Rodinný dom verzus byt
Ahojte.. s priatelom máme momentalne na vyber kúpu 3 izboveho menšieho bytu (68m2) bez balkonu na prízemí, vo velmi dobrej lokalite v rodnom meste a velmi blízko mojej a aj jeho rodiny za 80,000 Eur a teraz sa nam naskytla možnost kupiť rodinny dom 8á, s menšim dvorčekom, kompletne prerobený, zateplený s velkou terasou, proste slusný domček 3 izbový, k nasťahovaniu sa za 89,000 eur ale v dedine, 10 km od mesta, kde momentalne byvame. Ja bohuzial nemam este vodičsky preukaz, cize bduem musiet do prace dochadzať rano tých 15 min cca. Teraz bývam 8 min. peso od roboty, cize mam trocha strach z ranneho zhonu a aj to, ake by to bolo byvať na dedine. Na jednej strane, bude mi luto za zivotom v meste a na druhej strane si chceme zakladať rodinu a moja kamoska, ktora teraz byva s malym v byte mi stale píli usi, ze to je na nezaplatenie, ked mas dom, dvor, kde len vypustiš dieťa a hra sa v piesku, v zahrade, vo svojom vlastnom. Vy by ste si co vybrali? potrebujem nejake názory, pre a proti atd. ďakujem
Celý život som bývala v byte. 15 rokov vo veľkomeste, tam som začínala s prácou, neskôr sme sa presťahovali do bytu do malého mesta (pre mňa dedina) kde robota nič moc...dochádzala som 100km denne (50+50)
Všetko sa dalo. Žiaden zhon, aj pri dcére sa to dalo, len bola som viac v robote ako doma kvôli cestovaniu.
Teraz sme v podnájme v rodinnom dome a už začínam ľutovať. Máme s priateľom dokopy 5 deti. Tri pubertálne, im nestačí vypustiť na dvor a vyvenčiť 😁 oni nebudú pomáhať okolo domu, oni nebudú zbierať 💩 po psoch, ktoré sme tu mali skôr ako záclony 🤣🤣
Rok a pol ročného syna, ktorému sa treba venovať aj na Tom dvore, čiže radšej s ním pôjdem von na prechádzku , do piesku na sídlisko medzi deti, ako sám vo vlastnom a máme aj trojmesačnú dcérku, ktorej jedno ešte, ale tiež neplánujem "venčiť a vypúšťať" len na dvor. Bude ti chýbať život v meste. Pokiaľ nie si typ, že od rána do večera budeš na dvore a vysádzať kvietky a mrkvičku 🙈😁 ja už obzerám fóliu a piesok na trávu. Veľmi rýchlo má prešla predstava pestovať vlastné 😄...nemám kedy ani vypiť kávu na záhrade, nie to ešte okopavať.
Ale je pravda, že je tu lepší vzduch a lepšie sa tu spí
@ajka0207 no ja si teda bez auta fungovať nedokazem predstaviť. Už len, keď sa niečo stane a treba ísť napríklad súrne k lekárovi….
Kvôli tomu čo ti kamarátka povedala určite dom.
Vodičsky urobíš za mesiac.
Sama som tak tehotná robila a auto kúpiš. Akurát tri izby je fakt malo
Aspoň 4 keď bude dieťa na dve to je dosť malé, ak bude chlapec dievča.
Treba premyslieť. My máme tri izby ale obrovskú pivnicu. Na dom sú tri izby malo
Ver mi… dom je jasná voľba… ja bývam v dome od mala a nemenila by som. A máte to iba o pár tisíc rozdiel v cene a takisto to nieje ani nijak ďaleko. Vyber si dom, nebudeš ľutovať
To je na tebe a muzovi ako chcete ako sa citite..ja by som napr do domu nechcela ist..nemam k tomu vztah nepaci sa mi to neviem keby sa ja mam rozhodnut za mna byt 😊
@katkami123 bývam desať minút od nemocnice, ale inak keď sa niečo súrne deje zavolám si sanitku.
Napisem ti moju skusenost a takisto sme riesili pred rokom dilemu. Ja som vsak urcite chcela dom kedze od mala som zila v dome na dedine. Niekde blizko mesta kvoli dochadzaniu. No ani v okoli nas tie ceny nepustili vsetko bolo za cca 100k a to take velke stare barabizne co by nam dvom pripadne casom trom bolo na dve veci. Jedine roboty a penazi by to zhltlo. Pozemky tiez drahe nevychadzalo nam to. Tak nic jedine byt. Zacali sme hladat. Nasli sme byt v top lokalite za prijatelnu sumu teraz uz by stal zase viac a ja nelutujem. Sme na kraji mesta a pritom taomer v centre..do prace peso 10min. Obchod namestie vsetko blizko. A pritom z balkona vyhlad na les 😍 uplna parada a je tu take ticho ze ani neviem vacsinou ze byvame v byte. Takze nato ako som byt nechcela som normalne stastna ze nam ten dom nevysiel. Casom mozno pojdeme do domu uvidime. Ale asi skor na leto si kupime nejaku chatku kedze ja chcem zahradku na pestovanie casom. V zime nemas z domu ziadny uzitok len robotu. Vsetko ma svoje pre aj proti. Idealne riesenie ked chcete dom je postavit vlastny podla seba za mna. A na druhej strane ked vidim teraz chatrajuce domy lebo kedysi sa stavali dvojgeneracne co uz dnes chce malokto. Rodicom to ostane na ostaru lebo deti odidu a polovica domu zapada prachom a riadit aj kurit treba tak ci tak. Je to neskutocny zrut casu a penazi. Treba si to dobre zvazit. Tak prajem vela stastia v rozhodovani 🙂
@sono2 vodičský za mesiac? teraz tak za mesiacov aj to bude rada, že stihne
@janickacrazy za 6 mesiacov
Nesla by som do toho "mesta" plneho spoluobcanov
@ivkazba my zijeme piati na 64 m2, ale je to brutalita, inak ten byt je fajn, na okraji sidliska, obchod pod domom, aj zastavka, kostol za domom a spalna a detska je na tichu stranu, kde nas momentalne rusia jelene, ako na dedine 😉
No tak ja radim urcite dom, kvoli priestoru. Ale tiez je 3 izbovy? Kolko m2 ma? Ono sa da aj nadstavit v buducnosti, pripadne pristavit, ak to dovoluje rozmer pozemku atd...my ideme nadstavovat a v jednej casti sme mali prekvapko, brutalne nizke zaklady...Takze tazko asi zbadate, ci to nie je len taka "kozmeticka rekonstrukcia" za ucelom rychleho predaja, pokial nepoznate majitelov, ci si to robili pre seba alebo daco zdedili a prerobili na kseft. Ak budete kupovat dom, tak urcite si tam treba doviest stavbara, nech Vam to pozrie.
@janickacrazy rychlokurz. Tak neriešim čo bude corona. Za normálnych okolností to ide plus skúška do desať dní podľa rozpisu.
Ale kurz ako taký za mesiac.
Robila som pred dvomi rokmi
@sono2 no teraz to nejde, syn si robí už 3 mesiace a ešte len teóriu prešli a to sú opatrenia uvoľnené
@janickacrazy Tak aspoň neplatí ako za rýchlokurz
@sono2 no to síce nie, ale sa nacaka, kým to dokončí, majú strašné veľa ľudí teraz
Dom je dom .
@lennytka84 úvaha roka 🙂

@belllinka 😃 Hneď som pozrela Tvoj profil, že odkiaľ si, keď si na Šamorín napísala, že je to "susedná dedina". Idem tým naštvať mojich Šamorínskych kolegov. 😁
Áno, písala som o svojom dome. Vo všeobecnosti môže byť byt stokrát lepší, ako dom, záleží od toho, ktorý je aký. Ale v autorkinom prípade, po tom, ako opísala ten byt a ten dom, neváhala by som, ani sekundu. Ani ten dom, čo majú možnosť kúpiť, nie je ideálny, ale ten byt je úplne zlý.