Prenájom domu s možnosťou odkúpenia
Ahoj, nepoznáte nejaký projekt, kde je takato možnosť si prenajať dom a neskôr ho odkúpiť alebo niečo podobné, neriešil už niekto z vás niečo takéto? Bývame v byte a chceli by sme do domu, keďže nám je uz byt malý, ale v banke nám hypotéku nedajú a tak ma napadla takáto možnosť... Také niečo overené, na internete nájdem aj ja hocičo podobne ale zas nech to nie je nejaký "ofajč"... Ďakujem.
@sasa1310 ja zijem s dvoma detmi v podnajme rok, nemam inu moznost. Rok a pol sa rozvadzam s manzelom a rozvod nebude asi ani najbližší polrok. Samozrejme, ze by som radsej platila hypoteku, ale teraz mi druhu hypo nedaju a aj novy byt by spadal do bsm. Som v patovej situacii a som rada, ze som nasla slusneho majitela, ktoreho ani nenapadlo ma brat za socku.
@sasa1310 nie kazdy tuzi vlastnit materialne veci a nie kazdy sa chce uviazat na 20rokov+. Je to osobne rozhodnutie a clovek za to nemusi byt socka. Kazdy dava peniaze tam , kam uzna za vhodne (i ked to nemusi byt "spravne", ale kto sme, aby sme ludi takto sudili...). A takisto ani v zahranici nie su dochodky na to, aby vedeli vykryt podnajom- ale maju socialnu politiku taku, ze ludia na ulici neostanu...a ani na sk, zvacsa deti vezmu rodicov k sebe, ak nebudu vediet splacat podnajom. Na to je rodina, alebo teda mala by byt...
@graceyf a nemohli by ste získať ŠFRB ? Oslovili ste všetky banky ? My sme pred rokmi predali byt, vybavili si ŠFRB a stavebné sporenie, kúpili pozemok a teraz máme dom s dvoma bytovými jednotkami, jeden byt stále prenajímame a z toho splácame pôžičky. Za tých 15 rokov je to už mesačne vlastne malá suma, aj keď zaplatíme 2x viac ako sme si požičali.
@vevesh pre mňa vlastné bývanie je dôležité ako potrava. Nevyhnutnosť. Okrem toho uviazaná si len prvých pár rokov. Počas splácania ti dlh klesá ale hodnota nehnuteľnosti stúpa. Po pár rokoch môžeš predať, vyplatiť a stále ti niečo ostane. Pri podnájme, keď po pár rokoch odídeš, stále si len na začiatku. Nemáš nič. Takže uviazanejšia by som sa cítila v podnájme. Nezaplatím, som na ulici. Nezaplatím hypotéku, predám byt, idem do menšieho poprípade do menej lukratívnej lokality. A možno aj bez hypotéky. Aspoň my po tých rokoch platenia hypotéky už ju máme minimálnu a hodnotu nehnuteľnosti pomaly 100 násobne vyššiu
@sasa1310 ano, pre teba je to dolezite- ale nie pre kazdeho. Nie kazdy tuzi vlastnit nehnutelnost- su ludia, ktori sa casto stahuju, nie preto,ze musia, ale lebo chcu. Maju radi rozmanitost. Apropo, ako neplatic hypoteky mozes rovnako skoncit na ulici ako neplatic najmu- o par mesiacov tu bude hojne takych pripadov (a to nehovorim o tom, ze som uz zopar takych zazila z tej druhej strany). Je pravda, ze ceny stupali a este stupaju, ale nie vzdy budu. Ak pride hospodarska kriza, to len budes pozerat, ako maju zlomkovu cenu a hypoteka este na 200rokov preratana (co si mala povodne platit iba 10 rokov)...
@vevesh Každým rokom, každou jednou splátkou si bližšie k tomu, že nehnuteľnosť, ktorú splácaš bude viac a viac tvoja bez toho, aby si o ňu prišla. V podnájme sa ti môže hocikedy rozhodnúť majiteľ bytu, že ho ide predať a si na ulici ani nevieš ako. Nehovoriac o tom, ako som vyššie už spomenula, niečo deťom aj zanecháš. Veru, každý to má ináč. A tá hospodárska kríza o ktorej píšeš, aj počas nej ceny nehnuteľnosti neklesali. Jedine môžu úroky stúpnuť na hypotéke, ale aj to sa teba týkať nemusí, ak ich máš riadne zafixované. Mne hypotéky pomohli zarobiť cez 100 tis. eur, to len na margo tej tvoje poslednej vety.
@sasa1310 asi si nezazila hospodarsku krizu, resp. bola mimo- skus si precitat o hospodarskej krize napr. spred 15 rokov v usa, kde ludia stracali domy ako muchy sadaju na kolac. Toto sa moze stat zo dna na den a s najvacsou pravdepodobnostou nas takyto podobny scenar caka po corone ... vsak pridat nuly na bankovky je ten najmensi problem a hned ti zrazu z poslednych 100 splatok stane 15.000. Ale kto to nezazil, asi nepochopi...
@vevesh aj tu bola hospodárska kríza. A nezdá sa mi, že by moja nehnuteľnosť vtedy klesala na hodnote. Aj vtedy som ju totiž splácala. Dokonca aj teraz cez koronu išli ceny nehnuteľnosti veľmi rýchlo hore. A hypotéka je menej dostupná. Ja som spokojná a keby sme aj prišli o prácu obaja a nebolo by z čoho splácať hypotéku. Splácaním dlhých rokov a zvýšením hodnoty nehnuteľností, môžem hocikedy predať aj pod cenu, vyplatiť hypotéku a stále mi ostane na menší byt, starší alebo v inej lokalite. Pretože to ti chcem vysvetliť, že vďaka tomu, že som ju brala skoro a cena nehnuteľnosti stúpa, už nemám hypotéku 100 %-tnú, ale max. 30 %t-nú. A s takou hypotékou môže prísť aj totálna pohroma. Čo pri podnájme nemáš istotu žiadnu.
@sasa1310 ja to cele chapem. Vyuzila si moznost a prilezitost. Ale ja som vystriedala rozne krajiny a chcem ti vysvetlit, ze je to vrtkave. Sk nema stale hospodarstvo a poviem ti to tak z realnej skusenosti. Svokrin dom mal hodnotu nejakych 50tisic $, prisla vojna a mal hodnotu 0$ asi pat rokov. Potom sa hospodarsky darilo, tak sa vysplhala hodnota na 130tisi $. Predali sme, kupili pozemok a postavili novy dom pre nu- jeho hodnota bola este pred rokom 750tisic$. A teraz prisla corona kriza a vies co? Dom, ak by sme predali, tak max. 40tisi$ a urcite by si si nekupila ziadny novy dom za to- lebo je kriza a ludia nemaju co jest, nieto este aby nehnutelnosti kupovali...a ty, co su v podnajme, neplatia nic- nemaju ani stravu, nieto este aby najom platili a kedze sa to deje kazdemu, nie je toho, kto by ich vyhodil...
@sasa1310 čo ma ale prekvapilo, že ceny bytov v okolí Bratislavy (napr. Senec) sú o cca 30 tis. nižšie a čo sa prenájmu týka, prenajímajú sa za také isté peniaze ako v BA.

@heleninamama tiež nechápem ako môže platiť niekto podnájom a byť spokojný. Ja chcem svojím deťom totiž niečo aj zanechať