icon

Skúsenosti s dlhodobým užívaním montovaného drevodomu

1. jan 2024

Ahojte, ste tu niekto, kto má postavený montovaný drevodom, ale ideálne už dlhšiu dobu? Uvažovali sme nad klasickým murovaným domom, no ceny sú brutálne a nemôžme si dovoliť s platmi v našom regióne platiť vyše 1000€ len za hypo. Uvažujeme teda nad možnosťou drevodomu, no som dosť na vážkach, na internete som čo - to prečítala, no stále som trochu skeptická, bojím sa veľmi najmä jeho životnosti, prípadných záplav, škodcov, alebo napr ma desí aj zemetrasenie aké bolo v októbri okolo Prešova, čo popukali riadne ešte aj murované domy. Uvádzajú síce záruku 30 rokov na statiku, no nerada by som pár rokov pred dôchodkom skončila bez bývania 😬
Ceny sú veľmi priaznivé, za tu cenu človek ledva kúpi vybývaný niekoľko desiatok starý dom v pôvodnom stave.

jarka_black
30. jan 2024

@simca06022011 Pozrite projekt, foto zo stavby. Ako pri murovanom dome, tak aj pri montovanom sú nosné časti, do ktorých sa nezasahuje resp. sa vloží nový nosný prvok: murovaný dom potrebuje preklad a montovaný dom tzv. výmenu (pridaný nosný prvok).

elysiacik
31. jan 2024

@jarka_black súhlasím, ono každá stavba má svoje pre a proti, svojich zástancov aj odporcov. Ja som zástancom drevostavby, drevodomu, ale teda veľmi záleží na tom ako je postavený, nešetriť na tom. Lebo mnohí si myslia, že drevostavba vyjde lacnejšie, preto do toho chcú ísť, ale to nie je pravdou.

ladygina
18. okt 2024

Ahojte, viem, ze sa tu dlho nediskutovalo, no nechcela som zbytocne zakladat dalsiu novu temu, myslim, ze ich je tu dost 😀 Zaujimali by ma nejake nove terajsie skusenosti, ze co je lepsie zvolit ci radsej montovany dom alebo ist skor do murovaneho? Ako to mate vy?

andrejkap123
18. okt 2024

@ladygina jednozanacne mur. Uz nikdy by som nesla do montovaneho 🤣 (zijem v nom piaty rok)

bublinka1426
18. okt 2024

@andrejkap123 zijes 5 rok v montovanom?

andrejkap123
18. okt 2024
ladygina
18. okt 2024

@andrejkap123 A v com vidis tu hlavnu nevyhodu? Mne sa montovane domy praveze pozdavaju.

simca06022011
18. okt 2024

@andrejkap123 a preco konkretne? 🙂

simca06022011
18. okt 2024

@jarka_black inak dodatocne som toto riesila s tym murom, medzicasom a bolo mi povedane, ze je to este lahsie ako v murovanom dome, lebo ak chcem otvor = uorbi sa preklad hore, raz dva je rozobrate aj poskladane vsetko... teraz sme opravovali tesnenie v stene pokazene (odpad) po dlhej dobe, keby to bolo v murovanom dome, tak by bol pruser riadny, takto sa rozobrali dosky a potom zavreli, vymalovalo sa a vybavene :D Aj zasuvky som si tak dorabala raz dva :DD

bublinka1426
18. okt 2024

@andrejkap123 a preco zle.

simca06022011
18. okt 2024

este nevyhodka sa objavila = v stene sa nam zabyvali mysky, co by sa dalo. ale ked sa to likvidovalo, nasli sme aj kozu z hada.. :DDD tak som zvedava ci tu u nas bezne byva, alebo to bola nejaka "historicka" :DD

andrejkap123
18. okt 2024

@ladygina
@simca06022011
@bublinka1426

Praská to hocikedy, steny su na dotyk makke (citim rozdiel ked sa opriem o murovanu stenu a montovanú), ked silno buchneme vchodovymi dverami zatrasie sa cely dom trochu, necitim sa tak bezpecne ako v murovanom.. ked napriklad fuka obrovsky vietor (raz za rok), pocut cez steny ovela viac ako cez mur (dnu-von), mame namontovane skrinky aj visiace na stene ale na mure by to lepsie drzalo resp nebala by som sa ze to raz spadne.

mira0611
18. okt 2024

Ahoj, ja mam murovany dom, ale viacero znamych ma drevodom a ziadny rozdiel v tom nie je, ani v konforte, ani tepelne nijako. Ja ked som stavala, tak som si pozrela aj ponuky drevodomov, ale ziadny z nich nemal, taky rozklad aky som chcela ja + mam zvyseny strop a to tiez nechceli riesit.
Domsnov som vtedy aj ja zvazovala, ale citala som same zle onich, ani nechapem ako mozu doteraz existovat. Su uz inach aj domy zo slamy a tie su vraj este lepsie.
Treba si davat aj pozor lebo tie ceny vacsinou neobsahuju zakladovu dosku.
Chod na stranky inardex tam pisu o slamenych domoch.
Ja by som teraz uz asi dala ten slameny dom.

simca06022011
18. okt 2024

@andrejkap123 ale nic katastrofalne... ano sem tam nejaky puk pocut, ale som v nom 10r a je to uz uplne minimalne. Tvrdost stien nie je rozdiel, mam na stene namontovane vsetko, od tazkej linky, az po tazku telku.. vsak tam je riadna rigips doska, to udrzi aj kona... LEN na porovnanie, mame murovane kancelarie a PADLA mi zo steny polica rovno na moje pracovne miesto.. take to je pevne v murovanej stene :DDD
A napr ked idem vedla k susede do murovaneho a u nas, ja z vonku pocujem o mnoho menej hluku, neviem rpeco.. moze to byt oknami, izolaciou.. kadecim.
Ano to ze ak sa tresnu dvere tak je pocit, ze sa otrasie cely dom, to moze byt:DDD ja mam nad dverami aj medzi omietkou v rohu pukanec presne od tohto :DD

petranelkova
22. okt 2024

My tiez byvame v montovanom dome a vobec by sme nemenili. Aj po rokoch sa nam taketo byvanie osvedcilo, takze za mna nemam co vytknut. Nam sa teda cakat na murovany nechcelo. 😉

mirka_a_hrasok
23. okt 2024

@andrejkap123 Ono zrejme zalezi aj na tom, aka firma ti ten dom stavia, pretoze pri dobre odvedenej praci mas to byvanie nasledne absolutne bezproblemove. A pri murovanom sa este aj caka dlhsie ako ked si das postavit montovany dom.

sisaka
23. okt 2024

@ladygina my žijeme v drevodome už vyše 20 rokov, keďže u nás sa ani iné nestavajú, nielen koli cene, ale hlavne zime (Kanada). Na Slovensku taká zima nebýva, tak je asi lepšie mať murovaný, hlavne v lete sa drevené domy moc ohrejú a držia teplo (výhoda v zime, nevýhoda v lete).

aurora33
23. okt 2024

@petra7797 bože gramatika 😄🙄

petra7797
23. okt 2024

@aurora33 ospravedlňujem sa chybička sa stala 🤣🤣 oprava My*

terry658
23. okt 2024

My máme zatiaľ len 5 rokov a je super. Rýchlo sa vykuri. Priestor dostatočný. Len by som investovala do rekuperacie a klimy. Inak je to za mňa super bývanie.

petranelkova
25. okt 2024

@mirka_a_hrasok S tymto naprosto suhlasim, pretoze firmy su rozne a kazda si tak zalezat proste neda, treba si fakt vyberat overene spolocnosti, co maju uz nieco za sebou, dlhorocnu prax.
@sisaka Velakrat si ludia zamienaju dreveny dom a drevodom 😀 Ono to proste nie je to iste, pri drevodome nemas celu konstrukciu z dreva a niektori si to automaticky proste predstavia takto 😂

petranelkova
25. okt 2024

@terry658 To je pravda, pri novostavbach by uz toto malo byt povazovane za samozrejmost 😉

simca06022011
25. okt 2024

@sisaka tam mne sa napr v lete dom neohrieva..

mirka_a_hrasok
28. okt 2024

@sisaka Veru, s tym ohrievanim domu v lete tiez teda skusenost nemame 🙂 Byva sa nam uplne v pohode v kazdom rocnom obdobi.

ladygina
6. nov 2024

@mirka_a_hrasok A co sa tyka vykurovania ako takeho, ani to netrva nejako dlhsie? Myslim pocas zimnych mesiacov. Toto ma teda vzdy zaujimalo. 😇 Akoze ako to je oproti murovanemu domu.

jarka_black
6. nov 2024

@ladygina Vždy závisí od tepelnej straty domu a výkonu vykurovania. V zásade ale by sa mal montovaný dom s rovnakými tepelnoizol. vlastnosťami konštrukcií vykúriť rýchlejšie, lebo má menej akumulačnej hmoty, ktorú nemusí "nabíjať".

petranelkova
6. nov 2024

@ladygina Myslim, ze takyto dom vykuris este jednoduchsie a rychlejsie ako tehlovy. A co je teda najdolezitejsie - aj dlhsie zostane vykureny, to teplo tak rychlo neunika. 🙂 My by sme nemenili, celkovo sú aj realne nizsie naklady na byvanie. Predtym sme byvali v klasickom murovanom a aj ked bol teda starsi, prislo nam, ze platime neskutocne vela kazdy mesiac.

mirka_a_hrasok
8. nov 2024

@petranelkova Suhlasim, ja to tiez vidim rovnako. 😇 Nam sa taktiez taketo byvanie osvedcilo.

ladygina
11. nov 2024

@mirka_a_hrasok Ak sa mozem spytat, kto vam staval dom? Kde ste si dali robit? 🙂

mirka_a_hrasok
11. nov 2024

@ladygina Vies co, premyslali sme dlho, ktorym smerom ist, ale nakoniec sme oslovili Dom snov a super. momentalne to uz budu styri roky, co takto byvame a veru nemame co vytknut. Aj co sa komunikacie tyka, tak riesili ochotne kazdu nasu poziadavku, cize v tomto smere takisto velmi fajn. 🙂