icon

Môže obyčajná kuchynská soľ poškodiť umývačku riadu?

bobino11
13. feb 2025

Žienky prosím o radu.Nahodou som nasypala do mycky riadu kuchynsku soľ.Pokazí sa ta mycka?

krystofkal
13. feb 2025

Nepokazi urcite, nechaj otvorenu tu nadrzku na sol, pusti cistiaci program. Ono sa to vymyje a potom dosypes sol do mycky.

lius
13. feb 2025

moze, mne sa pokazila, ale to bolo opakovanym pouzitim kuchynskej soli par tyzdnov, potom som sa uz poucila 🙂

melanta
13. feb 2025

Ak sa ti minula soľ a potrebuješ teraz zapnúť umývačku, použi bez soli. A poobede alebo zajtra kúpiš soľ do umývačky.

aalt
13. feb 2025

Jednorazovo by sa to nemalo nijak zvlast prejavit, ja by som sa ju ale asi snazil dostat prec. Co sa da vyber, alebo to nejako vyplav vodou. A umyvacku bez soli bez som tiez zbytocne nepouzival.

viestta
13. feb 2025

@aalt umyvacka bez soli bude fungovat, aj riady umyje. Sol len zmakcuje vodu, co ulahcuje rozpustanie tukov. Samozrejme, nie je to na dlho sa aj bez soli da fungovat

melanta
13. feb 2025

@aalt soľ zmäkčuje vodu a zabraňuje usadzovaniu vodného kameňa. Takže bez soli bude fungovať umývačka úplne v poriadku. Čiže jednorázovo určite lepšie bez soli ako s kuchynskou.

apolka77
13. feb 2025

Radšej bez soli aj 2 týždne ako s kuchynskou. Bežne aj tablety do umývačky tu soľ už obsahujú.
Snažila by som sa tu soľ kuchynskú odtiaľ dostať . Nechať otvorenu nádržku napr.

aalt
13. feb 2025

@melanta @viestta sol hlavne regeneruje iontovy vymennik v umyvacke
Ak nedas tabletu (prasok/lestidlo), tak sa nestane nic (mozno nieco umyje horsie), proste to umyva bez toho ale umyvacka "chemicky" funguje ako ma. Ak nedas sol, tak prestane regenerovat vymennik a ten sa chemicky dostane do stavu, z ktoreho mu nepomoze uz nic. Len vymena. Vacsinou celej umyvakcy, kedze sa to uz potom neoplati.

aalt
13. feb 2025

@apolka77 tablety sice sol obsahuju, ale na regeneraciu iontovaca to je malo. Ten sa regeneruje vlastne iba preplachom cistou slanou vodou. Taka pocas umyvania neexistuje. Sol v tablete iba pomoze umyvaniu v tom jednom cykle.

aalt
13. feb 2025

Hladal som clanok co som kedysi o iontovaci a umyvacke cital, ale nenasiel som ho. Tak som sa opytal ChatGPT:
Iontový výmenník (nazývaný aj iontovač alebo zmäkčovač vody) v umývačke riadu slúži na **zmäkčovanie vody**, teda na odstránenie vápenatých a horčíkových iónov, ktoré spôsobujú tvrdosť vody. Tvrdá voda totiž môže vytvárať vodný kameň a zanechávať škvrny na riade.

### Ako iontový výmenník funguje:
1. **Náplň s iónovou živicou:** Iontovač obsahuje špeciálnu živicu naplnenú sodíkovými iónmi (Na⁺).
2. **Výmena iónov:** Keď tvrdá voda preteká cez túto živicu, ióny vápnika (Ca²⁺) a horčíka (Mg²⁺) sa naviažu na živicu a na ich miesto sa uvoľnia sodíkové ióny.
- Ca²⁺ + 2Na⁺ (zo živice) → Na⁺ (do vody) + Ca²⁺ (na živicu)
3. **Výsledkom je mäkká voda:** Voda opúšťajúca iontový výmenník je zbavená vápnika a horčíka, čím sa znižuje tvorba vodného kameňa a zlepšuje účinnosť umývania.
4. **Regenerácia živice:** Po určitom čase sa živica nasýti vápnikom a horčíkom a prestane byť účinná. Preto sa regeneruje pomocou soli (chloridu sodného – NaCl).
- Soľ (NaCl) sa rozpustí vo vode, pričom sa do živice dostanú opäť sodíkové ióny a vápnik s horčíkom sa vyplavia do odpadu.
- Ca²⁺ (na živici) + 2Na⁺ (zo soli) → Na⁺ (na živici) + Ca²⁺ (do odpadu)

### Na čo je iontovač dobrý:
- Zabraňuje tvorbe vodného kameňa na riade, sklených pohároch a vnútorných častiach umývačky.
- Zlepšuje účinnosť čistiacich prostriedkov, pretože mäkká voda lepšie rozpúšťa detergenty.
- Predlžuje životnosť umývačky a znižuje spotrebu energie, pretože sa netvoria usadeniny na ohrievacích telesách.

Pre správne fungovanie iontového výmenníka je dôležité:
- Používať špeciálnu regeneračnú soľ do umývačky.
- Nastaviť tvrdosť vody v umývačke podľa miestneho zdroja vody (obvykle podľa návodu k spotrebiču).
- Pravidelne kontrolovať hladinu soli a dopĺňať ju.

ekira1
17. feb 2025

@bobino11 určite ju vyber ako najviac to pôjde, do umývačky potrebuješ čistú soľ, kuchynská obsahuje fluor a pod. Určite nepúšťaj umývačku s otvoreným zásobníkom na soľ, tuším to je I v návode, riziko pokazenia. Ja často doma nemám soľ, používam bez, kým ju kúpim. Ona si potom zoberie soli viac, aby sa prečistila, ale funguje v pohode.