icon

Rekonštrukcia staršieho domu verzus novostavba

1. mar 2021

Ahojte. Už dlhšie máme s partnerom dilemu. Chceli by sme sa sťahovať do RD. Sme z Nových Zámkov a ceny nehnutelností sú v meste dosť vysoké. Napr. starší rodinny dom v pôvodnom stave stojí aj okolo 140,000 eur, do čoho by sme museli vraziť este kopec penazí. Ulakomili sme sa na vidieku a blízkych okolitých dedinkách. Situácia tam nie je o nič lepšia. Síce sú RD o niečo lacnejšie, ale este v horšom stave, pôvodný stav, tiež by trebalo vraziť este min. 50.000 eur na rekonštrukciu, pri cene nehnutelnosti napr. 70 - 80.000 sme zase len okolo 130.000 eur. Okrem toho sú to skoro všetko poschodové domy, a my by sme tuzili po menšom bungalove.. nejde nam o pozemok ani o obrovsky dom, len o malý domček aj ked 3 izby ale nech je pekný, čistý, voňavý. Stačí aj malý dvor, bez garaze, fakt nehladame luxus iba volnosť. Máme dilemu, či je výhodnejšie vraziť peniaze do rekonštrukcie alebo si kupiť pozemok a začať stavať. Ide o to, ze svojpomocne by sme to asi nezvladli, kedze partner nie je stavbár, isto by sme vedeli pomocť pri vystavbe s pomocnými pracami ale pod dohladom odborníkov. Pri kúpe pozemku, dajme tomu 35.000 eur (az by sa to nejakym sposobom podarilo) by cca kolko vyšla novostavba menšieho domčeku? vyjde nás to vyhodnejšie ako rekonštrukcia stareho domu? vopred dakujem za kazdu odpoved.

Strana
z2
ceresna2
Odpoveď bola odstránená
nienna
1. mar 2021

Otazka na autorku: ta Jasová je dobra dedina na zivot? Okrem vzdialenosti do mesta ma ešte nejake negativa? Alebo co je tam fajn? Dost ma to zaujima, lebo okrem polohy na mape o nej neviem nic 🤷 mozno by stalo to dochadzanie za to, ze clovek nebude mat taku obrovsku hypoteku ako blizko mesta.

autor
1. mar 2021

@nienna volala som a je to aktualne 🙏 parkety obklady a podobne veci vieme svojpomocne spraviť.. 20,000 nie je torcha vela za parkety? sice este zariadenie... je to vela penazi, ani netusim ci na to máme. to tych +30,000 este musime asi fakt ratať

autor
1. mar 2021

@nienna v jasovej je velke holé n nič. Ale par minut odtial su Dvory a tam je komplet vybavenie.

nienna
1. mar 2021

Nuz ak budete stavat sami, urcite sa dostanes na vyssiu sumu ako 120 tisic. Aj s pozemkom myslim. Nie je realne sa vojst do 100 tisic. Podla mna mat novostavbu s 11 arovym pozemkom za 120 tisic je luxusna cena. Ale zase treba zvazit ten zivot v Jasovej, toto uz ja neviem, nikdy som nezila tak ďaleko od mesta 🤷 ved mozte sa tam ísť pozrieť a uvidite, ako to na vás zapôsobí. Inak dalsia vyhoda je, ze mate ušetrených kopec starosti s vybavovaním stavebneho povolenia, s kupou pozemku atd...

autor
1. mar 2021

@nienna no dohodli sme si obhliadku ale priatelovi sa hned nepaci cen a vzdialenosť

nienna
1. mar 2021

Vies co, ale pozeram, ze novostavby do tych 130 tisic kupis aj vo Dvoroch, Besenove, Kolte a dokonca aj v Andovciach, to uz by stalo za to si priplatit https://www.topreality.sk/rodinny-dom-v-andovci... No ak kupite stary dom za povedzme 70 tisic, tak sa prerabkou urcite dostanete na tu istu sumu, s tym pocitajte, akurat, ze to mozte robit postupne.

lujza123
1. mar 2021

To je strašné všeobecná otázka, niečo ako oplatí sa kúpiť modré alebo červené auto.
Všetko má svoje + aj -, všetko je o kompromisoch ktoré treba spraviť.
Ja byť vami kúpim malý pozemok a dopracem tam nový miniatúrny mobilhouse alebo kontajnerovy dom, ten typ co sa pristavovat a zväčšovať podľa potreby . Rýchle a pomerne lacne riesenie.

Podľa mna jeden z najdôležitejších faktorov je práve lokalita. Dom opravis, prerobíš, lokalitu ale nezmeníš.

Nespoliehaj sa na bazos, nehnuteľnosti.sk a podobne portály. Co je výhodné zmizne to hneď, ak sa to tam vôbec objaví. Obvolaj si realitky, naozaj dobre ponuky si nechávajú pre seba. Niekedy je fajn sa osobne prejsť, popýtať sa ľudí v dedine, možno odkaz do schránky... Rozhodiť siete, na facebooku, dat si inzerát.
Ak nepotrebujete hypotéku super sú chaty. Niektoré sú ako plnohodnotné domy

Určite by som nešla už do zrekonštruovaného domu ani do novostavby od developera. Robím v stavebníctve, chodím po stavbach a bohužiaľ kvalita niektorých je na zaplakanie.

Keď už rekonštrukcia, tak podľa mňa ideálne predvojnový dom, bývajú postavené naozaj kvalitné. Pri každom dome nad 20 - 30 rokov treba uvažovať nad kompletnou rekonštrukciou. To znamená ze všetko preč. Omietku z kocky ala 70 té roky len tak ľahko nedostaneš dole, starucky dom mas odzbrojený hneď.

koblos82
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2