Skúsenosti s dlhodobým užívaním montovaného drevodomu
Ahojte, ste tu niekto, kto má postavený montovaný drevodom, ale ideálne už dlhšiu dobu? Uvažovali sme nad klasickým murovaným domom, no ceny sú brutálne a nemôžme si dovoliť s platmi v našom regióne platiť vyše 1000€ len za hypo. Uvažujeme teda nad možnosťou drevodomu, no som dosť na vážkach, na internete som čo - to prečítala, no stále som trochu skeptická, bojím sa veľmi najmä jeho životnosti, prípadných záplav, škodcov, alebo napr ma desí aj zemetrasenie aké bolo v októbri okolo Prešova, čo popukali riadne ešte aj murované domy. Uvádzajú síce záruku 30 rokov na statiku, no nerada by som pár rokov pred dôchodkom skončila bez bývania 😬
Ceny sú veľmi priaznivé, za tu cenu človek ledva kúpi vybývaný niekoľko desiatok starý dom v pôvodnom stave.
@petranelkova nebýval tu nik, ale ok. Nechám túto debatu tak 😂 za mňa je naivne
Si mysliet ze stavbu drevodomu niekto odborné postrach a môže sa spoľahnúť na "dobre slovo"stavevnej firmy. A to som pri nie jednej stavbe bola.
Nevinila by si firmu keby ti kvapkala voda z platobnú, kvoli zlej izolácii? Alebo riešila zle namáhané elektrinu atď? Alebo také tesnenie v kúpeľni ze ti to.pretecie stropom? A koho by si vinila za to? To au stavebné chyby ešte pri "hrubej" stavbe...
Akože sorry, ale to, čo opisuješ, je strašná fušerina. To sú presne tie prípady, keď ľudia berú najlacnejšiu ponuku a potom sa čudujú, že musia riešiť takéto veci.
Jasné, ale zas nemôžeš hádzať všetkých do jedného vreca. My sme stavali s Dom Snov a fakt nemám čo vytknúť. Už len ten prístup bol úplne iný. Každý krok s nami riešili, všetko vysvetľovali, nekončilo to pri tom, že „to je v pohode, to sa nerieši“. A hlavne – žiadne preteky, že o štyri týždne máte hotovo, ale normálne poctivá robota.
@petranelkova kedy ste s nimi stavali prosim? 🙏
@natassha1 V r. 2020. O dva mesiace od tej počiatočnej konverzácie sme už bývali. Fakt to išlo rýchlo, ale zároveň poctivo – žiadne naháňanie na úkor kvality. Celý čas sme boli v kontakte, všetko sme riešili priebežne. Ak uvažujete nad drevodomom, odporúčam aspoň sa u nich informovať. 🙂
@petranelkova To je mega, ze za dva mesiace ste uz normalne byvali. To by pri murovanych domoch nehrozilo ani nahodou, to si fakt neviem predstavit.
@pukavica Áno, úplne všetko už na komplet. Nám vlastne už len nábytok bolo treba presťahovať, teda aspoň časť z toho starého, keďže niečo bolo potrebné zadovážiť aj nové 🙂 Nejaký nábytok bol ešte dobrý, ale však vieš ako to chodí - keď ideš do nového, tak chceš mať proste nové všetko 😀 Najlepšie tak.
@petranelkova Veď jasné, to sa ti žiada potom už všetko, v ideálnom prípade, nové. Teda aj podlahy a omietky porobila firma? Osadili dvere a všetky takéto veci?
@pukavica Hej, tie panely, čo sa montujú k sebe už prídu aj s osadenými oknami a dverami, čiže sa to na stavbe už len poskladá dokopy. Nemusíš čakať na montáž zvlášť, všetko je presne vyrezané a sedí to všetko na 100% 🙏
Omietky a podlahy sa potom robia priamo na mieste, ale ide to rýchlo, lebo dom je hneď uzavretý a môže sa robiť bez nejakých prestojov. Kúpeľne a kuchyňu sme si vyberali sami, ale firmu sme mali dohodnutú vopred, takže hneď po dokončení stavby sa dalo montovať. 🙂
@petranelkova Aha! Ja som myslela, že to sa tam až potom osádzajú okná a všetko, keď sa postaví stavba z tých panelov. Nevedela som, že to majú rovno takto prichystané. To ste mali cez nich tú firmu dohodnutú?
@pukavica Ako to myslíš? Však normálne oni ti postavia celý dom kompletne, s ďalšou firmou sme neriešili už nič 🙂
@petranelkova Myslím na tú kúpeľňu a kuchyňu.
@pukavica Nie, to nebolo cez nich, to sme si riešili už po svojom, nakoľko interiér už nie je v ich kompetencii, čo nám aj vyhovovalo, keďže sme si to celé mohli zariadiť podľa seba a svojich predstáv. 🙂
@petranelkova To je asi lepšie, ako keď si máš vybrať len z nejakých vopred daných možností. Ten interiér si človek chce tak spraviť podľa seba, aby sa tam cítil dobre ❤
Myslíte, že sú murované domy odolnejšie ako drevodomy?
@jarka_black rad by som sa vas ohladom drevodomu spytal nieco smiem kontakt ?
@kristianjurica Tiez mame drevodom 🙂
@henriettak Tak to by som povedala, ze je mytus 😀 Ak su spravne postavene, vydrzia desiatky rokov a maju dokonca lepsie tepelnoizolacne vlastnosti nez klasicka tehla. Napriklad, dobre postavena drevostavba moze mat v zime mensie naklady na vykurovanie, lebo drevo lepsie udrziava teplo.
Ale chapem, pre niekoho je predstava „pevneho“ murovaneho domu jednoducho istejsia, lebo je to nieco, na co sme boli roky zvyknuti. Lenze technologie idu dopredu a dnes uz fakt nie je drevodom ako drevodom. 😃
@petranelkova Vy ste teda stavali cez Dom Snov? Oni robia klasické drevodomy?
@henriettak Áno, stavali sme s nimi, robia klasické drevodomy, ale vedia ich fakt spraviť na mieru, nie len podľa nejakého katalógu. Boli sme celkom milo prekvapení, ako sa dalo veľa vecí upraviť podľa našich predstáv.
Aj sme sa najprv trochu báli, či to nebude veľmi obmedzené, ale vôbec to tak nebolo, žiadne „vyberte si dom A, B alebo C“, ale skôr tá konzultácia prebiehala v duchu "čo si predstavujete?" 😊
Dobrý deň, rada si prečítam aký máte základ domu- základnú platňu a či nemáte problém s hlodavcami s prehryzením “muriva”. Ďakujem.
@petranelkova A vy ste aky dom vybrali? Podla katalogu, ci "co si predstavujete"? 😀
@jakubrianka Máme betónovú základovú dosku. A čo sa týka tých hlodavcov, tak s týmto nemáme vôbec problém 🙂 Bývame už pár rokov a s ničím takým sme sa nestretli. Všetko je dobre utesnené, nič nám nikde nelezie ani nehryzie. Takže z tejto strany úplný pokoj. 🙏
@petranelkova Tak to je super, uz som pocula teda rozne pribehy s hlodavcami, to asi nie je bohvieco a zrejme sa ich aj tazko zbavuje 🙈
@petranelkova A vy ste aky dom vybrali? Podla katalogu, ci "co si predstavujete"? 😀
@rucka77 Spravili sme v podstate taký kompromis. 😀 Vybrali sme Stilo 4iC, čo je teda 4-izbový bungalov, ktorý nám úplne sadol, chceli sme niečo praktické, bez schodov, keďže malé dieťa a schody nejdú dokopy 😅 a zároveň aby tam bol dostatok priestoru pre nás aj prípadného hosťa či pracovňu. Páčilo sa nám, že aj keď je to katalógový dom, dali sa upraviť rôzne detaily podľa našich predstáv, takže veľká spokojnosť. 🙂
@rucka77 Spravili sme v podstate taký kompromis. 😀 Vybrali sme Stilo 4iC, čo je teda 4-izbový bungalov, ktorý nám úplne sadol, chceli sme niečo praktické, bez schodov, keďže malé dieťa a schody nejdú dokopy 😅 a zároveň aby tam bol dostatok priestoru pre nás aj prípadného hosťa či pracovňu. Páčilo sa nám, že aj keď je to katalógový dom, dali sa upraviť rôzne detaily podľa našich predstáv, takže veľká spokojnosť. 🙂
@petranelkova Ja som si kedysi nevedela predstavit, ze by rodinny dom nemal poschodie. Teraz zase take poschodove mi vobec nepridu pekne a zaujimave. Proste v jednoduchosti je krasa. A ake upravy ste tam napriklad robili? Uplne podla seba sa aj dalo?
@henriettak Tak to by som povedala, ze je mytus 😀 Ak su spravne postavene, vydrzia desiatky rokov a maju dokonca lepsie tepelnoizolacne vlastnosti nez klasicka tehla. Napriklad, dobre postavena drevostavba moze mat v zime mensie naklady na vykurovanie, lebo drevo lepsie udrziava teplo.
Ale chapem, pre niekoho je predstava „pevneho“ murovaneho domu jednoducho istejsia, lebo je to nieco, na co sme boli roky zvyknuti. Lenze technologie idu dopredu a dnes uz fakt nie je drevodom ako drevodom. 😃
@ratira Drevo urcite neudrziava teplo lepsie ako tehla.
Co udrziava teplo v drevodome je izolacia okolo toho dreva. Igelit, sklenena vata, alebo penova izolacia alebo co teraz pouzivaju.
@ratira Drevo urcite neudrziava teplo lepsie ako tehla.
Co udrziava teplo v drevodome je izolacia okolo toho dreva. Igelit, sklenena vata, alebo penova izolacia alebo co teraz pouzivaju.
@andreatytler No nie je to úplne tak. Máš pravdu, že hlavnú úlohu pri tepelnej izolácii hrá práve samotná izolácia, ale drevo ako materiál má samo o sebe oveľa lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako tehla. 🙂 Drevo má nižšiu tepelnú vodivosť, čiže prirodzene lepšie "drží" teplo ako tehla. Tehla je síce ťažšia a pevnejšia, ale práve preto sa viac používa na akumuláciu tepla, nie na izoláciu. Preto sa aj pri murovanom dome musí dať extra vrstva izolácie zvonka, aby neunikalo teplo.

@simca06022011 To, o čom hovoríš ty a o čom sa tu diskutuje, sú dve rozdielne veci. Vy ste nestavali drevodom od základov, vy bývate v dome PO NIEKOM, čiže pred vami tam už reálne niekto býval, takže sa nečudujem, že máte určité výhrady 😉 Tiež by sa mi nepáčilo, keby musím riešiť prerábky a veci podobné. Takže v tomto prípade by som ani firmu nevinila.