Môže v mrazoch zamrznúť voda v radiátoroch?
Bývam v oblasti kde majú byť nasledujúce noci mrazivé, okolo -15 stupňov, momentálne som odcestovaná v zahraničí a tak rozmýšľam, či mi v takých mrazoch môže zamrznuť voda v radiatoroch (sú úplne vypnuté, nekúri sa). Ide o klasický panelák, byt na 7. posch.
@viestta "Este ta poucim. Zavreta termohlavica sa automaticky otvara ak teplote klesne pod 15°."
To určite, radšej nikoho nepoučuj. Protimrazová ochrana zaberá pri cca 6 st Celzia.
"Ochrana proti zamrznutiu pri teplote cca 6 °C"
Link: https://www.stavbaeu.sk/herz-termostaticka-hlav...
@paulinam99 nase hlavice otvaraju pri 15°
@viestta Už sa na to vykašli. "De jure" to je v poriadku, ale "de facto" je to parazitovanie, keďže fyzika nepustí a prestup tepla medzi stenami neberie ohľad na to, či tam býva chlap, žena, beloch, černoch, dôchodca, či Marťan.
Ten, čo sa nechá zohrievať cez steny od susedov, proste zneužíva systém, to je celé, na čo bolo z mojej strany poukázané.
@viestta daj link prosím, alebo aspoň celý názov produktu, riadim sa radšej overenými faktami, nie rečami pre mňa neznámych osôb.
@paulinam99 susedia z tej bytovky kde si bývala si určite vydýchli, keď si sa presťahovala.. egoista si akurát tak ty, lebo myslíš len na seba a svoje blaho.
Moja dcéra býva v paneláku, kde sú len 3-izbové byty.. pod ňou býva staručká 90 ročná dôchodkyňa, ktorá sa zdržiava len v jednej izbe - takže pochybujem že tie zvyšné izby vykuruje, z dôchodku určite nemá na rozhadzovanie.. nad nimi býva tiež dôchodkyňa-vdova. To sa má ísť dcéra tiež sťažovať prečo plnohodnotne nevykurujú celý byt?? Nikdy ju nenapadlo toto riešiť, a to je tiež doma na materskej s deťmi.
Tebe nezamrzne. To by musel byt do. A dlhoooo studeny.
@paulinam99 ked uz si nam vynadala do egoistov, tak odpovedz, ci by prichadzala u teba do uvahy aj taka moznost, ze budes participovat na zvysenych susedinych nakladoch na tvoje pohodlie. Obzvlast ak suseda nie je na tom financne tak dobre aby mohla vykurovat aj tebe.
vlastna skusenost, v panelaku nie vykuruju ta susedia... ale v rodnnom dome ano ak si nevypustila trubky, stalo sa na to pred par rokmi ked otec bol v zahranici a doma mu praskla voda, vytopil cely dom (tieklo to niekolko dni) hruza neprajem nikomu
@viestta
Ad1 - link na ventil nedáš, lebo by Ti bolo dokázané, že sa mýliš a protimrazová ochrana určite nezopína ventil už pri 15 st. Celzia
Ad2 - čo nerozumieš na tom, že z fyzikálneho hľadiska dve homogénne telesá s rozdielnymi teplotami si TEPLO vymieňajú tak, že bude po čase rovnaké.
To bolo učivo na fyzike v 7. ročníku ZŠ.
Výmena tepla - to je presne ten dôvod, že ak susedia okolo Teba nekúria, tak Ty sa môžeš aj na hlavu postaviť a mať ventil na "5", aj tak tú teplotu nedosiahneš, lebo susedné chladné miestnosti to ťahajú teplotne dole a výkon vykurovacej sústavy to proste výkonovo nedá.
Aj preto sa museli vykurovacie sústavy pred montážou termostatických ventilov najprv vyregulovať (niečo o tom viem), pretože ak by sa nastavil zle výkon na vstupe domu, tak niektorí susedia by klepali zimu a niektorí by sa uvarili.
Dobre, žienky domáce, na dnes snáď stačilo, choďte si stiahnúť ventily na "0", aby sa Vaši susedia cítili lepšie ako Vaši sponzori.
Ako uprimne, byvame na najvrchnejsom poschodi, otoceni na severozapad a ja som riadne zimomriva, no ani by ma nenapadlo od susedov ocakavat, ze by mi mali vykurovat byt 🤦 ...mozno chcu setrit, lebo... (do ich dovodov ma nic - jedine, ze by doma nekurili a sedeli cele dni u mna, aby sa zohriali 🤔) alebo su jednoducho typy ludi, co im je stale teplo... Alebo nie je, vypli radiatory a sli na celu sezonu do teplych krajin 🤣 Moj manzel tiez chodi doma cely rok v kratasoch a kratkom tricku 🤷
My sa snazime setrit a radsej si obleciem este sveter na tricko ako kurit v celom byte permanentne na plne pecky. V spalni zapiname radiator raz za 2-3 dni na hodinku pred spanim. V kuchyni kurim stale. V obyvacko-pracovni raz za tyzden, ked to potrebujeme. A v detskej na 3-ku a aj to len cez den, na noc vypinam, deti same chcu na noc chladnejsie. Skratka kurime podla nasich potrieb. Ani od susedov neocakavam okolkovanu ziadost, ci by si mohli s mojim laskavym dovolenim vypnut radiator v kuchyni, lebo z nich uz tecu kropaje potu z toho ako je IM teplo.
@paulinam99 Ak by som sa mala riadit tvojimi pravidlami a riadne kurit s ohladom na susedov, tak by sme celu zimu mali otvorene vetracky, co by sme mali neznesitelne teplo. Izby mame na sever a radiatory su stale vypnute + v spalni v noci vetrame, v izbe ked nie su teploty pri nule. Rovnako aj kuchyna je vypnuty radiator. Jedine v obyvacke temperujeme. Cez den pravidelne vetram. Nerobime to z dovodu setrenia, ale takto nam to staci.
@zuzanaete Aby nedošlo k omylu. Ani "riadne kúriť" ("5-max.") vo všetkých miestnostiach obytného domu nie je všeliek. Z hľadiska fyziky je totiž ideálne, ak sú vo všetkých miestnostiach bytov ventily vyregulované tak, aby v bytoch nastavená rovnaká teplota.
A práve na tej teplote by sa museli ľudia dohodnúť, čo samozrejme nie je reálne, lebo čo 100 ľudí, to 100 chutí. My nie sme národ schopný kompromisov, každý hľadá Iba a len na svoje individuálne záujmy.
Preto to tak vypadá aj v politike (hádky), preto to tak vypadá v práci (intrigy) a preto to tak vypadá aj v susedských vzťahoch (skupinkovanie na domových schôdzach).
V spoločnosti celkovo chýba odborná debata založená na faktoch, racionálnych argumentoch PRE/PROTI atď., tieto debaty sú častokrát iba o prekrikovaní sa, emóciách a hry kto z koho.
P.S.: K Tvojmu prípadu je ťažké sa vyjadriť bez bližšej znalosti podrobností ohľadom umiestnenia bytu/miestnosti bytu v obytnom dome (pôdorys, miestnosti s vnútornými vs. vonkajšími múrmi a pod.) + nastavenie ventilov v susedných bytoch. Môže byť, že v susedných miestnostiach, resp. pod Vami susedia prekurujú .... ale môže byť aj to, že máte kvalitne zateplené, máte dobré zisk zo slnečných strán atď.
@paulinam99 Tak prepáč, aj keby som s podstatou tvojich námietok súhlasil, tak návrh, že by sa celý dom reguloval na jednu teplotu je totálny nezmysel (to by mohol urobiť akurát tak majiteľ nájomnej bytovky, ale neviem, či by o také bývanie bol veľký záujem)...
@paulinam99 to si fakt az taka uboha, aby si niekomu zelala plesne? Boze to mas teda pravdu, ale nielen v tom ze chyba odborna debata, ale u teba predovsetkym chyba slusna debata. Mimochodom neviem ako inde, ale u nas aj keby cely rok boli vypnute radiatory, 10% sa musi platit prave preto, co vykuruju stupacky. Je uplne nerealne si mysliet, ze ludia vykuruju cele svoje byty, kedze mnohi ludia jednak ziju vela krat v bytoch v ktorych x izieb nevyuzivaju, alebo teplota je v byte taka, ze to nepotrebuju. Preto bol tvoj komentar mimoriadne nevhodny, velmi drzy a ubohy.
@paulinam99 joj, ja by som si ťa vychutnala, keby si moja suseda. Aj keby som chladno nemala rada, tak už len kôli tebe by som sa naobliekala a radiátory vypla úplne všade a o ďalších službách pre tak super susedu ako si ty ani nehovorím. Určite musia byť všetci spokojní, že si sa konečne odsťahovala. Svätý pokoj bez teba.
@paulinam99 link na ventil nedám, nechce sa mi
Fyziku celkom ovládam. Z tej tvojej hypotézy ti unikli niektoré fakty, ako napríklad rôzne vetranie v rôznych miestnostiach domu.
A keďže sme ľudia rôzne nároční, kazdy si môže kúriť ako sám uzná za vhodné. Za to teplo si aj sam zaplatí. Vnucovať susedovi svoju obľúbenú teplotu je egoisticke.
A máme kadejakých susedov, ale taky prípad ako ty nie. Nastastie

@paulinam99 ty neegoista, ty by si isla svojej susede dochodkyni zobrat sek a zaplatit nedoplatok za kurenie, na ktory jej z dochodku nevychadza, lebo ona vlastne kurila pre teba?