icon

Tipy na efektívne zariaďovanie kuchyne pre začiatočníkov

10. apr 2025

Ahojte žienky,

nakoľko idem kupovať byt, ktorý bude treba aj zariadiť, rada by som si vypočula tipy od vás, ktoré ste týmto procesom prešli. Je to prvý byt, ktorý zariaďujem, nezvykla som veľa variť v minulosti a teda nemám poriadnu predstavu, čo by bolo praktické. Moje otázky sú:

1. čo je pre vás zbytočné a na čom by ste nešetrili? Materiály, spotrebiče, typ podlahy
2. praktické rady: rozloženie linky, veľkosť skriniek - čo ste oľutovali alebo veľmi ocenili?
3. príde vám umývačka riadu nutnosť alebo by ste sa zaobišli aj bez nej?

Ďakujem <3

zic
10. apr 2025

1, ak budes prerabat elektrinu, sprav velmi vela elektrickych zasuviek... vsade mozne... Len pri TV ich potrebujeme aj 5 mozno... v kuchyni vela vela... na kazdej strane linky 3 a viac.
2, umyvacka je "must have" 🙂.. .po pracke a chladnicke asi uplne ze najnutnejsie 🙂
3, skrinky v kuchyni / linke by som dal po strop... za prve nebudes musiet utierat prach a za dalsie hore mozes dat hore veci, co casto nepouzivas (vianocne pohare / taniere apod)...

Kupuj zariadenie / spotrebice ako ich budes potrebovat... (v zmysle mixer a pod)... nekupuj nic vopred, naco... dnes vies zohnat vsetko alebo ti vedia dat k sviatkom (aspon rodina bude vediet, co ti maju dat)...

daniska155
10. apr 2025

ja som si myslela, ze je umyvacka blbost, ze naco, vsak riad umyt viem. ale kupili sme ju. raz sa pokazila. vtedy som pochopila, ze to zbytocnost a blbost nie je 😀

lubina
10. apr 2025

Umyvacku riadu treba urcite, je to podla mna jeden z najdolezitejsich spotrebicov v kuchyni. Volakedy sme mali plynovy sporak, ale ako sme presli na indukciu, tak by som uz nemenila, je to vyborne varit na indukcii. K nej samozrejme potrebujes aj hrnce, co su vhodne na indukcnu dosku. Ostatne veci podla tvojej vlastnej potreby. A ak budes vyberat aj linku, tak co najviac ulozneho priestoru. Otvorene police v kuchyni mi pridu ako zla volba, mali by to byt skrinky, co sa zatvaraju, aspon pre mna je to lepsie riesenie.

really8
10. apr 2025

Umyvacka je super vec, nedam dopustit. Zastrnu by som ale vybrala inu, mozno sklo alebo nieco co sa da dobre drhnut, urcite nie sparovacku. A za mna super vec, dotykove vypinace, idealne skrivacie zasuvky a drez pod urovnou linky
A este mat vela vela vela svetla

maryetta
10. apr 2025

Umyvacku za potrebnu som do nedavna nejako nepovazovala. Ale teraz ked je nas doma uz 6 tak uz aj ano 🙂
Co sa kuchyne tyka kazdemu vyhovuje ine. Za mna ale-
V spodnej casti sufliky. Lepsie nez skrinka.
Umyvadlo a varna doska k sebe. Nerozclenit resp nerozhadzat to po celej kuchyni. Jednak mala by som vsade "daleko". A tiez uberas takto z pracovnej plochy.

autor
10. apr 2025

ďakujem, zatiaľ sú to všetko perfektné tipy

biba_18
10. apr 2025

- ja mám nižšie spodné skrinky - zvyčajne sa dáva 60 cm - ja mám nejakých 46 (alebo tak nejak, aby mi tam vliezla batéria) - nezavadzia to a je to praktické keď vyberám taniere z poličiek a dosiahnem aj na vyššie poličky tým pádom ... plus ako písal @zic - ak máš prachy, daj to až po strop
- plus keď máš možnosť tak aspoň na tú časť čo máš varnú dosku tak daj linku širokú 70 a viac cm - budeš mať viac priestoru na hrnce
- plus naozaj výkonný digestor - najlepšie s prieduchom von...
- to čo píše @maryetta - ale nie hneď vedľa seba, nechaj si tam nejaký malý priestor aby ti neprskala voda do hrnca alebo naopak, z hrnca až do umývadla ...
- vyklápanie dohora horných dvierok - a dokonca to dvojité - je úplne super
- v spodných skrinkách šufliky, výborná vec - ale aspoň zadnú stranu šuflíka si daj vysokú a pevnú ...

nikasmile
10. apr 2025

Umývačka riadu pri dreze, skrine po strop, potravinové skrine, uprednostniť zásuvky pred policami, zafrézované úchyty, zásuvky v soklovej časti, rúra + mikrovlnná rúra vo výške, aby sa ti tam pohodlne vkladalo, veľa zásuviek, osvetlená pracovná doska. Smetné nádoby min.2 pod drez. Otočná batéria, výškovo nastaviteľné poličky tam, kde sú. Kávovar schovať do linky 😀

ejbyk
10. apr 2025

Kvalitné hrnce...naše majú už 13 rokov a stále sú super.

pielka
10. apr 2025

Jasné, umývačka je saozrejmosť, bez toho by som už existovať ani nevedela 😀 Keď si predstavím, koľko riadov som sa naumývala predtým 😂

zuzanka.zuzu
10. apr 2025

no a za mňa úplný opak 😀 nikdy nikdy nikdy viac dotykové čokoľvek 🙈 ani svetlá (vyššie odzneli), ani skrinky (ani zafrézované úchytky, tiež tu odznelo)... nechcem po tom ťapkať 2-3x 😁 chytím, otvorím, mám...

minesasubu
10. apr 2025

Tak my sme dali drevene podlahy do celeho bytu, kuchynu na mieru od stolara kedže som chcela určite špeci veci ( velke umyvadlo, skrinku na kovavar …) odporučam skrinky až po strop a dvojrad , bezuchytové
spotrebiče klasika čo sa ti zmesti - varna doska, rura , myčka, chladnička - digestor som nedala nepotrebujem ho
umiestnenie zaleži na tvare kuchyne ale prakticke je chladnička, umyvadlo, varna doska
dolezite je aj aby si mala velku pracovnu plochu

pinkgirl
10. apr 2025

Určite žiadne otvorené police - ten kuchynský prach rýchlo sadá a vkuse budeš umývať veci odtiaľ.

katulkagajdos
10. apr 2025

Zastena- velkoformatova dlažba- super čistenie, praktickejšia mi tiež príde na podlahe dlažba- ako parkety(tie sme mali predtým a nič moc) žiadne otvorené police, skrinky otvárajúce na dotyk- nie rúčky, a až po stop- asi sa hore nehromadil prach, ja by som sa obišla aj bez umývačky, ale je to pomoc, široké umývadlo- vojde mi tam aj plech, varná doska so zabudovaným odsávaním - mame boru a je to ako úspora miesta tak aj naozaj veľmi dobre odsáva, spodné výsuvné zásuvky v mieste sokla- dalsi super úložný priestor.

autor
10. apr 2025

Ďakujem vám veľmi pekne, na 75% vecí som naozaj nepomyslela!