icon

Máte v obývačke televízor?

31. júl 2022

Ahojte. Mozno blbo znejuca otazka, ale s priatelom nie sme tie typy, ktore pozeraju TV. Tak premyslame, ze si ju vobec nekupime. Len.. nebude to take zvlastne? Obyvacka bez TV? Mate to tu tak niektora?😄

Strana
z6
lenkike
Autor odpoveď zmazal
lenkike
2. aug 2022

@yoxinka áno viem 😉 len je vždy šanca, že sa k tomu niekto "uchýli" 😁 my máme deti 1, 3 a 5r a keby bola telka, určite by sa snažili má častejšie presvedčiť, aby som ju pustila. Je to až príliš jednoduché, stlačiť jeden gombík... pustiť rozprávku z netu trvá dlhšie, preto sa často nájde skôr iná forma zábavy. Vôbec neodsudzujem to, že niekto telku má, samozrejme, dá sa využívať aj veľmi dobre, no nám zatiaľ nechýba.
@h2

katus226
3. aug 2022

Nemam televizor uz skoro 15 rokov. Vzdy ked sa stahujem a najdem v novom byte tv, vysmarim ho na zberak 😁 jeden cas sme mali kvoli youtube rozpravkam pre deti, bez tv vysielania, ale aj ten musel ist dole (malý ho docahoval, vyliezal). Nechýba nam.

danielka7
3. aug 2022

Ani my nemáme telku a to miesto v obývačke vypĺňajú rôzne legové hrady, domčeky, ktoré si dcérka poskladá. Nie je to vôbec zvláštne a nám to vôbec nechýba. Čas vieme využiť zmysluplnejšie.

andrea_ff
3. aug 2022

My nemáme telku. Stačí pc

zina234
3. aug 2022

My máme TV - akože ten predmet, ale nemáme zaplatenú televíziu. Pozeráme len cez internet, čo si sami vyberieme. Filmy, seriály, youtube

renette
3. aug 2022

Nemáme už takmer 20 rokov a obývačka vôbec nie je divná 🙂. Návštevy si to tiež niekedy ani nevšimnú 🙂. Začalo to po svadbe tak, že sme si povedali, že kúpime najprv dôležité veci, že TV má čas. A tak sme si zvykli, že už sme nekúpili.

anettt183
3. aug 2022

My nemáme TV odkedy sme sa s manželom nasťahovali spolu do domu. Už je to 8 rokov. A žijeme 😁

beronsche
3. aug 2022

@jeronymo neznasam, ked pridem niekam na navstevu a tam pustena tv ako podmaz.. Je to neuveritelne otravne...
@lenkike je rovnako jednoduche nastavit detom pravidla (trochu tazsie je vytrvat, to je pravda)... 😉

gertrudaosem
3. aug 2022

Veľa ľudí nemá TV a nepozerajú ju. A vôbec nad tým nerozmýšľajú či je to blbé. Prečo? Voči čomu a komu?? 🧐

yoxinka
3. aug 2022

@lenkike
Deti ťa nič nebudú presviedčať, pokiaľ budete mať jasne nastavené pravidlá. Mám tri deti a počas školského roka ich ani nenapadne cez týždeň pýtať si zapnúť telku. Telka sa pozerá cez víkend, ráno trochu rozprávky, alebo cez Vianoce, ale si niekedy spravíme pukance a spravíme si do a kino a spolu si pozrieme niečo. Telka neovláda teba ale ty ovládaš ju. Máš maličké deti, počkaj, keď pôjdu do školy a potom napíš, ako si ustála ten tlak spolužiakov. Môj syn bol istý čas totálny outsider, lebo chalan netušil, o čom deti v škole točia, keďže hry sa nehral, tv nepozeral, čítal len knihy. Bol tam za podivína stále s knihou, chalani ho začali mierne šikanovať. No museli sme spraviť nejaké kompromisy, lebo je pekné, že ty nedovolíš telku, tablet, mobil, počítač … ale toto všetko je súčaťou dnešného sveta a ignorovať to je blbosť, treba s tým deti naučiť žiť, aby im z toho nešibkalo. Ja som pracoval v knižnici a úplne bežne sa deti chodili zašívať, aby sa hrali na mobiloch, počítačoch, lebo doma to nemajú dovolené. Po škole sa tam všetci dohrnuli a hrali sa na compoch a funny bolo, keď prišli s nimi občas rodičia vymeniť knihy a oni nám tam rozprávali, ako ich deti sa nehrajú žiadne hry. Deti si k tomu nájdu cestu, to sa môžeš staviť. 1,3 a 5 ročné dieťa máš úplne pod kontrolou, ale tak to nebude naveky, na to treba pamätať.

gerrwie_girl
3. aug 2022

@sisaka aj ja už čakám na nový diel. Nevieš kedy ma vyjsť?

sisaka
3. aug 2022

@gerrwie_girl v angličtine v októbri 2022

gerrwie_girl
3. aug 2022

@sisaka jeminko tak to si počkám na Slovensku verziu ešte asi dost

rybka16
3. aug 2022

Televízor máme, ale televíziu nepozeráme, okrem Formuly 1. Pozeráme na ňom Netflix, DVDčka a podobne, plus YouTube. Všimla som si, že ľudia sa strašne hrdia, že nemajú telku, ale potom sa pri filmoch a seriáloch hrbia pri malom notebooku. To absolútne nechápem. Tieto časy mám už za sebou z internátov a privátov, teraz som už stará, aby som pozerala čo i len 20-minútový seriál v nekomfortnom uhle, na malej obrazovke a v blbej polohe, z ktorej ma sekne. :D

yoxinka
3. aug 2022

@rybka16
Preeeesneeeeee! A úplbe zabité je, keď povedia, “nemáme telku, stačí nám počítač”. Ako … píšem to vyššie, ale kukať nejaký mega film na nejakom notebook chrastítku, to je akože úplné martýrstvo. Len hlavne treba byť cool a nemať telku 🤦‍♀️. Naši susedia tak dlhoooo kukali na notebooku filmy, lebo im netreba telku. A oni sú echt milovníci kvalitných filmov, seriálov, stále niečo pozerajú po večeroch. Už som to nevydržala a povedala som im, že sa fakt čudujem, že každý večer sedia pre notebookm a čučia do toho. Do dvoch týždňov mali telku cez pol steny 😂😂😂. Ani argument “nechcem to mať ako pozadie alebo dávajú tam samé sprostosti” nechápem. 1. Veď sa to dá vypnúť 🤷‍♀️ 2. Už nie sme odkázaní na TV vysielanie. Nám TV (ten prístroj) slúži ako plátno, pozeráme výhradne filmy, seriály, ktoré si dosť dôsledne preberáme

rybka16
3. aug 2022

@yoxinka A ešte ten zvuk z notebookových reproduktorov... :D To je utrpenie. Niekto mesiace skladá hudbu k filmu, aby k nemu dokonale sadla, a konzument si to potom pustí na ekvivalente kelímka od jogurtu.

Nehovoriac o tom, ako "parádne" počuť z notebookových kelímkov dialóg.

lenkike
4. aug 2022

@yoxinka Súhlasím s tým, čo si napísala a ja ani nemám v pláne deťom úplne zakazovať telku, mobil, Pc, ale všetko s mierou a vysvetlené. Skôr by som chcela ísť cestou, že v nich vybudujeme záujem o mnohé iné aktivity tak, aby na všetky tie displeje nemali príliš veľa času a nechýbali im. Ako som písala skôr, zatiaľ nám telka nechýba, v budúcnosti máme v pláne kúpiť ju, ale využívať ju len obdobným spôsobom, ako doteraz napr. Netflix. V blízkej rodine máme staršie školopovinné deti a viem, ako to funguje, dieťa, ktoré nejde s davom, je často terčom šikany. Ale kvôli tomu nedovolím deťom všetko v takej miere, ako majú spolužiaci, len aby zapadlo. Dieťa si musí tiež vedieť obhájiť, prečo je to tak a musí byť s tým tiež stotožnené, inak to dopadne ako tie deti s mobilmi v knižnici. Mám neter 10r, mobil dostala len tento rok, predtým ako šla do školy v prírode, keď prišla domov, sama ho odložila na poličku a takmer ho nepoužíva. Dúfam, že moje deti to zvládnu podobne, ze to tejto oblasti nevhupnu príliš skoro. Veľmi ma v tomto inšpirovala kniha Klub nerozbitných detí. Neviem, či sa mi to aj podarí, ale snažím sa, aby pred obrazovkami nestrávili veľa času.

yoxinka
4. aug 2022

@lenkike
Keď si čítala Klub nerozbitných detí, má to aj voľné pokračovanie Krotitelia displejov, keby máš záujem. Môj 10 ročný syn je úplne samostatná jednotka. Sám chodí so školy, zo školy (2,5km), na kolobežke, sám sa presúva na krúžky. Pokiaľ som ho všade vozila, mobil nemal, odkedy chodí sám mal tlačítkový starý telefón. Teraz už má smartfón, kvôli GPS, veľa sa bavíme o internete, o tom, čo tam ako funguje. Stále je v škole trochu za mimoňa, lebo väčšina spolužiakov nerobí nič, len hrá hry. Syn veľa číta, hra na klavír, športuje, takže si kamošov tak nejako preberá podľa toho a áno, vie si veci obhájiť, ale už si vypočul aj také, že má najotrasnejšiu mamu na svete 😂😂😂, lebo mu nedovolí hento tamto toto. Ešte budete mať veselo 😉.

lenkike
4. aug 2022

@yoxinka tak to dúfam, že aj zo mňa raz bude taká otrasná mama 😅 ja mám tri baby, takže veselo bude bezpochyby 🙈 a o tej knihe Krotitelia displejov viem, už len nájsť si na ňu čas 🥴

yoxinka
4. aug 2022

@lenkike
Ja mám baby dve ešte, ale tie sú krpaté, tam ešte tieto veci neriešime. Syn už bude piatak, tam je to v kurze 😉.

nwnw
8. aug 2022

Nielen v obyvacke, ale aj v detskych, hostovskej a garazi ako nahrada radia. No pozerame vacsinou netflix, hudobne kanaly, dokumentarne alebo sport.

Strana
z6