icon

Pákový verzus automatický kávovar

marian1967
25. feb 2025

Zdravím, rozhodol som sa kúpiť kávovar, poraďte nejaký, konkrétne nejakú značku, rozmýšľam nad pákovým. Má zmysel pákový alebo radšej automat?

Strana
z2
vikusjk
25. feb 2025

@marian1967 mala som pákový asi tri-štyri roky a potom som dostala automatický. Vyhovuje mi viac, nakoľko kávu mám stlačením tlačítka. Už by som nemenila. Oba (pákový aj aut.) sú DeLonghi.

madeincssr
25. feb 2025

@marian1967 kazdy vie urobit dobru kavu (ked sa s nim naucis a najdes kavu/mletie, ktora ti sedi). Kazdy ma vyhody aj nevyhody. Ide o to, ci ti nevadi trosku dlhsi ritual pri pakovom (plus aky-taky mlyncek), alebo obcasne odvapnovanie a cistenie pomerne zloziteho automatu. Automat je kvoli zlozitosti po dlhom case trosku nachylnejsi na poruchy (ale nebyva to caste).

minenkaa
25. feb 2025

@madeincssr veď pákové majú už v sebe mlynčeky

ramzesa
25. feb 2025

My máme pákový ešte bez mlynčeka, kupovali sme zvlášť. Mne plne takto vyhovuje. Má úplne jednoduchú údržbu a to ho už máme asi 7 rokov. Čo som videla niektoré automatické, tak z môjho pohľadu jedna katastrofa, ale asi len mňa tá technika nemá rada. Furt to čosi pýta 😀, tak to si radšej zalejem turka ako toto. Alebo to má v útrobách takú hnusnú ružovú pleseň a nejde to poriadne vyčistiť. 🤢 Skús kuk Sage.

tetapetra
25. feb 2025

@marian1967 kvôli pohodlnosti automaticky, Delonghi

biba_18
25. feb 2025

@minenkaa určite to nie je pravidlo ...

marian1967
autor
25. feb 2025

@minenkaa ale veď práve v tom že vraj je výhoda pákoveho že mlynček je zvlášť, že tie mlynčeky zabudované v kávovaroch niesú bohviečo,a mlynček vraj kúpiť radšej zvlášť.

minenkaa
25. feb 2025

@marian1967 máme mlynček aj zvlášť a aj v kávovare a nieje čo vytknúť

zltamyska
25. feb 2025

Nie sme veľkí kávičkári. Mali sme pákový, dostali sme automatický delonghi magnifica s. Mne vyhovuje omnoho viac tento automatický, že mám kávu stisnutím tlačítka. Len teda ja mám našťastie aj chlapa, ktorý, keď kávovar zavelí odvápniť tak ho celý rozoberie a vyčistí

biba_18
25. feb 2025

mám rada kávu ale nie som z tých čo sa vytešujú z prípravy kávy...

biba_18
25. feb 2025

@zltamyska tvoj muž ma nebude mať rád - ale vyčistiť magnificu je tá najjednoduchšia vec na čistenie v domácnosti 😉

fepe5
25. feb 2025

ak chceš dobrú kavu tak pákový,ja som v žiadnej poriadnej kaviarni automatický nevidela...

zltamyska
25. feb 2025

@biba_18 môže byť. Každopádne ja som skôr na tie iné veci v domácnosti 😄. On si to vždy porozoberá, ponamáča, počistí každú časť a nakoniec odvápni. Tak precízne by som to ja nikdy neurobila 🤣

biba_18
25. feb 2025

@fepe5 porovnávaš 2 neporovnateľné veci 🙂 tam je to o prevádzkovaní a údržbe...

lusilla
25. feb 2025

Mali sme pakovy, plus taky maly mlyncek, kde sme si kavu mleli "do zasoby" aj ked nie vela ale takych 4-5 kav. Bol super, delonghi, ale pokazil sa, vnutro ostalo cele zanesene kamenom i napriek tomu ze bol pravidelne dokonca viac ako bolo nutne odvapnovany. Potom sme isli do komba mlyncek plus pakovy kavovar to bolo Saeco a ten mlyncek to bol uz taky lepsi na paku, ze vlozila som do toho paku, namlelo mi prestne mnozstvo a dala som to rovno do kavovaru. Tam sa pokazil stroj este v zaruke a zobrali nam potom po reklamacii obe casti aj mlyncek a vratili plnu sumu lebo sa to nedalo opravit. Po tomto uz sme presli na automat. Takto pakove robilli lepsiu kavu ale bolo s tym roboty a co mna hnevalo najviac tak bordel, pri tom mleti a celkovo bolo okolo toho vela natrusene a spiny. Automat je jednoduchy a cisty ale zasa by som povedala ze je hlucnejsi a teda ta kava nie je taka ako z paky, ale nic co by nas odradzalo cize za nas to je pouzitelne. Ja este zvazujem kupu kotogo (mokka kanvicka) alebo ako to kto nazyva, ale to len pre mna ako taka zabavka, lebo kava z toho mi velmi chuti.

fepe5
25. feb 2025

@biba_18 len som tým chcela povedať,že z páky je káva určite lepšia ako z automatu...to je všetko

marian1967
autor
25. feb 2025

@lusilla to keď odšťavujem cviklu to je inakší bordel na kuchynskej linke, a o čistení toho ofštavovača ani nehovorím. 😄

biba_18
25. feb 2025

@fepe5 v domácom prostredí by si musela porovnávať fakt špičkové kávovary - u tých lacnejších je to jedno ...

lusilla
25. feb 2025

@marian1967 vies co toto mi vadilo, ta kava bola vsade rosypana, ked sa davala paka prec tak odtial obcas odkvaplo, proste bol to taky iny bordel, nehovorim ze to bolo nieco strasne a ani som nezanevrela na pakove kavovary lebo pre mna ta kava bola super a hlavne dovodom zmeny nebol ten bordel ale to ze sa pokazili a pri tom druhom by sme znova isli do pakoveho keby nam nechali ten mlyncek ale kedze sa to nedalo inak tak uz sme isli do automatu. Teraz ked su deti je to pohodlne.

kati301
25. feb 2025

@marian1967 mame automat a druhy uz nekúpime 😁 nepáči sa nám pomer cena kávovaru/kvalita a chuť kávy 🙂 dalsi chce moj muz pákový, tak uvidíme, snáď tebto ešte požije, má len dva roky 😁

marian1967
autor
25. feb 2025

@lusilla to si mala kúpený set kávovar +mlynček keď mlynček ste museli vrátiť?

kikulienkadd
25. feb 2025

Ahoj,mali sme už 2 pákové DeLonghi a posledný rok máme automatický kávovar tej istej značky. Za mňa je lepší automatický, kúpili sme za super cenu,jeden zo základných modelov,ktorý robí aj capuccino.

simca06022011
25. feb 2025

zalezi kolko mas na to casu a co mas rad.. Na toto vobec nie je jednoznacna odpoevd, co je lepsie a aky je najlepsi kavovar...
My mame pakovy kavovar (uz druhy, predtym sme mali na ese pody) od Gaggia = lenze k pakovemu ak chces dobru kavu ti treba mlyncek, cize mame s davkovacom aj mlyncek, tam rovno do paky nameliem kavu pred pripravou. Automat je u mna no go. mala som kedysi krupsy dva... a nikdy viac, neoslovilo ma ani delonghi (mame v rodine, mamina ma.. proste mne ta kava pride slaba a o nicom, aj ked ju urobim z mojej prinesenej kavy) a okrem toho mam dost problem s cistenim a hygienou okolo toho. Z pakoveho kavovaru mi ide kremova, husta, silna kava... mlieko si naslaham za chvilu bez problemov aj s tym (kapuč si davame doma kazde rano). Ale su ludia, ktorym je to vela casu alebo proste to tak nevedia, nebavi ich to, a prave to jedno tlacitko je naj...
mne sa napr paci delonghi, myslim teda, kde sa daju menit kavy rozne :DDD to by som uvitala velmi :DD

madeincssr
25. feb 2025

@simca06022011 ano, Krups bol aj u mna omyl. A ano, kto ma rad silne espresso, tak aj v lacnom pakovom take urobi a z automatu sa niektorym zda slabsie.

simca06022011
25. feb 2025

@madeincssr nie len zda, ono aj je slabe, proste vodicka :D v dobe ked som krups kupovala, to bol najlepsie hodnoteny kavovar :DDD pisala som mna ani delonghi neocaril :D ani tie napoje, lebo ked si robim sama kavu a k tomu mlieko, urobim si to podla svojej mierky, chute a nedostanem len pohar tepleho mlieka s kavovou prichutou (napriklad)
Ale napr vela ludom ta pre mna slaba kava vyhovuje, ked mi pride kamoska, tak kavu "riedime" :DDD ako vravi, infarkt by dostala...

madeincssr
25. feb 2025

@simca06022011 ale cim to podla teba moze byt? Profesionalny tlak (velkych HORECA masin) podla mna nevyvinu ani pakove, ani automaty. Cize vychadza mi z toho uz len a) mnozstvo (davka) kavy, b) ina hrubost mletia, c) rozne "udělátka" na navysovanie tlaku v samotnom kovovom "filtri" na kavu, ktory sa vklada do paky. Napr. lacne DeLonghi maju zospodu nerezovej misky taky cierny plastovy "navysovac" tlaku (gumova membranka alebo labyrint "kladu dodatocny odpor" prechadzajucej pare/vode a tym trosku navysia tlak). A tie urobia silne espresso s hustou cremou.

simca06022011
25. feb 2025

@madeincssr to co pises urcite, to vidim aj u nas, ze ked menim hrubost mletia robi sa ina kava, niktora kava je kremova pri 11tke, ina pri 9tke, jednu v pohode mletu na 9tke moj kavovar pretlaci, druhu kavu ledva ledva ak vobec :D Urcite s pakovym sa clovek vie sam vyhrat a najst si sposob, automat v tomto taky neflexibilny. My melieme trosku viac ako 7g... skor 8-9g na kavu, a mletie menim podla druhu kayv, paku pouzivam na "cremu", cize niej e cela perforovana vlozka, ale len stred a dava sa tam aj taka somarinka cierna plastova pod nu.
zase tlak.. ked to porovnam, moj ma oficialne asi 15-16barov? delonghi pise pri svojich 15 a 19 ked teraz pozeram alzu = cize maju vyssi tlak ako moj a ide z nich voda:D aj ked zvolim u mamy male espresso silne, tak je to voda...

marian1967
autor
25. feb 2025

@madeincssr práve pozerám na webe set pákový kavovar +mlynček Sage 1450€,to už je za kavovar slušná pálka.

simca06022011
25. feb 2025

@marian1967 tak to je :DDDD to by som za to nedala :D najma ak ides kupovat prvykrat a nevies ci to chces...

Strana
z2