Ponuka na bývanie
Ahojte, idem si k vám pre radu. Momentálne žijem so snúbencom a malým synom v podnájme v 3 izbovom byte, ale je to skôr 2 a polka. Ďalšie babo je na ceste. Plánujeme stavbu domu, ale ešte šetríme peniaze.
Moja mama, ktorá pracuje a žije dlhodobo v zahraničí vlastni veľký 4 izbový byt v meste, s veľkým balkónom atď. Doteraz v ňom žila babka ( jej mama ) a strýko (jej brat, chodil tam len pár krát do roka, lebo tiež pracuje v zahraničí) a platili si len inkaso. To je cca 260 eur, ale nahalsena bola len babka. Mama ma na byt hypo vraj 200 eur je splátka. Ponúkla nam ten byt s tým ze preberieme všetky tieto platby. Čiže 200 eur hypotéku + inkaso + je tam nejaká poistka na byt , chce od nás 500 eur. Dobre byt je väčší, dalo by sa to. Lenže ona chodí raz do roka domov na 2-3 týždne a vtedy by tam bývalá. Problém je , že je ťažké s nou vyjsť, je veľmi komplikovaný človek. Ďalej chcela som po nej aby mi ukázala co všetko sa tam platí a koľko, lebo mi to príde veľa. Ona kúpila ten byt pred 15 rokmi za 750 000 slovenských korún a po 15 rokoch ma splátku stále 200 eur ? Keď poviem nech mi to ukáže, len sa vykruca . Inak aby ste boli v obraze nikdy mi s ničím nepomohla, už aj keď som bola dieťa. Vreckové som nedostávali, zarábala som si na neho po baroch. Na vodicak mi nedala ani cent, keď skm mala 18 vyhodila ma z domu kvôli malichernej hádke a rok sa so mnou nebavila. Vlastne od 18 som preč z domu. Je s ňou ozaj ťažké vychádzať. Ale bojím sa jej teraz povedať, že nakoniec ten byt nevezme. Lebo nakoniec by to nebolo 500 ale 550 eur, ja si chcem urobiť ešte diaľkovo vysokú popri deťoch a predsa je tam rozdiel skoro 150 eur mesačne. No ona sa tvári, že je to pomoc pre nás a nie pr enu. Ale my by sme jej splatil v podstate hypotéku a nemali z toho nci len bojím sa ze sa nebude so mnou do konca života baviť. V byte mame 2 mesačnú výpovednú lehotu a ona chce aby sme teraz naraz platili 2 byty. Nemala by mama pomáhať deťom?? Keby aspoň tu splátku z hypo sme platili na polovicu, ved byt ostáva jej.. ci pozerám sa na to zo zlého uhla?? Nemala by mama pomáhať deťom? lehotu a y sli obe byty
Ja by som tam nesla byvat. Toto nebude nikdy dobre. Usetri si problemy, hadky a stres s mamou
Pozerám sa na vec rovnako ako ty. Tiež sa mi zdá, že mama chce na vás zarobiť, tak keď už jej to nie je sprosté, nech sa aspoň netvári, že chce pomôcť. Ľudia sem napíšu asi aj to, že nie je povinná vám pomáhať a niečo dávať ale ja to vnímam ako matka tak, že by som dala pre svoje deti aj posledné a keby som bola v jej pozícii, zachovala by som sa inak. Takže na vašom mieste by som sa rozhodla pre bývanie, ktoré je pre vás výhodnejšie. Keď sa matka urazí a nebude sa s tebou baviť tak nech, ona príde o viac, o teba aj o vnúčatá a keď jej toto nie je drahšie ako volake peniaze z bytu, nepotrebujes ju.
Nesla by som do toho. Z toho co pises nieje medzi vami dobry vztah, ona nema velmi materske pudy zjavne a tym padom u nej nefunguje nieco take ako nezistna pomoc vlastnemu dietatu. Vyzera to tak ze fakt na vas chce zarobit, hlavne ak predosli "podnajomnici" platili len to inkaso. A nikdy nevies kedy ti to zacne vyhadzovat na oci a vynucovat si kadeco len preto ze vam raz "pomohla" si najst byvanie. Nehovoriac o tom, ze ked ta raz uz vyhodila z domu, moze sa o to pokusit znova ak sa jej nieco znepaci.
Radsej by som si byvanie vyriesila sama bez jej pomoci.
A nechcete radšej kúpiť vlastný byt, kým nasetrite na dom, bude to dlho trvať. Máte vôbec už pozemok? A dve deti ku tomu. Rozmyslite si to.
Autorka, ruky prec od tychto spolkov, toto od zaciatku smrdi pruserom. A so snubencom si otvorte oci a majte realne ocakavania, nie sny. Na dom si mozte setrit, ak by ste mali obaja prijem spolu tak 5000 mesacne. Pri dnesnych cenach ak tolko nezarabate, radsej zacnite setrit na mensi byt a nie snivat o dome.
Koľko si mesačne šetríte na dom? To musíte mať brutálne
ani by som neuvažovala ísť do maminho bytu, to záváňa len problémom za problémom. A pri tých platbách bude váš dom v nedohľadne. Byt nemáte až taký malý, vydržíte, kým bude dom, ešte lepšie by bolo zobrať na hypo byt a splácať svoje, ako cudzie a dom bude neskôr.
Zvazte kupu vlastneho bytu, ked uz teraz platite podnajom, hypo nebude o moc viac.. za par rokov ho predate a financie pojdu na dom. Mat rodinu ktora pomoze je super, ale tato vasa situácia je moc komplikovana.. radsej 500, pripadne viac vrazat do vlastnej hypo, z ktorej potom vytazite nez do vetra a nic nemat za par rokov
ako prepac, ale 260 € inkaso a nahlasena tam bola len babka? To co robila?
Nešla by som do toho. Radšej si vziať hypotéku a kúpte si väčší byt. Silou mocou chcieť dom a šetriť možno ešte 10 rokov a potom ešte stavať.. Kaslala by som na to. Ak nebate reálne krásne príjmy do 4000 tisíc eur aspoň, dokedy myslíš, že budete šetrit? A ceny idú hore neskutočne.
vyzera ze nemate moc dobre vztahy s mamou, v tom pripade by som tam nesla ked mate mat problem ze pride na 2-3 tyzdne… ked sa ti to zda vela platit za tu sumu mozete mat vlastnu hypoteku na vacsi byt alebo dom. Samozrejme kazdy mame ine vztahy ja keby sa jednalo o nieco podobne ze ponukne moja mamina nevaham ist do toho, ake ma platby vzdy viem aj som vedela, neviem ako ty nevies kolko mala splatku a pod na hypo ja mam s mamou a nasimi skvely vztah a viem taketo vsetky veci.
Ale kazda rodina je ina, individualna. Takze podla toho co pises nesla by som do toho
Je to také, no neviem, či by som do toho šla. Ako mali by ste väčší priestor, ale zas aj podľa mňa zbytočne veľké výdavky na to, že chcete stavať dom. Asi by som počkala v tomto čo ste
@annamalaga @natalienka12 pozemok už máme kúpený. Aj do bytu by som musela vrazat peniaze keby som kupovala ... vlastný kapitál na hypo, prerábka. Radšej vrazím do domu 🙂
@mirka17 netuším. Tiež mi to nejde do hlavy nijak raz. Chcela som vidieť vyúčtovanie , no vykrúca sa z toho stále.
vydržala by som v podnájme, mama sa môže tváriť ako chce. Je to pre vás finančne nevýhodné a ešte keď máte také vzťahy ako máte, tak sa divím, že vôbec o tom uvažuješ
A prečo teda nestaviate? Na klúc to máte za pár mesiacov.
@zmrzlinka2021 to áno, hrubú stavbu. No mimo to treba mať pár tisíc na dokončenie domu a zariadenie. Kuchyňa, kúpeľňa, podlahy, stierky, dvere, zárubne to všetko stojí niečo. Chceme si ešte tak 2 roky odkladať a šetriť.
Len v skratke: nenastahovala by som sa. Pri tých vzťahoch a tej cene proste nie. A nie, mama nie je povinná ti pomáhať. A podla toho co píšeš ani záujem pomôcť nemá, byt za 550eur pomoc ani nie je. To naopak vy by ste pomohli splácať jej. Nedohodla by som sa s ňou a hotovo.
Lenze uvedomujete si, ze ceny radikalne stupaju?
kým si našetríte, ceny pôjdu hore, takže dva roky šetriť sa vám veľmi neoplatí, škoda že ste nezobrali hypo naopak pred dvomi rokmi a nezačali vtedy
S poďakovaním by som odmietla.
Odmietla by som. S prenajimatelom treba mat neutralny vztah. Ak je mama komplikovany clovek, tak z toho smrdia len prusery... Nebude brat do uvahy, ze jej platite, bude to brat vzdy za svoje, a ked pride, este narobi problemy, mozno vas aj zo dna na den vyhodi pre hlupost, ako ked si mala 18. Pokial za 2,5 neplatite vela a chcete coskoro zacat stavat, skuste sa v tom prenajme este potlacit a viac nasetrit. Mame to kludne vysvetlite ako to, ze ste sa este raz o tom s partnerom bavili, ale nakoniec ste usudili, ze potrebujete setrit a jej byt je pre vas drahy a zatial vam postaci ten, co mate. A neboj, bude robit tlaky a citove vydieracky, no nedaj sa...
Ak teraz platíte menej za podnájom, a ste tam v pohode s prenajímateľom, nestahovala by som sa. Podľa toho čo pises, s mamou budú len problémy. 2a pol izb. byt je v pohode s jedným dieťaťom a jedným bábätkom. Ušetríš si nervy na riešenie domu 🙂
Ešte dodám, určite sa nerozhoduj sa podľa toho, či sa ona nahnevá, alebo ze sa nebude s tebou baviť. Ak sa nahnevá, svedčí to o jej charaktere. Ak od teba pýta aj splátku hypotéky, využíva ta. Keby ti naozaj chcela pomôcť, dá ti to za cenu energií, to je každému jasné. Pokojne by som jej oznámila ze s muzom sme sa rozhodli ze ostávame, na sťahovanie nemáme teraz kapacitu. Žiadne výčitky.
@janette2021 baviť sa so mnou prestala ako som hovorila. Po tom co sme odmietli jej ponuku. Ešte dodám, že nakoniec chcela 550.. zistila som , že inkaso je 240eur (prišiel modry lístok do schranky), hypo vraj 200. Ok to je 440 nie 550. Takže ešte by na nás zarábala. Okrem toho môj strýko nevedel pochopiť, že si ma odtiaľ odniesť veci a ona s nim nemienila robiť poriadky. Nechala to na mňa, aby som ja tehotná robila poriadok s jej bratom. Tak som sa na to vykaslala. Tu mam kľud a len som sa utvrdila v tom, že od mojej rodiny je lepšie sa distancovat 🙂 radili ste mi všetky dobre
Av tom inkaso sú aké položky? Lebo ja platím trvalým príkazom mesačne zálohy správcovi bytu (tam je hlavne voda a kúrenie) a inkaso zvlášť je plyn, elektrina, odpad, tv. A až dokopy sú to náklady na bývanie bez hypo.
Ale teda nešla by som . Slušne poďakovala, že sme sa rozhodli ostať tam, kde mame menšie naklady.
Teraz treba kupovat o 2 roky budu ceny stavebnych materialov este brutalnejsie ako teraz

Aby som nezabudla, teraz bola na Slovensku a byt nechala rozhádzaný. Povedali sme jej, že chceme ten starý nábytok preč z bytu, keď už mám toľko platiť, tak tam chceme svoj nový. Nestarala sa o to. Teraz sa dohodla s tetou, že ta si ti vezme, ale o mesiac. Čiže ja tam mesiac nemôžem nci robiť, ani sa sťahovať ale byt mam platiť. Je to podľa vás normálne?