa pokoj🙂
@katkaba1
@katkaba1 asi takéto.A hore si opekám rohlíky z mrazáku🙂su ako čerstvé.Oni si ich nevie vynachváliť majú ju asi 8 r.Najlepsie je ísť do obchodu a nechať si poradiť +-.Ja som predtým nebola u nikoho kto mal krb iba chata a, keď sme sa naťahovali som bola nešťastná, že musím stále prikladať drevo sme mali kvalitné, lebo som bola zvyknutá u rodičov ráno hodiť drevo a pol dňa bol pokoj
@liusa82 Pre teba a všetkých, ktorí majú krb a nechcú v ňom kúriť, lebo dymí a každú chvíľu musia prikladať, veľmi odporúčam pozrieť si toto video:
Ponúkam Vám výpočet tepelných strát a návrh vykurovania a ohrevu vody.
@h2 wau 🤩🤩🤩🤩🤩

@katkaba1 my to máme zatiaľ len pripravené čakáme na termín ku krbarom, kominar nám napojili vložku aby sme mohli kúriť a teda to je brutal teplo oproti inému kúreniu. My nepotrebujeme ventilátor my máme krb v strede domu a okolo všetko otvorené takže bežné vetrame co tu máme 26C , takže sme sa rozhodli ze netreba poháňanie do prieduchov keďže krb je na stene presne v strede kde majú naše 2deti izby tým ide teplo cez prieduch priamo k nim. Spálňu neriešime ta je na druhom konci domu a tam nepotrebujeme teplo. Toto si dajte dobre poradiť aby sa dostalo teplo všade keď máte toľko metrov ...