Skryté vady na novom dome
Ahojte kúpili sme dom. Nebol úplne najlacnejší. Postavený 2013, pozemok 450 metrov, stál 300 000.
Pôvodní majitelia hneď po kúpe s nami prestali komunikovať.
Hneď po kúpe sme zistili, že vstavaná chladnička nefunguje, ovládač od televízora nám do dnešného dňa nedali, ani kľúče od schránky na poštu.
A to bývajú len o ulicu vedľa.
Veď načo, však peniaze už dostali.
To však nie je to čo má na tom najviac trápi.
Oduli sa kachličky v kúpeľni a posunuli sa od steny zhruba o dva centimetre... Stále sa ďalej vysúvajú.
Do toho vonkajší plot murovaný, bola tam vsadená skrinka na elektriku a k tomu taká trhlina malička pri kupe.
Teraz je tá trhlina na tom plote už oveľa väčšia a plot sa posunul o pár centimetrov.
Neviem ako ďalej postupovať, keď hneď po kúpe už majitelia ďalej nedvíhaju telefóny.
Ďakujem za rady.
ty vieš akú zmluvu ste podpísali, podľa toho sa môžeš zariadiť, je však fakt že kupovať dom od niekoho je vždy riskantné, môj brat kúpil nový bungalov a po 4 mesiacoch mu vlhol múr, pri reklamácii zistili, že voda v kuchyni bola zle urobená, urobili to nanovo, krb im blbol a pri reklamácii chlapík skonštatoval že môžu byť radi že nevyhoreli, tiež v rámci reklamácie, toľko nervov a času kým to vyreklamoval stratil, dom potom predal a kúpil pozemok dal si postaviť, už tomu neveril
@margaretka7777 prosím? čo si ja domýšľam? ty máš problém s pochopením písaného textu 😀 keď som písala že 300 je počiatočná suma tak som myslela že ešte kopec peňazí vyrazíte do toho domu 🙈 a nie za koľko núkali dom na realitných portáloch 😂 ale podľa ostatných tvojich reakcií si príjemná ako tŕň v r*ti takže sa ani nečudujem že vám po 4 mesiacoch už neberú telefón 🙈
@margaretka7777 ahoj, je dom suchy? My sme kúpili takto som a oduvali sa kachličky. Vlhký múr, kt.sa musel zbúrať a vystavat nanovo. Tiež kúpeľňa. Tiež pred predajom neobývaný dom...ale nám teda priznali všetko a cena bola tomu úmerná. Často sa robia rekonštrukcie naooko, aby sa nehnuteľnosť predala.
@zuzanka.zuzu keď niekto napíše že niečo je počiatočná cena, tak sa dá usudzovať, že myslí počiatočnú cenu nehnuteľnosti.
Ospravedlňujem sa, že ma nenapadlo, čo konkrétne myslíš ty...
A znovu nikde som nepísala, že nedvíhaju po 4 mesiacoch telefón, ale v podstate sa od začiatku sa odmlčali.
Čiže len potvrdzuješ čo som písala pred tým, že si domýšlaš.
Ja som s nimi ani nekomunikovala.
Každopádne ďakujem za tvoj spôsob a úroveň komunikácie, to ma len utvrdilo v tom, že vlastne čo môžem čakať od modrého koníka a internetových expertov
@zuzudrnda bolo zatečenie aj na povale...
Ťažko povedať či je dom suchý, ale pôda je krehká a vlhká.
skús si pozrieť mapu "zosuvov pôdy na Slovensku", to by vysvetľovalo tie trhliny v plote a posunuté kachličky, mohlo sa narušiť aj vodovodné potrubie, toto môžu byť vážne veci.
Tá chladnička a ovládač, to sú spotrebiče, dávno po záruke, to by som neriešila.
@simca06022011 vďaka za radu
@lenka_da vďaka za radu
@margaretka7777 zabudla som priložiť link, nemusíš hľadať:
https://app.geology.sk/geofond/zosuvy/
@margaretka7777 tak začni zavolaj statika opis situáciu nech pozrie celý dom a potom sa rozhodni či to dáš na súd .Poštu zahadzuj choď na poštu a nahlas, že xy tam nebýva býva tam a tam veď vieš kde býva.predavajucim napíš doporučený list nech máš niečo v ruke aj tak ho neprevezmu.Ano, môže byť prasknutý vodovod a, keď sa dlho nepoužíval teraz sa to vydulo, ale prečo sa pohol plot neviem😉keď to nejde smskou, tak úradne.
@lenka_da ďakujem
@luccija ďakujem za rady
@margaretka7777 ak si si ista, ze pravda je na tvojej strane, ja by som sa praveze nebala dat to na sud. Ked vyhras, protistrana ti aj tak pravdepodobne bude musiet uhradit trovy, takze podla mna nie je pravda, ze sudit sa neoplati. A posiela sa najskor predzalobna vyzva, mozu sa zlaknut a zacat veci riesit.
@margaretka7777 ja osobne by som si nechala na plot aj kachličky urobiť odborný posudok, aby bolo jasné, že sa jedná o skrytú vadu, tak ako ju definuje zákon, a potom by som im to poslala do datovky a priniesla aj osobne (keď bývajú neďaleko). Jednala by som s nimi slušne, ale rázne, aby sa to neťahalo ako sopeľ po rukáve. A keby to nepomohlo, nastúpil by advokát.
@margaretka7777 Ma napadlo, či tie trrhliny v plote a vydúvajúce kachličky nekryje poistenie nehnuteľnosti?
@margaretka7777 skus sa obratit na RK a chod na kozultaciu k pravnikovi. moj nazor je, ze ked tam tieto tazkosti nevyskytli za 12 rokov uzivania a objavili sa az za 4 mesiace, co tam byvate, tak velmi tazko to preukazes. ak ti ide o refundaciu od byvalych majitelov, tiez si myslim, ze ked si to opravite na vlastne naklady cez casu poistku usetris viac casu, nervov a penazi. ak to budws riesit zaplatis polatky na pravnika, sudny spor, znalca a nakoniec sa moze stat, ze aj tak sa to nepreukaze ako skryta vada a budes si vo vysledku platit sama aj tu opravu.
@margaretka7777 hneď prvá strana "dom vlastníme cca 4 mesiace" ktovie odkiaľ to teda mám, však? 🤔 asi si zase domýšľam 😂😂
@margaretka7777 mne napadne prejsť a oťukať si kachličky, prejsť sa bosou nohou po podlahe, zapnúť všetky spotrebiče, aj keď pri 12 ročných spotrebičoch je to bezpredmetné. Tiež som kúpila 12 ročný byt a chladnička sa pokazila za týždeň, bojler, práčku, rúru sme menili po dvoch sezónach. To sú bežné veci. Tie kachličky by ma štvali, lebo to môže znamenať vážnejší problém. Je ten dom murovaný, alebo je to montovačka?
Nevieš, kto to staval? Či developer alebo ten majiteľ? Lebo niektoré domy sú postavené napr. bez železa v základoch, aby sa ušetrilo a bohvie, kde sa ešte šetrí...
Dom potrebuje údržbu, po 12 rokoch už aj investície. Podľa toho, kto tam býval. Niekto má aj 20 ročný udržiavaný dom, ale niekde už aj 2 ročný byt/dom môže byť riadne vybyvany.
Vyššie som si písala, ako môžeš postupovať.

z prkotin ako chladnicka a ovladacka by som nic nerobila, ovladacku si kupte cez servis, vygoogli. par eur to byva... a chladnicku = zavolaj si opravara. Proste ak ovladacku nemala, opravara zhanat nechcu = mali to normalne povedat a by ste sa zariadili :DD
Ak je problem, pekne sa zdvihni s muzoma chodte im zazvonit, a kludne to spiste na papier, dajte si to prevziat, ak nezacnu riesti, oznamte im, ze sa poradite s pravnikom.
Ono dost podstatne je vediet ako mate zmluvu a to vam pravnik pozrie/povie. Skuste ludsky, nepojde to, pokracujte dalej. nevyvolavajte, vsak byvate o ulicu dalej.
A skryte vady.. no.. mozes skusat, by som ti otom vedela pisat romany, mozete sa natahovat,a lebo to proste dat pozriet odbornikovi, a podla tohoí opravit alebo sa natahovat roky cez sudy.