icon

Skúsenosti s mobilnou a fixnou klimatizáciou: Porovnanie a rady

20. júl 2024

Som trochu v ošetemetnej situácii, veľmi ťažko som znášala horúčavy uplynulých týždňov skrz mojich chorôb. Asi nás bolo takých viac, len ja som sa dostala kvôli tomu v nemocnici. Manžel konečne súhlasil aby sme si kúpili klímu. Myslela som si že dáme aspoň do 1-2izieb.
(Ale aby som opísala situáciu, v mladosti mi muža závidela každá kamarátka, kolegyňa, známa. No občas som sa zamyslela nad tým že čo bude ak.v staršom veku sa mu zmení povaha ako nebohej svokre. Prešlo 25 rokov, deti máme dospelé samostatné a on sa vo veku 50+ čoraz viac podobá na svokru.)
A teraz naspäť k môjmu príspevku, muž ma chce prekvapiť mobilnou klimatizáciu. Fakt ma to naštvalo.
Teraz spí po nočnej, ale plánujem s ním debatu.
Dajte vaše skúsenosti mobilnou.vs. ,,fixnou ,, klimatizáciou.

Strana
z2
marsmykkok
20. júl 2024

Prepáč, ale si riadne divná tiež... Nechápem, ani čo riešiš. Určite mobilná menej chladí, tá čo sa montuje je lepšia, však sa porozprávaj o tom s manželom a internet máte, tak nech si nájde články, diskusie, aký problém? Ale z druhej strany, mobilnú budeš mať hned, tú čo sa inštaluje až budúce leto, lebo montáž teraz trvá mesiac a viac, lebo všetci si spomenú že im treba klímu iba cez najväčšie horúčavy.

maca1984
20. júl 2024

😂 klimatizácia pevná vs mobilná... A "v minulosti mi muža závideli"... len aby sa vedelo 😂
K otázke.. v byte máme dve klimatizačné pevné jednotky. Na chalupe máme v podkroví mobilnú klímu. K tej mobilnej klíme- teraz cez tie najväčšie horúčavy sme mali v podkroví 24 stupňov.

autor
20. júl 2024

@marsmykkok možno sme divní obaja ale muž do telefónu povedal že,, on postavil tento dom a nikto do jeho domu vrtať diery nebude,, čiže inštaláciu klimatizácie vylúčil

mojemenonikto
20. júl 2024

Mobilná je nanič. Síce fúka studený vzduch, ale zároveň musíš mať otvorené okno, alebo balkón kvôli hadici, takže ti ten teplý vzduch ide zase pekne naspäť. Okrem toho značne hučí a každú chvíľu vylievaš kondenz. Pri mobilnej klíme je príjemne len v priestore kam práve fúka.
Jednoznačne preto odporúčam split klímu, t.j. vonkajšia a vnútorná jednotka. Ak si ju vhodne umiestniš, tak vychladí aj viac miestností. Ideálne je ak sa ti podarí umiestniť vonkajšiu jednotku tak, aby ti kondenz išiel do odpadu.

marsmykkok
20. júl 2024

autorka a koho je dom? Len jeho? Ak áno, bohužiaľ to si mala za mlada mať rozum a nepristúpiť na také, že budeš bývať a zveladovať niečo čo je len mužove. Ak je to na pol, tak si urob po svojom a kúp klímu a dohodni inštaláciu ked bude v robote. Myslím, že stačí ti jedna jednotka, však zdržuj sa v jednej izbe ked bude najhoršie.

autor
20. júl 2024

@maca1984 snažila.som sa ho iba opísať svojim spôsobom. V minulosti bol vždy otvorený konštruktívnej debate, ale už to tak nie je melie iba svoje dookola to isté

autor
20. júl 2024

@marsmykkok nie je BSM, ale on to fyzicky staval

marsmykkok
20. júl 2024

autorka tak si urob po svojom no a jednu jednotku si daj namontovať. Proste musíš byť aj ty neústupná.

autor
20. júl 2024

@marsmykkok to momentálne neprichádza do úvahy, len som dlhodobo PN

majlo1234
20. júl 2024

Urcite normalna klima, mobilna je na hovno

kvietok2012
20. júl 2024

Urcite normálna klíma...a ked nechce aby mu vŕtal niekto do domu, tak nech diery vŕta on a robotníci namontujú to ostatné...😉

sev111
20. júl 2024

Dcera ma v podkrovi mobilnu klimu. Ked ju nemala tak cez33C teraz 24C. Ochladi 2 miestnosti plus este ochladi aj schodisko dole...Vyvod nemame cez okno. Vyhoda ked zavaram peciem dam si ju do kuchyne😊.
Klima kupena vo vypredaji... tento tyzden.
Ak by sme neriesili na rychlo ochladenie podkrovia, tak priplatim cez 1000€ a dame klasicku na stenu.

3009
20. júl 2024

Ja mám mobilnú ale drahú /cca 850 eur/, ktorá vychladí 100 m3/, čiže celý byt. My ju už máme 10 rokov a sme spokojný. Vývod máme do okna kde je vonkajšie žalúzie o ktoré je to potom prichytené, takže nejde ani veľa horúceho vzduchu dnu.

lneviemmeno
20. júl 2024

Mobilná nieee, strašne hučí a aj zaberá miesto. musíš mať hadicu cez okno, keď nechce vŕtať do domu. Mama ju má a hroza, tiež ide budúci rok davat klasickú na stenu. Vychladí len miestnosť.. mám tú pevnú na stene a neviem si vynachváliť. A taká tá drahšia mobilná klima - to už rovno môžeš kúpiť aj tu normálnu na stenu. Je to aj tvoj dom a nechápem logiku, že nechce aby mu niekto dieru vrtál do domu. Asi chce len ušetriť tak hľadá vyhovorky.

martul
20. júl 2024

Môj ocino nechcel klasickú, kúpili sme mobilnú a je šťastný prešťasny

autor
20. júl 2024

@majlo1234 prepáč ale toto nie je argument

autor
20. júl 2024

@sev111
@martul akú presne?

martul
20. júl 2024

Jedanenky netuším, muž mu to doniesol z nejakého obchodu. Tá izba ktorú bolo treba vychladiť, tam sa nedala dať pevná, kvôli tej vonkajšej jednotke.
Neviem akú má, ale nemá žiadnu hadicu cez okno ako píšu niektorí.

mojemenonikto
20. júl 2024

Vidím, že už si rozhodnutá a nedala si na moju radu 😀 Mrkni sem: https://www.alza.sk/ako-vybrat-mobilnu-klimatiz...

martul
20. júl 2024

@mojemenonikto síce si jej dobre poradil, ale nepochopil si, že normálnu napevno nemôže mať. To je podstata celého.

macatt
20. júl 2024

Vždy som myslela, že mobilná klíma je sprostosť, z jednej strany chladí a z druhej vychádza horúci vzduch..
mám v práci mobilnú klímu a som spokojná, vývod horúceho vzduchu von, účel splní… ale doma si to neviem predstaviť, pri tom spať atď, možno sa dá na to zvyknúť, nie je to nejaký rachot, ale mne by to vadilo.. tým ako je pootvorené okno tak akonáhle ju vypnem tak teplota v miestnosti je za 5 min vysoká, to by som musela zatvárať okno a potom znova inštalovať hadicu, nemám inú možnosť v práci, keď pustím rádio tak ju nevnímam a pomôže, ale musí ísť stále..

mojemenonikto
20. júl 2024

@martul No ja som reagoval predovšetkým na ten prvý príspevok, kde povedala, že ju naštval tým, že jej plánuje mobilnú klímu a že sa s ním chce porozprávať. Tak som chcel dať argumenty 😀 Ale nevadí mi ak sa rozhodne naopak, preto som tam dal ten článok. Je to jej vec 😎😀

tykat
20. júl 2024

Mali sme kedysi davno mobilnu, uz roky mame pevnu. To je rozdiel asi ako ked tlacis furik alebo sa vezies autom.
To sa ani neda porovnat.
Jednoznacne zabudovanu a split (jedna vonkajsia jednotka na viac vnutornych). Mame trojsplit a jedna z najlepsich veci do coho sme v dome investovali.

majlo1234
20. júl 2024

Ok tak inak-je energeticky narocna, hlucna, nevychladi dobre a musis mat takisto vyvod vonku, ci uz cez otvorene dvere/okno, alebo tu spominanu dieru

vroni
20. júl 2024

Odhliadnuc od toho, že máte s mužom otrasnu komunikáciu, asi by som po jeho argumente s "jeho" domom povedala, že diery môžu návrat do mojej polovice, nie je problém. Debil. Áno, mobilná klima je hlučná, menej efektívna a zavadzajúca raroha. Na druhej strane neznášas tepla, máš zdravotné problémy, v prospech mobilnej klímy hovorí, že ju môžeš mať ešte dnes. Na pevnú by si čakala zrejme dlhšie, veľmi ľahko je možné, že by sa skôr ochladilo než by bola nainštalovaná.

autor
20. júl 2024

@vroni on je teraz ako malé dieťa v období vzdoru s vynásobí si to veľkosťou topánok. Ale vo vnútri je dobrák od kosti a viem určite že mi chce len pomôcť.
@mojemenonikto vôbec nie som rozhodnuta a toto celé je pre mňa Španielsky

autor
20. júl 2024

Jeho snaha pomôcť občas ,,vystrelí,, naopak, ďalek nechcem mať doma nepoužitelnú rárohu, cež deň bolo u nás 28C ale keď som varila vyšplhalo sa cez 30 čo už bolo veľa, v noci nám klímu nepreba.

mojemenonikto
20. júl 2024

@autorka Vôbec tomu nemusíš rozumieť. Tu máš v skratke argumenty: mobilná klimatizácia sa preto volá mobilná, lebo je primárne určená na prenášanie. Dáva sa tam, kde ju práve treba. Z toho vyplýva niekoľko jej vlastností: je hlučná, je nepraktická, má vyšší odber, často musíš manuálne vylievať skondenzovanú vodu (najmä pri týchto horúčavách), má obmedzenú účinnosť aj dosah, musíš riešiť megavývod teplého vzduchu. Výhody? Môžeš ju mať okamžite, je lacnejšia ako pevná, netreba ju inštalovať.

Na rozdiel pevná klimatizácia sa stáva súčasťou domu. Takže argumenty pre sú jasné: je tichá, chladiť si môžeš pokojne aj v noci pri spaní, je efektívna, má nižšiu spotrebu, nemusíš riešiť skondenzovanú vodu (ak je správne namontovaná), môžeš si nastaviť teploty, existujú klímy aj s vyhrievaním, takže ju môžeš v zime použiť na rýchle vykúrenie miestnosti. Nevýhody: musíš čakať kým ti ju dodajú a namontujú, je drahšia, má drahší servis, je citlivá na mrazy a áno, musíš navŕtať diery do steny aby si mohla von vytiahnuť trubky.

Ešte možno musím povedať, že pri fixnej klíme je celková atmosféra v miestnosti oveľa príjemnejšia. Nič nehučí, nie je tam prievan a máš pocit prirodzeného chladu. Niečo ako keď vojdeš do jaskyne 🙂

Ja osobne, keby som mal dom, tak idem určite do fixnej klímy. Vyriešiš si tak problém s teplotami na veľa rokov dopredu. Mobilná klíma je stále niečo dočasné, čo ťa otravuje, zavadzia to a musíš tomu venovať viac pozornosti a tiež nemá ani zďaleka takú účinnosť.

Tak a teraz sa rozhodni 😀

beataxxx
20. júl 2024

Z podobnych dovodov som najprv kupila mobilnu, ale to naozaj nestaci, stala skoro tisicku a mozem povedat, ze to boli vyhodene peniaze….tento rok som si dala namontovat nastennu a neviem si to vynachvalit, urcite sa to neda porovnat.a to sekanie vobec nie je take hrozne, nas dom je kulturna pamiatka, tak to bolo komplikovanejsie, pretoze vonkajsia jednotka nemohla byt na viditelnom mieste a je asi 4 m od vnutornej….ale vysekali v ramci bytu a hned to zamurovali, dalsi den maliar a bolo to, v tychto horucavach je to nevyhnutnost…a muz-ako bol cele roky proti tomu, teraz si to nevie vynachvalit🙂🙂🙂

autor
20. júl 2024

@beataxxx rozpočet? poznám svojho muža musí zvážiť aj moje zdravotné problémy, aj to že fakticky žijeme teraz iba z jeho príjmu

Strana
z2