Sadenie semienok

janka_lolo
4. jan 2023

Prvýkrát v živote chceme s dcérou si vypestovať už doma priesady rajčín, paprík a baraní rohov, avšak nikdy sme to takto nesadili, vždy som kupovala už hotové priesady, ktoré som doma len zasadila ale dcéra by tento rok hrozne chcela až si to doma od začiatku vypestujeme tak by ma zaujímalo kedy začínate tieto semiačka sadiť aby včas vyrástli

diaalex
4. jan 2023

@janka_lolo ja vždy začínam až začiatkom marca 🙂 ony pekne vyrastú a nič nezmeškáte

janka_lolo
autor
4. jan 2023

@diaalex práveže to dcéra skúšala minulý rok a nič jej nevyšlo a to sa o to moja mama poctivo starala ale hneď dcéru od toho odhovárala ale nedala si povedať a aj tak sme museli kupovať hotové sadenice potom, lebo to jej vyšlo až v niekedy v júni a sadila na konci februára a skladovali sme to u mamy v práčovni kde zima nie je a keď už začalo byť pekne tak sme to naukladali do debničiek a von dali a samozrejme pred dažďom to bolo zakryté igelitom z vrchu, tak preto som si myslela, že treba skoršie sadiť

janettdamian
4. jan 2023

@janka_lolo záleží od kvality osiva. Ja sadím tiež až marec. Tie semiačka musia mať vhodné podmienky a starostlivosť. Napr. papriku potrebuje teplo a svetlo. Na slnečnom parapete pestujem. Určite von okolo 15.5. sadenice a predtým pár dni otužovať, nie na slnku, lebo ich spáli. Záleží od oblasti, kde žijete, či sadíte von alebo do fóliovnika. Rajčiny rastú rýchlejšie ako paprika napr.

ckocka
4. jan 2023

Pri izbovej teplote, dostatok svetla - papriky začiatkom marca, rajčiny na prelome marec - apríl.

oli18
4. jan 2023

Mm seje feferony 20. Februara a 15.marca rajciny.

diaalex
4. jan 2023

@janka_lolo ja sadím začiatkom marca, zemina na semienka (v lidli predávaju vždy tie na sadenie), nedávam ich hlboko, rozprašovačom “polejem” a zakryjem potravinárskou fóliou, dám do okna bytu. Až keď mám cca 2cm priesadky odokryjem fóliu. Paprika behom týždňa a paradajky behom 2t vyjdu 🙂

viestta
4. jan 2023

@janka_lolo papriky treba vysiat v polovičke februára a kým semienka nevzidu treba to drzat v teple, najlepšie na radiátore. Semienka nasypat na povrch pôdy, zasypať perlitom. Keď sa objavia lístočky držať v teple a na svetle. Paradajky stačí vysiat v polovici marca.
Všetky priesady, keď majú 2 práve lístky treba presadiť na redšie a keď majú 5 - 10 cm po jednej popresadzat do kelimkov.

euka210
4. jan 2023

@janka_lolo paprika koniec januara, paradajky februar...moj syn uz tiez zacal s tym, ze kedy uz ideme sadit 😁 ...dlho im trva kym vzklicia.
Zavisi aj od podmienok...my mame dom, je chladnejsi, aj slnko kolko bude na okne tak sa im bude darit. Urcite to treba mat v teple na okne.
Aj oblast, kde ste, ako skoro sa daju vysadzat...my sme na juhu, tu je skoro teplo.
Kym vzklicia, tak davame na truhlik, kvetinac, igelit, aby mali vlhko.

simca06022011
4. jan 2023

precitajte si o tom nieco, ako kde sa to pestuje, musi to byt v teplom prostredi, von vykladam az po zamrznutych. papriky u nas (pisem u nas, podla toho kedy mozu ist von moje, inde to moze byt inak), koncom februara, paradajky marec. Zeler napr. vysadzam rozne, lebo jeden rok v januari sa chyti a vyjde a je natiahnuty do maja, druhy rok ledva listky nahodi. Cize vysadime na 2x koniec januara a koniec februara. nasypem do nadoby, necham nech vyrastu po listky, a potom ich presadim do samostatnych mensich nadob alebo kelimkov. Uz vyrastene drzim na svetle ale stale vnutri. Velmi skroo sa to neoplati, lebo ich natiahne, neviem ich tak vypestovat v kelimkoch, ako maju napr. v sklenikoch. ALE na zahone rychlo sa spamataju a dorastu to. Mne prave velmi rychlo vyklicia, hlavne paradajky.
Inak tie mensie sme dali do kvetinaca s muskatmi a rodili nam paradajky medzi muskatmi do konca septembra :DD tie ani plesen nechytili, kedze na ne neprsalo. Dobehli sa rychlo, doma nemusite cakat s vysadbou kym mate priesadu obrovsku ako tu kupenu, pride cas kedy mozu ist von, par krat treba ich vylozit nech sa otuzia a potom hned vysadit.
A napr. najlepsie paradajky aj minuly rok, boli z toho co paradajky popadali do zahona.. :DDD vyrastli same a aj rodit zacali v pohode same v lete.

misinka0611
4. jan 2023

Papriky polovica februára, rajčiny o mesiac neskôr. Takto som minulý rok robila a nebol žiadny problém. Som západ. Potom išli von do pôdy a pekne rodili 🙂 Stačí in zabezpečiť vhodne podmienky, nieje to veľká veda.

79viktoria79
4. jan 2023

@janka_lolo papriku uz mozete teraz v januári,tej trva dlhsie kym vzide,rajciny maju cas aj v marci

misinka0611
4. jan 2023

Moje minuloročné

misinka0611
4. jan 2023

Substrat na výsev a množenie tiež treba kúpiť a v tom si vypestovať priesady 🙂

scila
4. jan 2023

Keď jej to vyšlo tak neskoro tak ich asi posadila moc hlboko. Takéto semienka stačí zasypať cca 1 cm vrstvou substrátu. Ak nemáte skleník alebo fóliovník je zbytočné siať príliš skoro, lebo potom keď budú dlho vnútri na okne budú zbytočne "vyťahané".

janka_lolo
autor
4. jan 2023

samozrejme si kúpila substrát na to a ako my žijeme na strednom slovensku, presádzanie viem, že sa to dáva na redšie keď to má pár lístkov, a ako dcéra má také plastové pareniská a v tom to pestuje na začiatku a potom to dávam do kelímkov od kvetov čo máme odložené ale potom sa to úplne zaseklo a nechcelo rásť, čiže preto som zisťovala a asi bola chyba, že sme to dali do práčovne a nie dovnútra, žijeme v dome takže priestor na to máme

didush27
4. jan 2023

@janka_lolo
Ahoj, semienka a substrát odporúčam kúpiť v záhradkárskej predajni, nie v Tesco, Lidl.. tam ti neporadia, že čo je PCR paprika, hybridná uhorka alebo či sú semienka morené. Pekná fotka plodu na obale nestačí.
A aj správny výber výsevného substrátu je polovica úspešneho pestovania 🙂

janka_lolo
autor
4. jan 2023

@didush27 substrát kupovala s manželom v záhradkárskych potrebách keď manžel kupoval aj na iné substrát a semienka si tiež tam vybrala, ktoré im odporučila predavačka, tak tento rok skúsim kúpiť lepšie snáď sa nám to podarí lepšie ako minulý rok, tak to mi je jasné, že pekná fotka nestačí, mrkvu som minulý rok mohla aj 4 krát podsievať ani tak nevyšla aj keď som kupovala takú istú ako každý rok, nejdeme pestovať prvý rok ale dcéra bola hrozne motivovaná, že si ide niečo vypestovať a skončilo to neuspéchom

didush27
4. jan 2023

@janka_lolo prajem, aby ste mali bohatú úrodu a dcérka mala radosť pri pestovaní. Vyskúšajte semienka sadiť priamo do rašelinových sadbovačov, pri presádzaní potom malé rastlinky neutrpia šok.

dankabetka
4. jan 2023

Ahoj ja sadim kazdy rok cca okolo Valentina, aj paradajky aj papriku... dobre sa to pamata toho 14.2 😉...
Priznam sa skusala som paradajky aj neskor az v marci a potom som ich mala veru neskor v zahrade dozrete...takze som sa vratila k Valentinu.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz