Odhalenie plesní v dome
Dobrý deň, dá sa nejak zistiť, či máme v dome pleseň? Nevidíme ich, deti máme extrémne často choré, ideme z 1 choroby do druhej a v kuse kašeľ a nádcha a teploty. Lekárka už to nechápe a stále nám, že chyba je v dome, máme ísť niekde preč na mesiac a že musíme mať nejaké plesne, ktoré nevidíme, že bol prípad, kde plesne nevideli, ale mali ich až v tehlách domu. To akože máme rozbíjať steny, či tam nie sú plesne? Aj ja som už zúfalá, že deti choré, už sa vybavuje liečenie v Smokovci, nech im vyšetrenia urobia, minulý rok sa ich testovalo na alergiu z krvi, no nevyšlo nič.
No pochybujem,že to bude plesnami.Plesne ak nie je vidieť,tak ich je citit
aku mate doma vlhkost? ako lekarka prisla na plesne? k imunologovi vas poslala?
@uzanka16 Nejako neverím tým plesniam na tehlach. Mrcha pleseň musí z niečoho žiť a na tehle nemá z čoho. Môže byť plesniva maľovka, stavebný tmel, sadrokartón. Ak sú steny aj za skriňami alebo na ťažko dostupných miestach v poriadku, neviem. Nemôže byť problém skôr v klimatizácii alebo vode z bojlera ?
@kiwi3 raz sme mali v spálni, skrine sme vyhodili, kúpili sme iné, riadne manžel špeciálnymi prípravkami ponatieral steny, znova aj vymaloval, vlhkomer čo máme tak sa pohybuje 45-50. Vetrame pravidelne dokorán. K imunoalerg. chodíme, mali sme ísť v decembri na pretestovat ich z ruky ovšem ale choroba, máme ísť teraz 16.2. ale ak zas budú chorí ako momentálne sú, tak zas nič.
A imunitu vam imunoalergolog skontroval?
@uzanka16 skuste (ak sa vam da) pozriet pod koberec alebo podlahu, ci tam nie su plesne. Ale to by ste ich mali aj na oknach, v kupelni atd, ved plesne vypustaju spory a vdaka tomu sa dostanu v podstate kamkolvek. A ak maju vhodne podmienky tak ich aj vidiet
@uzanka16 my sme mávali staršiu dcéru takto často chorú. Má alergiu na plesne a roztoče. Máme novostavbu bez plesní, matrace sme menili, paplóny/ vankúše/ posteľné meníme, firma nám chodí všetko tepovať a nič nezaberalo... Kúpili sme aj čističku vzduchu, ale najviac nám pomohlo z času na čas vydezinfikovať dom ozonátorom. Síce to je potom trochu cítiť, ale dá sa to vyvetrať za pár hodín, tak to robíme kým je v škôlke. A potom je to vždy na pár týždňov lepšie 🙂
@uzanka16 stery robili? Lebo takto odbijaju vsetkych.. treba CRP, odbery a podobne.
Z plesni takto tazko horucky chyti. Moze mu to znizovat imunitu ale to posudi imunologicko-alergologicka ambulancia. Teraz je vela bakterialnych ochoreni a ked sa skombinuju s virusovymi, tak to konci v nemocnici. Nenechaj sa odbit nicim,chod k dr. Moje deti su uz 2 mesiace doma. Bakterialna v decembri jeden, potom druhy, zas prvy (to bol 2 dni v skolke 🤦).
@uzanka16 Mozno len chytaju jeden virus za druhym, lebo je tych chorob vsade vela, teraz to ma vela deti tak. Moj odkedy v septembri nastupil do skolky, tak je tiez vkuse chory s par dnovymi prestavkami. Kamoskina nastupila v januari a detto. Kolegyna ma vnuka tiez uz 8. krat choreho od septembra. Ono aj v tej nemocnici ste mohli nieco chytit, aj u lekara sa da samozrejme chytit nieco, co ste este nemali.
A aký máte dom? Starý prerobený? Novostavbu? Má základy? Možno by sa dalo pomôcť, keby nejaký odborník popozeral, pripadne fotky keby si poslala... Ide o to, ze nie vždy vidno plesne. Stačí, ze je to vlhké
Dcérke vyšla alergia na pleseň, keď som hľadala info na nete sama som bola prekvapená, že plesne sú vo vnkajšom prostredí vo veľkej miere hlavne N jesen...ked padá lístie a na zemi hnije a plesnivie...ta táto zima bola dosť biedna, takže moze to ešte pretrvávať... Hlavne keď je veterno, tak pri veteraní môžete dnu napustiť ďalšie látky, ktoré škodia...
Chápem vás, moje deti tiež idú z choroby do choroby... Navyše dcérka celoročne pokasliava, tak akoby ju skriabalo krku a neviem z čoho...
@ajsha123 dom má 25 rokov, kúpili sme ho ešte nedorobeny, majitelia ho postavili, no majiteľ zomrel pri dorabani ho, tak 20 rokov stal bez obyvania a bol ponúkaný na predaj veľmi dlho, lebo neboli pozemky vysporiadané a vysoká suma, ale aj tak ostara s týmto domom, keby som vedela aké problémy okolo neho budú atd. ani nesúhlasím s kúpou. Ale to by bolo na dlhé pisanie.