Mobilná klimatizácia - skúsenosti a cenová dostupnosť
Ďakujem vám...zvažujeme, nakoľko cenovo dostupné a keďže sme v štádiu, že do roka do väčšieho bytu by sa hodilo ísť ..
Asi by som to už nejak prezila toto leto s ventilátorom a radšej šetrila na poriadnu klímu do nového bytu. Prenosné vraj veľmi hučia.
do mobilnej by som už nikdy nešla, vyhodené prachy. ak mobilnú, tak s vývodom von, a to už môžeš rovno klasickú ...
@biba_18 mobilna klima bez vyvodu von neexistuje, fyzika nepusti. Ak ta "klima" nema vyvod, tak je to len vyparnik. Princip je, ze na vyparovanie (zmenu skupenstva) vody sa spotrebuje nejake teplo. Cize, trosku sa ochladi ale zaroven stupne vlhkost vzduchu a clovek je potom ako v saune.
Klima s vyvodom je tiez naprd. Princip je sice rovnaky ako normalna splitova klima, ale je tam jeden podstatny problem. Horuci vzduch sa vyfukuje von, to je v poriadku. Ale mnozstvo vzduchu, ktore sa vyfukne von sa musi niekde nasat dovnutra. A odkial a aky vzduch sa nasaje? No predsa teply vzduch zvonku cez netesnosti dveri, okien, digestor a pod... No a z toho ta nizka ucinnost.
Mobilna ma vyznam jedine ak tu hrubu (vyfukovu) hadicu vyvedies niekam von a priestor, ktory klimatizujes (nemoze byt prilis rozlahly), vies oddelit pozatvaranim dveri. Hlucna je, ale ani poriadnu (tichu, split) klimu mnohi v noci neznesu (ani nie tak kvoli hluku, ako prudiacemu chladnemu vzduchu). Cize pred spanim vyklimovat a vypnut.
@madeincssr U nás si všetci na hluk zvykli, keby sa to hneď pred spaním vyplo, tak by bolo za chvíľu zas teplo (bohužiaľ v lete aj steny akumulujú a zas vyžarujú teplo).
Každopádne účinnosť je slabšia než pri normálnej splitovej klíme, aj keď som výfuk urobil tak, že som ho zaústil do platne polystyrénu, ktorá pekne vypĺňa celé jedno otvorené okno, takže teplý vzduch z výduchu sa naspäť vracia minimálne, platí tu, čo napísal
@tribratri - teplý vzduch (i keď samozrejme menej teplý ako ten, čo sa vyfukuje, inak by to nebola klimatizácia vôbec) zvonku sa ťahá dovnútra.
Také nápady, že do pootvoreného okna len hodiť tú vyfukovaciu hadicu bez nejakej izolácie, to je už skoro komplet na figu, to dáva za veľké náklady na elektrinu len krátkodobý pocit chladenia, keď si človek nechá na seba rovno fúkať studený vzduch, ale miestnosť sa snáď ešte viac ohrieva.
Zbytocne vyhodene peniaze, aj tak sme nakoniec kupili klasicku.
@mandzula ďakujem všetkým za reakcie!
Ja mám už vyše 10 rokov silnú mobilnú klimatizáciu Remko a nedám na ňu dopustiť vychladí mi 3-izbový byt - je na 100 m2. Je to drahšia klimatizácia dnes okolo 1000 eur.
Mam mobilnú a zbytočne vyhodené peniaze. Radšej došetríme a kúpime riadnu klímu.

Pozriem si aj staršie príspevky