Radiátor v kuchyni kúri len pri maximálnej teplote
Pekný deň prajem. Bývam v 2 izbovom byte s 3 radiátormi. V 2 izbách kúri radiátor už na 2-ke a to zatiaľ pri týchto teplotách stačí. Ale problém je s radiátorom v kuchyni, kde kúri len keď je pustený naplno, teda na 5-ke. Už som síce dohodla kurenára od správcu bytovky. Ale chcem sa spýtať, či náhodou nemáte niekto s tym skúsenosť, že by to takto mohli byť v poriadku. Pani kde som volala mi povedala viacero verzií možnej príčiny, ale fakt neviem či to tak je ok. Že vraj každá stupačka môže byť nastavená inak, tým pádom začne kúriť až od 5-ky. Alebo že ak je v tej miestnosti viac stupňov, preto nekúri na iných číslach (v kuchyni je najchladnejšie, takže myslím že blbosť.
Ďakujem za príspevky, ak máte niekto skúsenosť.
nám sa stalo, že keď sa tým krútilo, tak akoby to nereagovalo a krútila sa len tá vrchná časť, ale tá, ktoré naozaj nastavovala ten radiátor začala reagovať až pri 5ke :D ale nám to nevadilo, lebo sme s tým radiátorom nekúrili, tak možno máte tiež len chybný ten čím sa zapína kúrenie. pozrite keď s ním budete krútiť ako sa to správa, či to aj naozaj reaguje na otočenie. neviem to lepšie popísať :D
Máme tieto isté ventily ako máš ty. Oni sú nastavené podľa toho do akej miestnosti idú, tak 3 je nastavená na ideálnu teplotu v tej miestnosti a od toho sú odstupňované ostatné. Napr v spálni je ideálna teplota 20, v detskej izbe 23, tak keby sme mali v byte 22 a obe hlavice na 3, tak v detskej sa zapne (aby vykuril na 23) ale v spálni nie. Takto nám to vysvetlili pri montáži. Nepamätám si presne tie teploty aké konkrétne hodnoty tam boli. Ale je možné že to máte tiež takto a dali vám do kuchyne omylom hlavicu nastavenú na nízku teplotu a preto vám zapína až pri 5 stupni. U nás sa v niektorých bytoch sťažovali že to majú zle, tak im poslali toho pracovníka čo to montoval a ešte im to na mieste upravil. Dalo sa aj pri montáži povedať či chces viac alebo menej, takže možno si to takto bývalý majiteľ cielene nechal namontovať.
@janka_266 tým to určite nie je. Ventil nie je takýmto spôsobom poškodený
@quaxi ďakujem za info
@pumi21 toto mňa veru prvé napadlo.
Hm, to je zvláštne, že tam nemáš odvzdušňovací ventil. Potom máte asi robené rozvody tak ako tu niektorí spomínali, že sa odvzdušňujú hore v hornom byte. Odvzdušnenie potom predpokladá spoluprácu všetkých obyvateľov bytov, čo môže byť niekededy v dnešnej dobe problematické. Ešte stále však môže byť problém v tej termostatickej hlavici. Tie zvyknú odchádzať pomerne často.
Takže píšem info ohľadne testu radiátora. Aj keď pocitovo je kuchyña najchladnejšia, v izbách je teplejšie. V izbách ide kúrenie na 2-,ke a radiátor teplý stále. Pán kúrenár keď volal, povedal, nech otvorím okno v kuchyni, riadne vyvetrám a tak skúsim či kúri. Tak ano, bolo niečo tesne pred 3-kou, radiátor kúril (i keď nie veľmi silno). Takže asi to bude v poriadku,možno je tam nejak inak nastavená teplota kedy sa termost. hlavica má spustiť 🤷🏼♀️
Ono pod tou hlavicou je taký čudlík, neviem sa odborne vyjadriť a mozno ten je zaseknuty. Sama to nerozoberies, počkaj na majstra.
@aandrea9 nebudem už čakať, vyššie vysvetľujem, čo poradil kurenár. Zas len za obhliadku dať 30€, keď v podstate závada najpravdepodobnejšie ani nie je.
buď tam je teplo teda nekúri
alebo ho treba odvzdušniť.🖐️
Ja si myslím, podľa toho ako tú závadu popisuješ, že je zavzdušnený. Ešte sa to dá zistiť podľa toho, keď je nerovnomerne zahriaty. To znamená, že keď naň položíš ruku tak cítiš rozdiel teplôt medzi rebrami, resp. medzi spodnou a vrchnou časťou. Ak áno, tak na sto percent je zavzdušnený. Nemali ste náhodou cez leto vypustený systém? Nerekonštruoval niekto napríklad byt na vašej stupačke?
Ono by nam pomohlo, keby autorka mala niekde nedaleko termostatickej hlavice teplomer, kolko °C v tej kuchyni je. Ale moze byt aj nejakym sposobom vadna (v nespravnej polohe nacvaknuta) hlavica, alebo nejde plynule samotny regulacny ventil "pod nou". Staci ked sa zadrhava ovladacia oska (tycka) a tym padom sa ventil uvolni az ked sa hlavica da na 5-ku. Dalo by sa to preverit viacnasobnym (velakrat) "pochodenim" hlavicou od dorazu po doraz, ci sa ovladacia tycka ventilu nerozchodi.
Za menšiu sumu ako je obhliadka si už môžeš kúpiť rovno novú hlavicu a vymeniť.
Za cenu obhliadky by si vedela elektronickú kde si nastavíš týždenný plán kedy akú teplotu potrebuješ.
@maranco tieto hlavice su na baterky/akumulatory? Ako casto ich tam menis? Zvacsa na inu hlavicu treba iny samotny ventil (armaturu), cize vymena nie je az taka jednoducha.
@madeincssr idú tam 2 batérie AA, mením každé 2 roky
ventily som vymenil za štandardné už dávno, inak by boli potrebné rôzne redukcie
Boze ziaden odvzdusnovak tam nieje prstoze ten je vo vrchnom byte a odvzdusnuje celu stupacku nekurilo by to ani inym proste jednoducho prehodte termostat z druhej miestnosti a bude fungovat lebo henten je pokazeny preto funguje iba on off kolko na to treba iq
@zelenykon keby si čítala celú diskusiu, tak vieš, že nakoniec tá hlavica funguje aj na inom stupni ako na 5-ke (keď som otvorila okno a riadne dlho vetrala). Aká logika je vo výmene termostatu z inej miestnosti, ozaj na toto iq nemám 🤔
A nemáš pokazené to krutitko? Ináč by si sa mohla suseda opýtať ci sa nato nepozrie.
Radiatory sa odvzdusnuju na vrchnych poschodiach. Ty chod za tym,kto byva nad tebou,ci im kury v kuchyni dobre radiator.Ak maju ten istý problem,treba ist na najvyssie poschodie poprosit nech si odvzdusnia.
@bielasovicka nie, hlavica pokazená nie je. Proste v kuchyni začne radiátor kúriť, len keď je riadne chladno v nej, a kúrilo už aj na 3-ke, na 2-ke som už neskúšala, včera nebol čas. Ale jednoducho to ide, len je pravdepodobne nastavené na inú teplotu aby začalo kúriť na iných číslach. Inak si to už neviem vysvetliť.
A tam na konci tých rúrok nemáš ventil? ja v kuchyni mám skoro pri kuchynskej linke taký ventil (už neviem ako sa to volá 😄), mne ich boli nedávno meniť a vraveli, že môžem odvzdušňovať aj tým ventilom...
@earlgrey nič tam nie je, nikde. Pozerala som v každej miestnosti, všade. Proste nikde, tu už ako písali, nie na všetkých radiátoroch sú tie odvzdušňovacie ventily
No, odvzdušniť sa dá aj povolením toho hlavného ventilu, na ktorom je tá hlavica, hasákom. Ale to je už iný hardcore a ak s tým nemáš skúsenosti, tak by som do toho nešiel 🙃 Teda ak neplánuješ vytopiť svoj byt a ešte aj byty pod tebou horúcou vodou 😀
Buď tu niekto odrbáva alebo berie inym cas..ak byt nie je na hornom poschodí ta ho netreba obvzdušnit..druhá možnosť teplomer, ak je v izbe menej ako 22 mozno 23 stupňov , tak radiatir nekúri (cez den slnko a pod)..ak je to dlhodobý problém., ten ventil stojí cca 15 eur a da sa velmi lahko vymenit
@milosko27 ja ako žena by som s výmenou mala trošku problém.
Cez deň na stranu kuchyne slnko svieti minimálne.
Som predseda spoločenstva, aké také skusenosti mám? Asi hej..takže odvzdušnujú sa horné byty, pokiaľ nebývam hore, tak nič..radiator na dvojke znamemená, ze ste mu dali príkaz, aby bolo v byte cca 20 stupňov, ak je , tak je radiator povinný vypnúť pristup tepla a musi byt studený..ak ho date na päťku, date mu príkaz, aby tam bolo 24 mozno 25 stupňov , ale na dvojke nesmie kúriť...tato zima ešte nie je zima, takže na dvojku nikomu radiátor nekúri ( mozno na dve hodiny nad ránom) kupte si teplomer, tak cca meter nad zemou , na skrinku, stolík, dalej od radiátora a pozerajte sa naň a radiátor si nevšímajte...stať sa môže vsetko ( aj zapchatý radiator, ale to by nesiel ani na 5..)ale verte, ze toto som v dome riešil 4-5 rokov
@milosko27 už neviem čo si o tom myslieť. Lebo v detskej napr je radiátor teplý stále (nie horúci ale proste kúri), aj keď je len na 1-tke a pritom je tam dostatočne teplo 🤷🏼♀️
Začni s tým že kúpiš 2 izbové teplomery a budeš pozerať kedy je koľko stupňov a kedy hreje radiátor.
@milosko27 a ja navrhujem vykašľať sa na teplomery, prelepiť čísla na termohlavici lepiacou páskou, alebo zoškrabať všetky čísla medzi 0 a 5 a otáčať ňou postupne doľava a doprava až kým v miestnosti nebude vyhovujúca teplota. Veď ina o tú pohodu nakoniec ide, číselká sú nepodstatné.

Ja by som im šla skúsiť zazvoniť, je možné, že práve v kuchyni majú stiahnuté na menej.