Predaj bytu, kúpa domu
Ahojte
Potrebovala by som rady, idealne od nejakej financnej poradkyne. Momentalne vlastnime 4-izbovy byt v BA, jeho hodnota, podla toho, ako sa predavaju rovnake byty na tejto ulici, je okolo 200000. Na byt mame hypoteku, ostava tak okolo 100000. Premyslali sme, ze by sme byt predali a kupili si dom.
Problem je, ze byt mame iba 4 roky a kupili sme ho za 120000. Takze tam by bolo potrebne zaplatit prilis vysoke dane a odvody pri predaji. Da sa to nejakym sposobom obist?
Este ma zaujima, ci vobec mame sancu dostat novu hypoteku, ked ja som momenalne na rodicovskom. Dokopy mame prijem okolo 3000 eur, ked nastupim do prace, co ale prichadza do uvahy najskor na jesen, budeme mat dokopy prijem okolo 5000.
Dakujem za rady
@ivkazba vies mi prosim priblizne napisat aku sumu by som platila pri predaj bytu ak ho nevlastnim 5 rokov a rozdiel by bol50 000,?dakujem moc
@berusinka2 33 % z 50 000 eur. Vieš si to znížiť faktúrami za obdobie, kedy si ten byt vlastnila. Ale len na prerábku
@berusinka2 19% daň, 14% odvod do ZP, čiže dokopy 33% ako píše @sasa1310
@hesloveslo
@owecka manzel zivnostnik a ma nakladne auto. Zarobi viac nez sa uvadza v prispevku 😉
Hypoteku by ste dostali celkom slusnu. Manzel ma dobry prijem. Samozrejme treba zapocitat ostatne vydavky, pripadne pozicky. Ja osobne by som pockala ten rok a az potom byt predala. Kvoli par mesicom budete zbytocne platit tu dan. To nie je tak dlha doba, pokial teda nemate uz vyhliadnuty nejaky dom. My sme tiez isli z bytu do domu. Ono aj trva dost dlho ten dom zohnat, my sme chodili asi 3 mesiace po obhliadkach, kym sme nasli nieco, co sa nam obom pacilo a kde neboli ziadne problemy. Kupovali sme holodom. Niekedy to je tak, ze co sa moze skomplikovat, to sa skomplikuje a cely proces sa velmi natahuje.
A pre niektore, co sa cuduju prijmu, tak nechapem, co je na tom take nerealne a najma preco je potrebne hned reagovat utocne.
@zmrzlinka2021 ja som pred otehotnenim 8 rokov pracovala pre 1 zamestnavatela. Sluzobne cesty, stres, organizacia konferencii pre 200 ludi, riesenie metodickych uloh- nikdy som sa mu nezavdacila. Kazdy rok mi predlzoval zmluvu na 1rok, plat 600 eur v cistom s VŠ a kolegovia zavideli,ze mam tych 600 eur. Nepredlzili mi zmluvu a na moje miesto prisiel niekto, kto oprasoval sacko veducemu. Na poradach denne padalo moje meno o tom ako nic nerobim. Po 3 rokoch na RD som sa dala na VŠ, ale zistila som,že som 8 rokov hadzala perly sviniam namiesto toho,aby som isla za lepsim platom a rozvijala svoje schopnosti 🙂
@owecka ale super, ze si nato prisla, drzim palce!
@zmrzlinka2021 tukam si po cele. Vrchol vsetkeho bolo, ze mi pred 2 rokmi volal,ci mu nenapisem kapitoly do knihy ( spolu asi 100 stran). Tak som mu povedala,ze napisem, ale za peniaze. Nepracujem za Vatikansku menu. Tu sprsku arogantnych slov co som si vypocula otom,ako je to pre mna cest pisat az po to robit veci zadarmo a ze by to vlastne on odo mna nikdy necakal, ze budem taka hnusna a vypocitava.tak som mu povedala, ze za dobry pocit sa nenajem ani ja ani moje dieta.este si ponadaval, ale uz ma nekontaktoval...takze tolko k mojej skusnosti. Ideal robit zadarmo,zdrat ludi z koze a nedaj Boh, aby si clovek otvoril asertivne usta, hned zly...asi velmi zly zamestnavatel...
@vero96 no ja pracujem v zdravotnictve ale ze by som zarabala 3000 mesacne tazko. Iba ak by ste bola lekarka lebo ozaj neviem ako by sestricka zarabala take peniaze- neberte to ako urazku len ma to zaujima
Dakujem za rady, predaj bytu teda odlozime. Zatial sme len pozerali domy, vybrany nemame ani z daleka. A podla toho, co som citala, bolo by to problematicke, nakolko manzel je zivnostnik.
@elizabet173 to si robíš srandu, že 2600 (predpokladám netto) za mesiac je malý príjem? Akoze chápem, že sú aj lepšie platené miesta, ale že je to žalostne malo, si teda nemyslím.
@owecka ano.aj tak to byva....robit pracu podrz tasku...som aj ja robila...nehladiac na svoje rozvijanie...
Autorke na jej poslednú odpoveď: Ak je manžel živnostník, bude zrejme szčo aj budúci rok. Problém to vôbec nie je. Len je pravdepodobne potrebné urobiť si reálne daňové priznanie, čiže nie paušálne náklady. To samozrejme znamená zaplatiť vyššiu daň a následne rok platiť mesačne vyššie odvody. Ale to je bežná vec. Teraz bude podávať DP, čiže to, ako si teraz urobí DP mu ovplyvní najbližších 12 mesiacov v prípade, že by ste v tých 12 mesiacoch chceli brať úver (samozrejme, vždy bude v priebehu roka možnosť podať opravné DP). Ak nie teraz, tak sa tomu zrejme nevyhne o rok.
Taktiež sa zamyslite aj nad tým, ako stúpajú ceny bytov lokalite kde máte byt a ako stúpajú ceny domov v lokalite, kde by ste chceli kupovať dom. Za rok budú ceny vyššie, ale váš byt versus potenciálny dom nemusia stúpať percentuálne rovnomerne. Čiže treba myslieť aj na toto.
@owecka podľa profilu si z TT. Zarobiť 600 eur čisté v TT (pričom je aj možnosť pracovať v BA) s tým množstvom povinností, čo popisuješ je chyba. V prvom rade tvoja, nie zamestnávateľa. Keďže si bola 8 rokov ochotná makať ako fretka za mzdu nekvalifikovanej pracovnej sily. Žiaľ, nie každý má v okolí niekoho, kto by mu povedal, že toto nemá robiť, že to nie je v poriadku. Ale lepšie urobiť zmenu neskôr ani nikdy. Držím palce.
@hesloveslo ja ani nie som zdravotná sestra 🙂 len hovorím, že keď dvaja makajú všetko ide.
@hesloveslo tie peniaze (keď počítam mužský plat 2500 eur) sa dá zarobiť nie len v IT, alebo na nejakých vysoko odborných postoch. Ú nás (úplne v pohode napíšem pres pov. Bys) zarábajú toľko, často aj viac, niektorý remeselníci (teda väčšina, ktorá to robí poriadne). Časť kamionistov ma taky príjem, a "týždňovkari" ktorých osobne poznám, ci sú z rodiny a robia rôzne montážne práce mimo sk a víkenduju doma.
@owecka prepáč, že reagujem ale nedalo mi to. Je mi naozaj ľúto, že si robila za tú pre mna naozaj smiešnu sumu. Ja by som si za 600€ nasadla ani ráno do auta, ale to nie ej preto, že by som bola vychcaná, ale preto, že si vážim seba, svoj čas, svoje okolie. U nás je len splátka hypo 1000€ plus auta atd atd atd. Jednoducho výdavky mame prispôsobené príjmom. Verím, že už robíš na inej pozícii s platom ako si zaslúžiš 🙂
Dom v satelite pri ba= 400000 a vyssie. Cize Tvoj novy uver by bol minimalne 300000, splatka 1100eur, 200 energie.
Prijem je ok, rd nie je prijem.
Ti co kricia, ze maju 5tisic plus zabudli kricat, ze to maju na ukor rodiny. U nas je takych zien plna firma, co sa po 40tke zbadaju a uz to nejde. Cize super, ze si na rd.
Drzim palce, nehnutelnosti je ako safranu, pozemky ziadne. Predpokladam, ze byvas v panelaku a preto chces odist. Nech sa dari
@lianka123 mylsim, že nikto kto má vyšší príjem nič nekričí (minimálne v tejto diskusii nie). Okrem príjmu mame aj rodinu, kamarátov život a doslova nás uráža keď niekto povie, že to je na úkor iných vecí. Nie, nie je. V roku 2021 sme boli na niekoľkých dovolenkách, trávili sme čas s rodinou, splodili dieťa. Znova sa opakujem ani jeden nemáme 30 a ani tento rok mať nebudeme.
Vserko je o prioritách a tom ako si veci nastavis, takze vykrikovať, že tí čo zarobia inak ako iní sú nešťastí a nemajú život alebo majú na úkor rodiny je blud. Pretože náš život nežije nikto, iba my sami. Iní vždy vidia len to, čo vidieť chcú 😉 viem, že som sa nemusela vyjadrit, môže mi to byt jedno. No dosť ma mrzí, keď sa povie len A a nepovie sa aj B. Toť vsjo.
@vero96 praveze som povedala to b.
Mam dom, mam deti, mam po 30 a viem co ma to vsetko stalo. Mam aj investicny byt a na dovolenke som kedy chcem, niekedy aj kazdy vikend. Nemam hypoteku.
A mam aj kolegyne, ktore dru, vzdelavaju sa, maju po 40tke, ziadne deti, lebo to proste nejde.
Ale ocividne sa ta komentar dotkol.
@vero96 ale prosim ta. Netvar sa ze 5000eur netto si zarobis nicnerobenim, lebo tak to nechodi. Kazdy sa tu tvari, ze 5000euro je uplny standard na Slovensku. No nie je. A ak si poctiva, tak za tie peniaze makas a to ide vzdy na ukor niecoho.
Ale ak chces poradit urob si deti skor ak mas pred 30tkou. Lebo potom moze byt uz neskoro. S detmi pride aj pokora, aj tvoj job ti uz nebude pripadat taky dolezity. Pardon tvoj prijem
Musim uz ist, som unavena 😉 packo
Byt nepredavajte, nechaj si ho a daj do podnajmu. Zaloz byt a buducu nehnutelnost, ak ma muz prijem cca tych 3tis, nebudete mat problem dostat peknu hypo.. btw, su aj banky, kde ich bude zaujimat len jeden tvoj mesacny prijem... alebo mozno aj ziadny, pretoze prijem tvojho muza je celkom slusny.
@lianka123 zalezi od toho aky dom chce a kde v satelite. Ak v Zahorskej Bystrici, Rusovciach, tak si zaplati. Inde tie ceny nie su take vysoke (a stale je dobra dostupnost do Ba), da sa v pohode najst dom za 300 000. Holodom este lacnejsie. Pripadne dvojdom apod. Zasa netreba ju hned strasit, ze da pomaly pol mega za obycajny dom v satelite.
@ivkazba pozri ja som typicky priklad cloveka narodeneho pod stastnou hviezdou, vzdy dobry a lepsi plat a nie vela namahy. staci byt len na spravnom mieste v spravny cas. co som ale chcela povedat, ze vela zien u nas maka a ma teda vysoko nad 5tisic ale maju po 40tke, chlap kazdy pol rok iny, po 30tke uz len rozvedeny a dieta sa nedari. samozrejme, ze vek neoklames, aj ked sa fyzicky citis dobre. ja som zacala deti riesit skor, lebo som vedela, ze kariera je sice super, ale nieco mi v zivote chyba. asi pokora. tie zeny su z toho fakt nestastne, vela z nich je mojimi kamaratkami, pichaju si injekcie do brucha, x tisic euro za umele oplodnenia.
preto vzdy aj super ambicioznym zenam radim, majte deti co najskor, kariera vas pocka a dva platy a stastne manzelstvo je vzdy pevnejsi zaklad pre dieta ako rozvedeny chlap, injekcie v bruchu, potraty a umele oplodnenia.
tymto sa nechcem nikoho dotknut.

@ivkazba veď preto mi to nejde do hlavy. Dík