icon

Nepoužívanie výťahu v bytovke

carcarla
22. feb 2022

Pozdravujem, potrebujem radu, najlepšie, ak je tu niekto kto robí na bytovom družstve s bytmi. Bývame na 1. poschodí v 9. poschodovej bytovke, kde je výťah. Keďže výťah nepoužívame, lebo máme to pár schodov do bytu, chcem si uplatniť nárok na neplatenie výťahu. Pani na bytovom mi povedala, že mi to musia vlastníci bytov odsúhlasiť na schôdzi, že s tým súhlasia. Známa, ktorá má iné bytové družstvo a je v takej istej situácii, nemusí platiť za výťah a ona si napísala iba žiadosť o nepoužívaní výťahu, pretože to vyplýva zo zákona. Neviete prosím ako to je? Ďakujem za odpoveď.

viestta
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
22. feb 2022

@viestta to nema s poziarnou bezpecnostou nic spolocne

viestta
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
22. feb 2022

@viestta ved keby tam neboli tak sa zasekol v betonovej sachte, takto bude dakovat bohu ze tam tie dvere su a vedia ich vypacit, opakujem ze toto nespada pod bezp.normy

qqqqqqqqq
22. feb 2022

@zuzanka.zuzu
Spada.ja som sa hadala a nedohadala.u nas bol vytah na prvom poschodi roky zamknuty.prisla kontrola a bytovy podnik to dostal prikazom.odomknut vytah na prvom poschodi.

nikolka1986
22. feb 2022

Úplne komplikovanie situácie, ty nepotrebuješ výťah, niekto nepotrebuje riešiť strechu kto býva dole a pod. Mňa by fest nasralo keby som potom mala platiť viac, kvôli nejakému špekulantovi.

kiwi3
22. feb 2022

a kolko sa prosim vas plati za vytah? my ziaden nemame, tak netusim, o aku sumu ide.

patka06
22. feb 2022

@kiwi3 písala som vyššie 2,85 mesačne na byt/ máme 23 bytov a 7 poschodí

patka06
22. feb 2022

Existuje možnosť zablokovať výťah, že v stanici 1 nebude stáť a nedá sa tam ani privolať, nie je to zablokovanie dverí, ale nastavenie výťahu.

nyusika
22. feb 2022

@patka06 nejde to pri starších typoch

viestta
Odpoveď bola odstránená
patka06
22. feb 2022

@nyusika dá sa aj pri starších typoch ..výťahári odmontujú a zabezpečia ten gombík na privolanie, v kabíne aj v príslušnej stanici zvonka

nyusika
22. feb 2022

@patka06 aké to je už zásah v rozpore s BOZP.

patka06
22. feb 2022

@nyusika prečo? Ak to robia oprávnení pracovníci, tak nie ..ale možno sa mýlim. Len som to tak občas videla upravené, keď si to vlastníci bytov schválili.

nyusika
22. feb 2022

@patka06 robí sa to bežne, ale je to naozaj v rozpore s tými protipožiarnymi opatreniami...nie BOZP, ako som vyššie písala 😁😁

viestta
Odpoveď bola odstránená
jamidea
22. feb 2022

@carcarla skus pozriet nejaky zakon, v rodicovskom panelaku byvajuci na 1.poschodi neplatili. Od 2.posch.uz ano, hoci chodili tiez po schodoch.

patka06
22. feb 2022

Zákon SNR z 8. júla 1993 o vlastníctve bytov a nebytových priestorov -/dá sa to vysvetliť všelijako - ako každý § /

§ 7b ods. 2
(2) Spoločenstvo uzatvára v mene a na účet vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome zmluvy v rozsahu svojej činnosti podľa tohto zákona, najmä o dodávke plnení spojených s užívaním bytov a nebytových priestorov, o poistení domu alebo o prenájme podľa odseku 1. Spoločenstvo rozhoduje o rozúčtovaní nákladov na správu domu a úhrad za plnenia na jednotlivých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak to nevylučuje osobitný predpis12aa). Pri rozúčtovaní je spoločenstvo povinné zohľadniť mieru využívania spoločných častí a spoločných zariadení domu vlastníkmi bytov a nebytových priestorov v dome. Spoločenstvo môže vo vlastnom mene vymáhať plnenie povinností vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome podľa tohto zákona.

Celé znenie:
https://www.zakonypreludi.sk/zz/1993-182

aduskatt
22. feb 2022

za výťah platím a nemôžem ho využívať a nikdy nebudem, lebo k bytu mi vedie jedno schodisko a výťah stojí až na medziposchodí nad bytom

aalt
22. feb 2022

U nas bol tiez taky pokus. Niektori z 1. poschodia nechceli platit, potom uz vlastne vsetci, zablokovat vytahy ale odmietali. Potom este skusali ze zablokovat len maly a nakladny nechat, ale samozrejme s tym, ze platit nebudu vobec. Skoncilo to tak, ze platia dalej. Ale inac klasika, oni vytah nepouzivaju. Iba naozaj "obcas" ak maju nakup, kocik, navsteva atd...

moni73
22. feb 2022

Co je to narok na neplatenie vytahu? Zvycajne sa v predpise plati elektrika za vytah. Revizie, servis, udrzba idu z fondu. To ako bude co hradene sa dohaduje v zmluve o vykone spravy. Je mozne, ze mate schvalene, ze elektrika za vytah sa rozpocitava podla osobomesiacov, potom je potrebne hlasovanie, lebo je vlastne potrebne upravit zmluvu. Ludia, ja nechcem byt zla, ale elektro spolocnych priestorov je asi okrem poistky a havarijnej sluzby najmensia polozka. A zvazte, ze v niektorych domoch nema vytah samostatny elektromer.

jany58
22. feb 2022

@nika523
Naivne sa domnievate, že nič neplatíte skúste si spočítať koľko peňazí odchádza na opravu a údržbu a zistíte, že to bude viac, ako za používanie výťahu. Dnes nič nieje za darmo.

nika523
22. feb 2022

@jany58 to sme byvali asi 12 rokov dozadu, nič sme neplatili ani susedia na prvom čo boli zablokované dvere ale uz sa niečo menilo a každý musí platiť ked sa susedia nedohodnú inàč, tak som sa dočítala...

jany58
22. feb 2022

@viestta
Nemám rád otázky typu čo keď?
Za darmo dnes nieje nič. Pozrite si náklady na údržbu, rekonštrukciu a tie slúžia,aby nebolo "čo keď". Ak to prepočítate, zistíte, že to je hlavná položka za výťah. Zabezpečovat by to malo hlavne bezpečnosť ale i istý konfort. Horšie sú na tom tí, ktorí ho nemôžu využívať (zablokovanie dverí,...) Na platbe za údržbu... sa podieľajú_spoločné zariadenie.

kikushaa
22. feb 2022

Ja som zazila inu bizarnost u rodicov v dome, tam sa vytah nezmyselne rozpocitaval pocet osob/byt (byvali sme na prvom, vacsina obyvatelstva predpenzijny vek vtedy a my 4clenna rodina) samozrejme vytah sme jakziv na bezne ucely nepouzivali (par x na novu pracku/chladnicku ano) paradoxne sme platili najviac 🤷‍♀️🤦‍♀️

moni73
23. feb 2022

Robim v sprave. Kedze sa vam zdaju sposoby bizarne a nespravodlive, dajte ten spravodlivy. Mam zaujem, aby sa robilo spravodlivo, v prospech vlastnikov.Za vytah sa plati ee, servis, revizie, opravy.

nikolka1986
23. feb 2022

@moni73 Kokos, to píšeš ako keby si bola minimálne prezidentka 😀

moni73
23. feb 2022

@nikolka1986 ne, fakt chcem 😊. Ale nejde to....

maria123
Autor odpoveď zmazal
viestta
Odpoveď bola odstránená