icon

Skúsenosti s dlhodobým užívaním montovaného drevodomu

1. jan 2024

Ahojte, ste tu niekto, kto má postavený montovaný drevodom, ale ideálne už dlhšiu dobu? Uvažovali sme nad klasickým murovaným domom, no ceny sú brutálne a nemôžme si dovoliť s platmi v našom regióne platiť vyše 1000€ len za hypo. Uvažujeme teda nad možnosťou drevodomu, no som dosť na vážkach, na internete som čo - to prečítala, no stále som trochu skeptická, bojím sa veľmi najmä jeho životnosti, prípadných záplav, škodcov, alebo napr ma desí aj zemetrasenie aké bolo v októbri okolo Prešova, čo popukali riadne ešte aj murované domy. Uvádzajú síce záruku 30 rokov na statiku, no nerada by som pár rokov pred dôchodkom skončila bez bývania 😬
Ceny sú veľmi priaznivé, za tu cenu človek ledva kúpi vybývaný niekoľko desiatok starý dom v pôvodnom stave.

simca06022011
17. dec 2024

@pukavica to podla mna zalezi od toho, ako to ma kto dohodnute... ja som nestavala, mam ale taky dom kupeny, cize mam fotodokumentaciu zo stavby, a tu spravili zakladovu dosku predtym , aj so vsetkym okolo (myslim, ze uz boli pripravene aj siete, voda-odpad, a vsetko = ale to sa asi vzdy tak robi) a potom prisli stavat uz dom

@tarvika toto je casta chyba a nemusi to byt problem domu, ale napr u nas vodar jednoznacne urbil zle robotu, tesnenie im nesadlo a nam ROKY kvapkalo vlastne do steny z odpadu... az po case to zacalo byt vidno.. nastastie plafon to bol... cize nic sa nestalo.. ono ta voda kym zacala pretekat o poschodie nizsie, tak sa odparovala vlastne v strope - tam je parozabrana = preto to tolko trvalo kym sa to ukazalo, nastastie drevu sa ty padom nic nestalo...), ale presne takyto pripad som citala, ze reklamovali cely dom, cely od spodku vlhol, ale tiez nikde voda unikala.

vreckovka2
17. dec 2024

@pukavica nam zakladovu dosku zabezpecovala firma, ktora nam robila aj dom. My sme to mali komplikovane skrz velmi mokre podlozie. Rovnako projektant bol ma odporucenie firmy, peciari tiez. Bola to vyhoda, ze sa sami zorganizovali, nacasovali, nevyhovarali sa jeden na druheho. Akurat sme naozaj museli najst dobru firmu na stavbu domu. A zaroven odporucam aj dobry stavebny dozor, co sa rozumie drevostavbam. My sme mali stavbara, co tiez staval drevodomy a bol velmi poctivy. Aj to nasho stavbara uz miestami otravovalo, ale vzdy sa dohodli.

petranelkova
19. dec 2024

@tarvika Tak to ozaj zamrzi, ze takto po rokoch byvania sa nieco take vyskytne. 🙏 To teda poriadne nastve.
@vreckovka2 Presne, ono strasne vela zalezi na tom, kto ti dom stavia. To je proste alfa a omega vsetkeho - najst si spolahlivu firmu so stavebnym dozorom, ktory jednoznacne vie, co robi.

ladygina
7. jan 2025

Prepacte, ale mne to stale akosi nejde do hlavy. Ozaj sa da za dva mesiace stihnut absolutne vsetko a tak, aby sa dalo uz riadne byvat? Troska som taka nedoverciva v tychto veciach. 🙏

mirka_a_hrasok
7. jan 2025

@ladygina Akože ja celkom rozumiem takýmto obavám 😀 Tá predstava je pre mnohých v podstate nereálna, že sa dá postaviť plnohodnotný dom za taký krátky čas. Tiež som na začiatku váhala, ale teraz, keď to mám za sebou, môžem potvrdiť, že je to naozaj možné – a pritom bez kompromisov na kvalite alebo funkčnosti. A to je pri bývaní predsa to najdôležitejšie. Aby bolo všetko ok a plne funkčné.

petulda333
7. jan 2025

@ladygina da sa to. Nam zacali 10.5. a koncom jula sme sa stahovali. A to sme 3t nerobili,lebo robotnici boli v karantene

ladygina
9. jan 2025

Tak to je perfektne, v dobrom zavidim. 🙏 A som rada, ze ste mi to takto podlozili realnymi dokazmi, ze sa to proste stihnut za taku kratku dobu da, no neverila by som fakt. 🙂 Je to pecka.

mirka_a_hrasok
10. jan 2025

@ladygina Viacero je takých, to sa neboj. Akože tiež sme boli s týmto dosť na vážkach, ale je to reálne. 🙂 Nám to dosť otvorilo oči, nakoľko sme chceli mať postavené rýchlo a nevedeli sme, že koho osloviť. Tak nakoniec sme šli na konzultáciu so zástupcom z Dom Snov. 🙏 Ukázali nám nové možnosti, rýchlejšie riešenie.

humajnicek
15. jan 2025

@mirka_a_hrasok Keď si takto dohodnem konzultáciu, tak je to už záväzné, či stále len čiste informatívne? Lebo ja proste potrebujem, aby mi o tom povedal niekto, kto s tým robí 😀

mirka_a_hrasok
15. jan 2025

@humajnicek Hej, vieš sa s nimi skontaktovať aj mailom, či zavolať si. Len tak, nezáväzne, popýtať sa, čo ťa zaujíma atď. 🙂 Ale to sa môžeš aj mňa, môžeme popísať v správe ak chceš kľudne, nemám s tým problém. 🙂
Inak, na Slovensku majú viacero vzorových domov, ktoré môžete navštíviť po dohode s nimi 🙏

humajnicek
15. jan 2025

@mirka_a_hrasok Musím si presne sformulovať otázky a napíšem ti 😀 A len hotové domy sa dajú ísť pozrieť? Lebo niektoré firmy ponúkajú aj takú možnosť, že rozostavaný dom vieš ísť pozrieť, aby si videla, ako to vlastne vyzerá celé.

mirka_a_hrasok
15. jan 2025

@humajnicek to si nie som istá, najlepšie bude, ak sa spýtaš priamo ich 🙏 a čo sa toho procesu týka, že ako to prebieha, tak tuto nedávno som dávala fotku aj ja 🙂 fotila som v priebehu stavby.

veroonr
15. jan 2025

Kvalitny drevodom je drahsi ako murovany. A lacny drevodom by som nechcela ani zadarmo...

petranelkova
16. jan 2025

Kvalitny drevodom nemusi byt drahsi ani horsi ako murovany. Ide o vyber spravneho projektu, stavebnika a materialov. Lacny drevodom tiez moze byt dobrou volbou, ak sa zameriate na renomovanych vyrobcov. Ale tak zase na druhej strane - co znamena lacny? Za tych cca 100 000€ realne dokazes postavit.

rucka77
16. jan 2025

To by si musela porovnavat uplne totozne domy a to si nemyslim, ze porovnavas. Tiez sa cena lisi aj pri samotnych murovanych domoch podla toho, z coho ich stavias.

natassha1
17. feb 2025

ahojte, myslite, ze tento rok nejak extremne vzrastla cena drevodomov? alebo domov vseobecne?

mirka_a_hrasok
17. feb 2025

@natassha1 Tak zaujíma ťa drevodom či akýkoľvek iný dom? 🙂 Lebo v tom je asi veľký rozdiel. 🙂 Podľa mňa išlo všetko hore, aj materiály, ale tak je to na každej jednej spoločnosti, ako si ceny nastaví.

petranelkova
18. feb 2025

@mirka_a_hrasok Jasne, drevodom a murovany dom napriklad, to mas dve rozne stavby. Treba si zistit asi u konkretnej firmy. Ale myslim si, ze az tak katastrofalne sa to zvysovat nebude 🙏

natassha1
20. feb 2025

@petranelkova skor sa to bude tyka asi tehly a murovanych domov vseobecne, nie?

ladygina
21. feb 2025

Tak drevo bolo drahe najma pocas pandemie, ale teraz sa jeho cena stabilizovala, co tak sledujeme. Naopak, tehly a beton su stale drahsie. A hlavne - pri murovanom dome potrebujes viac materialu aj dlhsi cas vystavby, takze aj ked sa zakladne ceny zdaju podobne, celkova suma za vystavbu moze byt pri murovanom podstatne vyssia.

vzdyvesela
21. feb 2025

@orta mohla by som ti napísať nejaké otázky na stavbu s kontraktingom?

ratira
24. feb 2025

Presne, aj pri drevodomoch sa treba pozerat na kvalitu. Tie najlacnejsie mozu mat slabsie izolacie alebo menej kvalitne spracovanie, a potom sa to moze prejavit na vyssich nakladoch na vykurovanie ci kratsej zivotnosti.

petranelkova
28. feb 2025

@ratira A preto je klucova najma kvalita materialu, ale aj spracovania 🙏 Tie lacnejsie varianty mozu vyzerat lakavo, ale po nejakom case to moze znamenat problemy, a tie vyssie naklady su ozaj to najmensie zlo. 👍

bibiana177
28. feb 2025

@petranelkova myslis, ze to niekto aj realne riesi? ze ako je ten material spracovany? podla mna sa do toho vacsina ludi ani nerozumie.

petranelkova
5. mar 2025

@bibiana177 To je pravda, veľa ľudí sa do toho nevyzná a spolieha sa len na cenu alebo to, čo im povie predajca. Ale tí, čo si chcú postaviť dom na celý život, by mali aspoň trochu vedieť, do čoho idú, si myslím 😉
A ďalšia vec - Je rozdiel, či máš konštrukčné drevo kvalitne vysušené a ošetrené, alebo nejaké lacné „rýchloschnuté“ laty, ktoré sa časom môžu krútiť a praskať. To isté platí pri izoláciách, fóliách a spojoch. Kto si na to nedá pozor, môže mať o pár rokov problémy s vlhkosťou alebo únikmi tepla.

simca06022011
5. mar 2025

@petranelkova no to by ma zaujimalo ako si to skontrolujes pri stavbe :D

petranelkova
6. mar 2025

@simca06022011 Tak my sme pri stavbe boli a boli sme oboznámení s každým krokom aj s materiálmi a o všetkom sme mali prehľad. To treba podľa mňa 🙏 Ale tak niekoho to možno nezaujíma 😀

simca06022011
6. mar 2025

@petranelkova no neviem si to predstaviť 😂 aj tu boli neustále sa stavbe aj u susedov denno denne a aj tak nebolo všetko tip top. Stavebník je stále len lajk a keď mu povie majster ze takto to ma byt a je to dobre, tak co? A hlavne napr suseda bola ráno na stavbe a večer keď prišla pomaranče už bola kopa veci urobenych a zavretých a ako môže pozrieť ako co kam dali?
Info o materiáloch atď, je úplne iná vec. Dám ti príklad kúpili sme drahé parkety lepidlá a nalepili to majstri zle, mala som nad nimi štát cele dni a pozerať koľko.lepidla dávajú na parkety? Proste ak tam niekto nesedí cele dni a nepozeráludom na ruky = je to neodkontrolovatelne.

mirka_a_hrasok
7. mar 2025

@simca06022011 Tak vieš ako - práve pre toto je dôležité vybrať si firmu, na ktorú sa dá spoľahlúť. Ak je partia zodpovedná a majstri robia veci poriadne, tak si môžeš byť istejšia, že aj keď tam nie si stále, nebude ťa po dokončení čakať nemilé prekvapenie.
Proste mať na stavbe niekoho, komu veríš – to je absolútne kľúčové. Či už stavebný dozor alebo overených majstrov, ktorí si za svojou robotou stoja.

simca06022011
7. mar 2025

@mirka_a_hrasok jasne a to je aká? Každý co príde bude o sebe básnit. Bohužiaľ mame svoje skúsenosti. Tak so stavbou drevodomu ( my sme ale kúpili hotový s riešili sme veci dodatočne keď sa vyskytli) ako.aj inými vecami.okolo domu, či malé stavby, prerabky, opravy.. každý si môže myslieť ze verí niekomu 😂
Ale ja to.teda nemyslím v zlom, len mi príde úsmevné povedať ze treba si dobre vybrat, kontrolovať atd. Lebo.to väčšina ľudí robí.